Ennakko: Liigan ranking 2016-17

Ennakko: Liigan ranking 2016-17

JussiQ blogi

Comments: 0

Alkava liigakausi näyttää ennakkoon varsin jännittävältä ja toisaalta hankalasti arvioitavalta. Ylivoimaista mestarisuosikkia ei ole ja lisäksi sijojen 7-14 paikkeilla joukkueet vaikuttavat varsin tasaväkisiltä. Alla joukkueet on jaoteltu järjestykseen sekä tasoryhmiin pienten kommenttien kera. Tarkemmin pelaajasiirtoja ja juttuja voi lukea aiemmin julkaistuista pelaaja-analyyseista.

Mestariehdokkaat (sijat 1-5):

Sijat 1-2: HIFK
Sijat 1-2: Tappara
Sijat 3-5: JYP
Sijat 3-5: TPS
Sijat 3-5: Kärpät

HIFK on heikentynyt aavistuksen viime kaudesta, mutta on silti vahva suosikki kärkipäähän. Viime kaudella runkosarjassa hurjat 127 pistettä. Aivan samoja lukemia tuskin tänä vuonna nähdään.

Tappara on hyökkäyspään osalta hieman heikentynyt ja runkosarjassa se jääneekin HIFK:n taakse. Pudotuspeleissä joukkue on kuitenkin omimmillaan ja mestaruuden uusiminen ei jättiyllätys olisi.

JYP oli viime kaudella runkosarjassa neljäs ja nyt luvassa voi olla jopa parempaa. JYP:kin on ehkä aavistuksen heikentynyt, mutta voi hyvin kiilata vielä enemmän menettäneen Kärppien edelle.

TPS:n runko on pysynyt hyvin kasassa ja se on erittäin laadukas. Ohittaa taulukossa viime kaudelta heikentyneet SaiPan ja Lukon sekä varsin mahdollisesti myös Kärpät.

Kärppien ryhmä on heikentynyt ennakoidusta kärkiviisikosta selkeimmin. Lisäksi samalla joukkueen vaihtuvuus on ollut erittäin suurta. Runkosarjassa voi siis olla tyytyminen jopa viidenteen sijaan. Pudotuspeleissä mahdollisuudet ovat kuitenkin vaikka mestaruuteen asti.

Kapea keskikasti (sija 6):

Sija 6: Lukko

Lukko pitänee viime kauden runkosarjasta tutun kuudennen sijansa. Joukkue on muuttunut rajusti ja samalla heikentynyt. Tällä hetkellä onkin vaikea nähdä sitä edes kunnon haastajana taistelemaan mestaruudesta. Toisaalta joukkueessa on sen verran laatua, että se on kuitenkin sijoitettava eri ryhmään kuin allaolevat. Joukkueen tarkempi iskukyky selviää kuitenkin vasta kauden edetessä.

Todella tasainen alempi keskikasti (sijat 7-14):

Tämä ryhmä on jaettu kahteen osaan, mutta tasoerot vaikuttavat varsin pieniltä joukkueiden välillä, joten teoriassa ei mikään jättiyllätys olisi vaikka esimerkiksi SaiPa ja Pelicans vaihtaisivat paikkaa lopullisessa sarjataulukossa.

Sijat 7-10: SaiPa
Sijat 7-10: Ässät
Sijat 7-10: KooKoo
Sijat 7-10: Ilves
Sijat 11-14: Sport
Sijat 11-14: KalPa
Sijat 11-14: HPK
Sijat 11-14: Pelicans

SaiPa menetti etenkin hyökkäyspäästä valtavasti, joten viime kauden runkosarjan 5. sijan uusiminen vaatisi melkoista venymistä. Tässä vaiheessa on vielä mahdotonta arvioida esimerkiksi SaiPan ulkomaalaispelaajien todellista tasoa. Turvallisinta lienee arvioida joukkue sarjan keskivaiheille.

Ässät jäi viime kaudella 12. sijalle, mutta nyt joukkue on aavistuksen viime kautta parempi ja Jyrki Aho valmentajana pystynee nostamaan joukkueen tasoa vielä lisää.  

KooKoo jäi viime kaudella niukasti kympin sakin ulkopuolelle. Nyt joukkue on vahvistunut ja taistelee realistisesti jopa 7. sijasta. Miinuksena mainittakoon maalivahti Juha Järvenpään pitkä loukkaantuminen.

Ilveksen viime kausi oli katastrofaalinen. Nyt Karri Kivi saa varmasti ryhmään kuria ja vahvistuneen joukkueen paikka voi hyvinkin löytyä kympin joukosta. Tosin 14. sijakin voi jälleen olla edessä. Sen verran tasaiselta sarja vaikuttaa.

Sport on aavistuksen heikentynyt viime kaudesta, joten viime kauden 10. sija voi vaihtua pettymykseen. Joukkueessa riittää kuitenkin tulivoimaa, joten kuten todettua, niin mahdollisuudet on paremmillekin sijoille.

KalPa oli viime kaudella sarjan kahdeksas, mutta joukkueen peliesitykset olivat kauden jälkimmäisellä puoliskolla varsin kehnoja. Tähän kun lisätään Mikael Ruohomaan lähtö, niin lähtökohtaisesti KalPa on arvioitava kymmenen parhaan joukkueen ulkopuolelle. Maalivahtipeli Eero Kilpeläisen johdolla on kuitenkin kovaa luokkaa, joten edellytykset parempaankin sijoitukseen ovat tarjolla.

HPK on vahvistunut viime kaudesta ja taistelee ihan tosissaan säälipudotuspeleihin pääsystä. Kamppailu on kuitenkin sarjassa kovaa, joten lähtökohtaisesti joukkue lähtee kauteen haastajana.

Pelicans oli viime kaudella sarjassa yhdeksäs, mutta tälle kaudelle joukkue on aavistuksen heikentynyt. Se aavistus riittää tällä kertaa siihen, että Pelicans arvioidaan tämän ryhmän häntäpäähän. Mutta kuten jo mainittua, niin suuria eroja joukkueiden välillä ei tunnu olevan.

Sija 15: Jukurit

Tuskin Jukureista mitään valtavaa heittopussia tulee. Risto Dufva pitää siitä huolen. Materiaali on lähtökohtaisesti kuitenkin niin paljon muita heikompi, että se on helppo arvioida viimeiselle sijalle.

Kommentit (0)