Jännittävä F1-kausi huipentuu viikonloppuna Abu Dhabissa

Jännittävä F1-kausi huipentuu viikonloppuna Abu Dhabissa

päivitetty: Maanantai, 28.11.2016, 07:56

Comments: 0

Kauden 2016 huipentuma nähdään kuluvana viikonloppuna Abu Dhabin upealla Yas Marina Circuitilla. Mercedes on varmistanut tallien mestaruuden jo monta osakilpailua sitten ja enää taistellaan ainoastaan kuljettajien maailmanmestaruudesta. Nico Rosberg roikkuu kaksin käsin kiinni mestaruustittelistä ja on edelleen 12 pistettä edellä kahden edellisvuoden mestaria, tallikaveriaan Lewis Hamiltonia.

Rosbergista on hyvää vauhtia tulossa autourheilun kuninkuusluokan maailmanmestari, vaikka valtaosa lajin seuraajista sekä laji-ihmisistä tuntuukin edelleen ajattelevan Hamiltonin olevan tallikaveriaan nopeampi ja parempi kilpa-ajaja. Täysin väärässä näin ajattelevat eivät ole, sillä Hamilton on kärsinyt kohtuuttoman paljon tekniikkamurheista kauden aikana, mm. muutama osakilpailu takaperin Malesiassa jolloin brittikuski joutui keskeyttämään selvästä johtopaikasta moottoririkon vuoksi. Samaisessa kilpailussahan Rosberg jäi kolmanneksi ensimmäisen kierroksen tapahtumien vuoksi.

Kaikesta huolimatta mestaruus ratkeaa vasta kauden viimeisessä osakilpailussa. Lewis Hamiltonin toiveissa on varmasti Red Bullin loppukauden hienon kilpailukyvyn nousun tuoma aito uhka etenkin kisavauhdissa, sillä Daniel Ricciardo ja etenkin sensaatiomaisen kauden ajanut Max Verstappen saattavat hyvinkin pystyä tuomaan kisaan ylimääräisiä sydämentykytyksiä Nico Rosbergille. Lähdössä Rosberg oletettavasti yrittää vain välttää kolaroimasta kilpakumppaneidensa kanssa, sillä saksalaiselle mestaruuteen riittää paikka kolmen parhaan joukossa, vaikka Hamilton voittaisi.

MM-sarjan tilanne:

 

Nico Rosberg

Mercedes

367 p

 

Lewis Hamilton

Mercedes

355 p

 

Daniel Ricciardo

Red Bull

246 p

 

Sebastian Vettel

Ferrari

197 p

 

Max Verstappen

Red Bull

192 p

 

Kimi Räikkönen

Ferrari

178 p

Valtteri Bottas

Williams

85 p

Tallien pistetilanne:

 

Mercedes

722 p

 

Red Bull

446 p

 

Ferrari

375 p

 

Force India

163 p

 

Williams

136 p

Suomalaisten näkökulmasta kausi on ollut aika kaksijakoinen. Toisaalta on ollut ilo nähdä Kimi Räikkösen parantunut aika-ajovauhti ja sitä kautta parantuneet kisasuorituksetkin, mutta mietteliääksi vetää Ferrarin jääminen niinkin selkeästi Red Bullin taakse kauden jälkimmäisellä puoliskolla.

Williamsin Valtteri Bottas on saanut tuskailla tallinsa suorituskyvyn kanssa käytännössä koko kauden ajan. Kuluvan kauden yksi podium-sija ei ollut sitä mitä talli ja kuski lähtivät hakemaan. Lisäksi jääminen Force India-tallin taakse valmistajien sarjassa on varmasti kova pettymys.

Molemmilla suomalaisilla on kuitenkin hyvä tilanne jatkoa ajatellen. Räikkönen jatkaa Ferrarilla Sebastian Vettelin tallikaverina ja Bottas on ensi kaudella Williamsin selvä ykköskuski, kun uransa lopettavan Felipe Massan tilalle saapuu vuonna 1998 syntynyt kanadalainen Lance Stroll.

Vielä lyhyesti…

Ensi kaudeksi F1-sarjassa muuttuvat jälleen säännöt radikaalisti. Katsojille suurimmat visuaaliset muutokset ovat renkaiden leveyden kasvattaminen useilla senttimetreillä. Lisäksi autojen downforcea pyritään lisäämään niin, että ensi kaudella autojen kierrosajat paranevat jopa 3-4 sekuntia nykyisestä.

Jokaisen F1-fanin mielessä on toive, että Red Bull (ja Ferrari) saisivat muuttuvien sääntöjen myötä kurottua Mercedeksen etumatkan kiinni kokonaan, sillä kahden kauden aikana on nähty aivan liian vähän henkeäsalpaavia rengas rengasta vastaan taistelua. Laji pysyy hengissä ja kiinnostavana vain jos jokaisen osakilpailun voitosta taistelee säännöllisesti useampi kuin kaksi saman tallin kuljettajaa. Monen lajia seuraavan mielessä onkin kytenyt jo pitkään seuraava kysymys, ”F1, minne olet matkalla?”

Kommentit (0)