Ylikerroin.com
Suomen suurin vedonlyöntisivusto
Tänään on 24.02.2018, 22:24

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntiaAloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 17 viestiä ] 
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 13.06.2010, 18:40 
Status: JäsenLiittynyt: 13.01.2009, 15:27Viestit: 760
Pisteitä: 144
Kassa: +67.41 yks. Palautus%: 111.16% Panosten ka: 2.32 yks. Vetoja: 260
Tämän ketjun tarkoitus olisi löytää joku järkevä linja ja joitain lainalaisuuksia vapaaotteluun näin urheiluvedonlyönnin näkökulmasta.

Erityisesti tässä lajissa tuntuisi varsin isolta ongelmalta vääntää prosenteiksi arvioita. Petteriv voi tänne sitten inspiraation löydyttyä kirjoitella pitemmän pätkän vaikka tuosta ELO-systeemistään. Itse olen tähänmennessä kaikki viitteliset prosentit vetänyt käytännössä täysin mutu-pohjalta, mikä tuloksesta päätellen on harvemmin tuottanut toivottua tulosta.

Vedonlöyntihän on varsin hankala laji tarkasti arvioitavaksi myös siitä syystä, että materiaalia yksittäisistä ottelijoista ja erityisesti erittäin tärkeästä osasta, eli otteluihin valmistautumisesta. Nykyään löytyy ihan mukavasti jo infoa esim. ottelijoiden loukkaantumisista, ja tärkeimpien otteluiden kohdalla usein on käyty campillakin jotain vääntämässä ja haastista yms. löytyy, mutta esim motivaatio ja psyyke on muuten hyvin vaikea määrittää, jos ei jopa pääotteluita lukuunottamatta melkein mahdotontakin.

Ennen kuin pääsen seurantani äären, en osaa sanoa kun perstuntumalta, mutta tuntuisi, että jos olisin itse vähempi vedellyt ennakkosuosikkeja (ts. kertoimet alta 1.85-2.00), niin voitaisiin olla paljon lähempänä jotain siedettävää tulosta. Usein myös tuntuu, että kun tässä pitemmälle ahnehditaan, niin mitä enempi vetoja tulee laitettua per iltama, sitä vähemmän ne myös tuovat voittoa/enempi tappiota. Ehkä järkevintä siis olisikin pitää reilu virhemarginaali näissä arvioissa, eli siis kaikki rajoilla keikkuvat suoraan ulos, varsinkin jos isohkoja ennakkosuosikkeja? Kuitenkin tässä lajissa yksi osuma voi lopettaa koko paskan, varsinkin mitä korkeammalle mennään painoluokassa.

Muutenkin tuntuu aika yleiseltä trendiltä muissakin lajeissa se, että otteluista tulee yhä tasaisempia, mutta bookkerit ja vedonlyöjät (ainakin ne meistä, jotka eivät juuri voittoa ole viimeaikoina käärineet) eivät tähän sopeudu tarpeeksi nopeasti. Jos jollain olisi vuoden tai parin ajalta tilastoituna kertoimet ja lopputulokset kaikkiin vapaaottelumatseihin, niin voitaisiin tehdä tutkimusta, mitenkä voitot olisivat jakautuneet altavastaaja/suosikki akselilla.

Muuta ei nyt suoraan tule mieleen, mutta kirjoitelkaa ihmeessä RuHo, petteriv, onfire ja muut omista menetelmistänne niin saadaan keskustelua aikaan!

EDIT:
UFC110 ketjussahan oli jo jonkin verran keskustelua tästä aiheesta, joten linkitän senkin tähän.
viewtopic.php?f=4&t=28996

Nyt kun innostuin kaivelemaan, niin etsin tässä foorumin ketjuista UFC110 asti kaikki vihjatut tai mietityt kohteet, joihin kertoimet löysin. Tasapanoksin palautus 22 vedosta 96% ja turpaan vajaa yksikkö, tosin tuohon on laskettu mukaan kaikki nekin, joita en varsinaisesti vihjannut yms., eli mitenkään pitävä todiste omista kyvyistä tuon ei ole tarkoitus olla (todellisuudessa prosentti olisi rumempi) . Hajontaa altavastaajilla ja suosikeilla oli seuraavasti:
Altavastaajat (kertoimet 2.00->):
Pelattu: 14 (6 osumaa)
Voitettu: 16.25 yks (tasapanoksin)
Palautus: 116%

Suosikit (kertoimet <-1.99)
Pelattu: 8 (3 osumaa)
Voitettu: 4.9
Palautus: 61%

Toki otoskoko on naurettavan pieni, voi olla että jaksan myöhemmin tänään tonkia nuo pitemmältäkin ajalta. Mukavasti tuota tulosta ja omaa tulosta vertaamalla käy selväksi myös se, että kelly on äärimmäisen ongelmainen panostus-systeemi tähän, varsinkin kun virhemarginaali noissa arvioissa on usein suuri.
0
Ylös
  Profiili Seuranta
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 13.06.2010, 19:30 
Status: JäsenLiittynyt: 11.10.2006, 14:52Viestit: 188
Pisteitä: 5
Kiitos Snaggle kun avasit tämän ketjun.
Vaikka välillä ELO-arvioni ovat "osuneet" tai paljastaneet joitain helmiä, niin on myös karvasta töhnää ja usein nuo on tulleet titteliotteluissa esim. UFC100 Lesnar-Mir.

Olen tätä nykyä ajatellut, että olisi hyvä tietää juuri nuo motivaatiotekijät + leiritys ja viestit sieltä ennen otteluja. ELO-luvuissahan on aina sellainen piirre, että ne mittaavat menneisyyttä. ELO-luvun kanssa olen laskenut myös ns. suorituslukua ottelijoille, joka on suuntaa antava. Eli miten ottelija on viimeisimmissä otteluissa menestynyt. Niistä näkee onko ottelija menossa alas vai ylös ja miten rajusti. Viimeisin helposti havaittava oli Barry-Filipovic ottelu, jossa ei kuitenkaan Barryn viimeaikaiset otteet nostaneet häntä niin suureksi suosikiksi kuin maailmalla kertoimet liikkuivat.

Miten haluaisin muodostaa kertoimet tänään?
Haluaisin muodostaa ne lähiajan UFC jakaumasta 30% TKO/KO, 45% decision ja 25% submission, nämä siis UFC:lle. Minusta on pakko ottaa huomioon eri järjestöjen järjestämät ottelut. Match making on niin eri tyylistä. Siinä missä Dreamistä tai Strikeforcelta löytyy järjestään 90-10 otteluja, niitä ei UFC:lta löydy.
Huomattavaa on myös Whiten ja UFC:n haluama viihdearvo. Se "suosii" lyöjä-tyyppejä (ainakin minun mielestä). UFC 115 piti sisällään hirmusen määrän submissioita siihen nähden mitä olisi match makingistä voinut odottaa. Tämä siis poikkeus. Mielestäni.
Mutta siis...
Koska noita tuomarituomioita tulee varsin usein. Silmät kiinni voisi lyödä kaikkiin paikkoihin, jotka antavat 2,5 kertoin tai yli goes to distancesta.
Miten olisi jos ottelijoille pystyis jollain tavalla jakamaan. Mitä kumpikin pystyy tekemään dec,tko,sub-kategorioissa.
Näin ollen päästäisiin johonkin prosentteihin.
Esim. Liddell-Franklin. Miten Liddell voi voittaa? TKO? Joo. 30 pinnaa sinne. Decision, kumpi voittaa? Franklin. 45 pinnaa sinne. Sub. Tässä parissa ei liene tapahtumassa, mutta menkööt se vaikka 10-15. Eli päädyttäis 40-60 Franklinin eduksi.
Siinä yksinkertaistettu ajatelma mitä olen ryhtynyt miettimään miten se voisin koneistaa, ja ehkä luoda hieman tarkempia arvioita.
0

_________________
https://twitter.com/pvesalainen
Ylös
  Profiili
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 13.06.2010, 20:06 
Status: JäsenLiittynyt: 13.01.2009, 15:27Viestit: 760
Pisteitä: 144
Kassa: +67.41 yks. Palautus%: 111.16% Panosten ka: 2.32 yks. Vetoja: 260
Tuo Dec/TKO/Sub tapa on sinäänsä ongelmallinen, että kaikissa ottelupareissahan tuo ei systemaattisesti noin jakaudu. Kunhan ensin saataisiin selville oikea jakauma, tuossa olisi varmasti paljonkin ideaa. Esimerkiksi ottelijoiden recordistahan tämän pystyisi suuntaa-antavasti selvittämään, jo astetta tarkempia lukuja saisi aikaan jos jaksaisi myös käydä läpi vastustajien vastaavat jakaumat suhteutettuna lopputulokseen. Lisäksi päälle olisi lienee järkevä vielä tarkastella, noudattaako saatu jakauma kavereiden arsenaalia (esim vahva nyrkkeilytausta ja voimakas kaveri tai BJJ vyöt jne) . Pitää koittaa pyöritellä tätä systeemiä vaikka huomenissa, katsoa mitä se tuottaisi UFC116:seen esimerkiksi.

Jos sulla on petteriv vielä tallella tuo jakauma dec/ko/sub, niin voisitko pistää jakoon tai tutkia, millainen vaikutus painoluokalla on lopputulokseen? Mutulla vaikuttaisi aika selvältä, että raskaan sarjan ottelut päättyvät tyrmäykseen useammin kuin LW:n, tai ainakin menisivät harvemmin tuomareille.
0
Ylös
  Profiili Seuranta
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 15.06.2010, 23:27 
Status: JäsenLiittynyt: 13.01.2009, 15:27Viestit: 760
Pisteitä: 144
Kassa: +67.41 yks. Palautus%: 111.16% Panosten ka: 2.32 yks. Vetoja: 260
Pyörittelin noita altavastaajavetoja, viisi tapahtumaa 2008 puolelta (UFN13-TUF7 Finale) ja noin 52 matsia. Bookkerina kyseessä ilmeisesti bodog, lähteen luotettavuudesta ei ole oikeastaan mitään todellista käsitystä, mutta kun ainut löytämäni lähde oli, niin pyörittelin aikani kuluksi. Seuraavaa dataa sain tasapanoksin altavastaajista:

Vetoja: 51
Voitettu: 51.4yks
Palautus: 101%

Eli tuolta naurettavan pieneltä otokselta tuli tuollaista tulosta. Todennäköisesti aina markkinan parhaat pelaamalla olisi siis tehnyt pienesti jopa voittoakin. Huomattavana erona nykypäivään tuolta löytyi useita altavastaajia joiden kertoimet pyörivät 5-6 tienoilla, eikä otoksesta yksikään tainnut osua. Nykypäivänähän noita on hyvin vähän, käytännössä vain silloin kun GSP tai Silva matsaavat. Pitää katsella lisää josko löytyy enempi kertoimia joita voi tutkia.
0
Ylös
  Profiili Seuranta
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 15.06.2010, 23:33 
Status: JäsenLiittynyt: 04.06.2010, 23:15Viestit: 61
Pisteitä: 0
Tieteellisen analyysin lisäksi, voi auttaa, jos käy itse kehässä
vetäisemässä peruskurssin. Kyllä sen jälkeen on helpompi
arvata, kuka vetää ja ketä pataan.
0
Ylös
  Profiili
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 16.06.2010, 18:28 
Status: JäsenLiittynyt: 13.01.2009, 15:27Viestit: 760
Pisteitä: 144
Kassa: +67.41 yks. Palautus%: 111.16% Panosten ka: 2.32 yks. Vetoja: 260
topdog kirjoitti:
Tieteellisen analyysin lisäksi, voi auttaa, jos käy itse kehässä
vetäisemässä peruskurssin. Kyllä sen jälkeen on helpompi
arvata, kuka vetää ja ketä pataan.

Kamppailu-urheilua itse harrastan potkunyrkkeilyn muodossa, eikä tarkoitus ole vapariin vaihtaa ainakaan lähiaikoina.

Vaikka lajin tunteminen onkin ehkä se tärkein juttu matkalla voitolliseen vedonlyöntiin, niin vaikeaa se on myös jos ei noita arvauksia siitä kuka pieksee kenet osaa vetää kerroinrajoiksi. Ts kyllä varmaan kaikki osaa arvata, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä vaikka A. Silva vetää vaikka Maiaa turpaan, eri asia onkin se, että kannattaako vetoja pistää sisään jos kertoimet pyörii alta 1.10.

Voisin myös väittää, että esimerkiksi joku edellinen ammatikseen lätkää pelannut kaveri ei tee pitkässä juoksussa parempaa tulosta kuin vetoa ammatikseen lyövä kaveri ja eiköhän sama päde useampaankin lajiin, luultavasti myös vapariin (toki sillä erotuksella, että edelliset ammattivaparimiehet voivat vieläkin omata kytköksiä noihin leireihin ja saada näin sisäpiirin tietoa asiosta) .

Eli en missään nimessä kiellä, etteikö vaparin peruskurssi olisi hyvä tapa päästä lajiin sisälle, mutta kun vedonlyönnistä puhutaan niin tulee melkein väistämättä eteen se, mitenkä nämä kaikki muuttujat muutetaan todennäköisyyksiksi, jota varten tämänkin ketjun siis avasin.
0
Ylös
  Profiili Seuranta
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 16.06.2010, 19:22 
Status: JäsenLiittynyt: 30.11.2007, 15:36Viestit: 114Paikkakunta: Tampere
Pisteitä: 1
Snaggle ehtikin sanoa kaiken oleellisen lajituntemukseen liittyen.

Niin ja niitä peruskursseja 80 Luvulta lähtien, Hippakarate, Kyokushinkai, Potkunyrkkeily, BJJ, Lukkopaini, Vapaaottelu ja Gerard Gordeaun pitämä leiri vuonna -93..... Muutama ottelu pystylajeissa, tosin näistä hiukan hatarat muistikuvat johtuen Adrenaliini humalasta.
0
Ylös
  Profiili
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 19.06.2010, 12:24 
Status: JäsenLiittynyt: 11.10.2006, 14:52Viestit: 188
Pisteitä: 5
Moi!

Liittenä pitäisi tulla UFCn lightweight excel. Johon kerätty alla olevan esimerkin mukaista tietoa.
Onko tästä infosta jotain apua? Kaikki muoto, sisältö, miten edistää arvion tekemistä, jos edistää yms. kommentit tulemaan.

* EDIT * Mites tänne saa jokun tiedoston lisättyä? Ei kelvannut xls,csv tai txt päätteinen tiedosto.

Mark Bocek 01.06.2008 -> [4] TKOs: 0 (0) Submissions: 3 (0,75) Decisions: 1 (0,25) Others: 0 (0)
Jim Miller 27.3.2010 (L-decision) [7] TKOs: 1 (0,143) Submissions: 2 (0,286) Decisions: 4 (0,571) Others: 0 (0)
Joe Brammer 5.12.2009 (W-submission) [6] TKOs: 0 (0) Submissions: 3 (0,5) Decisions: 2 (0,333) Others: 1 (0,167)
David Bielkheden 18.4.2009 (W-submission) [4] TKOs: 1 (0,25) Submissions: 1 (0,25) Decisions: 2 (0,5) Others: 0 (0)
Alvin Robinson 15.11.2008 (W-submission) [2] TKOs: 0 (0) Submissions: 2 (1) Decisions: 0 (0) Others: 0 (0)
0

_________________
https://twitter.com/pvesalainen
Ylös
  Profiili
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 19.06.2010, 13:12 
Status: JäsenLiittynyt: 13.01.2009, 15:27Viestit: 760
Pisteitä: 144
Kassa: +67.41 yks. Palautus%: 111.16% Panosten ka: 2.32 yks. Vetoja: 260
Isot kiitokset petteriville taulukoista, lightweightin jakauma kahden viimeisen vuoden ajalta näyttäisi kutakuinkin tältä:
KO/TKO: 23%
Submission: 30%
Decision: 47%

Eli suurta eroa ei keskeytyksellä tulleisiin matseihin ollut verrattuna kokonaisjakaumaan, jonka petteriv aikaisemmassa viestissään mainitsi (KO30, Sub25 ja Dec 45), mutta lukkoja enempi mitä tyrmäyksiä vastoin tuota jakaumaa. Varsin ymmärrettävää sikäli, että noilla alta 70 kilosilla kavereilla luonnollisesti on vähempi ruutia käsissä kun vertaa sitten 84kg ja ylöspäin.

E: Lopuistakin painoluokista kiitokset petteriville, tässä loput jakaumat.

Welterweight
KO/TKO 33%
Submission 28%
Decision 39%

Sinäänsä varsin yllättävää dataa, kun katselee tuota tuomaripäätösten määrää, kun painoluokan mestari ja keulakuva on GSP:n kaltainen mies, ja kun painoluokan toisiksi kovimmaksi kaveriksikin rankattu kaveri on vähemmän keskeytyksiä takova Fitch. Kärjen jälkeen sarjasta löytyy kuitenkin paljon kavereita, joilla myös dynamiittia tumpuissa, ja taknisesti hyviä iskijöitä. Kuitenkin tässä painoluokassa on ainakin lgithweightiä tärkeämpi ehkä painottaa jakaumaa ottelijoiden tyylin mukaan.

Middleweight
KO/TKO 37%
Submission 33%
Decision 31%

Suurempaa määrää decisioneissa olisi voinut ehkä odottaa, koska UFC:n middleweight sarja on kuitenkin organisaation levein ja kovin, ainakin omasta mielestäni. Toisaalta ehkä tämä kertoo siitä, että painoluokka on täynnä myös sellaisia kovia ottelijoita, joita kiinnostaa oikeasti lopettaa otteluita ja joilla on siihen myös taitoa ja voimaa, toisin kuin esim. welterweight sarja.

Light heavyweight
KO/TKO 50%
Submission 10%
Decision 40%

Nämä tilastot olivat jo varsin yllättäviä edellisiin sarjoihin verrattuna, lähinnä koska lukkojen osuus lopetuksista on selvästi pienempi kun kevyemmissä sarjoissa. Toisaalta ei UFC:n LHW sarjasta kyllä jää mieleen kovin monta BJJ ässää, ottaa vertailuun sitten melkein minkä tahansa muun painoluokan. Paljon löytyy tyypiltään hyvin samankaltaisia ottelijoita, esim. Griffin, Jardine, Liddell akselilta, ts. pystyotteluun luottavia kavereita joilla paketti välillä turhan levällään ja leuka ei sieltä teräksisimmästä päästä, siihen lisätään painon mukanaan tuoma voima ja avot. Vielä loppukevennykseksi Chael Sonnenin sanojen mukaan "Light heavyweight is a fuckin joke! I mean they had a karate guy as their champion!", onhan se kieltämättä totta, että samanlaista ylivertaista taitoa tästä sarjasta ei löydy jos vertaa kahteen alempaan sarjaan. Vaikka Shogun kova kaveri onkin, niin ei kuitenkaan taida yhtä dominoiva mies olla kyseessä kun Silva/GSP, vaan aikahan sen näyttää miten miehen tittelipuolustukset UFC:ssä pyörähtää käyntiin.

Heavyweight
KO/TKO 65%
Submission 22%
Decision 13%

Sinäänsä ei mitään yllättävää edellisten sarjojen valossa, tässä taas sitten UFC:n kapein ja heikoin sarja, iso osa näistä 120 kiloisista möhkäleistä ei jaksa edes heilua täyttä 15 minuuttia, joten en pitäisi ihmeenä vaikka miehet tuohon tahtiin putoilevatkin. Myös väkisinmaakaajia tässä sarjassa on kuitenin aika vähän, ts tämänkokoiset miehet yleensä saavat jossain välissä myös vähän ground n poundia aikaiseksi josta sitten palkkioksi RNC tai TKO. Suurin osa subeistakin mutulla luulisi olevan jonkin sortin kuristuksia hyvien pommien aiheuttamista jälkitilanteista.

Kommentoikaa ihmeessä, pyrin kohta näitten perusteella vääntämään jonkinlaista arviota muutamaan TUF11 matsiin ja ehkä tuon UFC116 kortin katselen läpi samaan syssyyn jos ehdin.
0
Ylös
  Profiili Seuranta
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 14.03.2011, 16:42 
Status: JäsenLiittynyt: 11.10.2006, 14:52Viestit: 188
Pisteitä: 5
Ei ole hetkeen tullut UFC otteluja arvottua koneella.
Olisi hienoa yrittää kehittää laskentamenetelmääni, ja ajattelin kysyä neuvoja ja mielipiteitä siitä mitä te näette tärkeänä MMA arvioita luotaessa.

Silmiin pistävää on, moneen muuhun lajiin verrattuna, mahdollinen uran lyhyys tai paremminkin tilastoitujen otteluiden määrä.
Itselläni on noin 50000 ottelua tietokannassa. Olisihan se hienoa kun olisi kaikki sama mitä http://www.sherdogilta.com:lta löytyy...
Toinenkin merkittävä asia ottelumääriin liittyen on ottelujen jakautuminen kuitenkin suhteellisen pitkälle ajalle.
Monelta ottelijalta ei löytyne virallisia tilastoituja otteluita kuin pari ja ns. uran luoneillakin saattaa olla vain 20, jotka ovat hyvinkin 6 vuoden ajalta
tai pidemmältä aikaväliltä.
Mielestäni nämä ovat jossain määrin hyvin erityisiä piirteitä tälle lajille. Snaggle ja ehkä jotkut muutkin ovat kritisoineet konearvioitani
selvästi "vanhoja muistelevina", ja omat havainnot tukevat vahvasti tuota argumenttia. Systeemissäni vanhat ottelut ylikorostuvat, varsinkin
nyt kun laji on murroksessa; ns. vanhat parrat eivät enää vanhoilla meriiteillä pärjää, nuoret tulevat ja ovat paljon dynaamisempia kuin
suuret edeltäjänsä.

Tällä hetkellä systeemini ottaa huomioon koko ottelijan tilastoidun historian. Siinä ei sinänsä liene mitään väärää?!
Tosiasia lienee kuitenkin että jokaisella ottelijalla on elinkaarensa ja sen tunnistaminen olisi varsin hyödyllistä. Vanhoilla meriiteillä voi mennä vain niin pitkälle.

Ottelumääriin ja elinkaareen liittyviä kysymyksiä:
- Miten monta viimeisintä ottelua pitäisi huomioida?
- Miten pitkä aikaväli?
- Voiko ottelijan elinkaaren "kohtaa" aavistella/tietää?

Itse olen lähtenyt siitä, että otan ison kuvan, yleisen trendin, painoluokan normaaleista tuloksista ja siitä johdan laskennan kohti yksilöllistä tapausta.
Osaset rakentuvat KO:ista, Sub:eista ja Decision:eista, joista sitten tulee ns. kokonaisprosentit.
Koneprosentteihin ei ole vaikutusta sillä minkälaisia aikoja ottelijoiden aiemmat ottelut ovat kestäneet. Tämän tiedon vain tulostan omasta mielenkiinnosta.

Onko Sherdogin antamat tiedot riittävät? Mitkä tiedoista ovat olleellisimpia arvioita tehdessä?
Name Randy Couture
Nick Name The Natural
Record 19 - 10 - 0 (Win - Loss - Draw)
Wins 7 (T)KOs ( 36.84 %)
4 Submissions ( 21.05 %)
8 Decisions ( 42.11 %)
Losses 5 (T)KOs ( 50 %)
4 Submissions ( 40 %)
1 Decisions ( 10 %)
Association Xtreme Couture
Height 6'1" (186cm)
Weight 220lbs (100kg)
Birth Date 1963-06-22
City Corvallis, Oregon
Country United States

Result Opponent Method Event Title Date Round Time
Win James Toney Submission (Arm-Triangle Choke) UFC 118 - Edgar vs. Penn 2 8/28/2010 1 3:19

Joskus lähetin pyynnön Sherdogille, että lisäisivät mikä on ollut paino/painoluokka kyseissä ottelussa. En saanut paluupostia...

Tässä olen hyvin lyhyesti kirjoittanut joitain omia laskennassa huomioon ottamiani asioita ja esittänyt muutaman kysymyksen.
Jotenkin olen vain tulossa siihen tulokseen, että ryhmätyönä ja ideointina näitä tuloksia voisi parantaa. Snagglelle kiitos yhteistyöstä joka
lähti käyntiin edellisellä kertaa kirjoitellessani vastaavanlaista.

Miten sinä johdat MMA kertoimet? Mitä juttuja ajattelet kun teet arviosi?
0

_________________
https://twitter.com/pvesalainen
Ylös
  Profiili
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 14.03.2011, 22:48 
Status: JäsenLiittynyt: 02.07.2004, 00:28Viestit: 56Paikkakunta: Vlk
Pisteitä: 0
Vaikea uskoa että historiatilastojen perusteella vakuuttavaa dataa saisi esille. Itse jakaisin/pisteyttäisin ottelijoiden osa-alueet ja koettaisin hakea sitä kautta jotain todennäköisyyttä. Mutulla olen nyt noita vetoja sisään pistänyt, mutta periaatteessa samanlaisen mietinnän kautta, siis miten laadukkaita ovat painijan alasviennit ja miten hyvin vihu onnistuu niitä vastaavasti torjumaan.
0
Ylös
  Profiili
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 15.03.2011, 11:54 
Status: JäsenLiittynyt: 11.10.2006, 14:52Viestit: 188
Pisteitä: 5
jani54321 kirjoitti:
Vaikea uskoa että historiatilastojen perusteella vakuuttavaa dataa saisi esille. Itse jakaisin/pisteyttäisin ottelijoiden osa-alueet ja koettaisin hakea sitä kautta jotain todennäköisyyttä. Mutulla olen nyt noita vetoja sisään pistänyt, mutta periaatteessa samanlaisen mietinnän kautta, siis miten laadukkaita ovat painijan alasviennit ja miten hyvin vihu onnistuu niitä vastaavasti torjumaan.


Historiallisesta datasta olen laskenut kolme eri voimalukua. Luvut kuinka vahva ottelija on voittamaan KO, Sub ja Dec tavoilla.
Ymmärrän toki, että tämä antaa jossain määrin harhaanjohtavan kuvan, mutta tästä datasta en ole parempaakaan keksinyt.
Ehdottamaasi tapaa voisi olla kiva kokeilla, siinä vaan ongelmana se, että miten kerätä data.
UFC:sta on aika hyvin videotallenteita ja niistä voisi jonkinlaisen kaavakkeen laatia mitä ottelussa on tapahtunut, ja yrittää vetää johtopäätöksiä niistä.
http://www.compustrike.com/ tarjoaa myös dataa otteluista. Valitettavasti se kuitenkaan ole kattavaa. Onko joku tutustunut Compustriken tilastoihin? Miten niitä voisi hyödyntää?
0

_________________
https://twitter.com/pvesalainen
Ylös
  Profiili
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 21.03.2011, 17:52 
Status: JäsenLiittynyt: 13.01.2009, 15:27Viestit: 760
Pisteitä: 144
Kassa: +67.41 yks. Palautus%: 111.16% Panosten ka: 2.32 yks. Vetoja: 260
En ole tajunnut tänne vastailla kun vasta tänään huomasin, että uusia viestejä ilmestynyt ja vähän kiireitä ollut muutenkin.

Täysin ottelijan viimeisimpiin otteluihin perustuva laadukas arviointi yhdistettynä kovaan lajituntemukseen olisi varmasti paras kaikista vaihtoehdoista, mutta kun noita matseja tulee katsottua sen verran paljon että matsien tarkka kulku ehtii helposti unohtumaan siinä vuoden sisään. Helposti voi olla näinollen, että jos tällä tavalla lähtee arvioimaan, niin voi helposti ihan molempien ottelijoiden muutamia matseja katselemalla vierähtää helposti yli 3h kun siihen vääntää arviot päälle vielä.

Aika selvää siis, että jos koko maincardin edes tahtoo arvioida misään järkevässä ajassa, niin pakko tuosta on lähteä yksikertaistamaan jotenkin. Se, miten yksinkertaiselle tasolle on mahdollista mennä että arviot on vielä järkevästi pelattavissa, onkin jo aika vaikea kysymys. Selvää on se, että jotain faktaa noista ottelijoista pitää löytää tilastojenkin lisäksi. Jos noista fightmetriceistä ja muista olisi tarjoolla tarpeeksi dataa, niin antaisihan se hirveän pohjan säätää noita arvioita, mutta sitten päästään taas siihen, että miten paljon päivän kondis ja kaikki niiden otteluiden välillä tapahtuva vaikuttaa lopulta siihen ottelutulokseen. Täydellinen dominointi jossain matsissa voikin johtua vaan jostain vammasta tai taudista, ja silloin noista tilastoista voi olla aika paljon haittaa jos sokeasti tuijottaa.

Itse olen päätynyt siihen tulokseen, että turha noilla tilastoilla on edes koittaa mitään tarkkaa arviota saada aikaiseksi. Suuntaa-antavia lukemia voi kuitenkin noista arvioista löytää, mutta itse lähtisin liikkeelle siitä, että koittaisi vähän yleisemmällä tasolla löytää jotain korrelaatiota otteluiden lopputulosten ja esimerkiksi tyylien väliltä. Vaatii sinäänsä jo kohtuullisen määrän duunia ja ottelijoiden tuntemusta, eikä onnistu puhtaasti excel laskelmilla kun tietyt ottelijat kehittyvät uran aikana niin kovasti että tyyli vaihtuu ihan täysin. Datan määrä jäisi edelleenkin aika suppeksi, kun ei taaskaan voi liian pitkältä matkalta mitata noita tilastoja ettei käsiin tartu vaan kasa vanhentunutta dataa. Jotain suuntaa noista kuitenkin saisi, ja sitten voisi vähän epämääräisemmistäkin fiiliksistä johtaa sentäs joitakin konearvioita, joiden pohjalta voisi sitten tarkemmin alkaa sorvaamaan arvioita.

Itse olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että kun laji on kehittynyt niin sen näkyvyyskin on mennyt valtavasti eteenpäin. UFC on kuitenkin nykyään jo niin iso juttu, että varmasti bookkeritkin ovat tarkemmin kiinnostuneet asiasta ja parhaimmillaan omaavat jo jotakin sisäpiirin tietoa (tämä ihan spekulointia). Tälläisessä tilanteessahan bookkeria vastaan pelatessa on käytännössä mahdotonta tehdä pitkässä juoksussa voittoa. Nykyään on myös niin monta kanavaa, joita pitäisi ehtiä seuraamaan, että saisi ajantasalla olevaa infoa kaikista ottelijoista ja campeista, että itsellä ei muiden kiireiden oheessa aika riitä mitenkään kaiken sen seuraamiseen.

Väittäisinkin siis, että jos limitit ei iske vastaan ja puhtaasti rahan teon näkökulmasta teet tätä, niin suosittelisin että etsisit sopivan pienemmän organisaation jonka pelejä harvemmat bookkerit tarjoavat, noista saa aivan varmasti vielä yhtä paljon valueta kun UFC:stä muutamia vuosia sitten, jos vain mielenkiinto riittää tarpeeksi intensiiviseen seuraamiseen. Kuitenkin esimerkiksi NordicBet ilmeisesti tarjoilee FightFestival kertoimia jne. jos pyytelee, itse en juuri kotimaista vapariskeneä seuraa ja panoksetkin sillä tasolla että ei mitään hajua paljonko noissa on limitit ja kuka määrittää kertoimet, mutta jos kiinnostaa niin keinoja löytyy. Itse olen nykyään mukana enemmän ihan fanina ja keskityn tapahtumista nauttimiseen, vaikka vetoja vielä pistänkin ja muiden kanssa spekuloin matseja. Jos kuitenkin kiinnostaa enemmän pyöritellä näitä, niin mielelläni kyllä osallistun, mielenkiintoista touhuahan tämä kuitenkin on :) .
0
Ylös
  Profiili Seuranta
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 29.07.2012, 19:29 
Status: JäsenLiittynyt: 29.07.2012, 07:52Viestit: 1
Pisteitä: 0
Moi kaikille!

Mielenkiintoista tavaraa. Itekkin pyöritellyt tuota ideaa kuinka tehdä työkalu, joka hyödyntäisi tietokantaa ja muutenkin helpottaisi ottelijoiden vahvuuksien muuntamista numeroiksi. Aika paljon on samoja ideoita täällä mitä itelläkin mutta myös uusia, kiitoksia niistä. Oletteko laskelmissanne antaneet mitään painoa sille mistä salilta ottelija tulee? Ainakin Jackson on tullut kuuluisaksi toimivista, joskin erimielisyyttä aiheuttaneista gameplaneista, joilla altavastaajatkin on saatu voittamaan.

petteriv ja muutkin joilla löytyy tietokantoja ottelijoista tai pääsy niihin, mistä/kuinka olette saaneet ne? Käsin 50 000 ottelun kantaan hakkaaminen lienee kuitenkin aikamoinen urakka :)
0
Ylös
  Profiili
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 16.08.2012, 21:10 
Status: JäsenLiittynyt: 22.01.2008, 19:18Viestit: 1439
Pisteitä: 236
Kassa: -28.41 yks. Palautus%: 99.12% Panosten ka: 1.37 yks. Vetoja: 2364
http://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=aggression%20in%20mixed%20martial%20arts%20an%20analysis%20of%20the%20likelihood%20of%20winning%20a%20decision&source=web&cd=2&ved=0CEkQFjAB&url=http%3A%2F%2Fise.tamu.edu%2Fpeople%2Ffaculty%2Fjohnson%2FAggressionMMA.pdf&ei=mEQtUIzFFo2N4gTa0oGADA&usg=AFQjCNG2H3YlxO9tiLQlyWnS5AlryHZkRA&cad=rja

Linkistä löytyy tutkimus "AGGRESSION IN MIXED MARTIAL ARTS
An Analysis of the Likelihood of Winning a Decision" joka saattaa kiinnostaa arvontakoneiden rakentelijoita.
1
Ylös
  Profiili Seuranta
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 03.06.2013, 09:29 
Status: JäsenLiittynyt: 22.12.2007, 15:05Viestit: 116Paikkakunta: Vaasa
Pisteitä: 69
Löysin tällaisen videon niin ajattelin hieman nostaa vanhaa ketjua.

2
Ylös
  Profiili
 
 Viestin otsikko: Re: Vedonlyönti vapaaottelusta
ViestiLähetetty: 06.06.2013, 17:19 
Status: JäsenLiittynyt: 22.01.2008, 19:18Viestit: 1439
Pisteitä: 236
Kassa: -28.41 yks. Palautus%: 99.12% Panosten ka: 1.37 yks. Vetoja: 2364
TomiN kirjoitti:
Löysin tällaisen videon niin ajattelin hieman nostaa vanhaa ketjua.


Mielenkiintoinen keskustelu. Kyllähän tuo vahvisti ainakin sen, että ottelun aikana ruudussa näkyvillä statseilla on lähinnä huumoriarvoa.
Lajin tilastointiin liittyy niin paljon pelkästään eri tapahtumien määrittelyyn liittyviä ongelmia, että en usko ihan heti nähtävän statseja, joilla olisi merkittävää käyttöä vedonlyönnin apuna.
Sinänsä livetilastojen lätkiminen ruutuun vaikuttaa varmasti lajin suosion kasvuun positiivisesti. Esim. kainalopalloa kyttäävän Pena Peruspenkkiurheilijan on helpompi siirtyä seuraamaan lajia kun ruudussa pyörii turvallisesti significant strikes -tilasto, joka kenties vielä tukee omaa näkemystä siitä kuka on niskanpäällä.

Näiden Penojen siirtyminen vedonlyönnin puolelle lisännee varsinaisten lajiniilojen mahdollisuuksia hyötyä pehmeistä kertoimista. Ja vaikka lisääntynyt pelivaihto tuo mukanaan myös niitä ammattilaisia, antaa lajin vaikea mallinnettavuus ainakin jonkinlaista suojaa niiltä "pahimmilta" tilastoneroilta.

Jos joku päivä saisivat vielä osaavia tuomareita tuonne niin...
0
Ylös
  Profiili Seuranta
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 17 viestiä ] 

Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi
Et voi lähettää liitetiedostoja.

Hyppää:  


Powered by phpBB © 2008 phpBB Group | Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com
subSilver+ theme by Canver Software, sponsor Sanal Modifiye