Odotusarvo - tärkein mittari voitollisessa vedonlyönnissä

Odotusarvo - tärkein mittari voitollisessa vedonlyönnissä

päivitetty: Lauantai, 29.08.2015, 11:28

Comments: 0

Vedon odotusarvo kertoo, kuinka paljon keskimäärin odotamme voittavamme vedosta. Täten sen laskeminen on kaikkein tärkein toimenpide, jonka vedonlyöjä voi tehdä pelikohteita valittaessa. Tässä artikkelissa käymme läpi miten odotusarvo lasketaan ja selvitämme millaisin palautusprosentein vedonvälittäjät tarjoavat kohteitaan.

Miten odotusarvo lasketaan

Kaava odotusarvon laskemiseen on hyvin yksinkertainen. Kun olet arvioinut tapahtumalle todennäköisyysarvion, niin se kerrotaan tarjolla olevalla kertoimella. Esimerkiksi kolikonheitossa molempien puolien todennäköisyys on 50%. Jos joku tarjoaa sinulle klaavan osumisesta kerrointa 2,10, niin vetosi odotusarvo olisi 0,50 x 2,10 eli 1,05. Jos lyöt vetoa 10 eurolla, niin pitkässä juoksussa voisit odottaa saavasi tuottoa 0,50€ (10€ x 1,05 = 10,50€, josta vähennettynä vetoon asetettu panos) vetoa kohden.

Odotusarvo kertoo sen lukeman, jonka pelaaja voi odottaa voittavansa tai häviävänsä pitkässä juoksussa. Tämä tarkoittaisi sitä, että jos voisi lyödä vastaavaa vetoa aina vaan uudestaan, niin keskimäärin jäisi voitolle 0,5€ aina jokaista 10€ vetoa kohden.

Koko vedonlyönnin problematiikka keskittyykin sen ympärille, että mitkä ovat eri tapahtumien todennäköisyydet. Todennäköisyyksien avulla pystyt laskemaan vetojesi odotusarvot ja löytämään tuottavia pelikohteita.

Miten bookkerin palautusprosentti lasketaan

Vedonvälittäjän tarjoama palautusprosentti kertoo yksinkertaistettuna sen, millaista odotusarvoa keskimääräinen pelaaja voi vedoiltaan keskimäärin odottaa. Lähtökohtaisesti isoimmat vedonvälittäjät tarjoavat kohteita pyöreästi 0,98 odotusarvolla, mutta on varsin yleistä että joillain yhtioillä palautusprosentti on 90% paikkeilla (odotusarvo 0,90). Tuo tarkoittaisi sitä, että jokaista 10 euron vetoa kohti häviäisit pitkässä juoksussa keskimäärin aina euron, melkoisen paljon siis.

Vedonvälittäjän tarjoaman palautusprosentin voi laskea helposti seuraavalla kaavalla:

1 / (1/kotivoiton kerroin + 1/tasapelin kerroin + 1/vierasvoiton kerroin)

Tai esimerkiksi, jos tarjolla on vain kaksi tulosvaihtoehtoa, niin alla olevalla tavalla tasapelivaihtoehdon poisjättäen. Jos NY Rangersin voittokerroin jatkoajat ja rankkarit huomioiden on 1,85 ja vastustaja Boston Bruinsin kerroin 2,05, niin vedonvälittäjän palautusprosentti lasketaan seuraavasti:

1 / (1/1,85 + 1/2,05) = 0,972 (97,2%)

Voitollinen pelaaminen on mahdollista

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka bookkerin palautusprosentti on alle sata, niin se ei tietenkään tarkoita sitä, että vedonlyöjät olisivat tuomittuja aina häviämään rahaa. Toisin kuin kolikonheitossa, niin urheilun todennäköisyydet ovat aina subjektiivisia. Täysin tarkkoja todennäköisyyksiä on käytännössä mahdoton määrittää. Eli kunhan olet vain viisaampi kuin vedonvälittäjä, niin sinulla on mahdollisuus tehdä voittoa.

Vedonlyöjän tavoite on löytää pelikohteita, joiden todennäköisyyden hän arvioi suuremmaksi kuin vedonvälittäjä. Jos onnistut siinä kerta toisensa jälkeen, niin pitkässä juoksussa rahavirta on kohti sinun pelitiliäsi. Tätä asiaa tietysti helpottaa suuresti se, jos vedonvälittäjän palautusprosentti on jo lähtökohtaisesti mahdollisimman lähellä sataa. Tällöin vedonvälittäjän etu on mahdollisimman pieni ja edellytykset voitolliselle pelaamiselle ovat paljon paremmat.

Mikä on ylikerroin?

Ylikerroin terminä tarkoittaa vetoa, joka on odotusarvo on positiivinen eli yli yhden. Tällaisia vetoja, eli ylikertoimia, pelaamalla olet pitkässä juoksussa voitollinen pelaaja.

Kommentit (0)