Lauri Markkanen loistaa peliälyllään

Lauri Markkanen loistaa peliälyllään

päivitetty: Torstai, 20.09.2018, 11:37

Comments: 0

Kovasti tuntuu olevan meneillään Suomen parhaimpien urheilijoiden listauksia eri medioiden ja henkilöiden toimesta. Kyseisissä listauksissa vaikuttaa listausten tekijöillä olevan vaikeaa muun muassa Lauri Markkasen sijoituksen kanssa. Itse en lähde edes tälläistä listaa tekemään, koska itse en tunne jokaista urheilulajia, jotta tällaisella listauksella olisi mitään arvoa ja oikeastaan miksi edes näitä pitäisi eri urheilulajien urheilijoiden välillä tehdä, paitsi toki juttujen klikkausmielessä? Itse en näe näillä listauksilla oikeastaan mitään hyötyä, sillä eri lajien urheilijoiden paremmuutta on käytännössä mahdoton verrata, kun jokaisessa lajissa tarvitaan aivan erilainen kykyjen kirjo menestyksen saavuttamiseen.

https://www.youtube.com/watch?v=eO-PYxsdsNg

Ennen kauden alkua jarruttelin väen intoa Lauri Markkasen välittömästä menestyksestä, sillä vaikka EM-kisoissa Lauri näyttikin osaamistaan, on silti NBA täysin oma maailmansa. Usein nuorille pelaajille ladataan kovat menestymispaineet ja mikäli sitä ei tule heti, niin väki on valmis nopeasti tuomitsemaan pelaajan menetetyksi tapaukseksi. Varsinkin etukenttämiehillä usein ottaa sen parisen kautta ihan pelkkä sopeutuminen NBA:han. Sarjan fyysisyys vaatii usein totuttelua, kun vastustajien kanssa joista levypalloista taistellaan ovatkin voimatasoiltaan eri luokkaa mihin on siihen asti totuttu ja tähän yhdistetään NBA:n erittäin kova ottelutahti, niin monen tulokkaan fyysiset kyvyt ovat pitkän ja tiivistahtisen kauden mittaan kovalla koetuksella.

Kaipaatko kasvua pelikassaasi? Internetin suurimmat vedonlyöntibonukset.

Ennen kauden alkua sanoin, että sekin olisi Laurin kohdalla hienoja, mikäli hänestä tulisi ”edes” joukkueelleen tärkeä runkopelaaja ja kaikki tästä ylöspäin olisi plussaa. Nyt Laurin pelejä katsellessa, niin itsekin olen nostanut odotustasoani siihen, että vielä joku päivä Late nähdään aina tähdistöottelussa asti. Tulokkaaksi Laurin peli näyttää niin helpolta ja aivan kuin hänellä olisi jo useampi kausi alla ja nuoren miehen itseluottamusta ja varsinkin peliälyä ei voi kuin ihailla. Huippuluokan peliäly on kuitenkin tekijä, joka useimmiten on tai sitten ei ole, toki tämäkin usein kehittyy kokemuksen kautta. Kuitenkin Laurin peliä seurattaessa, niin hänen peliälynsä pistää todellakin silmään. Järkeviä ratkaisuja, ei turhaa pakottamista, pelinlukutaitoa ja erityisen kiinnostava ominaisuus on se, kuinka hän pystyy ottelun sisälläkin muokkaamaan peliään jo näin tulokaskaudella tilanteen ja vastustajien pelaamisen mukaan. Tämä on kyky, jota ei edes kaikilla hyvilläkään kokeneilla pelaajilla ole, vaan he pelaavat vain sillä omalla tavallansa jääräpäisesti, vaikka se ei tuottaisikaan tulosta. Laurilla sen sijaan jo nyt tikittää päässä ahkerasti tietokone, että miten eri tilanteisiin pitäisi reagoida sekä mukautua ja tehdä muutoksia kesken ottelun. Luonnollisesti Laurin kaukoheittopeli on myös ihailtavaa, mutta tämähän olikin odotettavaa, jonka ympärille suurin osa Laurin hypestä kiinnittyi ennen kuin oli yhtään ottelua NBA-tasolla alla.

Kiinnostavatko voittavat vedonlyöntivihjeet? Tutustu Ylikerroin.comin foorumiin!

Lauri ei ole, eikä hänestä koskaan luultavasti tulekaan mitään puolustuspään lukkoa, mutta tälläkin osa-alueella hän on pistänyt epäilijöille jauhot suuhun, sillä monesti tulokkaat ovat melkoisen hukassa omassa päässään, kuten Laurinkin kohdalla monet epäilivät. Häneltä ei tulla näkemään useiden blokkien pelejä, mutta se onkin vain yksittäinen tilasto, joka usein antaa vääristyneen kuvan puolustuspeliosaamisesta. Tärkeintä on kuitenkin se, että pysyy hoitamaan oman tonttinsa hyökkäyksestä toiseen ja vaikeuttamaan vastustajan korintekoa eri tavoilla mahdollisimman paljon. Tässäkin Lauri on ollut varsinkin tulokkaaksi hyvä. Samaa kykyä ymmärtää ja lukea peliä myös tässäkin asiassa on nähtävissä. Monesti etukentän tulokkailla on ongelmia pysyä poissa virhevaikeuksista, mutta Markkasen virhetilasto näyttää ainoastaan vain 1,6 ottelukeskiarvoa, joka on todella alhainen.

Luonnollisesti varsinkin NBA:n alkutaipaleella tarvitaan paljon onneakin kuten siinä, että millaista roolia on tarjolla ja tässä Laurilla kävi hyvää tuuriakin, sillä tuo alkukauden Miroticin ja Portisin tapaus takasi sen, että Lauri sai heti mahtavan tilaisuuden todistaa kykynsä, jota ei jättänyt käyttämättä.

https://www.youtube.com/watch?v=iEi_99RTvpA

Joukkueena Bullsilta ei kannata edelleenkään odottaa suurempaa menestystä, vaan irtovoittoja harvakseltaan ja häntäpään sijoitus, koska pelaajamateriaali on yksinkertaisesti vain sen verran heikkoa. Kuitenkin Markkasen lisäksi kannattaa ottaa seurantaan erityisesti samassa treidissä tullut Kris Dunn. Dunn on Timberwolvesin 5. varaus toissa kesältä ja hänen odotettiin ottavan vähitellen paikkansa T-Wolvesin avauksessa, eli korvaavan silloisen avausviisikon point guardin Ricky Rubion. Kuitenkin Jimmy Butler treidi muutti Wolvesin joukkueen rakennustilasta tilaan, jossa taistellaan kärkipään sijoituksista, eikä Dunnin kehitystä voitu jäädä odottelemaan. Kauden edetessä Dunn on näyttänyt selviä kehittymisen merkkejä ja hänestä voi hyvinkin tulevaisuudessa tulla Bullsille tärkeä parivaljakko yhdessä Markkasen kanssa.

https://www.youtube.com/watch?v=o924CniLbfg

Ilman takapakkeja noin parin viikon kuluessa sairastuvalta palaa kehiin koko kauden sivussa ollut Zach LaVine, joka myöskin on vasta 22-vuotias. Ennen loukkaantumistaan LaVine pelasi uransa parasta peliä, tehden viime kaudella hieman alle 50 pelaamassaan ottelussa Wolvesin paidassa pisteitä lähes 19 pisteen tahtia. Mikäli paluun jälkeen kentällä nähdään sama superatleettinen LaVine kuin ennen loukkaantumista, niin vaatii hän vastustajan puolustukselta runsaasti huomiota, jolloin Markkanenkin saa paremmin tilaa. Mielenkiintoiset ajat ovat siis edessä!

https://www.youtube.com/watch?v=RPNJ4e7C2RA&t=19s

-S.Sukkela

Kommentit (0)