Tämä voimalukuja käsittelevä artikkeli on lähtöisin Jouni Lapinkankaalta ja Klaus Venetjoelta. Tällä hetkellä voimalukuja käsitellään vain NHL:n valossa, mutta koko teksti on paljolti rinnastettavissa myös muihin jääkiekkosarjoihin ja jossain määrin myös toisiin urheilulajeihin. Voimalukuja tullaan jatkossa käsittelemään myös yleiseltä kannalta sekä erikseen aiheena jalkapallo. Todennäköisyyksien määrittäminen voimalukujen avulla -aihe tulee saamaan vielä yksityiskohtaisemman selostuksen, jahka sopiva ajankohta sille löytyy. Todennäköisyyksien määrittämistä tullaan myöhemmin käsittelemään muussakin mielessä laajemmin, kuten myös hieman ”monimutkaisempien” tapahtumien kuin 1X2-vedonlyöntiä käsittelevien todennäköisyyksien.

Voima-arvojen muodostaminen

I

Tee ennen kautta NHL:n perusvoimalukuarviot joukkueittain. Ota siihen mukaan esim. maalivahdit, puolustus, hyökkäys, kyky noudattaa taktiikkaa ja pelata joukkueena. Anna arvio kullekin saralle vaikka numeroin 1-6, jossa 1 on alin ja 6 ylin. Tekeminen ei ole aivan helppoa, sillä se vaatii erinmaisen hyvät tiedot joukkeista. Mutta ne on saatavissa, jos laji ja NHL kiinnostaa. Oikotietä onneen ei ole, sanotaan. Perusvoimalukuarvioiden tekemiseen on hyvä käyttää joka kesä jopa 80 tuntia aikaa. Kannattaa lukea kaikki mahdollinen saatavilla oleva tieto.

II

Opettele NHL:n perusasiat. Mikä on konferenssi, mikä on divisioona – ja ennen kaikkea miksi jotkut ottelut ovat toisille joukkueille tärkeämpiä kuin toiset. Perusajatushan on se, että divisioonan ja konferenssin sisäiset sekä ottelut mahdollisia tulevia playoff-vastustajia vastaan ovat tärkeitä. Opettele arvioimaan se, kuinka pitkät kiertueet vaikuttavat joukkueisiin ja opettele löytämään ne pelit, jotka kiertueila ovat tärkeitä erottaaksesi pelit niistä, jotka pelataan pois koska otteluohjelmassa niin lukee.

III

Maalivahdeilla on melkoinen merkitys. On voittavia maalivahteja ja sitten on niitä toisia, jotka eivät voita sitten millään. Osin omaa syytään, osin siksikin että joukkue ei enää luota heidän kykyihinsä. Kun esimerkiksi löydät ei-voittavan maalivahdin periaatteessa hyvän joukkueen maalia vartioimassa ”jossain hevon kuusessa” ottelussa jolla ei ole hyvälle joukkueelle pienintäkään merkitystä, ”iske kiinni”.

IV

Opettele tuntemaan edes välttävästi NHL:n tärkeimmät pelaajat joukkueittain. Opettele tuntemaan tärkeimpien pelaajien todellinen merkitys joukkueilleen. Ota mukaan maalivahteja, puolustajia ja hyökkääjiä. Tee vaikka lista niistä pelaajista, joiden puuttumisella on joukkueelleen iso merkitys (maalivahti, puolustava puolustaja, ylivoimassa tärkeä puolustaja, hyökkääjä jne.) Tee vielä toinen lista, joihin kirjaat joukkueelleen elintärkeät pelaajat. Jos siis vaikkapa Iginla tai Kariya puuttuu joukkueesta, vältä ainakin pelaamasta ao. joukkuetta. Älä kuitenkaan pelaa automaattisesti joukkueen vastustajaakaan.

V

Älä väheksy keskinäisiä otteluita aiemmilta kausilta – mutta älä myöskään yliarvioi niitä. Ota ne vaan huomioon. Tee lista – jos mahdollista – niistä joukkueista, joiden peliesitykset ailahtelavat kovin peräkkäisinä pelipäivinä ja joille on tyypillistä paketin hajoaminen matkustus- ja pelipaineessa.

VI

Älä tee arvioita kuluvan kauden sarjataulukon mukaan, mutta älä myöskään unohda sitä. Jos joukkue X jonka olet rankannut rupusakiksi, onkin koko NHL:n sarjataulukossa 57 ottelun jälkeen sijalla kuusi, olet ollut jo pitkään väärässä. Tunnista siis väärät voimalukuarviot ajoissa. Sama pätee toiseen suuntaan: jos olit varma ennen kauden alkua, että joukkue Y voittaa Stanley Cupin, mutta tuo joukkue Y majailee 57 pelatun kieroksen jälkeen taulukossa sijalla 26, olet jo myöhässä johtopäätöksinesi. Et ole NHL-arvioissasi ainakaan vielä guru ja jos olisitkin, gurutkin erehtyvät joskus. Älä pelkää erehtyä, mutta älä tee samaan erehdystä jatkuvasti uudelleen.

Ns. prosenttiarviot

Joukkueilla on voimaluvuista johdetut kotivoima- ja vierasvoimaluvut. Esim A:n perusvoimaluku on vaikka 50 ja vieraissa se on esim. 44 ja kotona 55, hiukan koti- ja vieraspelikyvystä riippuen. B:n taas kotona 62 ja vieraissa vaikkapa 54. 1X2-vetoihin voidaan laskea A vs B laskemalla A:n kotivoima ja B:n vierasvoima yhteen, tässä tapauksessa 55+54=99. Tasapelille voisi tässä tapauksessa varata 23 yksikköä sadasta, joten jaettavaksi jää 77 yksikköä. A saa silloin 50,46 prosenttia (39) tuosta 77 yksiköstä ja B loput eli 49,54 (38). Eli perusprossat ovat 39-23-38.

Voimaluvuista kannattaa tehdä koti- ja vierasvoimaluvut kaavalla kotipisteet/kaikki pisteet*voimaluku ja samalla tavalla vierasvoiman. Pisteissä ovat mukana myös viime kauden pisteet, jotta sattuman osuus olisi pienempi eikä aiheuttaisi virheitä koti- ja vierasvoiman arviointiin. 1X2-prosentit kannattaa laskea kaavalla: kotivoima/(kotivoima+vierasvoima)*(1-tasapelin tod.) ja samalla tavalla vierasvoima.

Esimerkiksi jos kotijoukkueen kotivoima on 54, vierasjoukkueen vierasvoima 45 ja tasapelin todennäköisyys 23%, kotijoukkueen prosentit ovat 54/(54+45)*(1-0,23)= 0,42 = 42%. Vierasjoukkueen prosentit ovat siis 1-0,42-0,23 = 0,35 = 35%. Lopulliset prossat: 42-23-35.

Katso myös nämä tarjoukset

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk
Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Ilmaisvetoja, joka viikko

Bonusehdot

 

Ei talletusbonusta, mutta vaihtuvat ilmaisvetotarjoukset joka viikko

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 100 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 5x (talletus+bonus) Kierrätysaikaa on 60 päivää. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.50.

Vedonlyöntibonus: 20 € ilmaisveto

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Minimikerroin 1,5. Tarjous voimassa 30 päivää.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 150 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

KOODI: WELCOME150 Kierrätysvaatimus 16x (talletus+bonus) Kierrätysaikaa on 30 päivää. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.5. Maksimivoitot bonuksella on 10x myönnettyyn bonussummaan nähden.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.