Oma mielipide monopolista sekä Veikkauksesta, että RAY:sta

Oma mielipide monopolista sekä Veikkauksesta, että RAY:sta

S.Sukkela blogi

Comments: 7

Olen ainat kehottanut laajaan bookkerivalikoimaan, kunhan ovat luotettavia ja sopivat omaan pelivalikoimaan ja panostasoon (aina tästä itketään, mutta monelle esim. 20€ on jo iso veto), enkä ole koskaan sanonut, että Veikkaus ei ole sitä. En sano, että Veikkaus olisi maailman paras bookkeri, kuten eräs Twitterissä, mutta en myöskään ole koskaan sitä sanonut yleisesti paskaksi, jota en suosittelisi kellekkään. Olen kuitenkin Twitterissä arvostellut useita kansainvälisiä firmoja, joka ei ole meidän yritystoiminnan kannalta erityisen järkevää ja jeesannut Betsson Groupin firmojen (Nordicbet, Betsafe, Betsson) asiakkaita, jotka ovat joutuneet surkean asiakaspalvelun kohteeksi ja ovat kokeneet olevansa voimattomia selkeän vääryyden edessä. Eli olen koittanut myös toimia, enkä vain puhua.

Ennen, kun tulin duuniin Ylikertoimeen olin ”pelkkä” vedonlyöjä, jonka ainoa laji oli NBA, niin ei tuossa juuri Veikkauksen kanssa oltu tekemisissä. Kuitenkin, kun työkuvani vaihtui oli minun pakko myös tutkia laajemmin toimikenttää, jossa meidän yritys on mukana ja tähän tietenkin Veikkaus kuuluu. Olen sanonut, että Alkon monopoli toimii kohtuullisen hyvin, sillä he toimivat niin kuin monopolin kuuluu (esim. markkinointi) muutamia ongelmia lukuunottamatta. Esimerkiksi pienpanimoiden asemaa pitäisi parantaa, jotta saisimme mm. enemmän laatuoluita, eikä ainoastaan tyyliin Koffin nelosta ja tämä samalla loisi uusia työpaikkoja joita tässä maassa ei liikaa ole. Nykyään datan hankkiminen ei ole vaikeaa, jos vain osaa lukea ja käyttää hakukoneita.

Veikkauksen monopoliasema ei ole se ongelma minulle vaan, se miten Veikkaus ja RAY hyödyntävän asemaansa ja rikkovat jatkuvasti niitä sääntöjä joiden perusteella monopoli sallitaan. Tällä hetkellä pahimpana on Veikkaus/RAY valtavan agressiivinen mainonta, joka selkeästi on kohdistettu riskiryhmiin kuten nuoriin ja jopa ala-ikäisiin. Joku aika sitten löysin huippusuositusta Älypää Juniorista Veikkauksen raha-arpa mainoksen. Tuossa pelissä kysymykset koskivat mm. Harry Potteria, joten selkeästi alaikäisille suunnattu. Onneksi SoMessa itkun ansiosta he poistivat tuon.Lisäksi mm. selkeästi Angry Birdseihin viittaavat valtavan kokoiset mainokset ärsyttävät, jotka selkeästi ovat suunnattu nuoremmalle väelle eli tälle riskiryhmälle.


Entäpä sitten tämä mainos? http://www.youtube.com/watch?v=f1GjHMTFlSY

On Tuossa toki tuo kysymerkki, jolla homman voi selittää, mutta eikö sanamuotoa olisi voinut asettaa hieman eri tavalla? Eikä tuon lukijan äänenpainostakaan kyllä huomaa, että kyseessä olisi kysymys. RAY:ltä löysin alaikäisille suunnattuja mainoksia eilen juuri kasapäin mm. alakuvissa olevat ja näitä oli moninkertainen määrä. 

Lisäksi koomista, että menet kaupasta ostamaan maitoa, niin myyjä tyrkyttää sinulle samalla Veikkauksen pelejä. Ajattellaan, että tuossa tilanteessa on juuri joku peliriippuvainen, joka sinnittelee, että pääsisi vain nopeasti kaupasta pois ja sitten tulee tuo kysymys. Laskeeko se kynnystä sanoa, että no otetaan?

Sen ymmärtää, että iltapäivälehdet ja usea muukin media kirjoittavat juuri sen mitä nämä monopolipuljut haluavat. Puhun tässä kokoajan myös sivussa RAY:sta, kun eikös näiden tarkoitus ole yhdistyä jossakin vaiheessa. Iltapäivälehdissä on ollut pieniä lipsahduksia välillä kuten ulkomaille pelaaminen on kiellettyä (oliko vahinko?) ja muutenkin kansainväliset vedonlyöntiyhtiöt esitetään peruslukijalle epäluotettavina ja pimeinä paholaisen peliluolina. Ainoa lehti, joka on uskaltanut nostaa esille Veikkauksen ja RAY:n rikkeet on asialehti Suomen Kuvalehti, missään muussahan näistä uhkasakoista jne. ei ole yllättäen sanallakaan sanottu.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/rahapeliyhtiot-mokasivat-valtio-taistelee-1000-miljoonan-euron-pelimonopolistaan/

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/veikkaus-mainosti-peliaan-alaikaisella-jaakiekkoilijalla-poliisihallitus-uhkasi-sakolla/

Kuitenkin nousee heti hirveä poru Veikkauksen taholta, jos joku kansainvälinen toimija käyttää mainoksessaan jotain tunnettua urheilijaa tai näyttelijää. Veikkaus saa siis rikkoa omasta mielestä lakeja joiden takia sen monopoli on sallittu ja näistä ei kirjoita juuri kukaan, mutta kun kansainvälinen toimija tekee saman, niin siellä Laihot ja kumppanit jo puuskuttavat päänuppi punaisena.

Asiat mihin kaipaisin järkevöintiä ovat

  • Markkinointi – Pitäkää kiinni niistä pykälistä miksi EU sallii Suomelle monopolin ja lopettakaa aggressiivinen markkinointi, joka kohdistuu hyvin usein riskiryhmiin, kuten nuoriin. Monopolin kuuluu tiedottaa, ei mainostaa aggressiivisesti ja Veikkauksen ja RAY:n toiminta on hyvin kaukana tästä. Kaksinaamaista itkeä, että ulkomaiset toimijat toimivat harmaalla alueella, jos sitä itse valtavissa määrissä myös tehdään.
  • Kansainvälisten toimijoiden markkinointi - Esim. urheilusponsoroinnissa tulisi hyväksyä, sillä tämä on ainoastaan hyvä asia, jos haluamme tähän maahan enemmän kansainvälistä menestystä, jonka kerrannaishyöty onkin sitten moninkertainen ja varmasti myös Suomen valtio hyötyy tästä, kun ajatellaan asiaa hieman pidemmälle.
  • Suurempi panostus peliongelmaisten auttamiseen/hoitoon. Veikkaus nostaa mm. tuota Peluuria jatkuvasti esille, mutta numerot mitä olen käsiini saanut, niin siihen taloudellinen panostus on täysin hiluja, kun puhutaan RAY/Veikkaus tuloista.
  • Kansainvälisten toimijoiden jatkuva mustamaalaus heittelemällä ilmoille sanoja kuten "kiellettyä", "epäluotettavia" jne.
  • RAY:n puolella tuota pelikoneiden sijoittelua ja valvontaa pitäisi suunnitella paremmin, koska on selvää, että esim. pienet kioskit/kaupat ja yksi myyjä eivät pysty valvomaan ruuhka-aikoina. Tämän olen todistanut itse useaan kertaa, kun junnut pelaa ja näköyhteytä kassalla ei ihmisjonon/hyllyjen takaa ole. Koneiden oikea paikka olisi valvotut pelihallit, sillä tämä olisi samalla iso apu peliriippuvaisille, sillä tällöin heidän ei täydy koittaa vastustaa näitä koneita joka paikassa kunhan pysyvät vain pelihallien ulkopuolella.

 

Mikäli Veikkaus ei suostu toimimaan EU:n asettaminen sääntöjen mukaan ja oikeasti toimia kuten vastuuntuntuisen monopolin pitäisi, kuten pelihaittojen vähentäminen ja kontrollointi, niin tällöin en näe mitään syytä monopolin olemassaololle.

-Marko Virtanen

Kommentit (7)

Kyllä se alkonkin monopoli

Kyllä se alkonkin monopoli alkaa pikkuhiljaa olla tehoton. Samanlailla ihmset ovat löytäneet saksalaisia ja virolaisia alkoholin nettikauppoja kuten rahapeleissäkin ja tilaavat sieltä postikuluineenkin halvemlla kuin alkosta sekä rallaavat viorosta jossa ei ole mitään alkoholin monopoleja ja verotus kevyempi. . . Toki jotkut pitää näitä monopoleja vielä jotenkuten pystyssä. Eivät tilaa netistä eikä lähde viroon sekä valitsevat aina veikkauksen ja ray:n

Totta

Kuitenkin pääpointti on siinä, että Alko esim. markkinoinnissa noudattaa monopolin sääntöjä, eikä mainosta esim. kossua iltasanomien taustakuvana tai salmaria ala-ikäisille suunnatuissa peleissä. Myöskään Alkon kassalla harvemmin kysytään, että ottaisitko vielä leka Tapioo ton viinin lisäksi.

Sponsorointi

Jokin aika sitten Petteri Koponen teki sponsorisopimuksen Betsonin kanssa. Laiho & Co. tästä riemastuivat, ja vaativat, jos ei nyt aivan päätä vadille, niin asian perinpohjaista tutkimusta. Mitä järkeä tässä on, kun Koponen tunnetusti asuu vakituisesti Venäjällä??

moloponi

Hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa, ja tähänhän juuri poliisihallituskin puuttui. Puolustan kuitenkin monopoli-asemaa, sillä se vähentää suomalaisten rahavuotoa ulkomaisille pelintarjoajille ja näitä veikkauksen tuottoja kuitenkin palautetaan takaisin kiertoon, esim tuetaan kotimaista urheilua ym.

Kirja RAY:n vastuullisuudesta monopolin haltijana

Luin juuri e-kirjan, englanninkielisen, nimeltä
Never Taken Seriously: Chasing the Responsibility of the Finnish Gambling Monopoly Holder (suom. Rulettipäiväkirja-nimellä ilmestynyt). Ostin *Amazon eBooks:ista.)
Mitään vastuuta ei ole olemassakaan: ei ole ollut eikä tule olemaan! Vai että perustetaan Suomeen toinenn casino? Eläkeläiset, lapset(ilman valvontaa) ja muut pelailevat rahansa joka paikassa olevilla automaateilla.

Rulettipäiväkirja (suomen kielellä) e-kirja

Löysin aamulla Amazonista Rulettipäiväkirjan (rahapelimonopoliyrityksen koukussa) e-kirjana. Hinta oli halpa. Pääsen lukemaan, millaista on uhkapelimonopolin todelliset kasvot. Olen kuullut paljon kirjasta, mutta jäi aikoinaan ostamatta.
Terve nyt.

Rulettipäiväkirja e-kirja

No, minä löysin saman Elisa Kirja e-kirjasta. Lukemaan innolla. Niin kusetusta RAY:n pelit ja koko vastuu ja valvonta ovat olleet vuosien varrella, että on hyvä muistuttaa tässä rahapelien monopolin maassa meitä pelaamasta. Pelaamatta jo 5 vuotta.