NHL:n sarjataulukon pisteet - kertovatko ne totuuden?

NHL:n sarjataulukon pisteet - kertovatko ne totuuden?

päivitetty: Keskiviikko, 31.01.2018, 02:16

Comments: 0

Sarjataulukon pisteet - kertovatko ne totuuden?

Ote sarjataulukosta 16.11.17:

Tampa Bay 18 ottelua, 14 voittoa, 2 häviötä, 2 jatkoaikahäviötä, 30 pistettä, 13 varsinaisen peliajan ja jatkoaika/rangaistuslaukausvoittoa, tehdyt/päästetyt, maaliero ja vielä rangaistuslaukausrekordi.

NHL:n sarjataulukko kertoo mitä, mutta ei miksi. Miksi on se, mikä kiinnostaa tai saisi kiinnostaa. Pelkkää taulukkoa tuijottamalla eivät asiat aukene. Pitkän kauden aikana joukkueet kokevat hyviä ja huonoja jaksoja, niiden pituus ja luonne (ylä- vai alamäki) ratkaisevat kevään lopputilanteen. Tämä ei aukene katsojalle koko kauden taulukosta, joka pelkästään kokoontuu keskiarvoonsa keväällä.

Kannattaa katsastaa tämä juttu (Yhden kierroksen "liigapörssi") mikäli SM-liigan tai NHL:n fantasyurheilu kiinnostavat.

Maaliero tasakentällisin tärkeä indikaattori

Joukkueen maaliero selittää pistesaldon historiallisesti yli 90 %:in tarkkuudella. Tämä kun vielä pilkotaan tasavoima-ja erikoistilannemaalieroon, paljastuu että tasavoimamaaliero on näistä kahdesta tarkempi indikaattori. 25 % maaleista syntyy erikoistilanteissa (muut kun tasamiehitystilanteet) joka tarkoittaa, että 5vs5 -pelin toimiminen on olennaisinta joukkueelle mikäli menestystä hamuaa.

Maalivahtien GAA (maaleja per 60 min) ja torjuntaprosentti ovat eilisen tilastoja, vaikka niitä peruspilareina vielä jostain syystä pidetäänkin. Jos maalivahdin torjuntaprosentti on 91,2, tarkoittaa se, että tuhannesta kohti tulleesta kiekosta maaliin ei mene 912 kappaletta. Tuhanteen kohti tulleeseen kiekkoon tarvitaan noin 33 ottelua. Tästä syystä viiden tai kymmenen pelatun pelin jälkeen ei tälläiseen lukuun kannata nojata.

Joukkueet laukovat / ovat laukoneet maalia kohti hieman yli 30 kertaa per peli kautta lähihistorian. Tänä päivänä tarvitaan 10,5 – 11 laukausta yhden maalin syntyyn. 80-luvulla riitti samaan noin 8 laukausta, 30 prosentin muutos siis. Silti torjuntaprosentti maalivahdeilla on muuttunut vain 3-4 prosenttia 87,5:stä 91:een.

Joukkuepuolustamisen taso selviää Shot Balance -tilastosta

Siksi toisekseen, joka toinen maali on NHL:ssä ohjaus/maski -tyyppinen, joka on vaikea ellei mahdoton laittaa maalivahdin kontolle suoriltaan. Tullaan joukkuepuolustamiseen, joka on oikea mittari asioiden toimivuudesta. Joukkuepuolustamisen ja -hyökkäämisen hyvä mittari on esimerkikisi Shot Balance (SHB), joka kertoo monellako laukauksella on syntynyt maali, tai montako laukasta on vastustaja tarvinnut maalin syntyyn. Historiallisesti tämä luku on kolmanneksi tarkin pistesaldon selittävä luku maalieron ja maalieron tasavoimin jälkeen.

Tutustu Ylikertoimen keskustelupalstaan, tarjolla paljon ilmaisia vedonlyöntivihjeitä.

Tampa Bay on liigan paras juuri nyt

Palataan Tampaan ja katsotaan miksi se on liigan paras joukkue juuri nyt.

Heidän maalieronsa on 25 plussalla, tasavoimalla (suurilta osin 5vs5) 15 maalia plussaa, erikoistilannemaalit nekin 11 positiivisella puolella. Shot Balance -tarkastelu kertoo, että heille pitää laukoa 12,8 kertaa maalin syntyyn, kun taas offensiivisuuntaan he ovat huipputehokkaita 8:lla laukauksella per syntynyt maali. Erikoistilanneprosenttien summa YV/AV+ reilusti yli sadan, minkä kertoo myös aiemmin mainitut erikoistilannemaalisaldo. Tällä hetkellä Lightningin kone käy kaikilla sylintereillä niin sanotusti, matkalle tulee varmasti notkoja, mutta tällä hetkellä Tampa on matkalla Presidents Trophyn voittajaksi.

Toisenlaista sarjataulukkoa selitteineen voit tutkia näillä sivuilla: nhl-advanced-standings-17-18.webnode.fi

Kirjoittaja: -mika m-

Kommentit (0)