Euroviisujen maa-arviot - ensimmäinen osa

Euroviisujen maa-arviot - ensimmäinen osa

S.Sukkela blogi

Comments: 0

Tässä osassa 12:sta ensimmäisestä esiintyjämaasta muutama sana. Tämä osa ei vielä sisällä vihjeitä.

BELGIA

Belgian Laura taustarymineen aloittaa kisan hyväntuulisella viisulla, jossa itse lauluääni ei ole pääosassa vaan iloisuus, joraaminen ja hyvä meinki. Tältä paikalta on hyvin vaikea näin pitkässä kisassa yltää kymmenen parhaan joukkoon, koska kappaleen menestys on vahvasti kiinni yleisöäänistä, vaikka varmasti moni tykkääkin. Tämä kappale ”uhrattiin” aloituskappaleeksi, jotta saadaan katsojat heti hyvälle tuulelle.

TSEKKI

Toisena vuorossa on Tsekin Gabriela, joka harmikseen sai umpisurkean esiintymispaikan. Gabriela on kaunis ja laulataidoiltaan aivan kisan terävintä kärkeä hienolla äänellään, mutta itse kappale on vastaavasti melkoisen tylsä balladi. Tältä paikalta Tsekkiä ei äänestä kuin oma fanijoukkonsa, kun massa todennäköisesti unohtaa kappaleen nopeasti kisan jatkuessa. Tuomaristolta varmasti irtoaa jonkun verran pisteitä, että jumbosijoituksesta ei liene pelkoa, mutta sijoitus lienee viimeisten joukossa.

ALANKOMAAT

Kolmantena vuorossa on Alankomaiden Douwe Bob, joka olisi saattanut olla paremmalta paikalta helpostikin kymmenen sakissa. Kappale on leppoisaa ja hyvällä äänellä esitettyä helppoa kuunneltavaa mies ja kitara -meininkiä. Aivan turha kikka on kuitenkin kappaleen loppuosassa oleva lähes 10 sekunnin tauko, jolloin esiintyjä yrittää ottaa kontaktia yleisöön. Harjoituksissa tyhjässä hallissa tuo näytti todella typerältä, mutta semifinaalissa ei enää niin pahalta. Kuitenkaan tauko ei tuo mitää lisää kappaleeseen, eli sen vaikutus voi olla vain negatiivinen ja on mielenkiintoista nähdä rokottivatko tuomarit siitä, kun arvostelivat esityksen lähes tyhjässä hallissa, jolloin tauko herätti monella vain kysymyksen, että miksi. Loppusijoitus tulee varmasti olemaan aikalailla kymmenennen sijan tietämillä, mutta itse uskon, että jää niukin naukin ulkopuolelle, mutta riippuu paljon miten muut onnistuvat, kun tällä kappaleella ei juuri riskiä epäonnistumisesta ole, niin varman oloinen esiintyjä kyseessä on ja kappale ei itsessään ole vaikea esitettävä. Tuomariston mielipide on melkoisen vaikea arvioitavaksi.

AZERBAIDZAN

Azerbaidžanin Samra esittää biisinsä neljäntenä. Samran laulutaito on finalisteista selvästi surkein, vaikka onkin kisan edetessä parantanut otteitaan selvästi. Heikot taidot saatu kohtalaisen hyvin kätkettyä taustalaulajien sekaan kappaleen tärkeimmissä kohdissa. Kappale olisi kelpo setti kunnon esiintyjällä, sillä mm. kertosäe on melkoisen tarttuva. Ulkonäkö mimmillä on kyllä kunnossa ja asuvalinnassa ei turhaan sitä peitellä, mutta tuo kita ei tule oikeuksiinsa ainakaan laulaessa. Azerbaidžan kerää yleensä suuren määrän ”kaveripisteitä”, mutta nyt taso niin huono, että nekin on tiukassa. Viimeiseksi kappale ei toki jää, mutta sijoitus vähänkin enemmän 20 paremmalla puolella jo yllättäisi. Tuomaristolta ilman lahjuspojoja ei tuolla äänellä irtoa mitään.

UNKARI

Unkari oli aivan jees semifinaalissa, mutta nyt paikka ja pieleen mennyt finaalin tuomaristoestys johtavat siihen, että Freddie taistelee välttyäkseen jumbosijalta.

ITALIA

Vuorossa on Italia, jolla on jälleen hieno biisi. Tainnut vain kerran sen jälkeen, kun Italia palasi Euroviisuihin olla kappale oikeasti huono. Lisäksi Italialla on usein tapana sijoittua odotettua paremmin, johtuisikohan tämä italian kielen kauneudesta, jota pidetään maailman kauneimpana kielenä. Italian kappaleella on mahdollisuus kevyesti sijoittua tältäkin paikalta kymmenen parhaan joukkoon. Francescan esitys on osunut kerta toisensa jälkeen nappiin harjoituksista ja hänen tekemisensä näyttää niin vaivattomalta. Kappale on kaunis, mutta voittoon olisi tarvittu vielä hieman iskevämpi biisi. Tämä on todella toimiva kokonaisuus ja pirteän värikkäät kukkaisat taustat täydentävät kappaletta hyvin ja erottuvat selvästi muiden maiden taustasta, joka on hyvä asia. Vielä lisäksi kun italialaisneito on hyvin sympaattisen, aidon ja luonnollisen oloinen, niin kaikki osat täydentävät toisiaan selkeästi. Tämä voi hätistellä suosikkeja jopa ihan viiden kärjen lähistöllä.

ISRAEL

Israelilla on todella laadukas esitys, jonka esittäjä Hovi ei virheitä tee. Hänellä on myös todella upea ääni ja hän eläytyy kunnolla vetoihinsa, joka näkyy katsojille selkeästi. Taustat ovat yksinkertaiset ja rekvisiittana on ainoastaan ihmisrengas, joka ei juuri paljoa lisää esitykseen tuo, mutta ei sen tarvitsekkaan, sillä niin vahva tulkitsija on kyseessä. Israelilla on mahdollisuudet sijoittua jopa kymmenen parhaan joukkoon. Ainoa miinus on esityspaikka, sillä sekä ennen, että jälkeen on myös hyvin laadukkaat esitykset, että toivottavasti ei jää liikaa unholaan, sillä ansaitsisi korkean sijoituksen.

BULGARIA

Bulgarian Poli on ollut myöskin tasaisen varma esiintyjä ja kappale on tämän vuoden Euroviisubiieistä eniten nykyaikaista radiohittikamaa. Poli on vetävä ja itsevarma mimmi ja biisin kertosäe on todella hyvän kuuloinen ja koukuttava.

”If love was a crime then we would be criminals

Locked up for life but I'll do the time

If love was a crime then we would work miracles

High above the ground”

Lavalla Poli vaikuttaa melkeimpä superstaralta kovalla itseluottamuksella ja kaunis hymy on myös tällä neidolla. Tanssirutiiniin sisältyy hölmön näköinen jalkojen levittelyliike, mutta tuskin tuo lopulta vaikuttaa suuntaan tai toiseen. Semifinaalissa esityksen jälkeen jatkoonmenokerroin tippui selvästi eli väki piti selvästi näkemästään. Uskoisin tämän olevan kymmenen parhaan sakissa.

RUOTSI 

Bulgarian jälkeen vuorossa on isäntämaa Ruotsi. Vaikea kappale arvioitavaksi, joka varmasti jakaa rankasti mielipiteitä. Biisi ei ole Euroviisuformaatin perusbiisi lähimainkaan ja osa saattaa pitää biisiä tylsänä, kun taas toiset erilaisena ja ns. ”aitona” kappaleena. Kuitenkin tälläisissä kisoissa on parempi jakaa mielipiteet kuin olla siellä keskijoukossa kaikkien mielissä, sillä se ei tiedä ääniä. Ruotsin nuori edustaja Frans vetää kappaleen poikamaisella ujolla karismalla ja jopa näyttää siltä että hän on lavalla välillä sen oloinen kun ei tietäisi oikein mikä homma onkaan menossa, mutta vetää silti hyvin omalla tyylillään. Uskon, että koska kyseessä hyvin nuori ja sympaattisen oloinen kaveri niin tämä ujous ja epvarmuuden tuntu on vain positiivinen asia ja erottuu edukseen loppuun asti hiottujen kokonaisuuksien keskeltä. Saletti paikka 10 kärjessä ja jopa 4-5 sijakin mahdollinen.

SAKSA

Seuraavana vuoron saa Saksan Jamie-Lee. Tästä ei paljon sanottavaa ole muuta kuin, että nätti nuori tyttö, jolla on jonkun sortin japanilaistyylinen fantasia-asu tms. päällä. Biisi itsessään on valitettavasti täysin turha ja yhdentekävä ja paikka lopputuloksista lienee aivan viimeisiä.

RANSKA 

Vuorossa ennakkosuosikkeikin lukeutuva Ranska. Varsinaisella musiikkivideolla tämä kappale oli paljon paljon eloisampi ja mukaansa tempaavampi kuin livenä ollut harjoituksissa. Harjoituksissa Amirin karisma ja energia on loistanut poissaolollaan ja biisi on ollut hyvin lattea vokaaleja myöten. Tosin tuomareiden edessä tämä oli ottanut selkeän loikan eteenpäin, mutta silti edelleen laimeahko, mutta saa nähdä milllainen finaaliesitys tulee olemaan, että onko hän vain säästellyt itseään koko ajan vai onko tässä tämän finaalin mahdollisesti suurin floppi.

PUOLA 

Moni ihmetteli eri keskustelupalstoilla Puolan jatkoonpääsyä, mutta kyllä Michal finaaliin kuuluu. Erittäin hyvä laulaja kyseessä ja kappale ei aivan helpoin, vaikka hieman pitkäveteinen onkin. Monta kommenttia koski tämän herran hiuksia, joista useat naiset olivat kateellisia tyyliin, että ”Tolla jätkällä on paremmat hiukset kun mulla, suuri vääryys”. Lisäksi päällä tällä hiusjumalalla on reteä punainen rotsi. Kappale on nyt finaalissa hieman liian kovassa seurassa kärkeä ajatellen ja odettava sijoitus tällä aivan kelpo kappaleella lienee siinä 15-20 välissä.

Kommentit (0)