Asiaa arbitraaseista. Ilmaista rahaa, vai onko?

Yleistä arbitraaseista

Arbitraasissa on kyse ns. varman voiton tilanteesta. Tämä on mahdollista siten, että samaan vedonlyöntikohteeseen tarjotaan tarpeeksi suuret kertoimet kaikkiin tulosvaihtoehtoihin. Yksinkertaisin tapaus on vetokohde, jossa on kaksi vaihtoehtoa – esimerkiksi tennisottelu. Mikäli vaikkapa otteluun Sampras-Agassi tarjoaa vedonvälittäjä A Samprasille kerrointa 2,20 ja vedonvälittäjä B Agassille kerrointa 2,00, on kyseessä arbitraasi: 1/2,20+1/2,00=0,955
Näin ollen 0,955 yksiköllä saavutetaan 1 yksikkö, toisin sanoen pitkällä aikavälillä tällainen sijoitus tuottaisi voittoa 1/0,955=1,047=4,7 prosenttia. Kyseessä ei ole siis mistään suuresta rahasammosta, mutta arbitraasilla pelikassan saadaan pientä kasvua. Arbitraasissakin on olemassa riski tietyissä tapauksissa, tästä jäljempänä.

Arbitraasin panostus

Arbitraasiin ei panosteta Kellyn kaavan mukaisesti, vaan sen mukaan, minkä verran on ns. varmaa voittoa odotettavissa. Esimerkkitapauksessamme vedonvälittäjä A antaa Samprasin voitolle kertoimen 2,20 ja vedonvälittäjä B antaa Agassin voitolle kertoimen 2,00. Panostuksessa otetaan huomioon näiden kertoimien käänteisluvut ja odotettu varma voitto. Niinpä lasketaan:

✅ Sampras: (1/2,20)*1,047 = 47,6% Agassi: (1/2,00)*1,047 = 52,4%

Nämä prosentit viittaavat siis panoksen suuruuteen pelikassasta. Esim. jos pelikassan suuruus on 10 000 euroa, Samprasin voitolle sijoitetaan 4 760 euroa ja Agassin voitolle 5 240 euroa. Samprasin voittaessa voittosumma on 10 472 euroa, Agassin voittaessa voittosumma on 10 480 euroa. Ero summien välillä johtuu pyöristyksistä prosenteissa, mutta joka tapauksessa pelikassaan on saatu riskitöntä kasvua. Joka tapauksessa pelikassaan on tullut kasvua lähes viisi prosenttia.

Arbitraaseihin voi laskea panoksia arbitraasilaskimella.

Arbitraasin riski

Vaikka edellä jo puhuttiin ns. varmasta voitosta, on arbitraaseissakin olemassa riski. Tämä ilmenee siten, että havaitaan pelin järjestevän tehneen selkeän virheen kertoimissa. Tällainen selkeä virhe voi tapahtua urheilutapahtuman kohteiden väärin päin ilmoittamisessa tai jopa virheessä koko ottelun suhteen. Hyvä esimerkki tästä on tilanne, jossa Pete Samprasin ja Jarkko Niemisen väliseen tennisotteluun on kertoimet vedonvälittäjiltä A ja B. A antaa Samprasille kertoimen 1,30 ja Niemiselle kertoimen 4,30, B Samprasille kertoimen 1,90 ja Niemiselle kertoimen 1,90. Tällöin kyseessä on todennäköisesti tilanne, jossa B on antanut otteluun Sampras-Nieminen vahingossa kertoimet, jotka vastaavat jotain aivan toista ottelua, mahdollisesti vaikkapa ottelua Sampras-Agassi. Kyseessä on toki arbitraasi, A:lle Niemistä (kerroin 4,30) ja B:lle Samprasia (kerroin 1,90) pelaamalla, mutta tällaisessa tapauksessa on ilmeistä, että vedonvälittäjä B tulee korjaamaan virheensä peruuuttamalla vedon. Tällöin veto ei ole enää voimassa, ja panos palautetaan. Tällöin on todellinen riskitilanne, mikäli vedonvälittäjä A:lle tehty veto (Niemisen voitto, kerroin 4,20) jää voimaan; mikäli Sampras voittaa, on veto ”Nieminen 4,20” hävitty ja veto ”Sampras 1,90” peruutettu. Niemisen voitolle sijoitettu suuri osa pelikassasta on menetetty.

Toinen mahdollinen vedonvälittäjän selkeästä virheestä johtuva arbitraasitilanne on kertoimien asettaminen väärin päin. Esim. jos vedonvälittäjä A antaa Sampras-Nieminen -otteluun kertoimet 1,30-4,30 ja vedonvälittäjä B antaa samaan otteluun kertoimet 4,30-1,30, on ilmeistä, että B tulee perumaan tällä virheellisellä kerroinasettelulla pelatut vedot. Arbitraasivetoa kannattaa yrittää vain sellaisissa tilanteissa, joissa vedon perumisen vaaraa ei ole. Tällainen tapaus on 2.2.9.1. mukainen tilanne, jossa ilmeisen tasaiseen otteluun on edellisen vedonvälittäjän ”vaaka” kallistunut asettamaan toinen ottelijoista selkeän suosikin asemaan, kun taas jälkimmäisen ”vaaka” on kallistunut vastapuolen suuntaan. Tennisesimerkkimme on varsin yksinkertainen, mutta hyvänä nyrkkisääntönä on todellakin se, että perumisen mahdollisuus tulee selvittää. Älä pelaa arbitraaseja, ellet tiedä mitä teet!

Katso myös nämä tarjoukset

Vedonlyöntibonus: 100 % ilmaisveto 100 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Panosta talletus 5x, saat 100 % ilmaisvedon Minimikerroin single 1,5, yhdistelmät 1,7 Kierrätysaikaa 14 vrk
Vedonlyöntibonus: Jopa 50 € riskitön veto + jopa 75 € alennusveto!
Bonusehdot
Vain uusille asiakkaille Luo pelitili Optibetile Talleta vähintään 20€, ja panosta vaadittu summa urheilutapahtumiin. Saat JOPA 125€ alennusvedon ja riskittömän vedon muodossa. Täydelliset säännöt & ehdot löytyvät Optibetin sivuilta.

Bonus vedonlyöntiin: 100 % 50 €

Bonusehdot

Vain uusille pelaajille

Bonus + talletus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 50 € saakka

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Talletus + Bonus tulee kierrättää 15 kertaa ennen kotiutusta Minimikerroin kierrätyksessä 1,9 Kierrätysaikaa 60 päivää

Vedonlyöntibonus: Ilmaisvetoja, joka viikko

Bonusehdot

 

Ei talletusbonusta, mutta vaihtuvat ilmaisvetotarjoukset joka viikko

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 150 € asti

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

KOODI: WELCOME150 Kierrätysvaatimus 16x (talletus+bonus) Kierrätysaikaa on 30 päivää. Minimikerroin kierrätyksessä on 1.5. Maksimivoitot bonuksella on 10x myönnettyyn bonussummaan nähden.

Vedonlyöntibonus: 100 % bonus 250 € asti!

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 5x (talletus+bonus) Minimikerroin kierrättäessä on 1.50. Kierrätysaikaa on 30 pv. Maksimipanos bonuksen ollessa aktiivisena on arvoltaan sama kuin ensitalletuksen arvo.

Vedonlyöntibonus: 100 % jopa 100 €

Bonusehdot

Vain uusille asiakkaille

Kierrätysvaatimus on 5x (talletus+bonus). Max. panos bonuksella pelatessa on 50 €. Kierrätysaikaa on 30pv. Kierrätyksessä huomioidaan single-vedot min. kertoimella 2.00 ja yhdistelmävedot min. kertoimella 1.50 per kohde.

Bonukset ovat vain uusille asiakkaille.