Tenniksen ranking perustuu pelaajan viimeaikaisten turnausten tuloksiin ja antaa kullekin pelaajalle pisteet. Mitä enemmän pisteitä pelaajalla on, sitä parempi ranking hänellä on. Pelaajat haluavat nousta rankingissä mahdollisimman korkealle, mutta mitä ranking kertoo vedonlyöjälle? Vai kertooko mitään?

Tennis ranking
Photo by Shep McAllister on Unsplash

Ranking on tärkeä työkalu monella tapaa. Se auttaa pelaajia pääsemään suoraan turnausten pääkaavioon ja se voi myös vaikuttaa sijoitukseen kaaviossa. Ranking on myös tärkeä sponsoreiden ja median kannalta, sillä se antaa heille kuvan pelaajan menestyksestä.

Miten rankingia käytetään?

🥎 Pääsy turnauksiin: Pelaajat, joilla on korkea ranking pääsevät suoraan turnausten pääkaavioon. Pelaajat, joilla on matalampi ranking joutuvat usein pelaamaan karsintakierroksilla päästäkseen pääkaavioon.

🥎 Sijoitus kaaviossa: Pelaajat sijoitetaan turnauskaavioon rankingin perusteella. Parhailla pelaajilla on yleensä korkeimmat sijoitukset ja he pelaavat heikompia pelaajia vastaan turnauksen alkuvaiheissa.

🥎 Sponsorointi ja media: Sponsoreiden ja median on usein helpompi työskennellä pelaajien kanssa, joilla on korkea ranking. Tämä johtuu siitä, että he ovat yleensä tunnetumpia ja heillä on enemmän faneja.

Mitä ranking ei kerro pelaajasta?

🥎 Pelityylistä: Ranking ei paljasta, pelaako pelaaja aggressiivisesti vai puolustusvoittoisesti, onko hän taitava syöttäjä vai pelaaja joka tykkää ratkoa pisteet nopeasti.

🥎 Vahvuuksista ja heikkouksista: Ranking ei kerro, missä osa-alueilla pelaaja on vahvimmillaan ja missä heikoimmillaan.

🥎 Fyysisestä kunnosta: Ranking ei ota huomioon pelaajan fyysistä kuntoa. Pelaaja, jolla on korkea ranking, voi olla loukkaantunut tai huonossa kunnossa, mikä voi vaikuttaa hänen suorituskykyynsä.

🥎 Motivaatiosta: Ranking ei kerro, kuinka motivoitunut pelaaja on. Pelaaja, jolla on korkea ranking, voi olla väsynyt, mikä voi vaikuttaa hänen pelihalukkuuteensa.

🥎 Kokemuksesta: Ranking ei kerro, kuinka paljon kokemusta pelaajalla on. Pelaaja, jolla on korkea ranking, voi olla nuori ja lupaava pelaaja, jolla on paljon potentiaalia, tai kokenut konkari, joka on nähnyt ja kokenut kaiken.

🥎 Psyykkisestä vahvuudesta: Ranking ei kerro, kuinka psyykkisesti vahva pelaaja on.

🥎 Taktiikoista: Ranking ei kerro, millaisia taktiikoita pelaaja käyttää. Pelaaja, jolla on korkea ranking, voi olla aggressiivinen pelaaja, joka tykkää hyökätä paljon tai puolustusvoittoinen pelaaja, joka odottaa vastustajan virheitä.

Pisteiden puolustaminen

Pelaajan pisteet lasketaan edellisen 52 viikon perusteella. Olet saattanut kuulla, että pelaaja niiin sanotusti puolustaa pisteitään.

Tämä tarkoittaa, että jos esim. 2023 turnauksessa pelaaja on sijoittunut hyvin ja saanut paljon pisteitä niin vuonna 2024 pelaajan pitäisi saada vähintään saman verran pisteitä, jotta saisi pidettyä rankingia yllä. Jos pelaaja jättäisi pelaamatta turnauksen kokonaan, häneltä lähtisi mahdollisesti paljon pisteitä ja sijoitus esimerkiksi top 100 listalla tippuu huomattavasti.

Tennis ranking
Photo by Lucas Davies on Unsplash

Voiko rankingin perusteella tehdä vetoja?

Ei ainakaan sokeasti. Jos pelaaja on ollut esimerkiksi tauolla tai loukkaantuneena ja palaa takaisin kiertueelle hänen ranking voi olla vaikka 200 ja vastassa on pelaaja, jonka ranking on 50. Tämä antaa aivan väärän kuvan. Jos tiedät, että pelaaja on harjoitellut ja iskussa voit löytää tätä kautta ylikertoimia.

Yhteenveto

Ranking on tärkeä tenniksessä, mutta se ei kerro kaikkea pelaajasta. Jos vastakkain ovat top 5 pelaajat tiedät kuitenkin, että luvassa on laadukas ottelu.

Jos pelaaja on vajaa vuosi sitten sijoittunut korkealle turnauksessa, se on nostanut hänen rankingia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että pelaaja olisi tänään sillä tasolla mitä ranking kertoo.

Vedonlyöntibonukset tennisvedonlyöntiin löydät etusivultamme. Keskustelu ja tennis vihjeet foorumiltamme sekä K1m blogista.