Alikerroin

Alikerroin on täsmälleen päinvastainen kerroin kuin ylikerroin, eli se on pelaajalle pitkässä juoksussa epäedullinen. Alikerroin on kerroin joka on pienempi kuin sitä vastaavan todennäköisyyden käänteisluku. Alikertoimen tavatessasi sinun tulee väistää sitä eikä ajautua ”sen” kanssaan tekemisiin, sillä se on ainoa mahdollisuus väistää ongelmat.


Arbitraasi

Arbitraasi on ns. pakkovoittotilanne, jossa 2 eri välittäjää tarjoavat kertoimet joihin molempiin panostettaessa ollaan pakkovoittotilanteen edessä. Jos esimerkiksi tennisottelussa molemmille pelaajille tarjotaan yli 2:n kertoimia ollaan arbitraasitilanteessa. Arbitraasiin sisältyy kuitenkin tiettyjä vaaroja jotka älykäs pelaaja huomioi, kuten vetojen mahdollinen peruminen. Arbitraasista löydät lisää vedonlyöntioppaan arbitraasiartikkelista .


Handicap

Handicap eli tasoitusveto tarkoittaa vetoa jossa jommallekummalle vedon osapuolista annetaan tasoitusta joka huomioidaan lopputuloksessa. Esimerkiksi Ässät – Kärpät ottelussa vedonvälittäjä tarjoaa Ässille +0.5 tasoitusta ja samalla Kärpille -0.5 tasoitusta. Tasapelin sattuessa on vedonlyöjä joka on panostanut rahansa +0.5 pelimuotoon voittanut. Toisaalta Kärppien voittaessa maalilla tai enemmän on pelaaja joka on lyönyt rahansa -0.5 pelimuotoon voittanut. Koska kyseessä oli 0.5 maalin tasoitus on tasapelin mahdollisuus suljettu pois ja tämä pitää pelaajan tiedostaa. Tasoitusmuotoja on maailmalla useita erilaisia mm. 0.25, 0.5, 1.5 jne. Lisäksi vedonvälittäjät pitävät tasoitusvedoissaan erilaisia sääntöjä(jatkoajat yms.) joten tarkista vedonvälittäjän säännöt kyseisen vedon suhteen ennen pelaamispäätöstä.


Jenkkikertoimet

Amerikkalaisilla vedonvälittäjillä on käytössään hieman erilainen tyyli kertoimien asettelussa. Alla on Excel-ohjelmaan hyödyllinen kaava kertoimien muuntamista varten.

Jenkki -> Desimaali

=IF(A1<0;ROUND(1+100/ABS(A1);2);(A1+100)/100)

Desimaali -> Jenkki

=IF(A2<2;-ROUND(1/(A2-1)*100; 0);IF(A2=2;”Even”;A2*100-100))

Kertoimet muunnetaan siis siten, että mikäli jenkkikertoimen edessä on plusmerkki, jaetaan kerroin sadalla (100) ja lisätään osamäärään luku 1, eli esimerkiksi: +120 = 1 + 120/100 = 2.20

Jos taas kertoimen edessä on miinusmerkki, jaetaan luku sata tällä kertoimella ja lisätään osamäärään luku 1, eli esimerkiksi: -120 = 1 + 100/120 = 1.83


Kellyn kaava

Kellyn kaava on yksi vedonlyönnin kulmakivistä: B = (pk-1) / (k-1),

jossa
B = Sijoitettava panos
p = Osumistodennäköisyys
k = Välittäjän tarjoama kerroin. Eli 1000 € pelikassalla panostettaessa joukkueelle jonka todennäköisyys on 40% ja välittäjän tarjoama kerroin 2.7 saamme => (0.4*2.7-1) / (2.7-1) => jolloin sijoitettava % osuus pelikassasta olisi 4.7% => 47€. Lue myös Kelly-Jakaja osuus.


Kellyn jakaja

Kellyn jakajaa käytetään usein yhdessä Kellyn Kaavan kanssa pienentämään panostusriskiä. Kellyn kaava takaa optimaalisen panostuksen mutta se samalla vaatii todennäköisyyksien äärimmäistä tarkkuutta joka urheiluvedonlyönnissä usein on hankalaa. Näinollen viisas sijoittaja pienentää riskiään käyttämällä Kellyjakajaa. Kellyn kaavaan sijoitettuna => B = ((pk-1) / (k-1)) / 5 ollaan otettu käyttöön jakaja 5. Jokainen määrittelee oman jakajansa itse, mutta panostuksessa noudatettu lievä varovaisuus ei ole koskaan pahitteeksi.


Kerroin

Kertoimella tarkoitetaan vedonvälittäjän tarjoamaa kerrointa, jonka perusteella teet pelipäätöksesi. Mikäli vedonvälittäjä tarjoaa sinulle Ässät – Kärpät otteluun kertoimia 3.05-4.2-1.75 tarkoittaa tämä periaatteessa sitä, että hän yrittää myydä sinulle omia todennäköisyysarvioitaan (käänteisluku) 33%=>(1/3.05) 24%=>(1/4.2) 57%=>(1/1.75). Mikäli omat arviosi ylittävät nämä arviot, voit rauhassa panostaa ylikertoimeen. Käänteisluku on yksi(1) jaettuna kertoimella.

HUOMIOITAVAA: Saatoit ihmetellä miksi vedonvälittäjän prosenttiarvio ylitti 100%. Tämä johtuu ainoastaan siitä, että vedonvälittäjätkään eivät tee tätä ainoastaan rakkaudesta lajia kohtaan vaan heidänkin on otettava osansa pelivaihdosta(deduktio).


Kirjanpito

Tarkka kirjanpito pelatuista kohteista on jokaisen vedonlyöjän oma etu. Kirjanpito on tietokoneaikakaudella hyvin helppoa, sillä monista koneista löytyvä Excel-taulukkoohjelma tai sen ilmainen sukulainen Openoffice tarjoavat tähän monia mahdollisuuksia. Peruskirjanpidosta olisi hyvä käydä ilmi: Päivämäärä, Vetokohde, Pelimuoto, Pelattu merkki, Sijoitettu panos sekä Lopputulos. Esimerkiksi taulukkoohjelmiin on helppoa kehitellä itselleen myöskin apuvälineitä kuten Kellylaskuria yms. panostuksen määrittelemiseksi. Hukkaanheitettyä aikaa ei myöskään ole listata muutaman sanan kertomusta pelin lopputuloksiin vaikuttaneista tekijöistä pelatuissa otteluissa. Tuhansien vetojen sarjassa voit mitata omaa osaamistasi juuri tarkan kirjanpidon avulla.

MUISTA: Kirjanpito on äärimmäisen tärkeää pyrittäessä voitolliseen vedonlyöntiin.


Odotusarvo

Odotusarvo on kertoimen ja todennäköisyysarvion tulo. Voittava pelaaja pelaa ainoastaan pelejä joiden odotusarvo ylittää 1. Mikäli pelaaja on laskenut suosikkijoukkueelleen Ässille 40 prosentin todennäköisyyden ja panostaa tähän kertoimella 2.4 on hän pelannut odotusarvoltaan (0.4*2.4) => 0.96 tulosta ja on tällöin panostanut alikertoimeen. Vastaavasti pelaamalle kerrointa 2.7 on hän pelannut odotusarvoltaan (0.4*2.7) => 1.08 tulosta ja panostanut näinollen ylikertoimeen.


Palautusprosentti

Palautusprosentti merkitsee pelaajalle hänen voittamiensa rahojen suhdetta sijoitettuun rahasummaan. Kun pelaajan esimerkiksi 1000 ottelun sarjassa voittamien rahojen summa on 100.000€ ja hänen sijoittamiensa rahojen summa 90.000€ voidaan laskea hänen saavuttaneen 111% palautusprosentin (100.000€ / 90.000€) sijoittamalleen pääomalle. Voitollisen vedonlyöjän tunnistaa yli 100% palautusprosentista pitkässä sarjassa.

Vedonvälittäjän palautusprosentti taas tarkoittaa sitä, paljonko vedonvälittäjä keskimäärin palauttaa pelaajalle voittoina kokonaisvaihdosta. Esimerkiksi pitkävedossa kyseinen prosentti on 88%.


Pelikassa

Pelikassa on pitkäjänteisessä ja voitollisessa vedonlyönnissä tärkeässä osassa. Pelikassalla tarkoitetaan rahamäärää, jonka olet pyhittänyt ainoastaan vedonlyöntiä varten. Älä missään tapauksessa ajattele pelikassana esimerkiksi kuukausipalkkaasi, vaan pelikassan pitää olla muista kuukausimenoistasi täysin erillinen summa, jonka voit hävitä sen vaikuttamatta elintasoosi. Viikkorahojen sijoittaminen suoraan pelikassaan vaikuttaa alitajuisesti panostukseesi sekä kykyysi ajatella asioita puolueettomasti eikä tämä voi olla vaikuttamatta pelaamiseesi pitkällä aikavälillä.

MUISTA: Pelikassan tulee elää omaa elämäänsä eriytettynä muista menoistasi eikä tätä asiaa voi koskaan liikaa korostaa.


Pitkä juoksu

Pitkä juoksu -termiin törmäät vedonlyöntikuvioissa usein, ja tällä tarkoitetaan useiden tuhansien vetojen sarjoja jotka pelaaja on pelannut. Kun pelaaja tekee esimerkiksi päätöksen ostaa/hakea vihjeitä kannattaa vihjeenantajan laatua seurata ns. Pitkässä juoksussa eli tarkastella pelaajan menestystä satojen, välillä jopa tuhansien vetojen sarjassa sillä näin pelaaja saa tarkemman kuvan analyysin tasosta.


Push

Tasoitusvedonlyönnissä käytetty termi, joka tarkoittaa panosten palautumista vedonlyöjälle. Esimerkiksi Moneyline vedoissa ottelun päättyminen tasapeliin aiheuttaa panosten palautumisen.


Todennäköisyysarvio

Todennäköisyysarviot ovat voitollisen vedonlyönnin kulmakivi. Mikäli ensimmäinen reaktiosi Ässät – Kärpät otteluun on se, että Kärpät voittavat kyseisen ottelun vähintään 50% todennäköisyydellä olet mielessäsi suorittanut todennäköisyysarvioinnin. Ammattimaiset pelaajat eivät voi perustaa vedonlyöntipäätöstään pelkkiin mielikuviin joukkueista, vaan he käyttävät runsaasti aikaa joukkueiden tarkkailuun sekä kaikkeen otteluun vaikuttavan datan(Maalivahdit, olosuhteet, kenttäpelaajat, rasitus, poissaolot jne..) analysointiin. Näin he lopulta päätyvät prosenttiarvioon(todennäköisyysarvio) joukkueiden voimasuhteista jonka varaan he perustavat vedonlyöntipäätöksensä. Esimerkiksi kyseisen ottelun arvio 25-25-50 tarkoittaa käytännössä sitä, että Ässät voittavat pelatuista 100-ottelusta 25, tasapeliin päädytään 25-kertaa ja Kärpät korjaa voiton 50-kertaa kyseisessä sarjassa. Muista aina ettei esimerkiksi sarjataulukko luo vielä tarpeeksi kattavaa kuvaa suorien todennäköisyysarvioiden tekemiseen vaan se voi olla ainoastaan perustana näitä tehtäessä.


Vihjepalvelut

Vihjepalveluilla tarkoitetaan yrityksiä/yksityisiä henkilöitä, jotka tarjoavat vedonlyöntivihjeitään joko ilmaiseksi tai rahaa vastaan. Internetin aikakaudella ovat portit auenneet moneen suuntaan, joten pelaajan tulee olla tietoinen mihin rahansa sijoittaa. Suurimmat ja luotettavimmat vihjeentarjoajat pitävät tarkkaa seurantaa pelikohteistaan ja heidän vihjeillään pelaaja jää pitkässä juoksussa voitolle tai omilleen. Maksullisia & ilmaisia vihjeitä tarjoavat ainakin seuraavat internetsivut: http://www.voittolinja.fi/http://www.esbc.fi/http://www.vetomaatti.fi/. Lisäksi tiedostavan pelaajan on hyvä seurata erilaisia keskustelupalstoja joita internetistä löytyy useita.

HUOMIO: Ylikerroin.comin ylläpito ei ota minkäänlaista kantaa vihjeidentarjoajien vertailussa ja sanoutuu näinollen irti kaikenlaisesta spekulaatiosta asioiden suhteen.


Voimaluvut

Voimalukuja käytetään mittaamaan joukkueiden välisiä tasoeroja. Kertoimenlaskija suorittaa kertoimenlaskentaa laskemalla joukkueille voimaluvut, jotka perustuvat tarkasti joukkueista saatavilla oleviin faktoihin. Voimalukuja laskiessaan pelaajan on tiedostettava ja käsiteltävä raakoja faktoja joukkueiden välisistä eroista, eikä ainoastaan sarjatilanne missään olosuhteissa riitä tähän. Viisas kertoimenlaskija laskee joukkueille sekä koti & vieras-voimaluvut joita vertailemalla hän päätyy lopullisiin prosenttiarvioihin joukkueiden tasoeroista. Tarkempi voimalukuja käsittelevä artikkeli löytyy vedonlyöntioppaan voimaluvut -artikkelista.


Ylikerroin

Ylikerroin on voittavan vedonlyönnin peruselementti. Ylikerroin on kerroin joka on suurempi kuin sitä vastaavan todennäköisyyden käänteisluku. Jos esimerkiksi olet laskenut otteluun Ässät – Kärpät 1×2 prosenteiksi 40 – 20 – 40 ovat vastaavat kertoimet näille tuloksille 2.5 – 5 – 2.5. Mikäli näinollen löydät esimerkiksi Ässille kyseiseen otteluun kertoimen 2.7 pääset pelaamaan ylikerrointa. Ylikerroin on pelaajalle pitkässä juoksussa paras tapa sijoittaa rahansa.

Katso myös nämä tarjoukset

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk
Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Ilmaisvetoja, joka viikko

Bonusehdot

 

Ei talletusbonusta, mutta vaihtuvat ilmaisvetotarjoukset joka viikko

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 150 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

KOODI: WELCOME150 Kierrätysvaatimus 16x (talletus+bonus) Kierrätysaikaa on 30 päivää. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.5. Maksimivoitot bonuksella on 10x myönnettyyn bonussummaan nähden.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 150 € asti!

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 5x (talletus+bonus) Minimikerroin kierrättäessä on 1.50. Kierrätysaikaa on 30 pv. Maksimipanos bonuksen ollessa aktiivisena on arvoltaan sama kuin ensitalletuksen arvo.

Vedonlyöntibonus: 100 % jopa 100 €

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 5x (talletus+bonus). Max. panos bonuksella pelatessa on 50 €. Kierrätysaikaa on 30pv. Kierrätyksessä huomioidaan single-vedot min. kertoimella 2.00 ja yhdistelmävedot min. kertoimella 1.50 per kohde.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.