Ylikerroin.com
Suomen suurin vedonlyöntisivusto
Tänään on 21.02.2018, 22:11

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntiaAloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 8 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Loukkaantumisten vaikutus todennäköisyyksiin
ViestiLähetetty: 20.07.2009, 04:44 
Avatar
Status: JäsenLiittynyt: 20.08.2008, 15:45Viestit: 1493Paikkakunta: Tre
Pisteitä: 730
Kassa: +95.53 yks. Palautus%: 104.62% Panosten ka: 2.88 yks. Vetoja: 718
Kokoonpanotietojen merkitys vedolle voi olla hyvin suuri. Monesti juuri kokoonpanotiedot lopullisesti ratkaisevat panostetaanko peliin vai ei. Tästä huolimatta tällä foorumilla on käyty erittäin vähän keskustelua poissaolojen vaikutuksen suuruudesta ottelun prosenttiarvioihin.

Olen itse viime aikoina pyrkinyt selvittämään loukkaantumisten vaikutusta arvioihin. Tämän tutkimuksen olen pyrkinyt toteuttamaan vertaamalla sitä, miten joukkue on pärjännyt kun pelaaja on ollut avauskokoonpanossa, siihen, miten joukkue on pelannut kun pelaaja ei ole ollut avauskokoonpanossa. Yksinkertaisuuden vuoksi olen tässä käyttänyt footballanorak.comin pelaajakohtaisia tilastoja. Tässä on ongelma siinä, että onko pelaaja sivussa avauksesta loukkaantumisen ym. "pakollisen poissaolon" vuoksi vai onko kyse kierrätyksestä tai lepuutuksesta.

Edellä mainitun vuoksi huippujoukkueiden kohdalla pelaajien poissaoloilla, tilaston mukaan, olisi jopa positiivinen vaikutus joukkueen suoritukseen. Tämä johtuu osaksi siitä, että tasoerojen ollessa suuret, pelaajan poissaololla ei ole yhtä suurta merkitystä kuin tasaisessa kamppailussa. Suurempi vaikutus on kuitenkin sillä, että huippujoukkueiden tärkeiden pelaajien poissaolot johtuvat monesti lepuutuksesta, joka yleensä tapahtuu kohdatessa heikompia joukkueita. Tällöin yllä esitetyllä tavalla tehdyt tilastot vääristyvät.

Olenkin keskittynyt tutkimaan joukkueiden "ever-present"-pelaajien (jotka pelaavat "aina" kunnossa ollessaan) vaikutusta suorituksiin ja saanut järkeviä tuloksiakin. Tässä kohtaa olen kuitenkin törmännyt erääseen ongelmaan:

Tehtiin arvioita sitten suoraan tilastojen pohjalta, maaliodotusarvoihin perustuen, ELO:n avulla ym., jossain vaiheessa tilastot ovat kuitenkin apuna, vähintäänkin laskentamallin luontivaiheessa. Keskimääräisen ottelun (jota tilastot edustavat) kokoonpano ei yleensä ole joukkueen "paras mahdollinen" kokoonpano. On pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että joukkueelta puuttuu vähintään yksi avauskokoonpanon pelaaja. Tällöin yksinkertaisella logiikalla voidaan olettaa, että otteluiden raaka-arviot edustavat keskimääräisillä kokoonpanoilla pelattavaa ottelua. Edelleen tällöin joukkue, joka pääsee pelaamaan parhaalla kokoonpanollaan ansaitsisi jopa lisäyksen prosenttiarvioonsa! Tämä saattaa mennä jo hiusten halkomiseksi, mutta kirjoitan tämän siksi, että pohdin tulisiko minun verrata joukkueen suorituksia silloin, kun pelaaja on avauskokoonpanossa siihen, kun hän ei ole avauskokoonpanossa vai joukkueen keskimääräiseen suoritustasoon? Sillä, jos arviot perustuvat joukkueen keskimääräisen kokoonpanon suoritustasoon, pelaajan poissaolon vaikutus on pienempi, kuin poissaolo parhaan mahdollisen avauskokoonpanon suoritustason mukaan tehdystä arviosta.

En tiedä näkeekö kukaan muu tässä ongelmaa tai ymmärtääkö edes mitä ajan takaa (saatan hyvin olla täysin yössä koko asiasta), mutta pohdittuani asiaa tarpeeksi itse päätin kysyä myös Yk.comilaisten mielipidettä.

Muutoinkin keskustelu kokoonpanotietojen vaikutuksesta olisi tervetullutta :)
0

_________________
Panostus x/10, missä 10 yksikköä = 3 % kassasta.
Ylös
  Profiili Seuranta
 
 Viestin otsikko: Re: Loukkaantumisten vaikutus todennäköisyyksiin
ViestiLähetetty: 20.07.2009, 05:11 
Avatar
Status: JäsenLiittynyt: 20.08.2008, 15:45Viestit: 1493Paikkakunta: Tre
Pisteitä: 730
Kassa: +95.53 yks. Palautus%: 104.62% Panosten ka: 2.88 yks. Vetoja: 718
Asian voisi kääntää myös näin: Pelasiko Fulham viime kaudella noin paljon ennakkoarvioita paremmin osittain myös siksi, että säästyi loukkaantumisilta ja pystyi pelaamaan lähes kaikki pelinsä samalla, parhaalla ja myös keskimääräiskokoonpanoa paremmalla, avauskokoonpanolla.
0

_________________
Panostus x/10, missä 10 yksikköä = 3 % kassasta.
Ylös
  Profiili Seuranta
 
 Viestin otsikko: Re: Loukkaantumisten vaikutus todennäköisyyksiin
ViestiLähetetty: 20.07.2009, 05:33 
Status: JäsenLiittynyt: 10.12.2003, 15:41Viestit: 2536
Pisteitä: 215
Kassa: -73.99 yks. Palautus%: 97.85% Panosten ka: 1.70 yks. Vetoja: 2030
Parempi ehkä kuitenkin tehdä laskelmat parhaiden kokoonpanojen mukaan ja vähentää normaalisti luokkaantumisista, koska voidaan myös ajatella vastustajien kokoonpanon olevan keskimäärin ei-paras kokoonpano. Tällöin jos vastustajan (keskimääräiset) loukkaantumiset otetaan ensin huomioon, niin ollaan ehkä vasta siinä keskimääräisessä vastustajan kokoonpanossa. Jos vielä annetaan lisäprosentteja parhaan kokoonpanon joukkueelle, niin saattaa mennä vikaan.

Tajusinkohan ny itsekään? No jokatapauksessa mielestäni pitää joko arvioida kaikki parhaiden kokoonpanojen mukaan, tai sitten keskimääräisen kokoonpanon, mutta ei sekaisin molempia. Ja parhaiden kokoonpanojen mukaan rankkaus lienee paljon yksinkertaisempaa?
0
Ylös
  Profiili Seuranta
 
 Viestin otsikko: Re: Loukkaantumisten vaikutus todennäköisyyksiin
ViestiLähetetty: 20.07.2009, 09:26 
Status: JäsenLiittynyt: 10.02.2005, 14:18Viestit: 407
Pisteitä: 12
Pitäisi ensin päästä selvyyteen siitä, mikä on se paras kokoonpano.
Esimerkiksi Englannin valioliigan huippujoukkueilla ei edes ole mitään selkeää "best eleven" kokoonpanoa, kun samoille pelipaikoille on tarjolla useampikin yhtä hyvä pelaaja, joten useimmissa tapauksissa miehen vaihtuminen seuraavaan otteluun tietyllä pelipaikalla ei vaikuta mitään.
Rajallisemmilla resursseilla varustetut joukkueet ovat tietysti toinen asia, niillä on useimmiten selkeä "best eleven" -kokoonpano, mutta ei niilläkään välttämättä asia ole noin yksioikoinen, kauden aikana joku alkukauden vakiomies osoittautuu pettymykseksi, ja vaihtopenkiltä nuori haastaja syrjäyttää alkukauden "best eleven" -pelaajan.
0
Ylös
  Profiili
 
 Viestin otsikko: Re: Loukkaantumisten vaikutus todennäköisyyksiin
ViestiLähetetty: 20.07.2009, 10:42 
Status: JäsenLiittynyt: 18.05.2009, 20:16Viestit: 15
Pisteitä: 0
Oman kokemuksen kautta tulleen näppituntuman perusteella voisin sanoa, että loukkaantumisilla on vain harvoin merkittäviä vaikutuksia joukkueiden voimasuhteisiin. Väittäisinpä jopa, että Euroopan suurimmissa pääsarjoissa loukkaantumisilla ei pitkällä aikavälillä ole vaikutusta; jokaisella pääsarjatason joukkueella on käytettävissään laaja varasto käyttökelpoisia pelaajia. Tilanne on totta kai erilainen pienempien maiden pääsarjoissa ja alasarjoissa, joissa muutamalla runkopelaajan poissaololla voi olla suuri vaikutus joukkueen pelin tasoon.

Kauden alkuarviot on ehdottomasti tehtävä parhaan senhetkisen kokoonpanon mukaisesti. Loukkaantumiset voi sitten ottaa huomioon lopullisia pelikohtaisia prosenttiarvioita tehdessä. Alkukauden arvioihin luonnollisesti sisältyy oletus tiettyjen runkopelaajien suoritustasosta, mutta jos he osoittautuvatkin kauden edetessä pettymyksistä, voidaan tämä ottaa huomioon voimalukuja päivittämällä. Objektiivisimpana tähän toimenpiteeseen suosittelisin ELO-lukujen käyttämistä. Ne muuttuvat joukkueen tulosten mukaan ottaen näin huomioon erinäiset tuloksiin vaikuttavat tekijät, kuten pelaajien suoritustason heikkenemisen.

Yhteenvetona voisin sanoa, että loukkaantumisiin ym. poissaoloihin ylireagoidaan selkeästi liikaa. Tätä tekevät niin pelaajat kuin bookkeritkin. Kannattaakin aina silloin tällöin haistella markkinoilta näitä kohteita, joissa selvästi on ylireagoitu toisen joukkueen poissaoloihin.
0
Ylös
  Profiili
 
 Viestin otsikko: Re: Loukkaantumisten vaikutus todennäköisyyksiin
ViestiLähetetty: 20.07.2009, 15:12 
Status: JäsenLiittynyt: 05.07.2003, 17:23Viestit: 320Paikkakunta: Tampere
Pisteitä: 0
Kännissä kirjoitan, mutta...

Itse en reakoi ollenkaan kokoonpano uutisiin. Kuitenkin jos sitä savottaa haluaisi lähteä perkaamaan, tulisi laskea esimerkiksi hyökkäyspään pelaajan moa, mielestäni. Toisaalta muuttujia on niin paljon, että on hankalaa - todella hankalaa laskea tietyn pelaajan arvoa joukkueelle. Sanomattakin on selvää jos joukkueellinen "meikämanneja" menee pelaamaan Valioliigaa, niin huonostihan siinä käy. Toisaalta jos on Valioliiga tasoinen keskimääräinen peluri, niin ei tuo haittaa, jos muutama tuollainen keskimääräinen pelaa supertähdistössä. Tietysti avainpelaajan poissaolo voi olla hyvinkin merkittävää.

Itse ainakin painotan, esimerkiksi jääkiekon SM-liigassa, paljon enemmän valmentajaa, kuin rosteria! Mutta en juuri seuraa muita kiekkosarjoja kun ainoastaan pintapuolisesti.
0
Ylös
  Profiili
 
 Viestin otsikko: Re: Loukkaantumisten vaikutus todennäköisyyksiin
ViestiLähetetty: 20.07.2009, 15:56 
Status: JäsenLiittynyt: 11.03.2008, 11:18Viestit: 269
Pisteitä: 83
Kassa: +155.06 yks. Palautus%: 112.87% Panosten ka: 5.82 yks. Vetoja: 207
Asiaan sen enempää tutustumatta, voisi olla parempi tarkastella poissaolevan ja korvaavan pelaajan eroa. Tällä tarkastelulla voisi päästä paremmin käsiksi siihen, mikä osa-alue joukkueen pelissä heikkenee. Esimerkiksi hyvin avaava luotettava puolustaja korvataan "hieman puujalkaisella", mutta muuten pätevällä puolustajalla. Tällöin joukkueen puolustus ja pelinrakentelu heikkenisivät hieman. Jos nämä muutokset saisi koodattua järkevästi laadulliseen asteikkoon, voisi näiden osa-alueiden muutosten vaikutusta joukkueen suoriutumiseen tarkastella tilastollisesti. Tämä tosin vaatisi tosi paljon dataa ja hyvät arviot pelaajien tasoista.
0

_________________
Veikkausliigavihjeet kymmenportaisella asteikolla, max 2% kassasta eli 20 yks.
Ylös
  Profiili Seuranta
 
 Viestin otsikko: Re: Loukkaantumisten vaikutus todennäköisyyksiin
ViestiLähetetty: 20.07.2009, 20:35 
Status: JäsenLiittynyt: 10.02.2005, 14:18Viestit: 407
Pisteitä: 12
Reimat kirjoitti:
Asiaan sen enempää tutustumatta, voisi olla parempi tarkastella poissaolevan ja korvaavan pelaajan eroa. Tällä tarkastelulla voisi päästä paremmin käsiksi siihen, mikä osa-alue joukkueen pelissä heikkenee. Esimerkiksi hyvin avaava luotettava puolustaja korvataan "hieman puujalkaisella", mutta muuten pätevällä puolustajalla. Tällöin joukkueen puolustus ja pelinrakentelu heikkenisivät hieman. Jos nämä muutokset saisi koodattua järkevästi laadulliseen asteikkoon, voisi näiden osa-alueiden muutosten vaikutusta joukkueen suoriutumiseen tarkastella tilastollisesti. Tämä tosin vaatisi tosi paljon dataa ja hyvät arviot pelaajien tasoista.


Pelaajamuutosten seuraksena valmentaja saattaa muuttaa pelisystemiä, enemmän tai vähemmän, tämäkin pitäisi sitten pystyä ennakoimaan, ja se on vaikeaa.
0
Ylös
  Profiili
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 8 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Hyppää:  


Powered by phpBB © 2008 phpBB Group | Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com
subSilver+ theme by Canver Software, sponsor Sanal Modifiye