Espanjan ympäriajon ennakko

Espanjan ympäriajon ennakko

päivitetty: Perjantai, 26.08.2016, 02:29

Comments: 0

Espanjan ympäriajon (Vuelta) 2016 reitti on mäkinen, 21:stä etapista kymmenen päättyy nousuun, ja nousut ovat yleensä vieläpä erittäin jyrkkiä. Kilpailu kuitenkin starttaa vajaan 30 kilometrin reitiltään tasaisella joukkueaika-ajolla, joten erot eivät kovin suuriksi kasva tässä joukkueaika-ajossa. Ainoa henkilökohtainen aika-ajo ajetaan 19. etapilla, pituudeltaan 37 km. Se on reitiltään melko tasainen, mutta tekninen.

Vueltaan on löydettävissä kolme selkeää suosikkia: Alberto Contador, Nairo Quintana ja Chris Froome. Alberto Contador on heistä varmaankin se suurin suosikki, johtuen siitä, että Quintana ja Froome ajoivat molemmat Tour de Francen loppuun, eivätkä voi olla vielä täysin palautuneita siitä. Contador puolestaan jätti Tourin kesken yhdeksännellä etapilla. Froomella myös lisäksi allaan olympialaisista sekä maantiekisa että aika-ajo.

Contador on kilpaillut yhden yhden päivän kilpailun sekä viiden etapin Vuelta Burgosin Tour de Francen jälkeen. Vuelta Burgosissa, joka päättyi 6.8. Contador osoitti olevansa oikealla tiellä voittaen koko kilpailun. Kausi on muutenkin mennyt ihan hyvin. Contador on voittanut Vueltan kolme kertaa - joka kerta kun on startannut. Viimeksi näin tapahtui vuonna 2014, jolloin joutui jättämään Tourin kesken 10. etapilla.

Froomella alla Tour ja olympialaiset, joten on vaikea nähdä, että hän olisi ihan huippukunnossa Vueltassa, ja kun Tourissakaan ei ollut vuoristossa edellisvuosien ylivoimaa, on vaikea nähdä, että näin raskaalla reitillä hän pystyisi tosissaan taistelemaan huippukuntoista Contadoria vastaan.

Quintana on puolestaan kysymysmerkki, Tour meni täysin pieleen, vaikka hän sijoittuikin kolmanneksi, mutta ei ollut omalla tasollaan. Ilmeisesti puheiden mukaan hän kärsi allergiasta, mutta ei näistä ikinä tiedä. Quintana ei ole kilpaillut Tourin jälkeen, joka päättyi 24. heinäkuuta, mutta vaikea tässä ajassa on silti täysin palautua. Quintana ei myöskään ole aivan Froomen tai Contadorin veroinen aika-ajossa.

Podiumilla saataa hyvinkin olla tilaa, sillä etenkin Froomelle rasitus saattaa käydä liian suureksi. Tällöin esimerkiksi tänä vuonna Girossa toiseksi sijoittunut Esteban Chaves voi sinne nousta. Chaves voitti viime vuonna kaksi etappia Vueltassa ja sijoittui kokonaiskilapilussa viidenneksi. Chavesilla ei ainakaan turhaa kilpailurasitusta ole. Toukokuussa hän ajoi Giron ja sen jälkeen olympialaiset.

Steven Kruiswijk myös mielenkiintoinen seurattava. Hän johti tämän vuoden Giroa pitkään, kunnes kaatui ja sen jälkeen meni kisa täysin pieleen. Giron jälkeen hän on ajanut vain kaksi kilpailua, joista olympialaisten maantieajo meni huonosti. Ihmeitä häneltä ei kannata odottaa, mutta onnistuessaan yllätysvalmis. Sveitsin ympäriajon voittanut Miguel Angel Lopez ajaa Astanan kapteenina. Vuelta on hänelle ensimmäinen Grand Tour, joten jo TOP10:iin ajaminen olisi kova suoritus, mutta täysin mahdollista.

Mäkikirikilpailu on mielenkiintoinen. Jos katsotaan yhteiskilpailun kärkinimien ulkopuolelle, joista voittaja saattaa tähänkin kategoriaan löytyä. Viime vuoden voittaja Omar Fraile yrittää tänäkin vuonna voittaa mäkikirikilpailun. Kahtena edellisenä vuonna mäkikirikisan voitto on mennyt Caja Rural -tallin ajajalle ja tämä on se ykköstavoite tallille, Omar Fraile vaihtoi tallia, joten joku muu tästä tallista voittoa jälleen yrittää. Tejay van Garderen mielenkiintoinen nimi tätä kilpailua ajatellen, koska hän ei tähtää kokonaiskilpailuun, joten voisi ajatella, että mäkikirikisa olisi hänen päätavoitteensa.

Pieniä juttuja; Alejandro Valverdesta saattaa tulla historiassa kolmas ajaja, joka pystyy ajamaan samana vuonna TOP10:iin jokaisessa Gran Tourissa (aiemmin Raphaël Geminiani 1955 ja Gastone Nencini 1957). Tänä vuonna hän oli kolmas Girossa ja Tourissa kuudes. Adam Hansen ajanut nyt 15 perättäistä Grand Touria maaliin, ja tästä on tulossa kuudestoista, jos maaliin asti selviää.

Artikkelin on kirjoittanut foorumimme pyöräilyasiantuntija nimimerkki SPG.

Kommentit (0)