Testissä Fantasy-jääkiekko: Mietteitä illan kierrokselle

Testissä Fantasy-jääkiekko: Mietteitä illan kierrokselle

JussiQ blogi

Comments: 0

Fantasy-jääkiekko on nyt tosissaan rantautunut Suomeen. Aiemmin on päässyt pelaamaan futista ja KHL-lätkää, mutta nyt minua eniten kiinnostava sarja jääkiekon SM-liiga on saapunut valikoimiin. Nyt olen tutustunut FanTeamin Liiga-fantasyyn. Tässä vähän kokemuksia sen pohjalta. Jutussa pohdintoja myös tämän päivän kierrokselle.

FanTeam-pisteytys, Liiga:

Maalivahdit:

Maali: 10 pistettä
Syöttö: 5 pistettä
Nollapeli: 5 pistettä
Yksi päästetty maali: -1 piste
Voitto: 3 pistettä
Torjunnat: 1 piste jokaista 5 torjuntaa kohden
Jäähy: -0,5 pistettä jokaista jäähyminuuttia kohden
Rankkarin aiheuttaminen: -3 pistettä

Puolustajat / Hyökkääjät:

Maali: 8 / 5 pistettä
Syöttö: 4 / 3 pistettä
Maali tai syöttö ylivoimalla: 1 pisteen vähennys
Maali tai syöttö alivoimalla: 2 pisteen lisäys
Jäähy: -0,5 pistettä jokaista jäähyminuuttia kohden
Rankkarin aiheuttaminen: -3 pistettä
Plus-miinus-tilasto: pisteitä joko lisää tai vähemmän tilaston mukaisesti

Lisäksi joukkueeseen valitaan kapteeni, jonka pisteet tulevat tuplana koko joukkueen saldoon.

Kaikille tuttuun Liigapörssiin verrattuna joitain eroja pistelaskusta löytyy. Välillä varsin oudosti valitut ottelun parhaat pelaajat vaikuttavat Liigapörssissä, mutta onneksi eivät FanTeamissa. Liigapörssissä kenttäpelaajan 2 minuutin jäähyistä tulee plussaa, FanTeamissa miinusta. Laukaukset, blokatut laukaukset ja aloitusvoitot antavat pisteitä Liigapörssissä, mutta ainakaan toistaiseksi niitä ei FanTeamissa ole mukana. Muuten pistelasku on kutakuinkin samanlaista molemmissa, tietysti hieman eri painoarvoin.

Fantasy-jääkiekon pelaaminen

Itse pelaamisessa onkin sitten suuri ero. Liigapörssin jaksot kestävät lähes kaksi kuukautta ja voittaminen on todella vaikeaa. Toki kimpat tuovat Liigapörssiin piristystä, mutta huonolla tuurilla jännitys on muutaman kierroksen jälkeen ohi, jos kimpan kärki pääsee karkuun.

FanTeamissa pelataan yhden kierroksen mittaisia pelejä (muitakin lienee tarjolla, mutta niihin en ole vielä tutustunut) ja voittomahdollisuudet ovat hyvät. Jännitys säilyy varmasti lähes koko pelikierroksen ajan ja seuraavalle kierrokselle voikin tehdä taas uuden joukkueen.

Turnauksia on monenlaisia. Normaaleissa turnauksissa palkintopotit jaetaan esimerkiksi viidelle parhaalle. Lisäksi on mahdollista pelata myös "double or nothing" -turnauksia, joissa on mahdollisuus tuplata panos. Tasan puolet osallistujista voittavat ja puolet häviävät.

Oman joukkueen pelaajien valitseminen on teknisesti helppoa. Listalta valitaan haluttu maalivahti, kaksi puolustajaa ja kolme hyökkääjää. Rahaa pelaajien valitsemiseen on yleensä 55 miljoonaa (eri turnauksissa voi olla eri määrä rahaa käytössä). Pelaajien hinnat vaihtelevat yleensä 1 ja 15 miljoonan välillä.

 

Taktiikkaa Fanteam-joukkueen valitsemiseen

Sitten päästäänkin siihen mukavimpaan ja haastavimpaan hetkeen, eli joukkueiden pelaajien tutkiskeluun ja valitsemiseen.

Tässä pohdintaa tämän iltapäivän (5.3.2016) otteluista!

HUOM! Tarkista Liigan sivuilta kokoonpanot ja muokkaa joukkuettasi niiden pohjalta. Vaihtopelaajia ei valita, joten kannattaa olla tarkkana, että esimerkiksi maalivahtisi on pelaavassa kokoonpanossa.

Käydään tällä kertaa kierrosta läpi enemmänkin joukkueiden, kuin yksittäisten pelaajien lähtökohdasta.

Selvät suosikit (60 min.):
Sport 73%
Pelicans 66%
Kärpät 58%
Ässät 57%

Maaliodotusarvot, suluissa joka joukkueen ennustettu maalimäärä:
Ässät (3,00) - Ilves (1,95)
Sport (3,45) - Blues (1,45)
Pelicans (3,15) - HPK (1,65)
Lukko (2,45) - HIFK (2,35)
Tappara (2,50) - SaiPa (2,25)
Kärpät (2,80) - TPS (1,70)
KalPa (2,35) - KooKoo (1,80)

Parhaat maalivahti-ideat:
Yllä olevista arvioista voidaan päätellä, että lähtökohtaisesti maalivahtia kannattaisi lähteä etsimään Sportista, Pelicansista, KalPasta tai Kärpistä.

Perinteisesti KalPan maalivahti (Kilpeläinen 13M) on aina lähtökohtaisesti hyvä idea. Mutta jos vertaillaan hintoja, niin Kärppien maalivahdit nousevat vielä houkuttelevimmiksi (Aittokallio 9,6M / Rajaniemi 8,4M). Kärpät tulee etukäteen arvioituna päästämään vähemmän maaleja kuin KalPa, mutta maalivahdit ovat silti halvempia.  

Selvien suosikkien maalivahdit Järvinen 14,1M ja Juvonen 10,3M ovat myös mahdollisia valintoja. Etenkin hintansa puolesta Juvonen (jos pelaa) on verrattavissa Kärppien maalivahteihin.

Altavastaajista paras valinta maalivahdiksi lienee KooKoon Järvenpää vain 6,5M hinnallaan.

Kenttäpelaajien valinta:
Kuten maaliodotusarvoista voidaan päätellä, niin eniten pisteitä lienee tulossa Ässien, Sportin ja Pelicansin pelaajille. Sportin pelaajat ovatkin odotetusti hinnoiteltu korkeiksi. Maaliodotusarvossa on kuitenkin Sportin suuntaan niin paljon etua, että esimerkiksi Bertrand 14,1M hinnalla on varmasti hyvä valinta. Puolustajista Sportin Newton 14,1M sekä Pelicansin Leimu 14,1M ovat myös perusteltuja valintoja.

Hintojen perusteella Ässien Kärki 11M, Ojamäki 11M ja Saarela 11M ovat myös varsin asiallisia valintoja. Ässien pelaajia voidaan verrata esimerkiksi Kärppien hyökkääjiin, joiden hinnat ovat parhaimpien osalta päälle 13M lukemissa, vaikka odotusarvojen mukaan Ässät tulee tänään tekemään enemmän maaleja kuin Kärpät.

Näin ollen on vaikea perustella Kärppien kenttäpelaajien valintaa tälle kierrokselle. Sama pätee myös esimerkiksi Lukon tai HIFK:n pelaajiin tai etukäteen vähiten maaleja tekeviin joukkueisiin Ilvekseen, Bluesiin, HPK:hon, TPS:aan tai KooKoo:hon.

SaiPa ei ole aivan toivottomassa asemassa Tapparan vieraana, joten esimerkiksi Rau 9,4M tai Lofquist 9,4M hinnalla voisivat olla harkinnan arvoisia valintoja.

Yhteenveto yhdestä mahdollisesta joukkueesta:

Maalivahti: Joko Kärpistä tai Pelicansista (tai KooKoosta)
Puolustajat: Yksi Sportista ja yksi Pelicansista
Hyökkääjät: Yksi Sportista, yksi Pelicansista ja yksi Ässistä

Mukaan voi sekoittaa myös esimerkiksi SaiPan pelaajia. Suositelluista joukkueista ei pysty joka pelipaikalle tietenkään valitsemaan niitä kalleimpia pelaajia. Mukaan voi ja täytyykin yrittää löytää myös halvempia pelaajia näistä ideajoukkueista, jotta on varaa valita myös muutama kova pelimies. Vaihtoehto on ottaa mukaan myös yksi "nollahintainen" pelaaja ja valita loput pelaajat mahdollisimman laadukkaiksi.

FanTeam-liveseuranta

Sitten ei muuta kuin kierroksen alkua odottamaan. FanTeam tarjoaa mukavan liveseurannan, josta pystyy tarkastelemaan oman joukkueen menestystä reaaliaikaisesti. Seuranta toimi mobiililaitteellakin (iPhone) moitteetta.

Vihjeitä pelaajien valintaan

Oma kokemus rajoittuu tosiaan vasta muutamaan kierrokseen, joten takuuvarmoja vinkkejä en pysty lupaamaan. Kapteenin valinta on tärkeä, koska jo pelkästään yhdellä pelaajalla voi pärjätä jo melko pitkälle. Alustavasti pistejakaumaa miettiessä on tuntunut siltä, että maalivahdit ja hyökkääjät ovat suhteessa järkevämpiä valintoja verrattuna puolustajiin. Hyvien puolustajien ja hyökkääjien hinnat ovat aika samoissa ja hyökkääjien pisteodotusarvot ovat vastaavasti selvästi isommat.

Optimaalinen maalivahti olisi tietysti sellainen, joka joutuisi torjumaan paljon, mutta mieluiten kaukolaukauksia. Näin ollen torjunnoista tulisi pisteitä, mutta maaleja ei menisi välttämättä kovinkaan paljon. Esimerkiksi Tapparan maalivahdeilla on perinteisesti hyvät torjuntaprosentit. Tappara monesti häviää laukaukset, mutta voittaa ottelun kuitenkin (3 lisäpistettä maalivahdille). 

Liigan edistyneet tilastot tarjoavat myös hyvän työkalun kenttäpelaajien vertailuun. PDO-tilasto kertoo onko pelaajalla ollut tuuria maalinteossa tai vastaavasti tuuria siinä miten paljon maaleja mennyt omiin pelaajan ollessa kentällä. Iso PDO-luku tarkoittaa sitä, että pelaajan hinta on varmasti korkea ja jatkossa tilanne voi hyvinkin tasaantua. Eli normaalitilanteessa tällaisia pelaajia ehkä kannattaa välttää.

Pienen PDO:n pelaajat taasen ovat ehkä kärsineet hieman huonosta tuurista ja jatkossa maaliverkot voivatkin soida useammin. Näitä pelaajia saattaa saada huomattavasti halvemmalla suhteessa heidän oikeaan tasoon. Esimerkiksi Tapparan Jani Lajusen PDO on 108,3 ja HPK:sta loppukaudeksi Tapparaan siirtyneen Juhani Jasun vastaavasti 93,8.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin huomioida kierroksen otteluiden voimasuhteet. Jos kärkijoukkue kohtaa sarjan heikoimman, niin pelaajien maaliodotusarvoissa on todella suuri ero suhteessa siihen, jos kaksi melko tasavahvaa joukkuetta kohtaavat. Apuna voi käyttää esimerkiksi blogini otteluiden todennäköisyysarvioita ja yli/alle -prosentteja esimerkiksi maalivahtia valittaessa. Myös vedonvälittäjien kertoimia voi käyttää tukena. Niistäkin saa riittävän hyvän pohjan oman joukkueen kasaamiseen.

Lue lisää FanTeamin Liigasta ja Ylikertoimen järjestämistä liigaturnauksista klikkaamalla tästä!

Kommentit (0)