Totals, 1X2, moneyline… Mitähän ne ovat? Se selviää täältä.


Pitkäveto vedonlyönti

Legendaarinen pitkäveto, jonka pelaaminen alkoi Suomessa vuonna 1993 ja jota voidaan pitää merkkipaaluna Suomalaisen vedonlyönnin historiassa. Nykyinen 88% palautus mahdollistaa taas myöskin pelaamisen kotimaahan ja pitkävedossa onkin ajoittain hienoja kertoimia tarjolla. Pelimuotona Veikkaus Oy tarjoaa 1×2 peliä kiinteillä kertoimilla, jossa on mahdollisuus panostaa (1-10) kohteeseen, tosin tarkemmat tiedot kohteen pelaamisesta pitää tarkistaa Veikkaus Oy:n sivuilta. Minimipanos pitkävedossa on 1 Euro(€).

Sijoita lapullesi mahdollisimman vähän kohteita.

Katso myös laajempi Pitkäveto -artikkeli.


Tulosveto vedonlyönti

Tulosveto otettiin mukaan Veikkauksen pelivalikoimiin vuonna 1994. Tulosvedossa pelaajan tehtävänä on pelata ottelun lopputulosta varsinaisen peliajan jälkeen. Palautusprosentti tulosvedossa on 70%. Veikkaus tarjoaa tulosvetoa yleensä vaihtuvilla kertoimilla (kertoimet vaihtuvat panosten jakautuessa) sekä kiinteillä kertoimilla (pelaajalle on voimassa kerroin, johon hän on alunperin panostanut). Minimipanos tulosvedossa on 1 Euro(€).

Seuraa pelijakautumaa ja pelaa tuloksesi vasta viimeisillä minuuteilla. Pienet maaliluvut ovat yleensä hyvä pelikohde suurten massojen halutessa runsasmaalisia otteluita.


Moniveto vedonlyönti

Moniveto tuli Veikkauksen pelivalikoimiin vuonna 1998 ja onkin siitä asti kantanut menestystuotteen viittaa selässään. Moniveto tarjoaa hienoja mahdollisuuksia pelata suuria massoja vastaan varsinkin mikäli pelikassassasi on kokoa. Kimppapelaaminen mahdollistaa monivedossakin kovien kertoimien systemaattisen etsimisen pienemmälläkin panoksella, joten se on selkeästi suositeltavaa. Minimipanos monivedossa on 0.05 Euroa(€).

Muista tarkistaa kertoimet ennen pelipäätöstäsi ja pelaa kohteet mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa.


Vakio vedonlyönti

Vakiota on Suomessa voinut pelata vuodesta 1940 ja se onkin säilyttänyt asemansa muuttuvassa maailmassa. Nykyisin Veikkaus tarjoaa erilaisia variaatioita vakioveikkauksesta, mutta legendaarisin pelimuoto on 13 kohteen ”LauantaiVakio” jossa pelaajan tehtävänä on arvioida 13-erillisen kohteen 1×2 merkkiä. Järjestelmäkohteissa on samaan kohteeseen mahdollista laittaa useampiakin merkkejä. Vakion pelijakaumaa merkkikohtaisesti on mahdollista tarkastella mm. teksti-tv:stä.

Laske kohteista omat prosenttiarviosi ja vertaa näitä pelijakaumaan ja pelaa alipelattuja rivejä omien arvioidesi mukaan.


1×2 vedonlyönti

1X2-vedossa veikataan useimmiten urheilutapahtumassa kahden todellisen toistensa vastustajan välisen ottelun tai vastaavan lopputulosta. Vaihtoehdot ovat jommankumman voitto tai tasapeli, joissa 1 tarkoittaa kotivoittoa (tai kotijoukkueeksi merkityn kilpailijan voittoa), X tasapeliä ja 2 vierasvoittoa (tai vierasjoukkueeksi merkityn kilpailijan voittoa. 1X2-vedossa on lähes aina kyseessä ns. varsinaisen peliajan jälkeinen tilanne, eli jalkapallossa tilanne toisen puoliajan jälkeen, jääkiekossa kolmannen erän jälkeen ja niin edelleen.


Tasoitusvedot

Tasoitusvetojen perusidea

Tasoitusvedossa veikataan urheilutapahtuman yksittäisen ottelun lopputulosta voittajan tai tasapelin suhteen, tasoitus huomioon ottaen. Tasoitusvedot voidaan tietyissä tapauksissa rinnastaa läheisesti 1X2-vedonlyöntiin, toisaalta kaikissa tasoitusvedoissa ei ole tasapelin mahdollisuutta joko vedon tai tuloksen kannalta. Jalkapallossa ja jääkiekossa tasoitus annetaan yleisesti 0.0, 0.5, 1.0 tai 1.5 maalin muodossa, koripallossa tasoitukset ovat yleensä hieman suurempia.


Esimerkkejä tasoitusvedosta

0.0 maalin tasoituksessa lyödään vetoa vain ottelun voittajasta, joten tavallaan kyse ei ole kunnon tasoitusvedosta, vaan enemmänkin ns. money line -vedosta, josta jäljempänä. 0.5 maalin tasoitus sen sijaan on ehkä yleisimpiä tasoitusvedon muotoja. Tällöin vedonvälittäjä antaa puoli maalia tasoitusta jommallekummalle joukkueelle, joka luonnollisesti huomioidaan myös kertoimien asettelussa. Esimerkkitapauksessa jalkapallo-ottelu Arsenal-Liverpool, jossa Liverpool saa puoli maalia tasoitusta. Tällöin Liverpoolin puolesta vetoa lyönyt voittaa, mikäli ottelu päättyy tasapeliin tai Liverpoolin voittoon. Esim. lopputulos 0-0 tarkoittaisi vedon päättyneen tulokseen 0-0.5. Vastaavasti Arsenalin voitto tietäisi sitä, että veto on hävitty. Esim. lopputulos 1-0 tarkoittaisi vedon päättyneen tulokseen 1-0.5. Jääkiekossa näissä tasoitusvedoissa otetaan lähes aina huomioon myös jatkoaika. Esimerkkinä ottelu Detroit-Colorado, jossa Colorado saa 0.5 maalin tasoituksen. Täten Detroitin puolesta vetoa lyönyt voittaa vetonsa, mikäli Detroit voittaa ottelun viimeistään jatkoajalla. Tasapeli tai Coloradon voitto (joko varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla) tietäisi tappiota Detroitin puolesta vetoa lyöneille.
Jääkiekossa toinen yleinen tasoitusmuoto on 1.5 maalia. Mikäli em. ottelussa Colorado saisikin 1.5 maalin tasoituksen, riittäisi Coloradon puolesta vetoa lyöneelle vielä Detroitin yhden maalin voitto: esim. jos ottelu päättyisi 4-3, olisi vedon kannalta ottelun lopputulos 4-4.5.


Moneyline

Moneyline liittyy jossain määrin tasoitusvetoihin. ML-vedoissa veikataan vain ottelun voittajaa, jääkiekossa jatkoaika huomioon ottaen, jalkapallossa jatkoaikaa tai rangaistuspotkuja ei huomioida. Tasapelin päättyessä panos palautetaan, huolimatta siitä kumpaa joukkuetta on veikattu voittajaksi. Jotkut yhtiöt ovat laittaneet ml-vedot tasoitusvetojen joukkoon, jolloin tasoitus on 0.0 maalia.


Over/Under vedonlyönti

Over/under-vedoissa veikataan, tehdäänkö ottelussa yhteensä yli vai alle x maalia. Yleisin muoto, ns. line eli raja on jääkiekossa 5.5 maalia, jalkapallossa 2.5 maalia, mutta muitakin mahdollisia rajoja on olemassa. Jääkiekossa 5.5 maalin over/underissa on tulos under, mikäli ottelussa tehdään enintään 5 maalia (eli ottelu päättyy esim. 1-0, 2-1, 3-2, 3-0 tai 2-3), kun taas tulos on over, mikäli ottelussa tehdään vähintään 6 maalia (eli esim. 2-4, 5-1, 6-0, 8-3 tai 5-3).

On myös muita rajoja. Jääkiekossa tarjotaan mm. over/under 5 -vetoa, jolloin veikataan, tehdäänkö ottelussa enintään 4 vai vähintään 6 maalia. Mikäli ottelussa tehdään tasan 5 maalia, panos palautetaan huolimatta siitä, onko veikattu overia vai underia.


Totalisaattori- eli muuttuvakertomiset vedot

Totalisaattorit ovat pelin järjestäjän kannalta riskittömiä. Näissä muuttuvakertoimisissa peleissä kertoimiin vaikuttaa se, miten suuri osuus vaihdosta on kullekin lopputulokselle (1X2, tulosveto, voittajavedot), ottaen huomioon pelin järjestämän asettama palautusprosentti. Mikäli palautusprosentti on esim. 80%, tarkoittaa tämä sitä, että siitä rahamäärästä, joka on kyseessä olevaan peliin sijoitettu, jaetaan 80% takaisin pelaajille voittoina. Luonnollisesti kerroin on sitä pienempi, mitä enemmän kyseessä olevalle tulosvaihtoehdolle tms. on rahaa sijoitettu.

Esimerkki totalisaattoreista

Otetaan jalkapallo-ottelu KeuPa-KiuPa, vedonlyönnin kohteena ottelun lopputulos joukkueiden maalimäärien valossa. Pelikohdetta pelataan yhteensä 100 000 eurolla, joten voittoina palautetaan yhteensä 80 000 euroa. Tarkastelun kohteeksi otamme tuloksen 1-1, jota on esimerkkitapauksessamme pelattu yhteensä 10 000 eurolla. Tuloksen osuus kaikista veikatuista tuloksista on 10%. Ottaen huomioon palautusprosentin 80%, muodostuisi tuloksen 1-1 kertoimeksi 8. Tämä saadaan laskemalla 10 000 euron osuus 100 000 eurosta, joka on 10%, jonka käänteisluvusta puolestaan saadaan tuloksen kertoimeksi 10, joka tulee vielä kertoa 0,8:lla johtuen palautusprosentista. Samalla tavalla määrittyvät myös kaikkien muiden lopputulosten kertoimet sitä mukaa ja sen verran kuin niitä veikataan.


Head-to-Head

Ns. h2h-vedoissa on kyse urheilutapahtumaan osallistuvien kilpailijoiden keskinäisestä paremmuudesta, josta tapahtumassa ei varsinaisesti erikseen kilpailla. Suosituksi h2h-pelikohteeksi on tullut Formula 1 -kisat, joissa veikataan kahden tai kolmen kuljettajan joukosta parhaiten sijoittuvaa. Pelin järjestäjästä riippuen voidaan myös veikata ”tasapeliä”, jossa molemmat kilpailijat joko saavat saman tuloksen, keskeyttävät tai hylätään.

Esimerkkejä h2h-vedoista

Formula 1 -osakilpailu, Michael Schumacher vastaan Kimi Räikkönen. Tapauksesta riippuen tarjotaan joko vain paremman kilpailijan veikkaamista tai myös ”tasapelin” mahdollisuuden sisältävää vetoa. Edellisessä panos palautetaan (mikäli toisin ei mainita), mikäli kumpikaan kuljettajista ei saa tulosta tai molemmat hylätään. Jälkimmäisessä on kyseessä tasapeli, mikäli kumpikaan kuljettajista ei saa tulosta tai molemmat hylätään. Formula 1 -osakilpailu, Michael Schumacher vastaan Kimi Räikkönen vastaan Juan-Pablo Montoya. Nyt on kyseessä veikkaus kolmen kilpailijan joukosta parhaiten sijoittuvasta. Jälleen on tapauskohtaista, miten panoksen palauttamisen suhteen menetellään tilanteessa, jossa kukaan kuljettajista ei saa tulosta tai jokainen hylätään.


Exotics

Ns. exotics-vetoihin sisältyvät monet hieman erikoisemmat vedot urheilutapahtumista. Niitä voivat olla mm. ottelun avausmaalin tekijä, ottelun tilanne (jalkapallossa) ensimmäisen puoliajan, (jääkiekossa) ensimmäisen tai toisen erän jälkeen tms. Exotics-vedoista saa parhaiten tietoa niitä tarjoavilta pelinjärjestäjiltä, sillä varsin usein ne ovat erittäin tapauskohtaisia.

Esimerkki exotics-vedosta

Otetaan jalkapallo-ottelu Saksa-Italia. Vedonlyönnin kohteena on ottelun tilanne kotivoiton, tasapelin tai vierasvoiton suhteen ensimmäisen ja toisen puoliajan jälkeen. Näin ollen on kyseessä 1X2-veto, jossa lyödään vetoa myös jo ensimmäisen puoliajan jälkeisestä tilanteesta. Mahdollisia tuloksia ovat siis (ensimmäinen puoliaika/toinen puoliaika) 1/1, X/X, 2/2, X/1, X/2, 1/X, 1/2, 2/X ja 2/1.


Mythicals

Mythicals-vetoja tarjotaan ainakin jalkapallo-otteluihin. Nämä rinnastuvat jossain määrin h2h-vetoihin, sillä myös mythicals-vedoissa on kyse kahden kilpailijan välisestä paremmuudesta, jossa ko. kilpailijat eivät kuitenkaan suoranaisesti kilpaile toisiaan vastaan.

Esimerkki mythicals-vedosta

Espanjan jalkapalloliigan kierros, kumpi tekee enemmän maaleja, Real Madrid vai Barcelona? Real Madrid pelaa kotonaan Valenciaa vastaan, Barcelona kotonaan Deportivoa vastaan. Vaihtoehtoina siis 1=Real Madrid, X=Tehdyt maalit tasan, 2=Barcelona. Tässä on huomattava se, että joukkue voi hävitä oman ottelunsa ja silti ”voittaa” vetokohteena. Esim. jos Real Madrid – Valencia päättyy 1-0 ja Barcelona – Deportivo päättyy 2-4, on Barcelona silti tehnyt enemmän maaleja kuin Real Madrid, joten vetokohteessamme oikea merkki on 2=Barcelona. Mythicals-vetoja saatetaan tarjota myös kahden aivan eri maan sarjaa pelaavan joukkueen väliltä, sekä myös jopa kolmen joukkueen väliltä. Jälleen kerran on huomattava, että kyseessä on paljolti pelinjärjestäjästä riippuva pelimuoto asetelman suhteen.

Katso myös nämä tarjoukset

Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Ilmaisvetoja, joka viikko

Bonusehdot

 

Ei talletusbonusta, mutta vaihtuvat ilmaisvetotarjoukset joka viikko

Vedonlyöntibonus: 200% 60€ asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Valitse kolmen tarjouksen väliltä: Talleta 10 €, saat heti 10 € bonuksen vain 1x kierrätyksellä. Talleta 20 €, saat heti 30 € bonuksen 5x kierrätyksellä. Talleta 30 €, saat heti 60 € bonuksen 10x kierrätyksellä. Minimikerroin on 1,7 singleissä ja 1,5 yhdistelmävedoissa per kohde. Kierrätysaikaa on 30 päivää.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Bonus on kierrätettävä vähintään 8x. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.80. Maksimipanos bonuksella pelatessa on 10 €. Kierrätysaikaa on 30 päivää.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 5x (talletus+bonus) Kierrätysaikaa on 60 päivää. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.50.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.