Eric Cantona - Gallian sankarikukkona tunkiolla

Eric Cantona - Gallian sankarikukkona tunkiolla

Comments: 0

Ennen Valioliigan alkua on hyvä muistella yhtä legendaarisimmista futaajista Eric ”Gallian kukko” Cantonaa. Uransa ensimmäistä kertaa jo 25-vuotiaana lopettaneella Cantonalla oli räväkän temperamenttinsa takia vaikeuksia tulla toimeen kotimaansa joukkueissa, joista hän ehti edustamaan jopa kuutta seurajoukkuetta. Uransa aikana Cantona pelasi ainoastaan 43 maaottelua ja hän ei kertaakaan edustanut kotimaataan Ranskaa MM-kisoissa.

1990-luvun taitteessa Ranskan maajoukkueen päävalmentajan toiminut Michel Platini antoi Cantonalle neuvon siirtyä Britteinsaarille ja Cantona noudatti neuvoa ja loppu olikin suurta jalkapallohistoriaa. Vuonna 1992 Cantona siirtyi Leedsiin ja tuloksena oli heti mestaruus. Leedsin pelipaitaa hän kantoi vain yhden kauden, jonka jälkeen hän siirtyi tarunhohtoiseen Manchester Unitediin. Punaisten paholaisten paidassa hän nousi suurimpien seuralegendojen joukkoon voittamalla neljä liigamestaruutta sekä kahdesti FA Cupin.

Englannissakaan Eric Cantona ei välttynyt ikäviltä välikohtauksilta, vaan vuonna 1995 hän nousi kaikkiin otsikoihin potkaistuaan fania kävellessään pois punaisen kortin saatuaan. Cantona väitti miehen solvanneen häntä ranskalaiseksi mulkuksi, mutta myöhemmin käydyssä oikeudenkäynnissä Simmons kertoi vain huutaneensa "Ennenaikainen suihku sinulle, hieno ranskalainen ystäväni". Cantonalle paukahti teosta kahdeksan kuukauden pelikielto sekä 120 tuntia yhdyskuntapalvelua. Tiedotustilaisuudessa ”Gallian kukko” oli tyylilleen uskollisena heittänyt ilmoille legendaksi muodostuneen lauseen: "When the seagulls follow the trawler, it is because they think sardines will be thrown into the sea." ("Kun lokit seuraavat troolaria, se johtuu siitä, että ne luulevat sardiineja heitettävän mereen.") Tämän jälkeen hän poistui tilaisuudesta.

Uransa jälkeen vuonna 2002 Eric Cantona valittiin englantilaisen jalkapallon Hall of Fmeen. Toisen useasti lainatun lauseensa hän lausui vuonna 2004: "I'm so proud the fans still sing my name, but I fear tomorrow they will stop. I fear it because I love it. And everything you love, you fear you will lose." (”Olen niin ylpeä siitä, että fanit edelleen laulavat nimeäni, mutta pelkään, että huomenna he lopettavat. Pelkään koska rakastan sitä ja pelkäät menettäväsi kaiken sen mitä rakastat.”)

Kommentit (0)