Tänään on 28.03.2024, 23:07.

Tilastotiede pääaineena

Strategiat, kertoimenlaskenta ja muut ohjeet/vinkit tänne.
Vastaa Viestiin
sotamayor
Jäsen
Viestit: 337
Liittynyt: 15.07.2012, 13:43

Tuotto: +111.86 yks.

Palautus%: 111.89%

Panosten ka: 1.98 yks.

Vetoja: 476

Pisteitä: 1361

Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja sotamayor »

Onko tällä palstalla tilastotiedettä lukevia/lukeneita henkilöitä? Opiskelen tällä hetkellä DI:ksi, mutta kiinnostus ja kunnianhimo (ja opintomenestys) ovat olleet hiipumaan päin fuksivuoden jälkeen. Se palkkapussi, mikä teknilliselle puolelle alunperin houkutteli tuntuu nyt täysin sivuseikalta. Olen suunnitellut vaihtavani normaaliyliopiston puolelle pääaineena joko matematiikka(ja sitä kautta opettajuus->parempi työllistyminen kuin tilastotieteilijöillä) tai tilastotiede, joka periaatteessa kiinnostaisi näin yhtään asiaan perehtymättä jopa enemmän kuin matikka. Näihin on onneksi yhteinen valinta, joten päätöksen joudun tekemään vasta 1. vuoden jälkeen.

Kiinnostaisi kovasti saavuttaa jonkinlainen tieteellinen lähestymistapa verrattuna tämän hetkiseen helkatti-kohteiden penkomiseen, vaikkakaan isoja sarjoja en tule ikinä missään tapauksessa pelaamaan/vihjaamaan. Hattu päästä kuitenkin niille, jotka esimerkiksi Valioliigaa voitollisesti vihjaavat. Vastaavalle vedonlyönnin taitotasolle haluaisin itsekin päästä, vaikkakin pelaisin ihan muita sarjoja.

Käsittääkseni vedonlyöntiaiheiset gradut ovat kohtuullisen yleisiä tilastotieteessä. Löytääkö näitä jostain netistä? Onko joku onnistunut tilastotiedettä lukemalla peräti työllistymään vedonlyöntifirmoihin?

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Wille_78
Jäsen
Viestit: 799
Liittynyt: 30.09.2004, 17:29

Tuotto: +122.96 yks.

Palautus%: 109.28%

Panosten ka: 2.95 yks.

Vetoja: 449

Pisteitä: 773
Paikkakunta: Savo

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja Wille_78 »

[Offtopic]
En tiedä minkä tason opettajaksi aiot, (en tunne koulutusjärjestelmää kovin hyvin) mutta yliopisto ja etenkin AMK puoli on rahallisesti aika lujilla lähitulevaisuuden, työt on määräaikaisia ja itseänikin läheltä on tosi pitkäaikaisia määräaikaisia opettajia ns. saanut kenkää, myöskin esim. kemian, matematiikan opettajia. Matematiikka tietysti on aika yleispätevä aine ja varmaan töitä saa sitten esim. peruskoulu, lukiotasolta.

On opettajan töissä hyvätkin puolensa mutta luulenpa että esim. pitkät lomatkin tulee jatkossa vähenemään kun iso osa oppilaitoksista (poislukien perusopetus) tulee menemään osakeyhtiöihin jollain aikavälillä. Ammattikoulun opettajan työsopparit on omasta mielestä tällä hetkellä aika kehnoja.

Enivei opiskelu kannattaa aina, tarkoitukseni ei ollut ideaasi tyrmätä

[/Offtopic]

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Onhan se mahdollista, mutta epätodennäköistä.

Seurannan panostus asteikolla 1-5 yksikköä. --> Vuoden 2014 alusta tasapanostus 3 yks per veto

Minikommentit

03.02.2013 13:48 <sotamayor> Tällä hetkellä en aio opettajaksi vaan nimenomaan tilasto-

03.02.2013 13:49 <sotamayor> tieteilijäksi. Lukioon mieluiten niin saisi olla puhdas

03.02.2013 13:49 <sotamayor> matemaatikko, mutta tiedostan kyllä että käytännössä kaikki

03.02.2013 13:49 <sotamayor> joutuu aloittamaan peruskoulusta. Ongelmana tässä on se että

03.02.2013 13:50 <sotamayor> fysiikka ja kemia ei kiinnosta edes vähää alusta vaikka

03.02.2013 13:51 <sotamayor> olenkin L:t kumpaisestakin kirjoittanut ja ilman niitä ei

03.02.2013 13:51 <sotamayor> peruskouluihin työllisty pelkällä matikalla

03.02.2013 15:01 <sotamayor> ^edelliset 6 riviä siis jos sattuisin valitsemaan opeuden


Oliver
Avatar
Jäsen
Viestit: 1330
Liittynyt: 14.01.2003, 12:22
Pisteitä: 263
Viesti:

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja Oliver »

Itse jättäisin tilastotieteen vaikkapa vaaligalluppien tekijöille ja pysyisin siellä insinööripuolella. Ensinnäkin, insinööri miettii enemmän käytännön sovelluksia, kun taas yliopiston matikkapuolella ollaan enemmän kiinnostuneita matematiikan tutkimuksesta tai justiinsa opetuksesta.

Ja toiseksi, vedonlyöntiä ajatellen matematiikka ja erityisesti todennäköisyyslaskenta, puhumattakaan ohjelmoinnista, voisivat olla paljon hyödyllisempiä aineita kuin tilastotiede. Vedonlyöntiin liittyvässä datassa on yleensä kyse melko suljetusta ympäristöstä, jossa on paljon toisistaan riippuvia data-arvoja, joten "tieteellistä lähestymistapaa" tavoiteltaessa matemaattinen mallinnus ja kyky sovittaa havaintoaineistoa malliin on mielestäni kaiken A ja O.

Lisäksi on muistettava, että tässä ei olla tekemässä yhdentekeviä presentaatioita tilastoista vaan tarkoitus on biitata markkina, joten dataa ei yleensä riitä tuhlattavaksi asti, jos sama data on muillakin käytössä. Esimerkiksi vedonlyöjä ei välttämättä ole kovinkaan kiinnostunut siitä, kuinka monta prosenttiyksikköä valmentajan vaihdos on keskimäärin nostanut tai laskenut joukkueiden voittoprosenttia vaan siitä, mikä vaikutus vaihdoksella on, kun huomioon otetaan joukkueen taso ja olosuhteet. Kun data joudutaan hajauttamaan näin pieniin osiin, ei yleensä löydy tarpeeksi suurta otosta tilastolliseen pällistelyyn vaan joudutaan katsomaan laajemmin, miten havainto sopii kokonaiskuvaan.

Vedonlyöntigraduista tuskin löytää mitään hyödyllistä, koska niissä on lähinnä pyrkimys näyttää professorille osaamista. Graduja ei arvostella sen perusteella, paljonko professori tienaa systeemillä testijakson aikana, joten gradun soveltuvuus oikeaan maailmaan on aina vähän niin ja näin :) Jos graduja kuitenkin haluaa lukea, niin YK:n etusivuilta taitaa löytyä ainakin yksi sellainen.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


sotamayor
Jäsen
Viestit: 337
Liittynyt: 15.07.2012, 13:43

Tuotto: +111.86 yks.

Palautus%: 111.89%

Panosten ka: 1.98 yks.

Vetoja: 476

Pisteitä: 1361

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja sotamayor »

Kiitos asiallisesta vastauksesta. Luulisi kuitenkin tilastotieteen olevan juuri se paikka jossa oppisi parhaat menetelmät käsittelemään aineistoja numeromuodossa. Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston tilastotieteen tiedekunnan sivuilla opiskelupaikkaa markkinoidaan juuri vedonlyönnistä kiinnostuneille. Matematiikan laitoksen todennäköisyyslaskentakurssithan kuuluvat kaiketi pakollisena tt-opintoihin ja itse tilastotiede on tietääkseni hyvin käytännönläheistä verrattuna yliopistomatematiikkaan(laskareissa ei pahemmin todistella +empiiriset projektit). Sen käsityksen olen saanut kanssa että tilastotiede pitäisi sisällään aika paljon tuota ohjelmointia ja juuri ne oleelliset asiat vedonlyönnin kannalta.

Kiitos vinkistä, löysin opinnäytetyöt täältä ylikertoimen sivuilta. En ajatellut niistä olevan hyötyä vedonlyöntiin, lähinnä halusin tietää millaisia ne vedonlyöntigradut oikein ovat.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


sambee
Jäsen
Viestit: 146
Liittynyt: 04.11.2004, 00:33

Tuotto: +21.24 yks.

Palautus%: 105.33%

Panosten ka: 2.77 yks.

Vetoja: 144

Pisteitä: 23

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja sambee »

Täältä löytyy yksi tilastotiedettä pääaineenaan jo liiankin monetta vuotta opiskeleva.
Ja toiseksi, vedonlyöntiä ajatellen matematiikka ja erityisesti todennäköisyyslaskenta, puhumattakaan ohjelmoinnista, voisivat olla paljon hyödyllisempiä aineita kuin tilastotiede.
Tilastotiede on juuri se tieteenala, joka käsittelee todennäköisyyslaskentaa - ei matematiikka. Oikeastaan kaikki tilastolliset analyysit perustuvat jollain tavalla todennäköisyyteen. Tilastotieteen opinnoista käydään läpi myös vedonlyöntiä ja vedonlyöntisuhteita, tosin kovin pintapuolisesti tällä hetkellä. Tilastotieteessä on pakollisena myös tietojenkäsittelytieteiden puolelta ohjelmoinnin kursseja, joita matikanopiskelijoiden ei tarvitse käydä. Syynä on se, että tilasto-ohjelmia on hankala käyttää ellei osaa koodata edes jollakin tavalla.

Kun aloitin opiskelut, oli pääaineen nimenä matematiikka/tilastotiede. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että ensimmäisen vuoden aikana suoritettiin sekä matematiikan että tilastotieteen perusopinnot (25op+25op). Toisen vuoden alussa piti sitten suunnilleen olla selvillä kumpaan näistä aineista haluaa erikoistua. Itselleni oli jo ennen opintojen alkua selvää, että valitsen tilastotieteen jo pelkästään sen takia, että siitä on mahdollista työllistyä huomattavasti monipuolisemmin kuin matematiikasta.

Suurin osa samaan aikaan aloittaneista valitsi toisen vuoden alussa matematiikan (~70/30). En tiedä vaikuttiko asiaan se, että tilastotiede aloitetaan yliopistossakin todella alkeista, eikä aiemmalla matemaattisella menestyksellä ole juurikaan merkitystä tilastotieteen perusopinnoissa. Olisiko jopa ollut niin, että tilastotieteen perusteita käydään lukiotasolla pitkää matematiikkaa laajemmin läpi lyhyen matematiikan opinnoissa.

Toisesta vuodesta lähtien tilastotiede on perustunut pitkälti todennäköisyyslaskentaan ja tilastolliseen mallintamiseen. Ensimmäisen vuoden reilusti yli sadan henkilön massakurssit ovat muuttuneet noin 30 opiskelijan kursseiksi, joissa on vielä muutamia matikanopiskelijoita. Ja kun vuosia kertyy enemmän, väki vähenee jatkuvasti. Nykyään syventävien opintojen luennoilla opiskelijoiden määrän voi laskea käytännössä aina yhden käden sormilla.

Matematiikkaa ja tilastotiedettä yhdistää moni asia, myös se, että molemmat ovat todella kuivia ja teoreettisia aineita. Matematiikka perustuu kuitenkin todella pitkälti lausekkeiden todisteluihin, kun tilastotiede on puolestaan hyvinkin käytännönläheistä. Lähes aina tutkitaan jotain asiaa ja vastaukseksi saadaan jotain muuta kun pieni neliö tai MOT paperin alareunaan. Itse tein alussa paljon harjoitustöitä itseäni kiinnostavista asioista, esimerkiksi jääkiekosta ja jalkapallosta, sillä tilastodataa löytyy netistä reilusti.

Tilastotieteen perusopinnoissa voi pärjätä loistavasti vaikkei lukiossa olisikaan pitkässä matematiikassa loistanut. Pitkän matematiikan taidoista alkaa olla hyötyä vasta toisesta vuodesta alkaen, jolloin meininki muuttuu aivan täysin. Kurssien vaikeustaso muuttuu hetkessä todella rajusti ja tämä tuottaa osalle vaikeuksia. Erään tutkimuksen mukaan matematiikka/tilastotiede oli koko yliopiston ylivoimaisesti vaihdetuin pääaine. Valmistumisprosentti on todennäköisesti koko yliopiston opetustarjonnan pienin. Yliopisto saa valmistuneista opiskelijoista rahaa, joten matemaattinen tiedekunta/yksikkö ei ole yliopistolle todellakaan mikään rahasampo. Varjopuolena tässä on se, että matemaattisella tiedekunnalla/yksiköllä ei ole resursseja tarjota kovinkaan kummoista kurssitarjotinta. Eli käytännössä tarjolla ei ole yhtään ylimääräistä kurssia. Aiemmin oli mm. peliteoriaa käsittelevä kurssi, mutta tuo on pudotettu listalta jo ajat sitten pois.

Täytyy kuitenkin muistaa, että koska tilastotieteestä valmistuu opiskelijoita hyvin vähän, on työllistymisprosentti todella korkea. Tilastotieteilijöistä monet menevät sivuaineensa työtehtävien pariin, hyvänä esimerkkinä pankki- ja vakuutusala. Myös yritykset tarvitsevat tilastotieteilijöitä esimerkiksi laadunvalvontaan. Lisäksi tutkijana voi olla tekemisissä esimerkiksi lääketieteellisten tutkimusten parissa. Oikeasti lista on loputon - tai sen ainakin pitäisi olla. Hieman skeptinen olen kuitenkin sen suhteen, että olen nähnyt tasan 0 kappaletta työpaikkailmoituksia, joissa haetaan tilastotieteilijää. Harjoittelupaikkoja löytyy toki jonkin verran, mutta niihin edellytetään usein kaupallista sivuainetta. Kesätyöpaikkoja tilastotieteilijän on vaikea saada, tosin usein tutkimukset ovatkin muutamia kuukausia pitempiä prosesseja. Olen kuitenkin käsittänyt, että tilastotieteilijät työllistyvät enimmäkseen pääkaupunkiseudulle pääkonttoreihin tai tutkijoiksi joihinkin muihin laitoksiin.

Matematiikasta monet lähtevät erikoistumaan opettajalinjalle. Tuo on sinällään ihan ok vaihtoehto, sillä monet tekevät omien opintojen ohella sijaisuuksia esimerkiksi lukioissa. Itse en vaan jaksa uskoa, että työllistymisprosentti olisi tilastotieteen kanssa lähellekään samaa luokkaa. Palkkauksen uskon olevan tilastotieteilijällä keskimäärin matemaatikkoa korkeampi. Keskimäärin sen vuoksi, että tilastotieteestä voi päästä tai joutua niin moneen eri työtehtävään, että palkankin skaala on aika laaja.

Sitä en osaa sanoa, kannattaako alaa alkaa vaihtamaan dippapuolelta tavallisen yliopiston tilastopuolelle, koska saatat kyllästyä aineeseen siinä missä muutkin. Itse tulen saamaan kandinpaperit käteeni pian, ja vaikka maisteriinkaan ei ole paljoa enää matkaa, saattaa ensi syksynä olla pääaineenani joku muu kuin tilastotiede.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 10. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


karrhu
Jäsen
Viestit: 48
Liittynyt: 27.11.2012, 01:56

Tuotto: +26.70 yks.

Palautus%: 116.28%

Panosten ka: 5.86 yks.

Vetoja: 28

Pisteitä: 106
Viesti:

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja karrhu »

Olen lukenut tilastotiedettä pakollisena sivuaineena 25 opintopisteen kokoisen kokonaisuuden verran. Suoranaisesti vedonlyöntiä hyödyttäviä opintoja tuosta on ollut aika pieni osa. Yksi kursseista käsitteli todennäköisyyslaskentaa, joten se tietenkin oli sovellettavissa aika suoraan vedonlyönnin maailmaan. Peruskurssi kuitenkin nitoutui nimensä mukaisesti aika perusasioiden ympärille, mutta ainakin peruskäsitteet, -jakaumat ja -laskutoimenpiteet tulivat vähintäänkin kerrattua. Todennäköisyyslaskennasta toki lienee useissa yliopistoissa tarjolla vähän syvällisempiäkin kursseja. En kuitenkaan suorilta käsin väittäisi niiden tuovan vedonlyöjälle huikeaa lisäarvoa. Vedonlyönnissä pääpaino kuitenkin tuntuu olevan menetelmien soveltamisessa oikeassa suhteessa.

Toinen vedonlyöntiä hyödyttänyt kurssi käsitteli aikasarjoja ja indeksejä. Siitäkin voi olla hyötyä pidempiä sarjoja analysoidessa. Tietenkin tilastollisten ohjelmien käyttäminen ja kaikki yleinen tieto tarjoaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi omien tulosten analysointiin, mutta itse todennäköisyyksien laskemiseen niistäkään ei ole kuin korkeintaan marginaalista apua.

Sanoisin, että nämä tarvittavat tai vähääkään hyödyttävät tilastotieteen kurssit suorittaa kätevästi avoimessa yliopistossa yhden lukuvuoden aikana, muun opiskelun tai päivätyön ohessa. Suosittelen siis, ettet tee mitään opiskelupäätöksiä laittaen suurta painoa vedonlyönnille. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään vedonlyöntikorkeakoulu, sanoivat sitten markkinointipuolen höpisijät mitä tahansa.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 4. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Oliver
Avatar
Jäsen
Viestit: 1330
Liittynyt: 14.01.2003, 12:22
Pisteitä: 263
Viesti:

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja Oliver »

Tarkennetaan sen verran, että omat kokemukset tilastotieteistä eivät ole tilastotieteenlaitokselta vaan matikanlaitokselta, jonka kaikki kurssit tuppaavat olemaan melkoisen abstraktia matikkaa. Kammotus yliopistotason tilastotiedettä kohtaan kumpuaa siis sieltä :) Jos en väärin muista, niin kurssi saattoi kuulua jopa laudatur-kursseihin eli ihan siihen korkeimpaan höpöhöpöosastoon.

Mitä noita jyu:n sivuja selailin, niin se tilastotieteen puoli tosiaan vaikuttaa aivan eri touhulta mitä matikanlaitoksella aikoinaan oli, sillä tuolla liikutaan paljon lähempänä käytännön juttuja. Vedonlyöntiä ajatellen se voi ollakin erittäin hyödyllinen linja.
sambee kirjoitti:Tilastotiede on juuri se tieteenala, joka käsittelee todennäköisyyslaskentaa - ei matematiikka.
Ehkä maailma on nykyään muuttunut, mutta minä ainakin tentin todennäköisyyslaskennan nimenomaan matikan pääaineena. Kurssi ja kirja sisälsivät perus tn-matikan lisäksi jakaumat, OA:t, aproksimaatiot, luottamusvälit yms., joita vedonlyönnissä on tarvinnut. Todennäköisyysteorian kurssistakin taisi olla jotain hyötyä joskus, olikohan siellä juttua martingaaleista, jos oikein muistan.

Mutta jos tosiaan on niin, että nykyään tilastotiede kattaa tn-laskennan, niin annetaan sille toki synninpäästö :)

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 2. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


5q00q4q
Jäsen
Viestit: 115
Liittynyt: 25.09.2004, 12:21
Pisteitä: 92

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja 5q00q4q »

Kuten sambree jo sanoikin, tilastotiede (lasketaan numeroita) on vedonlyönnin kannalta hyödyllisempää ja selvästi erilaista kuin yliopistomatikka (lasketaan kirjaimia). Tosin osa tilastotieteenkin luennoitsijoista esittää asioita hyvin matemaattisesti, mutteivat kaikki. Vedonlyönnissä hyödynnettävissä olevia asioita tulee satunnaisesti eteen ensimmäisten opiskeluvuosien jälkeenkin. Liioitellen voisi sanoa, että yliopistossa on tarkoitus oppia sen verran, että joku on valmis maksamaan palkkaa siitä, että opettelet oikeasti tilastotiedettä.

Vedonlyönnin kannalta ajateltuna opiskelu ei kuitenkaan ole kovin ajankäyttötehokasta, koska suurimmasta osasta sisällöstä ei tule olemaan hyötyä. Eikä tilastotieteen opiskelu mitenkään automaattisesti tee kenestäkään voittavaa vedonlyöjää. En usko, että opiskelu eroaa vaatimuksiltaan kovin paljon DI- opiskelusta.

Nykyään monien yliopistojen graduista löytyy ainakin otsikot netistä. Esim. Tampereen tilastotieteen graduista 3/100 näytti käsittelevän vedonlyöntiä, joten vaikkakaan gradun tekeminen vedonlyönnistä ei ole yleistä, se on mahdollista, jos löytää sopivan ohjaaajan. Vedonlyöntifirmoihin työllistyminen lienee niin ikään mahdollista vaikkakin harvinaisempaa.

Työllistymisen kannalta matematiikan opettajapuoli tai tilastotiede ovat parempia kuin matematiikan ei-opettaja puoli.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 3. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


sambee
Jäsen
Viestit: 146
Liittynyt: 04.11.2004, 00:33

Tuotto: +21.24 yks.

Palautus%: 105.33%

Panosten ka: 2.77 yks.

Vetoja: 144

Pisteitä: 23

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja sambee »

Täällä on tullut esille useita asioita, jotka ovat aiheuttaneet allekirjoittaneelle päännyökyttelyä. :peukku:
karrhu kirjoitti:Todennäköisyyslaskennasta toki lienee useissa yliopistoissa tarjolla vähän syvällisempiäkin kursseja. En kuitenkaan suorilta käsin väittäisi niiden tuovan vedonlyöjälle huikeaa lisäarvoa. ... Tietenkin tilastollisten ohjelmien käyttäminen ja kaikki yleinen tieto tarjoaa uusia mahdollisuuksia esimerkiksi omien tulosten analysointiin, mutta itse todennäköisyyksien laskemiseen niistäkään ei ole kuin korkeintaan marginaalista apua. ... Suosittelen siis, ettet tee mitään opiskelupäätöksiä laittaen suurta painoa vedonlyönnille. Kyseessä ei ole kuitenkaan mikään vedonlyöntikorkeakoulu, sanoivat sitten markkinointipuolen höpisijät mitä tahansa.
Tähän vahva sama. Vedonlyönnistä käydään läpi vain perusteita, eli pääosin odotusarvoja. Monesti perusolettamuksena on "reilu vedonlyönti", eli täysi sadan prosentin palautus. Todellisuudessahan vastaavaa tilannetta ei ole olemassa kuin korkeintaan kaveripiirin liigapörssikimpassa, jossa koko potti menee jakoon osallistujien kesken. Mikään vedonlyöntikorkeakoulu ei tilastotieteen ala missään nimessä ole. Korkeintaan syventävien opintojen kursseilla voi oppia jotain uutta ja mahtavaa vedonlyönnin kannalta, mutta niistäkin vain mikäli sellaisia on ylipäätään tarjolla. Varsinaista urheiluvedonlyöntiä opinnot koskevat tuskin ollenkaan, vaikka olisihan se hienoa väitellä jonkun professorin kanssa siitä, onko Bostonin kotivoiton todennäköisyys 43 % vai 45 %. 8--)

Tilastotieteessä hyvää on kuitenkin se, että vuosien aikana oppii pyörittelemään datoja useilla eri ohjelmilla, joista osa on jopa ilmaisia. Riittää ylläpitää notepad-tyylistä tekstitiedostoa, ajaa kyseinen tiedosto ohjelmaan, syöttää muutama koodinpätkä ja antaa koneen pyöräyttää numerot. Tähän tarvitaan hieman sitä ohjelmointitaitoa, mutta mitään rakettitiedettä tuo koodikieli ei tilastotieteessä todellakaan ole. Koneen antamiin tuloksiin tarvitaan toki päättelykykyä ja tuloksiin tulee osata suhtautua tarvittaessa myös kyseenalaistavasti. Oikeastaan tilastotieteen teoriassa opiskellaan analysointimenetelmiä, joita tilasto-ohjelmiin on ohjelmoitu. Myöhemmin työelämässä koneet hoitavat laskut ja tilastotieteilijä päättelee voivatko tulokset olla luotettavia.
Oliver kirjoitti:Tarkennetaan sen verran, että omat kokemukset tilastotieteistä eivät ole tilastotieteenlaitokselta vaan matikanlaitokselta, jonka kaikki kurssit tuppaavat olemaan melkoisen abstraktia matikkaa. Kammotus yliopistotason tilastotiedettä kohtaan kumpuaa siis sieltä. ... Ehkä maailma on nykyään muuttunut, mutta minä ainakin tentin todennäköisyyslaskennan nimenomaan matikan pääaineena. Kurssi ja kirja sisälsivät perus tn-matikan lisäksi jakaumat, OA:t, aproksimaatiot, luottamusvälit yms., joita vedonlyönnissä on tarvinnut.
Kovasti kuulostaa tilastotieteeltä ainakin termien perusteella. :) Matematiikan ja tilastotieteen laitos tuo taisi vielä viime vuonna olla, mutta täksi lukukaudeksi nimi muuttui. Aika pitkälle nämä aineet kulkevat käsi kädessä, koska monet lukevat esimerkiksi pääaineenaan matematiikkaa ja sivuaineenaan tilastotiedettä - tai päinvastoin. Muistaakseni jonkin verran molempia aineita on kuitenkin pakko lukea. Saattaa muuten hyvin olla, että muutamat todennäköisyyslaskennan kurssit ovat ainakin tietyille matematiikan pääaineopiskelijoille pakollisia. Kammotus kuulostaa kovinkin tutulta, ja aika moni ajattelee varmasti samoin. :D Erilaiset jakaumat ovat yksi tilastotieteen kulmakivistä, ja ne todella tulevat tutuiksi jo oikeastaan perusopinnoissa.
5q00q4q kirjoitti:...tilastotiede (lasketaan numeroita) on vedonlyönnin kannalta hyödyllisempää ja selvästi erilaista kuin yliopistomatikka (lasketaan kirjaimia). Tosin osa tilastotieteenkin luennoitsijoista esittää asioita hyvin matemaattisesti, mutteivat kaikki. ... Vedonlyönnin kannalta ajateltuna opiskelu ei kuitenkaan ole kovin ajankäyttötehokasta, koska suurimmasta osasta sisällöstä ei tule olemaan hyötyä. Eikä tilastotieteen opiskelu mitenkään automaattisesti tee kenestäkään voittavaa vedonlyöjää.
Näin se menee. Tilastotieteessäkin lasketaan usein niitä puuduttavia kirjaimia, mutta onneksi niiden tilalle asetetaan yleensä edes jossakin vaiheessa numerot - viimeistään silloin kun on tarkoitus tutkia jotakin. Todistelu jää yleensä proffien ja lehtorien tehtäväksi. Mutta yleistyksenä juurikin näin. Maikkojen ehdoton heikkous piilee usein pedagogisissa taidoissa, mutta asiansa he osaavat kyllä vaikka kevyessä simassa.

Suurimmasta osasta opintoja ei ole vedonlyönnin kannalta välitöntä hyötyä, mutta eipä niistä haittaakaan ole. Suuret kokonaisuudet koostuvat pienistä palasista ja loppupeleissä moni asia vaikuttaa toisiinsa. Välillä tuntuu etten muista puoliakaan enää mitä on vuosien varrella tullut opittua, mutta ehkä ne kuitenkin ovat jollakin tavalla alitajunnassa. Jos oikeasti jaksaisi nähdä vaivaa, niin kyllä sitä varmasti jotain mielenkiintoista saisi vuosien ottelutuloksista irti. Tilastotieteilijät tekevät usein tutkimuksia juuri niistä asioista, jotka heitä itseään kiinnostavat. Tutkimusmenetelmien soveltamiseen tuo ala antaa kyllä valmiudet, mutta automaattisesti voittavaa vedonlyöjää ei koulutus kenestäkään tee.

Tilastotiede on siis yleisesti ottaen vedonlyönnin kannalta matematiikkaa hyödyllisempää. Huvittavaa on tosin se, että usein ihmisten kysyessä "mitä sä muuten opiskelet?" -kysymykseen tulee vastattua, että "noo.. tilastotiedettä eli tavallaan matematiikkaa", koska tilastotiede aiheuttaa monien mielessä kovinkin erilaisia mielikuvia. Usein nuo mielikuvat ovat vielä täysin vääriä. Ainoa asia, mikä niitä mielikuvia yhdistää, on kysyjän silmistä kilometrien päähän pimeässäkin heijastava "hhhyi v*ttu kun kuulostaa tylsältä" -ajatuskupla. :wink:

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 4. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Pepe
Jäsen
Viestit: 72
Liittynyt: 28.02.2004, 21:19
Pisteitä: 11

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja Pepe »

Jos sotamayoria tai jotain muuta kiinnostaa, niin voin lähettää (omaan käyttöön) Jyväskylän yliopiston tilastotieteen graduni baseball-ottelun mallinnuksesta. Maili pepe@jyu.fi.

Suosittelen ehdottomasti JY:ssä tilastotieteen opiskelua. R-ohjelmalla simuloiminen on erityisen hyvä taito vedonlyöjälle.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 4. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


kauha
Jäsen
Viestit: 363
Liittynyt: 21.02.2004, 10:49

Tuotto: +19.13 yks.

Palautus%: 101.66%

Panosten ka: 3.38 yks.

Vetoja: 341

Pisteitä: 100

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja kauha »

Vedonlyöntiä ajatellen tilastotieteestä on hyötyä, mutta ne samat asiat oppii muutenkin. Tilastotieteessä on myös paljon turhaa teoriaa. Parasta on ehkäpä rgui ohjelmiston opettelu ja regressioanalyysi. Näin ainakin minulla.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


lunatus
Jäsen
Viestit: 1149
Liittynyt: 24.05.2013, 09:57

Tuotto: +71.10 yks.

Palautus%: 105.73%

Panosten ka: 0.95 yks.

Vetoja: 1313

Pisteitä: 2539

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja lunatus »

Kuten muutkin ovat jo sanoneet, kyllä tilastotiede on yksi hyödyllisimmistä aineista mitä vedonlyöntiä varten voi lukea. Seuraavana tulevat ehkä matematiikka ja tietojenkäsittelytiede (mm. koneoppiminen, datamining). Itse aloitin matematiikan pääaineopiskelijana mutta vaihdoin tilastotieteeseen parin vuoden jälkeen. Voin kyllä sanoa, että en olisi tässä kirjoittamassa tätä viestiä tai aloittanut vedonlyöntiä, jos olisin jatkanut matematiikalla, kun taas tilastotieteen opiskelu johti hyvinkin suoraan näihin touhuihin. Lisäksi voisin mainostaa, että jos valkkaa sivuaineet hyvin, vaikka paljon tietojenkäsittelytiedettä, kansista ja matematiikkaa, niin mahdollisuuksia on kyllä päästä moneen mielenkiintoiseen ammattiinkin.

En kyllä oikein yhdy kommenttiin "samat asiat oppii muutenkin ja paljon turhaa teoriaa". Totta kai yliopistossa käydään kaikkien menetelmien teoriat tarkasti läpi, mutta kyllä varsinkin syventävillä kursseilla on mahdollista oppia jatkuvasti menetelmiä, joita voi yrittää soveltaa vedonlyöntiin ja aika haastavaa monia niistä on itse lähteä opiskelemaan ilman mitään teoriapohjaa. Helppoahan näilläkään tiedoilla vedonlyönti ei ikinä ole ja tuottavan systeemin rakentamisessa voi kestää vuosia. Monella menetelmällä se ei varmasti onnistu ollenkaan, mutta en keksi mistä muualta tähän saisi paremmat valmiudet kuin tilastotieteestä.

Toki on mahdollista kehittää aivan erilaisia tuottavia systeemejä, jotka eivät sinällään perustu kunnolliseen tilastolliseen mallintamiseen vaikka todennäköisyyksiä tuottaisivatkin

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 5. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


Dangler
Jäsen
Viestit: 203
Liittynyt: 26.06.2021, 13:11

Tuotto: +0.62 yks.

Palautus%: 100.48%

Panosten ka: 0.49 yks.

Vetoja: 259

Pisteitä: 71

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja Dangler »

Pepe kirjoitti:
05.02.2013, 14:51
Jos sotamayoria tai jotain muuta kiinnostaa, niin voin lähettää (omaan käyttöön) Jyväskylän yliopiston tilastotieteen graduni baseball-ottelun mallinnuksesta. Maili pepe@jyu.fi.

Suosittelen ehdottomasti JY:ssä tilastotieteen opiskelua. R-ohjelmalla simuloiminen on erityisen hyvä taito vedonlyöjälle.
Vaikuttaakohan nimimerkki pepe vielä foorumilla? Olisi tämä gradu kiinnostanut.

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 0. Antamasi peukut: 0.

Pinnacle/Veikkaus panokset 0.05-1.00
Muille bookkereille 0.05-0.15

Minikommentit


Jii
Jäsen
Viestit: 935
Liittynyt: 25.01.2004, 14:18

Tuotto: +374.56 yks.

Palautus%: 108.27%

Panosten ka: 5.47 yks.

Vetoja: 828

Pisteitä: 1300

Re: Tilastotiede pääaineena

Viesti Kirjoittaja Jii »

[quoteVaikuttaakohan nimimerkki pepe vielä foorumilla? Olisi tämä gradu kiinnostanut.][/quote]

Kirjastoista tuo saatavilla: https://www.finna.fi/Record/jykdok.1141632

Samalta kaverilta mielenkiintoinen juttu Ylelläkin: https://yle.fi/uutiset/3-9539559

Pisteitä

Pisteitä yhteensä: 1. Antamasi peukut: 0.

Minikommentit


100% 200€ bonus librabet.com.

Katso kaikki vedonlyöntibonukset.

Vastaa Viestiin