Tennis on kiehtova laji, joka jakautuu kahteen ulottuvuuteen: miesten ATP-kiertueeseen ja naisten WTA-kiertueeseen. Vaikka molemmat jakavat saman lajin ytimen, ne eroavat toisistaan monella tavalla.

Tennis ATP vs WTA
Photo by Sicong Li on Unsplash

ATP valvoo miesten tennistä ja WTA naisten tennistä. Molemmilla on omat organisaatiorakenteensa ja pelaajaneuvostonsa. Osa turnauksista ovat molemmille ATP ja WTA pelaajille. Osa turnauksista on vain ATP tai WTA pelaajille.

Pelityyli

ATP-pelaajat hakevat etua laadukkaalla syötöllä. Jotkut pelaajat saattavat iskeä huiman määrä ässiä peliin. Tämä ei kuitenkaan aina tarkoita, että nopein syöttö on paras. Toiset pelaajat eivät tarvitse lujaa syöttöä vaan hakevat tarkkuutta.

Monen ATP-pelaajan tyyli perustuu siihen, että omat syöttövuorot pidetään hyvällä prosentilla ja toivotaan, että vastustaja herpaantuu omassa syöttövuorossaan.

Tämän vastapainona WTA-maailma tarjoaa taitavan taktiikan ja strategisen pelin. Naiset hyödyntävät monipuolista lyöntivalikoimaa vastustajien yllättämiseen ja pisteiden voittamiseen.

WTA-pelaajien pallorallit saattavat olla pidempiä, kun taas ATP-pelaajat pyrkivät voittamaan pisteen mahdollisimman nopeasti.

Pelityyli voi vaihdella kentän pinnan ja vastustajan mukaan.

ATP-pelaajat

Syöttövoittoinen peli:

Monilla ATP-pelaajilla on erittäin vahva syöttö, joka on heidän pelinsä perusta. He pyrkivät voittamaan pisteitä nopeasti syöttämällä ässiä tai pakottamalla vastustajan virheeseen.

Aggressiivinen peli:

Jotkut ATP-pelaajat ovat aggressiivisia ja pyrkivät ratkaisemaan pisteet nopeasti. He lyövät kovaa ja ottavat riskejä.

Monipuolinen peli:

On myös ATP-pelaajia, joiden pelityyli on monipuolisempi. Heillä on hyvä syöttö ja kämmen sekä rysty ja he pystyvät pelaamaan sekä kovaa että tarkasti.

WTA-pelaajat

Taktiikka ja strategia:

WTA-pelaajat ovat usein taitavia taktiikoita ja strategisteja. He pyrkivät hyödyntämään vastustajan heikkouksia ja voittamaan pisteitä älykkyydellä.

Monipuolinen lyöntivalikoima:

WTA-pelaajilla on usein monipuolinen lyöntivalikoima. He pystyvät lyömään erilaisia lyöntejä eri suuntiin, syvyyksiin ja eri vauhdeilla.

Pidemmät pallorallit:

WTA-pelaajien pallorallit ovat usein pidempiä kuin ATP-pelaajien. He pyrkivät rakentamaan pisteitä hitaasti ja varmasti. Jotkut pelaajat tahallaan myös hidastavat pallorallia.

Tilastot

ATP-kiertueen ottelusta voi olla helpompi saada kattavampia tilastoja, kuin WTA-kiertueen otteluista. Syöttö-%, ässät ja tuplavirheet löytyvät kuitenkin kaikista. Tilastoja löydät niin ATP:n ja WTA:n omilta sivuilta tai esimerkiksi flashscore.fi/tennis

Tennis ATP vs WTA
Photo by Sudan Ouyang on Unsplash

Grand Slam ja palkintorahat

Miehet ja naiset pelaavat samat tenniksen Grand Slam turnaukset.

Miehet pelaavat ottelut paras viidestä erästä.
Naiset pelaavat ottelu paras kolmesta erästä.

🥎 Australian Open
🥎 French Open / Roland-Garros
🥎 Wimbledon
🥎 US Open

US Open on maksanut naisille ja miehille yhtä suuret palkintorahat 1973 alkaen.
Australian avoimet 2001 alkaen.
Ranskan avoimet ja Wimbledon 2007 alkaen.

Tulevaisuudennäkymät

Miesten ja naisten tennismaailmat ovat molemmat jatkuvassa kehitystilassa. Uusia pelaajia nousee esiin ja pelityyli kehittyy jatkuvasti.

Miesten ja naisten tennismaailmat eivät ole toisistaan erillisiä. Yhteistyö ja kommunikaatio ovat tärkeitä molempien kiertueiden kehityksen kannalta. Tulevaisuudessa voimme odottaa yhä enemmän yhteistyötä esimerkiksi turnausten järjestämisessä ja pelaajien kehittämisessä.

Yhteenveto

Molemmat kiertueet tarjoavat jännittävää ja viihdyttävää urheilua. Parhaat pelaajat ovat huikean taitavia ja atleettisia. Naisten tenniksen asema on parantunut viime vuosikymmeninä palkintorahojen tasa-arvon myötä ja tulevaisuudessa voimme odottaa yhä enemmän yhteistyötä.

Vedonlyöntibonukset tennisvedonlyöntiin löydät etusivultamme. Keskustelu ja tennis vihjeet foorumiltamme sekä K1m blogista.