Vieraskynä: Viisi parasta suomalaisonnistujaa NHL-kauden aikana

Vieraskynä: Viisi parasta suomalaisonnistujaa NHL-kauden aikana

päivitetty: Maanantai, 25.04.2016, 03:03

Comments: 0

NHL:n runkosarja saatiin pelattua hiljattain. Tässä kirjoituksessa Mr Warcape katsoo taaksepäin pelattuun kauteen ja kaivaa esille odotuksiin nähden viisi onnistuneinta suomalaiskiekkoilijaa.

Leo Komarov - Toronto Maple Leafs
Ykköskentästä paikkansa löytänyt Komarov on tällä hetkellä Toronton yksi merkittävimmistä pelaajista. Komarov on pelannut tiensä joukkueensa kannattajien sydämiin korkealla työmoraalilla sekä raastavalla pelityylillä. Mies sijoittui joukkueensa pistepörssissä kolmanneksi ja suomalaisten pistepörssissä seitsemänneksi, vaikka pelasi vain 67 ottelua. Tulos on erityisen hieno huomioiden, ettei Komarovia ole totuttu pitämään minään erityisenä pistelinkona ja Toronton kausi muutoinkin oli melkoinen pettymys. Vaikka Komarovin pelitapa painottuukin lähinnä karvaamiseen ja vastustajan kiusaamiseen, niin hän on onnistunut yhdistämään siihen myös tehopisteiden keräilyn, minkä vuoksi Maple Leafs haluaa varmasti pitää kiinni kokeneesta suomalaishyökkääjästään. Komarov on selkeästi vihdoin löytänyt oman paikkansa joukkueesta, ja kaiken järjen mukaan hänellä tulee jatkossakin olemaan Torontossa tärkeä rooli ahkerana työmyyränä.

Olli Määttä - Pittsburgh Penguins
Pittsburgh kiinnitti kauden aikana suomalaispuolustajansa kauteen 2021-2022 saakka – ja syystäkin. Määttä on useista loukkaantumisista huolimatta taistellut itsensä joukkueen ykköskenttään supertähtien sekaan, mikä osaltaan puhuu pelitaitojen lisäksi myös miehen omistautumisesta sekä motivaatiosta. Kiekollinen puolustaja pelasi loistavan, vaikkakin jälleen loukkaantumisherkän runkosarjan NHL:ssä. Yksi tilastotieto kertoo Määtän merkityksestä kaiken oleellisen; +/- tilastossa häneltä löytyy lukema +27, mikä oikeutti koko NHL:ssä tilaston kuudenteen sijaan. Verkko ei siis liialti heilu omassa päässä Määtän ollessa kentällä, mikä on Määtän peliajalla ja roolilla erittäin vahva suoritus. Vaikka mies ei olekaan varsinainen pistelinko, niin hänen roolinsa on erityisen tärkeä joukkueen ykköskentässä sekä erikoistilanteissa hänen kiekollisten taitojensa sekä peliälyn vuoksi. Määtälle tullaan pudotuspeleissä antamaan jälleen paljon vastuuta, kunhan mies vain kykenee palaamaan kaukaloon huilattuaan runkosarjan pari viimeistä ottelua.

Joonas Donskoi - San Jose Sharks
Kärpistä NHL:ään vihdoinkin tiensä raivannut suomalaishyökkääjä pelasi loistavan ensimmäisen runkosarjansa NHL:ssä, ja pudotuspeleissä suomalaiselta voidaankin odottaa paljon. Donskoi löysi nopeasti paikkansa joukkueen kakkoskentästä ja osoittautui hintaansa nähden erinomaiseksi hankinnaksi. Suoraviivainen Donskoi on taitava kärkihyökkääjä, joka kehittyy jatkuvasti. Erityisesti viime aikoina hän on kerännyt hienosti tehopisteitä. Keskimäärin tehoja tuli runkosarjan aikana 0,47 pistettä per ottelu, millä saavutettiin suomalaisten pistepörssin kahdeksas sija. Miehellä on myös tärkeä rooli ylivoimalla, ja hänen roolinsa tulee todennäköisesti painottumaan entisestään pudotuspeleissä aggressiivisena hyökkääjänä. Donskoi on jo tämän kauden aikana ylittänyt kaikki odotukset, mutta kapean materiaalin San Josessa hän kuuluu siihen porukkaan, jonka on pakko onnistua, jotta joukkueen pelit jatkuvat pitkälle kevääseen.

Jussi Jokinen - Florida Panthers
Joukkueensa pistepörssissä Jokinen sijoittui Jagrin jälkeen kakkoseksi. Suomalaisten pistepörssin voiton hän ratkaisi itselleen kuusi sekuntia ennen runkosarjan loppua syöttämällä tyhjiin tehdyn maalin ja nousten näin seurakaverinsa Barkovin edelle. 60 tehopisteen kausi oli Jokisen NHL:n uran toiseksi paras saavutus. Jokinen on Barkovin tavoin yksi suurimmista syistä Floridan menestykseen. Hänelle on annettu selkeä rooli joukkueessaan, ja hän täyttää sitä paremmin kuin täydellisesti. Jokinen ei juurikaan ole otsikoissa pyörinyt, vaikka hän olisi ansainnut myös oman osuutensa Floridan hehkutuksesta. Tulevaisuudessa hän tulee ottamaan veteraanipelaajana Jagrin roolin joukkueen esimerkillisenä johtajana. Sopimusta Floridan kanssa on jäljellä vielä kaksi vuotta.

Rasmus Ristolainen - Buffalo Sabres
Ristolaisen sijoitin listalle pitkän harkinnan jälkeen Vatasen sijaan. Ristolaisella on suurempi rooli joukkueessaan, ja myös ikä on hänen puolellaan. Hän on ottanut kausi kaudelta selkeitä kehitysaskeleita eteenpäin. Tälle kaudelle Ristolainen otti itselleen joukkueen selkeän ykköspakin aseman ja kellotti 82 ottelua läpi yli 25 peliminuutin keskiarvolla - 10:nneksi kovin lukema koko liigasta! Ristolaisen otteista puuttui vielä tietty tasaisuus, jota NHL:n huipputasolla vaaditaan, mutta hän on vielä nuori pelaaja ja Buffalo joukkueena oli tällä kaudella vielä niin heikko, että tietty epätasaisuus kuuluu kuvaan. Suomalaisten pistepörssissä Risse sijoittui kärkipäähän ja oman joukkueensa pistepörssissä hän oli neljäs. Ristolaisen tulokassopimus päättyy tähän kauteen. Buffalo Sabres haluaa varmasti jatkaa sopimusta, sillä näillä otteilla Ristolaisesta tulee kehittymään joukkueen avainpelaajia vuosikausiksi eteenpäin.

Tekstin on kirjoittanut Mr Warcape.

Kommentit (0)