Miksi kertoimen muutokset ovat tärkeitä?

Miksi kertoimen muutokset ovat tärkeitä?

päivitetty: Keskiviikko, 01.04.2020, 04:26

Comments: 4

Voittava pelaaja ymmärtää, että bookkerin välistä ottamalla marginaalilla on valtava vaikutus siinä, että päätyykö kauden päätteeksi voitolle vai tappiolle. Vedonlyöjät voivat käyttää kertoimen muutoksia apuna laskeakseen kuinka he pärjäävät pitkällä aikavälillä.

Miten erottaa voittavan pelaajan häviävästä?

Tarkin tapa erottaa voittavat ja tappiolliset pelaajat toisistaan on tarkastella kertoimia, joilla he jättävät vetonsa ja vertailla sitä isojen vedonvälittäjien päätöskertoimiin. Jos pelaaja jatkuvasti voittaa päätöslinjan (=lyöty veto on isompi, mitä päätöskerroin), niin hän todennäköisesti on pitkällä aikavälillä voittava pelaaja.

Esimerkki: Lyöt ottelua edeltävänä päivänä vetoa Kärppien voitosta mielestäsi hyvällä kertoimella 1,70. Kärpät häviää ottelun, joten veto menee väärin. Kärppien voiton päätöskerroin oli kuitenkin 1,60, joten tappiosta huolimatta olit pelannut sellaista vetoa ja kerrointa, jolla voi päästä pitkässä juoksussa voitolle. Jos olisit pelannut Kärppiä aiemmin esimerkiksi kertoimella 1,55 (päätöskertoimen ollessa 1,60), niin sellaisia kertoimia pitkän päälle pelatessa jäisit luultavasti tappiolle. 

Mitä isompi ero päätöslinjaan on, niin sitä suuremmalla todennäköisyydellä olet voitollinen tai häviävä pelaaja. Toki yksittäisissä otteluissa tuurillakin on kerrointa valitessa vaikutuksensa, mutta tutkittaessa isompaa sarjaa lyötyjä vetoja (esimerkiksi 100 tai enemmän), niin saadaan tarkempi ja luotettavampi tulos.

Isot vedonvälittäjät, kuten Pinnacle, ovat tutkineet, että tämä menetelmä kertoo varmemmin pelaajan tulevaisuuden voittopotentiaalin verrattuna siihen, miten pelaaja on aiemmin voittanut tai hävinnyt vedoissa. 

Eli vaikka pelaaja olisi viimeisen vuoden aikana voitolla peliyhtiöstä, mutta säännönmukaisesti lyö vetoa kertoimiin, jotka nousevat päätöslinjaan mennessä, niin pitkässä juoksussa tilastolliset lait tulevat vastaan, ja tällaisen pelaajan pelaaminen kääntyy tappiolliseksi jossain vaiheessa.

Tämä ennustusmenetelmä toimii varsin luotettavasti isojen vedonvälittäjien linjoilla, joissa palautusprosentti on lähellä sataa. Näin ollen päätöslinjat kuvaavat lähes täydellisesti ottelun todellisia voimasuhteita. 

Marginaalin pienentäminen

Saavutat parhaan mahdollisen tuoton kertoimia vertailemalla. Sinun täytyy ainoastaan asettaa vetosi parhaaseen tarjolla olevaan kertoimeen vertailemalla eri vedonvälittäjien tarjoamia vaihtoehtoja. 

Kaikki vähänkin ammattimaisesti vetoa lyövät vertailevat kertoimia, ja se on myös yksi helpoimmista tavoista kenelle tahansa parantaa mahdollisuuksia tulla voitolliseksi pelaajaksi. 

Ihannetilanteessa sinulla on tili isolle vedonvälittäjälle (kuten Pinnacle tai Sbobet) ja tämän lisäksi tilejä myös muillekin firmoille, jotka tarjoavat esimerkiksi maukkaita avauskertoimia jo paljon ennen ottelupäivää (esimerkiksi Suomen jääkiekkoliigaa veikkaaville Coolbet tai Bet365). Valitse pelikohteeseesi aina siis suurin tarjolla oleva kerroin eri vedonvälittäjien joukosta.

Kommentit (4)

Poikkeus sääntöön

lukuisesti tulee säännöllisesti tilanteita, jossa jokin pelivaihtoehto on selkeästi ylipelattu ja pelataan siitä huolimatta pelin alkuun asti, jolloinka vasta vedoille bookerit tarjoaa selkeitä ylikertoimia, koska haluavat vetoja puolesta ja vastaan, eikö niin? Ymmärtääkseni bookerit kuitenkin pääosin pyörittää kertoimiaan suuntaan tai toiseen sen mukaan minkä verran rahaa taotaan esim 1x2 vaihtoehdoille optimoiden tilannetta mahdollisimman niin, että tapahtuipa pelissä mitä tahansa, saadaan marginaalin prosentilla tai enemmän voittoa.

Moniin erityistapahtumiin ja turnauksiin + isohkoihin / tietyissä paikoissa suosittuihin sarjoihin tulee paljon rahaa muutama tunti ennen pelejä = ollaan yllämainitussa tilanteessa, jolloin markkina on mahtanut olla kohtuu valueton kyseisessä pelissä/pelimuodossa, mutta syystä tai toisesta riittävä määrä pelaajia uskoo esim noin 1,90 kertoimisen suosikin olevan 'selvä' ylikerroin tms, ja sitä lopulta painetaan vaikka se romahtaa 1,60 tms. etc. Ehkä siellä on joku earlynä saanut vaikka 1,98 ja hihkuu onnesta kun saa valueta, mutta lopulta vastavedot ovat tuottoisimpia hieman ennen pelin alkua.

Poikkeukselle sääntöön

Olen huomannut kyseisen ilmiön. Tietenkään etukäteen ei pysty varmuudella sanomaan että mikä kohde tulee käyttäytymään näin. Käytännössä olen itse päättänyt aina laittaa vedon kiinni jos löydän omasta mielestäni riittävän hyvän avauskertoimen riittävän suurella panosrajalla. Nimittäin voi käydä niin että vastavetoon ei tulekaan riittävän houkuttelevaa kerrointa ja alkuperäinen ylikerroin sulaa pois. Tällöin ei sitten vetoa kannatakkaan laittaa ollenkaan.

Silloin tällöin Pinnaclelle saataa käydä niin että kun on asettanut vedon kiinni (omasta mielestä) hyvällä kertoimella ja hetki ennen ottelun alkua huomaakin että vastavedon kerroin on kasvanut niin suureksi että ollaan arbtraasitilanteessa. Olen tällaisessa tilanteessa muutaman kerran ottanut varman 4-5% tuoton pelaamalla myös vastavetoa. Onko se kannattavaa verrattuna siihen että olis jättänyt pelaamatta varmaa voittoa ja mennyt vain alkuperäisellä vedolla. Nimittäin voi olla että itse laskema kerroin olisi pidemmän päälle tuottavampi kuin arbitraasi. Mutta tällaiset tilanteet on arvokkaita senkin takia että ne kyseenalaistaa oman kertoimen laskennan. Ainakin itselle herää kysymys että onko kyseisestä kohteesta joku asia jäänyt itseltä huomaamatta mikä vaikuttaa kertoimiin, vai onko kyseessä vain suurten massojen sopuli ilmiö eli kerroin on painautunut liian alas vaan massapsykologisista syistä?

Voi toki olla että jossain lajeissa ja sarjoissa löytyy tilanteita jotka säännöllisesti käyttäytyvät niin että juuri ennen ottelun alkua olisi kannatavaa pelata sitä "vastapuolen" kerrointa mikä alunperin oli liian pieni. Mutta ennenpitkää tämäkin tullaan huomaamaan yhä useampien vedonlyöjien toimesta ja se hyöty kuolettuu pois. Mitä pelatuimmat markkinat ovat niin sitä harvemmin tällaisia tilanteita esiintyy ja sitä nopeammin ne "pelataan" pois jos sellainen pääsee syntymään.

JJ

Hyvä aihe ja hyviä

Hyvä aihe ja hyviä kommentteja. Muistan nuorena peruskoululaisena, nettiveikkamisen alkutaipaleelta, vertailleeni Ladbrokesin kertoimia kirjaston nettikoneelta Veikkauksen vastaaviin. Ei nyt maailman viksuin temppu, mutta reilusti alaikäisenä muutakaan voinut. Ajat oli toiset.

Veikkauksella oli silloin melkein joka viikko joku järjetön ylikerroin tai pari. Viikkorahoilla ei kuitenkaan panosteltu kummoisia summia mutta plussalle pääsi.

Aika nopeasti se tietenkin tyrehtyi, mutta olihan se kivaa ja omalla tavallaan opettavaista. Tuntuukin jotenkin hassulta että nyt Suomessa puhutaan jopa vakavasti kilpailun rajoittamisesta alalla. Ei taida se vapaa tiedonsaanti enää ollakkaan niin upea juttu.