Ennakko: Saako Tappara otettua pelinhallinnan Kärpiltä?

Ennakko: Saako Tappara otettua pelinhallinnan Kärpiltä?

JussiQ blogi

Comments: 1

Tässä jutussa on käsittelyssä tilastojen pohjalta ottelusarja Kärpät - Tappara. Onko Tapparalla avaimia Kärppien kukistamiseen?

Pääset lukemaan tilastoanalyysin HIFK:n ja JYPin sarjaan tästä: Ennakko: Jatkuuko JYPin tehokas viimeistely myös HIFK:ta vastaan?

Kärpät oli runkosarjassa erittäin vahva kotonaan. Vastustaja jätettiin ottelusta toiseen vähiin maalipaikkoihin. Vieraissa peli ei aivan yhtä loisteliasta ole ollut. Tilanteita on tullut niukasti molempiin päihin johtuen Kärppien pelityylistä. Pudotuspelisarjassa TPS:aa vastaan Kärpät oli etukäteen selvä suosikki ja pelillisesti joukkue hallitsikin lähes kaikkia otteluita. Helpolla jatkopaikka ei kuitenkaan irronnut.

Tutkittaessa Liigan tarjoamia edistyneitä tilastoja niin nähdään, että Kärpät voitti TPS:aa vastaan 5 vs 5 laukaukset 220-174. Ottelun pelitilanteen mukaan kun lukemia säädetään, niin Kärppien Corsi Close % oli mainio 57,1%. Tämän tyyppistä hallintaa joukkueelta odotettiinkin TPS:aa vastaan.

PDO-lukua (joukkueen laukausprosentin ja torjuntaprosentin summa tasakentällisin) katsottaessa Kärppien tilanteeseen tulee aavistus epävarmuutta. Lukema on varsin kova 103. Sami Rajaniemi kellotti huiman torjuntaprosentin 95,4%. Runkosarjassa Kärppien maalivahtien 5 vs 5 torjuntaprosentti oli 93,5%. Luultavasti Rajaniemen prosentit tulevat seuraavissa peleissä aavistuksen laskemaan, sillä Tapparan hyökkäys haastaa Kärppiä selvästi enemmän mitä TPS:n vastaava. Kärppien laukausprosentti 7,6% kulki varsin odotetuissa lukemissa. Suurta huolta tuosta isohkosta PDO-lukemasta ei näin ollen ole.

Tappara kukisti jälleen kerran Lukon pudotuspelisarjassa. Tällä kertaa sarja meni selkeästi 4-1 Tapparalle, mutta pelillisesti ottelut olivat varsin tasaisia. Tilastojen pohjalta voidaan perustellusti sanoa, että Tapparalla oli ripaus onneakin matkassa. Tappara hävisi Lukolle 5 vs 5 laukaukset selvästi 156 - 207. COR% - C lukema 41,1% ei tilannetta yhtään paranna. Käytännössä tuo sarja ratkesi Tapparan hyvään erikoistilannepelaamiseen ja hyvään maalivahtipeliin.

Tapparan pelityylissä laukauksia ei turhaan roiskita, mikä johtaa tilastoissa pieneen harhaan. Toisaalta harvoin noin heikoilla kiekonhallintalukemilla pitkän päälle pärjätään. Viime kauden pudotuspeleissä vastaava COR% -C luku oli 45,6%, eli varsin pieni sekin, mutta kuitenkin reilusti Lukko-sarjan lukemaa 41,1% edellä. Tapparan PDO-luku Lukkoa vastaan oli kuitenkin maltillinen 102,6%. Maalivahdit Karhunen ja Hrachovina torjuivat kiekkoa mainiolla prosentilla 94,4%. Runkosarjassa vastaava luku oli 93,8%, joten on perusteltua odottaa, että prosentit pysyvät suhteellisen paikoillaan jatkossakin. Laukausprosentti (5 vs 5) oli Tapparalle varsin tavanomainen 8,2% (runkosarjassa huimasti yläkanttiin 10,1%). Vähän kuin Kärppienkin osalta, niin korkeat PDO-luvut ovat tällä kertaa kohtuullisen helposti perusteltavissa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Tapparan on pakko yrittää saada kiekollista hallintaa enemmän itselleen, sillä pelkkiin erikoistilanteisiin tukeutuminen tuskin enää Kärppiä vastaan toimii. Kärppien pelitapa on murrettavissa rohkealla pelaamisella. Molempien maalivahtipelaaminen on kunnossa, joten yksinkertaisesti enemmän maalipaikkoja luova on tässä sarjassa vahvoilla.

Kärppien parempi materiaali ja kotietu tekevät oululaisista 69% suosikin tähän sarjaan. Tilastot eivät varsinaisesti puolla Tapparan yllätystä, mutta mikäli luottaa Tapparan valmentajan Jussi Tapolan taktiseen osaamiseen, niin tamperelaisille voi isompiakin prosentteja miettiä.

Kommentit (1)

Mielenkiintoista dataa.

Mielenkiintoista dataa. Kuinka paljon annat arvoa otoksille, runkosarja (60 peliä) vs playoffs (5-6 peliä)?
Lähinnä kun kirjoitit, että Tappara veti runkosarjan laukaisu-% yläkanttiin. Mitä jos se onkin lähempänä totuutta ja pleijareiden eka kierros menikin alakanttiin? Olisiko sarja Kärppiä vastaan tasaisempi kuin ennakoit?