Ennakko: Manchester City – Crystal Palace

Ennakko: Manchester City – Crystal Palace

päivitetty: Sunnuntai, 24.09.2017, 00:53

Comments: 0

Manchester City – Crystal Palace

Odotetun vahvasti kauden aloittanut Manchester City saa lauantaina Etihadille vieraakseen ennätyksellisen huonon alkukauden kokeneen Crystal Palacen.

Kesällä Kotkien uudeksi manageriksi palkattu Frank de Boer sai potkut jo neljän Valioliigaottelun jälkeen. Kyseessä on sarjahistorian lyhin managerinpesti ottelumäärällä mitattuna. Hollantilaisen tilalle hankittiin kokenut Roy Hodgson, mutta myös englantilaisluotsin avausottelu päättyi 0-1 tappioon. Crystal Palace on vuonna 1888 käynnistyneen Englannin pääsarjahistorian ensimmäinen joukkue, joka on hävinnyt kauden viisi ensimmäistä otteluaan tekemättä maaliakaan. Seuraavassa kolmessa pelissä Palace kohtaa molemmat Manchesterin joukkueet sekä Chelsean, joten ei olisi mikään ihme vaikka Kotkat jatkaisivat ennätystehtailuaan vielä tulevina viikkoina.

Vaikka Crystal Palacen alkukauden pistesaldo on pyöreä nolla ja maaliero 0-8, ovat Kotkien peliesitykset olleet kaukana sarjahistorian huonoimmasta. Palace on laukonut vastustajiaan enemmän niin boksin ulko- ja sisäpuolelta kuin huippupaikoiltakin. Kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa Kotkat hävisi oikeutetusti ensin Huddersfieldille ja sitten Liverpoolille, mutta olisi sen jälkeen ansainnut tasapelit Swanseasta ja Southamptonista sekä voiton Burnleystä.

Sam Allardycen lähdettyä kesällä Palacen peräsimestä, seurajohto halusi muuttaa joukkueen peli-identiteettiä pelaavammaksi. Muutosjohtajaksi palkattiin total footballin nimeen vannova hollantilaisen jalkapallokoulun kasvatti Frank de Boer. Muutos pragmaattiseen Allardyceen ei juuri olisi voinut olla suurempi. Manageri ja ajatusmaailma muuttuivat päinvastaiseen, mutta pelaajapakka pysyi hyvin pitkälti samana. Seurapomo Steve Parishin haaveilema peli-identiteetin muutos olisi vaatinut aikaa useamman vuoden ja siirtoikkunan – de Boer sai kuitenkin vain 77 päivää ja neljä liigaottelua.

Lauantain isäntäjoukkue Manchester City johtaa sarjaa tasapistein naapuriseura Unitedin kanssa. Viime kaudella Taivaansiniset joutui tyytymään kolmanteen sijaan, vaikka oli kehittyneillä tilastoilla mitattuna sarjan ylivoimaisesti paras joukkue. Tuolloin puolustuksessa sattui liikaa henkilökohtaisia virheitä ja hyökkäyspäässä tuhrittiin ratkaisevan paljon laatupaikkoja. Tällä kaudella sattuma on toistaiseksi ollut Taivaansinisille huomattavasti suosiollisempi, sillä City on tehnyt sarjan eniten ”liikaa” maaleja. Maaliodotusarvoihin nähden manchesterilaisten olisi pitänyt tehdä kolme maalia nähtyä vähemmän.

City on runannut yli ev:n, mutta myös sen peliesitykset ovat olleet tämänkin kauden osalta sarjan parhaat (tosin hyvin tasoissa Unitedin kanssa). Taivaansiniset on liigan ykkösiä niin total shot kuin in box shot ratella mitattuna sekä huippupaikkojen erotuksissa. XG:llä mitattuna United on aavistuksen edellä, mutta Punaisilla on ollut naapuriaan hieman helpompi sarjaohjelma, jonka lisäksi he ovat tehneet huomattavan osan xG diffistään aivan otteluiden loppuhetkillä pelien jo ratkettua.    

Molemmat joukkueet pelasivat viikolla liigacupia. Crystal Palace eteni jatkoon tiistaina kaatamalla Huddersfieldin kotikentällään 1-0. Liigacupia pelataan usein hyvin varamiespainotteisilla kokoonpanoilla ja myös Hodgson teki peräti yhdeksän vaihtoa avauskokoonpanoon viime kierroksen liigaotteluun nähden. Viime keväänä lainalla Palacessa loistanut, ja kesällä 26 miljoonalla omaksi hankittu Mamadou Sakho kirjautti ottelussa kauden ensimmäiset minuutit. Kentällä nähtiin myös Pape Souare, joka teki paluun ykkösjoukkueeseen toivuttuaan vuosi sitten tapahtuneesta auto-onnettomuudesta. Wilfried Zaha on lauantain ottelusta edelleen sivussa, mutta muilta osin Kotkat pääsee saalistamaan kauden avauspisteitä optimiavauksellaan.

Taivaansiniset pelasi oman cup-ottelunsa keskiviikkona ja WBA pisti manchesterilaiset yllättävän tiukoille. Lopulta jatkopaikka kuitenkin irtosi Leroy Sanen kahdella maalilla lukemin 2-1. Guardiolan rotaatio oli Hodgsonin rotaatiota pienempää, sillä peräti neljä pelaajaa viime kierroksen Watford ottelusta (Jesus, Silva, Sterling ja Stones) pelasivat täydet minuutit keskiviikkona. Ilkay Gundogan oli WBA:a vastaan ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa joulukuussa sattuneen vakavan polvivaivan jälkeen. Claudio Yacobin taklaus päätti kuitenkin saksalaisen pelin 58. minuutin kohdalla ja Gundogan on nyt ensimmäisten arvioiden mukaan sivussa noin kuukauden.

City kohtaa ensi tiistaina Mestarien liigassa Shakhtar Donetskin ja kun otteluiden väliin jää vain kaksi lepopäivää, tulee Guardiola todennäköisesti hieman lepuuttamaan ykköspyssyjään lauantaina. Keskiviikkona täydet minuutit pelannut nelikko tuskin saa isoja minuutteja Palacea vastaan.  Manchesterilaisilla on kuitenkin sarjan laadukkain miehistö, joten vaihtopenkiltäkin tulee erittäin tasokasta tuuraajaa. Cityn terveystilanne on melko hyvä, sillä Gundoganin lisäksi ainoastaan Vincent Kompanylla on pientä vaivaa pohkeensa kanssa.

Otteluruuhkasta huolimatta Manchester City lähtee otteluun jättisuosikkina. Mikään joukkue ei ole vielä tämän kauden Valioliigassa ollut niin todennäköinen voittaja kuin City lauantaina.

 

Kirjoittajat ovat Valiovihje-vihjepalvelua pyörittävät Jani ja Jesse Heikkinen. Valiovihjeen esittely.

Kommentit (0)