Kirja-arvostelussa "The Definitive Guide To Betting On Football"

Kirja-arvostelussa "The Definitive Guide To Betting On Football"

Comments: 0

KansikuvaSuomenkielistä vedonlyöntikirjallisuutta on aika niukasti tarjolla, joten ylikerroin.comin kirja-arvosteluissa lähdetään liikkeelle englanninkielisestä tarjonnasta. Englanniksi alan kirjallisuutta löytyy runsaasti, joskin useimmat teokset taitavat toimia parhaiten saunan sytykkeinä. "The Definitive Guide To Betting On Football" vaikutti lukija-arvostelujen perusteella laadukkaalta kirjalta, joten se valittiin ensimmäisenä lähempään tarkasteluun. Kirja kuuluu Racing Post-lehden vedonlyöntikirjojen sarjaan, ja sen on kirjoittanut toimittaja Kevin Pullein. Esipuheen mukaan kirjan kirjoittaja on melkoinen guru ennustamaan ja analysoimaan jalkapallo-otteluita - ainakin kotisaarellaan.

Suomennnosta kirjasta tuskin on tulossa, mutta eipä siihen liene tarvettakaan, sillä teksti on helppoa englantia ja sisältö kevyehköä. Kirja sopii mainiosti vaikkapa junamatkalle ajanvietteeksi, sillä sivuja on vain 154 ja teksti harvalukuista kapeine kappaleineen. Kirjan saa esim. Amazon.uk:sta noin 9 eurolla.

Sisältö

Aiheena on siis jalkapallovedonlyöntiin sopivat yksinkertaiset todennäköisyyslaskenta- ja tilastoanalyysimenetelmät, mutta toki esitettyjä ideoita voi soveltaa muihinkin lajeihin. Panostuksesta ei kerrota oikeastaan mitään, mutta tuottavan vedonlyönnin prinsiipit käydään sentään pikaisesti läpi.

Sisältö on jaettu kahteen osaan. "Goals" osassa kerrotaan menetelmistä, joiden avulla otteludatasta voidaan johtaa 1X2-, tasoitusveto- ja totals -todennäköisyyksiä. "Corners and bookings" -osassa opitaan hyödyntämään kulmapotku- ja varoitustilastoja.

Kirjan aihepiiri voi kuulostaa raskaalta, mutta sitä se ei ole, sillä kirjassa pysytään yksinkertaisissa laskelmissa. Todennäköisyydet muodostetaan kerätystä datasta muutamalla peruslaskulla tai ne luetaan suoraan graafista. Ja graafeja ja taulukoita kirjassa riittää. Lähes jokainen luku noudattaa samaa kaavaa: otteludatasta esitetään aluksi graafi ja tästä tehdään sitten kaikennäköisiä johtopäätöksiä. Välillä mieleen hiipii ajatus, että onkohan kirjailijan palkkio perustunut sanojen lukumäärään, sillä yksinkertaisiakin graafeja selitellään pidemmän kaavan mukaisesti.

Yksinkertaisuudestaan huolimatta kirjassa tarjotaan hyvät perusteet käyttökelpoiseen todennäköisyyslaskentaan. Perusideat tulevat hyvin selviksi, kun samoja menetelmiä käytetään toistuvasti eri vetomuotojen laskemisessa. Lisäksi data tarjoillaan valmiiksi graafeiksi ja taulukoiksi paketoituina, jolloin vedonlyöntiharrastuksen alussa ei heti tarvitse alkaa tilastonikkariksi. Esitetyt päätelmätkin ovat pääosin johdonmukaisia, kunhan niitä ei lueta liian pikkutarkasti.

Arvio

Kokeneelle tilastojen ja todennäköisyyksien käyttöön tottuneelle vedonlyöjälle kirja tuskin tarjoaa mitään uutta. Heille tämä on vain kolmen tähden arvoinen teos asteikolla yhdestä viiteen, joten mistään pakkohankinnasta ei voida puhua. Valmiiksi analysoidusta datasta voi olla jotain hyötyä ja jotkut ajatukset voivat kuullostaa mielenkiintoisilta, mutta mitään kullanarvoista tuskin menettää, vaikka jättäisikin kirjan lukematta. Hinta on kuitenkin niin halpa ja kirja nopea lukea, että lukemista kannattaa harkita.

Jos tilastoanalyysi ei ole tuttua puuhaa tai ollaan vasta vedonlyöntiharrastuksen alkutaipaleilla, kirja tarjoaa paljon enemmän. Luettuaan kirjan ei vielä muututa ammattivedonlyöjäksi, mutta opeilla saadaan harrastus kuitenkin hyvään vauhtiin. Tästä näkökulmasta kirjalle voidaan antaa arvosanaksi vähintään neljä tähteä viidestä, joka tarkoittaa yhtäkuin "suositeltava hankinta".

Kommentit (0)