Käyttötesti: The Handicapper - oiva sovellus vedonlyöjälle

Käyttötesti: The Handicapper - oiva sovellus vedonlyöjälle

JussiQ blogi

Comments: 0

The Handicapper - vedonlyöjän apuri

Laadukkaita vedonlyöntisovelluksia ei todellakaan ole liikaa tarjolla. Näin ollen The Handicapper on todella mielenkiintoinen tuttavuus ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Ohjelmiston lataus ja asennus hoitui helpolla. Lataa se tästä. Datapaketin ostaminen ja lataaminen oli myös yksinkertaista ja suoraviivaista. Muista ostaa datapaketti tästä Ylikertoimen linkin kautta, jolloin saat sen hintaan 19€ (normaalihinta 25€).


NHL:n testaaminen

Oma Windows-koneeni ei ole enää aivan viimeistä huutoa ja se toimii nykyään lähinnä varakoneena, mutta ohjelma käynnistyi silti nopeasti, eikä mitään hidasteluja ollut havaittavissa. Voi siis olettaa, että uudella koneella ohjelman käyttö on myös hyvin sujuvaa.

Lähdin nyt testaamaan ohjelman NHL-laskentaa, sillä tuohon on itsellä eniten kiinnostusta oman taustani takia. Olen laskenut jo vuosia arvioita jääkiekkoon (muun muassa Liiga, NHL) ja näin ollen osaan kriittisesti havainnoida sovelluksen toimintaa. Testauksessa laskin ohjelman avulla arviot kolmeen 7.11.2018 pelattuun otteluun ja käyn vähän läpi ohjelman toimintaa niiden perusteella.

Asetukset voi säätää mieleisekseen

Kävin ensin läpi ohjelman settings-valikkoa, jossa käyttäjällä on itsellä mahdollisuus säätää ohjelman laskennassa käyttämiä painotuksia. Tämä onkin todella hyödyllinen vaihtoehto, jolloin ohjelman laskentaa pystyy säätämään oman maun mukaan. Tein muutamia viilauksia ohjelman ehdottamiin oletusarvoihin.

Asetuksista pystyy säätämään esimerkiksin maalivahdin vaikutusta. Itse otin tuota jo aavistuksen alemmas oletuksesta. Lisäksi ruksasin esimerkiksi taklausten vaikutusta alemmas, sillä käsittääkseni niillä ei ole juurikaan merkitystä joukkueen menestymisen kanssa. Painotin esimerkiksi myös laukauksia ja corsia hieman enemmän ja laukausprosenttia vähemmän. Lisäksi "Exponential smoothing" ja "Moving average"-valinnoilla pääsee mukavasti säätämään laskentaa sen mukaan miten paljon haluaa painottaa viimeisimpiä tilastoja suhteessa aiempiin.Otteluiden arvioiden laskeminen

Nyt kun asetukset olivat kunnossa, niin ei kuin laskemaan! Valitsin haluamani ottelut ja tämän jälkeen klikkasin calculate-nappia ja kone ryhtyi hommiin. Kuten sanottua oma Windows-koneeni on tyyliin edelliseltä vuosikymmeneltä, joten kolmen ottelun laskemiseen kului joitakin kymmeniä sekunteja, mutta ei kuitenkaan liian kauan.

Ohjelma laski arviot oletetuilla kokoonpanoilla. Pitkät poissaolot olivat jo automaattisesti huomioituna, jotka näkyivät erillisessä ikkunassa. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden säätää itse kokoonpanot ja aloittavat maalivahdit kohdalleen. Tämä onkin tärkeä ominaisuus ja viimeisimmät poissaolot kannattaa säätää sovelluksessa kuntoon. NBA:ssa ja MLB:ssä ohjelma osaa hakea itse viimeisimmät kokoonpanot.Vaihdoin Anaheimin selvän ykkösvahdin John Gibsonin pois maalilta ja katsoin antaako kone mielestäni järkeviä lukemia Ryan Millerillä, joka oli ennustettu maalivahti otteluun Calgarya vastaan. Anaheim oli sovelluksen mukaan Gibsonilla 59% suosikki Calgarya vastaan ja o6,0 arvio oli 47%. Anaheimin suosikkiasema tippuikin 56%:iin Ryan Millerillä ja o6,0 arvio nousi 49%:iin.

Muutos oli iso, mutta sitä voi kuitenkin pitää perusteltuna. Itse olen yleensä muuttanut maksimissaan juuri tuon 3%-yksikköä tämän tyyppisissä tilanteissa. Gibson on torjunut upeasti alkukaudella ja myös aiempina kausina, joten hänen merkityksensä on oikeasti merkittävä.

Ohjelma ei automaattisesti huomio joukkueiden ottelurasitusta ja kun Anaheim pelasi nyt b2b-ottelua, niin arviosta oli hyvä itse tehdä pieni vähennys vaikkapa lukemaan 53%. Tässä on toki oltava tarkkana, ettei anna rasitukselle liikaa painoarvoa, sillä osittain tuo vaikutus näkyy jo arviossa kakkosvahdin pelaamisena.

PÄIVITYS 9.11.2018: Sovelluksen uusimmassa versiossa on huomioitu b2b-ottelun vaikutus.

Pelivalintojen tekeminen

Markkinoilla Anaheimin kertoimet pyörivät 2,20-2,30 paikkeilla, joten sovelluksen mukaan tässä oli kyseessä erityisen maukas pelikohde. Sovellus kertoo itse arvion lisäksi myös arvion luotettavuuden. Tässä Anaheimin ja Calgaryn välisessä ottelussa tuo lukema oli matala 70, kun muissa peleissä se oli 78 ja 77. Näin ollen sovellus oli myös sitä mieltä, että tätä arviota on käsiteltävä normaalia varovaisemmin. Palataan tämän ottelun arvion tulkintaan vielä myöhemmin, mutta katsotaan tässä välissä vielä muut kyseisen yön ottelut.

ML-muodossa saatiin muissakin otteluissa sovelluksen mukaan peliä aikaan. Kauden yllättävänkin positiivisesti aloittanut Colorado oli koneen mukaan kotonaan vain 43% suosikki Nashvilleä vastaan. Nashvillen ml-voiton kerroinraja oli 1,753 ja tähän oli tarjolla iltapäivällä kerroin 1,97 (myöhemmin vielä 1,90 tasoa). Myös Pittsburghille kone sai peliä arviolla 51% ja kerroin oli 2,10:n paikkeilla.  

The Handicapperin vertailua omaan laskentaan

Vertaillaan nyt The Handicapperin toimintaa omaan menetelmääni arvioiden laskemisessa. Itsellä on yhtenä parametrinä juuri vastaavankaltainen laskenta perustuen pelaajien peliesityksiin niin kuin The Handicapperilla. Itse huomioin lisäksi myös koko joukkueen menestystä ja peliesityksiä kyseisellä kaudella esimerkiksi xG-tilaston ja muiden tunnuslukujen avulla.

Esimerkiksi tuossa Anaheimin ja Calgaryn kohtaamisessa omat joukkueparametrit alkukaudelta olivat vahvasti Calgaryyn kallellaan. Anaheim on ollut todella vahvasti maalivahtinsa varassa ja pelin hallinta tasakentällisin on ollut heikkoa. Näin ollen itsellä lopullinen Anaheimin arvio tippui alle 50%, mutta jäi vielä ylikertoimeksi.

Puhdas pelaaja-analyysi antoi kuitenkin itselläkin hyvin samansuuntaisen arvion mitä The Handicapper. Lisäksi oma tuntuma oli myös sitä mieltä, että tämän ottelun arvio ei välttämättä ollut kovin vahvalla pohjalla johtuen Anaheimin vähän erikoisistakin peliesityksistä.

Kahdessa muussakin ottelussa sovellus antoi jopa hämmästyttävän samoja arvioita, mitä omakin pelaaja-analyysi. Esimerkiksi Nashvillen materiaali on täysin omassa luokassaan ja puhtaasti sen perusteella joukkueen pitikin olla selkeä vierassuosikki. Oma arvio tuohon peliin olikin hyvin samansuuntainen The Handicapperin kanssa. Pittsburghille oma arvio oli noin 50% (eli sekin riitti peliin).

Loppupäätelmä The Handicapperista NHL:ään

Näkisinkin siis, että The Handicapperin NHL-sovellus on erinomainen ohjelma erityisesti sellaisille, jotka eivät itse halua tai osaa pyörittää isoa määrää dataa vaikkapa Excelissä ja muodostaa sitä kautta arvioita haluttujen kokoonpanojen perusteella. Voin antaa vahvan suosituksen näille lukemille ja niiden hyödyntämiselle vedonlyöntiä ajatellen.

Kannattaa kuitenkin pitää silmällä ohjelman antamaa arvoa joka ottelun arvion luotettavuudesta ja lisäksi mahdollisia omia näkemyksiä ei kannata täysin unohtaa. The Handicapperin lukemien lisäksi voi hyvin itse käyttää apuna vaikkapa kauden xG-lukemia tai muita vastaavia tunnuslukuja, joiden pohjalta saa tukea sovelluksen tekemiin arvioihin.

Tulokset testatulta yöltä

Tietenkään yhden yön otteluiden tulokset eivät kerro sinänsä mitään, mutta onhan se hyvä aina tehdä jonkinlaista jälkianalyysia.

Nashville voitti pelinsä 4-1 ja Moneypuck-sivuston xG-lukemat ottelusta olivat Nashvillelle 3,62-1,92. Tasakentällisin ja eri korjausten kera xG oli 1,99-1,37 eli Nashville vei pelinsä varsin ansaitusti.

Sovelluksen mielestä yön paras kohde oli Anaheim. Itse en ihan niin kovaan arvioon päätynyt, mutta pienen vedon asetin kuitenkin. Peli päättyi Anaheimille 3-2, mutta pelin hallinta oli Calgaryn puolella. Anaheimin mollivoittoinen kausi pelinhallinnan puolesta jatkui siis edelleen, mutta kyllähän noissa kertoimissa oli selvästi ilmaa tarjolla. Tässä tuleekin esiin puhtaasti numeropohjaisen analyysin etu. Se ei huomioi mitään mutuiluja joukkueen vaisuista otteista, vaan antaa arvion puhtaasti tilastojen/asetusten perusteella.

Tuossa ottelussa xG:t menivät 3,46-1,98 Calgarylle kaikki tilanteet huomioiden. Tasakentällisin vastaavat lukemat olivat 2,36-1,49. Anaheimin avauserässä saavuttama 2-0-johto kuitenkin luultavasti muutti pelinkuvaa siihen suuntaan, ettei sen tarvinnyt pyrkiä niin hanakasti enää lisäämään johtoaan, vaan puolustamaan sitä.

Sovelluksen kolmas pelikohde Pittsburgh hävisi pelinsä 2-1. Siinä ottelussa oli kuitenkin varsin mielenkiintoiset xG-lukemat. Pittsburgh meni johtoon, mutta hallitsi silti peliä mielin määrin. Moneypuck-sivuston xG oli Pittsburghille hulppeasti 5,45-2,01 ja tasakentällisin 4,21-0,90! Jos Anaheim-vedon kanssa kävi hieman tuuri, niin tässä oli kyllä kyseessä melkoinen epäonni, ettei Pittsburgh-veto uinut kotiin.

NHL:n lisäksi samaan pakettiin myös MLB ja NBA

The Handicapper tarjoaa tämän testaamani NHL:n lisäksi vielä vastaavat sovellukset sekä NBA:han että MLB:hen. Voi siis sanoa, että päivityksen hinnalla saa melkoisesti dataa käyttöönsä!

Mainitaan MLB-arvioista sen verran, että niitä voi käsittääkseni pelata suoraan ilman lajitietoutta. Ainakin Ylikertoimen foorumilla yksi ohjelman käyttäjä oli jo alkukaudella tehnyt The Handicapperilla positiivista tulosta.

Laitetaan sovellus töihin!

Nyt kun ohjelman makuun pääsi, niin pitihän jo laittaa sovellus laskemaan tulevan yön yhdeksää NHL-ottelua! Arviot olivat kaikki varsin järkevän oloisia, eli mitään kummallisia lukemia sieltä ei tullut. Esiin nousi muutama hyvänoloinen pelikohde, joille oma kone antoi myös samansuuntaisia arvioita, joten pelit lähtivät jo sisään. Uskon, että tulen hyödyntämään The Handicapperia koko kauden ajan NHL-vetojeni laskennan apurina.

Käyttötestausta varten ohjelman kehittäjä antoi kuukauden datapäivitykset testaajalle ilmaiseksi käyttöön.

Testailen myöhemmin vielä sovelluksen MLB- ja NBA-osioita ja kirjoittelen niistä erillisen käyttökokemuksen.

Lataa sovellus tästä. Päivityspaketin voit hankkia klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Tästä voit lukea perusesittelyn sovelluksen toiminnasta: The Handicapper - kattava sovellus vedonlyöjän tueksi!

Kommentit (0)