EURO 2016 -ranking

EURO 2016 -ranking

Betsari Pro blogi

Comments: 0

Tässä postauksessa käydään läpi hieman ranking-asetelmia perjantaina käynnistyvään EURO 2016 –turnaukseen.

1 Ranska

Kisojen isäntämaa Ranska nousee ranking-ykköseksi kotietunsa turvin. Harjoituspelit ovat sujuneet hyvin, joten odotukset ovat kaikin puolin erittäin korkealla. Pelaajamateriaali on keskikentän ja hyökkäyksen osalta loistava. Ainoat kysymysmerkit löytyvät puolustuksesta. Luottotoppari Varane joutuu jättämään kisat kokonaan väliin ja harjoituspeleissä puolustus on vuotanut. Puolustuslinja muutenkaan ei ole kaikkein nimekkäin, joten on selvää, missä Ranska on haavoittuvimmillaan.

Benzema ja Valbuena ovat olleet ulkona maajoukkuekuvioista seksinauhakohun jälkeen ja muutoinkin ilmapiiri joukkueen sisällä vaikuttaa seesteisemmältä kuin aikoihin. Tämä lupaa hyvää kisoja ajatellen ja Les Bluesille kelpaa kisoista vain mestaruus.

Suurin tähti: Paul Pogba Juventus (kunniamaininta Antoine Griezmann Atletico Madrid)

2 Saksa

Saksa on hallitsevana maailmanmestarina itseoikeutetusti kisojen kakkosranking. Se aloitti karsinnat ymmärrettävästi pienien motivaatiovaikeuksien kera, mutta suoritukset ovat olleet sen jälkeen vahvoja. Laituri Reus joutui jäämään sivuun lopullisesta joukkueesta loukkaantumisen vuoksi, eikä muutoinkaan rosteri vaikuta aivan yhtä vahvalta kuin kaksi vuotta sitten. Siitä huolimatta se on kuitenkin erittäin tasapainoinen sekoitus nuoruutta ja kokemusta.

Kaikkea muuta paitsi finaalipaikkaa voisi pitää saksalaisten osalta pettymyksenä. Selkeitä kysymysmerkkejä tai mahdollisia kompastuskiviä on tästä joukkueesta vaikea löytää.

Suurin tähti: Thomas Müller Bayern München

3 Espanja

Espanja on voittanut kaksi edellistä EM-kultaa ja se lähtee jälleen menestymään. Lähtökohdat ovat kuitenkin selkeästi heikommat kuin aiemmissa kisoissa. Se selvitti karsinnat kunnialla, mutta sukupolvenvaihdoksen myötä laatua on kadonnut kentältä. Tämän joukkueen suurin kysymysmerkki on todellisen laadukkaan kärkimiehen puute. Alvaro Morata on hyvä kärkimies, mutta hänkin oli vain puolessa tämän kauden otteluistaan Juventuksen avauskokoonpanossa. Vaihtoehto Aduriz puolestaan on jo vanha ja jäänyt aiempina vuosina kovempien nimien taakse.

Espanjan alkulohko on kisojen haastavimmasta päästä, mutta ei tule tuottamaan liikaa vaikeuksia. Mikäli Espanja saa pelinsä toimimaan, mestaruuskin on mahdollinen, mutta todennäköisimmin tie tyssää viimeistään välierävaiheessa.

Suurin tähti: Sergio Busquets Barcelona

4 Englanti

Englantilaisten menestymistä on odotettu jokaisissa arvokisoissa vuoden 1966 maailmanmestaruuden jälkeen. Välillä odotukset ovat olleet täysin kohtuuttomia, mutta nyt Englannilla on jalkeilla varsin tasapainoinen joukkue. Karsinnat sujuivat joukkueelta vahvasti ilman pistemenetyksiä, mutta karsintalohkokin oli helppo.

Puolustuksen ongelmat ovat olleet olemassa jo pitkään, eikä joukkueesta löydy maailmanluokan topparia, mutta Kanen ja erityisesti Jamie Vardyn läpimurron myötä Wayne Rooneya voidaan käyttää enemmän peliätekevässä roolissa. Puolustuspelin onnistuminen tulee ratkaisemaan Englannin menestymisen näissä kisoissa. Alkulohko ei ole helppo erityisesti kun vastaan asettuu naapuri Wales, mutta näin laadukas joukkue on silti velvoitettu menestymään. Onnistuessaan Englanti selviää välieriin asti.

Suurin tähti: Wayne Rooney Manchester United

5 Belgia

Belgian uusi ikäluokka alkaa olla siinä tilanteessa, että menestystäkin on jo lupa odottaa. MM-kisat sujuivat kaksijakoisesti. Se putosi puolivälierissä finalisti Argentiinalle, mutta peli oli odotettua heikompaa. Karsinnoissa Belgia voitti oman lohkonsa ilman suurempia ongelmia. Kaksi vuotta sitten suurin pelillinen ongelma oli laitapakkien puute. Tätä puutetta ei ole edelleenkään saatu korjattua vaan laidoilla puolustaa Tottenhamin huikea topparikaksikko Verthongen-Alderweireld. Tähän kun lisätään mukaan, että toppariosastolta sivuun loukkaantumisten vuoksi jäivät Man Cityn Kompany ja Zenitin Lombaerts, niin puolustus näyttää ennakkoon Belgian selkeästi heikoimmalta osa-alueelta.

Harjoituspelit ovat sujuneet kuitenkin hyvin, joten mitään syytä suurempaan huoleen ei vielä ainakaan ole. Belgian alkulohko ei ole helpoimmasta päästä, mutta se tulee silti suurella todennäköisyydellä voittamaan sen ja jatkaa eteenpäin lohkovoittajana. Mahdollisuudet ovat mestaruuteen asti, mutta todennäköisimmin matka päättyy puolivälierissä.

Suurin tähti: Kevin De Bruyne Manchester City

6 Italia

Italia voitti oman karsintalohkonsa, mutta peliesitykset jättivät monesti paljon toivomisen varaa. Italia keräsi useita pisteitä vasta viime hetkien maaleilla jopa varsin heikkoja maita vastaan. Ei olisi vaadittu paljoakaan huonompaa tuuria, että suorat jatkopaikat olisivat menneet muille maille. Toisaalta tämä kertoo myös henkisesti vahvasta joukkueesta, joka kykenee parhaimpaansa kun niin vaaditaan.

Italialta puuttuu näistä kisoista loukkaantumisen vuoksi PSG:n Verratti ja Juventuksen Marchisio. Erityisesti Verrattin puuttuminen näkyy joukkueessa. Ikinuori Pirlo ei enää mahtunut mukaan. Puolustuksen osalta Italian materiaali on tuttu ja turvallinen, mutta hyökkäävämpi osasto on täynnä kysymysmerkkejä. Se koostuu suurelta osin nuoremman polven pelaajista, joiden näytöt Euroopan absoluuttisella huipulla ovat vielä antamatta. Italia nojaakin varmasti jälleen vahvaan puolustuspelaamiseensa ja toivoo, että tarvittavat maalit saadaan jotenkin aikaan. Italian epäonneksi se joutui samaan alkulohkoon Belgian kanssa, joten täysin kirkossakuulutettua sen jatkoonpääsykään ei ole. Pudotuspeleissä sen matka tyssää puolivälierävaiheessa.

Suurin tähti: Leonardo Bonucci Juventus

7 Portugali

Portugalin menestymistä suurturnauksessa on odotettu jo pidempään. Lähimpänä se oli kotikisoissaan 2004, mutta hävisi silloin finaalin Kreikalle. Lähtökohdat ovat jälleen tutut. Kaiken onnistuessa sillä on mahdollisuus mennä loppuun asti, mutta muutamalla maalla on rosterissaan enemmän taitoa ja syvyyttä. Portugalin lähes ikuiselta tuntuva puute on löytää mitat täyttävä kärkipelaaja tukemaan Cristiano Ronaldoa hyökkäyksessä.

Portugalin joukkue on totuttu näkemään melko staattisena ja muuttumattomana, mutta tällä kertaa muutoksen tuulet puhaltavat. Keskikentän rooleista löytyvät tällä kertaa todennäköisesti Sportingin kaksikko Adrien Silva – Joao Mario sekä Porton Danilo Pereira. Bayern Müncheniin siirtyvä nuori tähti Renato Sanches tarjoaa vaihtoehdon penkiltä, joten tällä kertaa joukkuesta vaikuttaa löytyvän syvyyttä eri tavalla kuin aiempina vuosina.

Portugalin alkulohko on helppo, joten pudotuspeleihin pääsy on lähes selvää. Siellä pitäisi saada vähintään paikka puolivälieriin. Pidemmällekään selviäminen ei olisi mikään yllätys, jos vain Cristiano Ronaldo on saanut jätettyä loppukevään vammat taakseen.

Suurin tähti: Cristiano Ronaldo Real Madrid

8 Kroatia

Kroatian viimeistä nousua aivan Euroopan futiseliittiin on odoteltu jo monien kisojen ajan. Viimeisen askeleen ottaminen on ollut vaikeaa, mutta nyt on jälleen uusi mahdollisuus. Joukkueen keskikenttä on timanttia, kun Real Madridin Modric ja Barcelonan Rakitic pyörittävät peliä. Suurimmat heikkoudet ovat puolustuksessa, josta Liverpoolin toppari Lovren jätettiin sivuun valmentajan kritisoinnin jälkeen. Hyökkääjä Mandzukic on laadukas mies, mutta on silti hakenut oikeaa kotiaan viime vuodet.

Kroatia olisi voinut pelata karsinnoissa paremminkin, mutta eteni silti ansaitusti suoraan kisoihin. Karsintojen ainoa tappio tuli Norjalle, kun Italiaa vastaan pelattiin kahdesti tasan. Kroatian alkulohko on yksi kisojen vaikeimmista, mutta silti sen pitää selvitä siitä jatkoon. Matka jatkuu puolivälieriin asti, jossa se tulee heittämään todellisen haasteen kelle tahansa joukkueelle.

Suurin tähti: Luca Modric Real Madrid

9 Sveitsi

Sveitsi selvitti tiensä kisoihin melkoisen helposta karsintalohkosta. Englanti oli parempi, mutta kolmanneksi sijoittunut Slovenia ja nelonen Viro jäivät taakse täysin odotetusti. Harjoituspelit karsintojen jälkeen eivät ole kuitenkaan sujuneet kovin mallikkaasti. Viime perjantain voitto Moldovasta saattoi olla henkisesti iso asia. Sveitsin onneksi sen alkulohko on helppo, eikä jatkoonpääsyn pitäisi tuottaa liikaa vaikeuksia.

Sveitsin aloituskokoonpanon miehet ovat kokeneita pelaajia Euroopan parhaista sarjoista, joten pienelle takeltelulle ennen kisoja ei kannata antaa liikaa painoarvoa. Monille keskikastin maille tuttuun tapaan todellinen kärkimies puuttuu joukkueesta. Eintracht Frankfurtin Haris Seferovic aloittaa roolissa, mutta hänkin teki menneellä kaudella Bundesliigassa vain kolme maalia. Puolivälieräpaikkaa voisi pitää onnistuneena suorituksena näistä kisoista.

Suurin tähti: Granit Xhaka Borussia Mönchengladbach

10 Itävalta

Itävalta oli yksi karsintojen ehdottomista onnistujista, sillä se voitti oman lohkonsa vain yhden tasapelin rasittamana. Itävallan valmentaja on löytänyt hyvän rungon joukkueeseen ja sen suurimpana tähtenä on Bayern Münchenin David Alaba. Muu joukkue ei vielä ole kovinkaan nimekäs, mutta laatua löytyy jokaiselta osa-alueelta. Monen, monen muun maan tapaan suurimmat puutteet löytyy hyökkääjäosastolta. Karsinnoissa seitsemän maalia iskenyt Basel-hyökkääjä Marc Janko ei kuitenkaan lähtökohtaisesti kuulu maanosan parhaimpiin hyökkääjiin.

Itävallan harjoituspelit ennen kisoja eivät ole sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla, mutta sen alkulohko näissä kisoissa on helppo. Edes Portugali ei ole niin vahva joukkue, etteikö Itävalta kykenisi taistelemaan aina lohkovoitosta asti. Jatkopaikan menettäminen olisi tässä porukassa suuri yllätys. Pudotuspelivaiheessa Itävalta on riittävän hyvä etenemään ainakin puolivälieriin asti.

Suurin tähti: David Alaba Bayern München

11 Puola

Puolan todellinen kruununjalokivi löytyy kärjestä, jossa Bayern Münchenin Robert Lewandowski on jopa koko kisojen paras kärkimies. Hän ei kuitenkaan joudu kannattelemaan joukkueetaan yksin, sillä Sevillassa läpimurron Euroopan eliittiin tehnyt keskikenttämies Krychowiak ja Torinon toppari Glik tarjoavat vahvaa tulitukea.

Puola ja Saksa kohtasivat jo karsinnoissa, missä molemmat voittivat kotiottelunsa. Sen jälkeen Puolalla ei ollut ongelmia varmistaa kisapaikkaansa. Aivan ilman ongelmia Puola ei kisoihin pääse, sillä karsintojen vasen laitapakki Rybus jäi sivuun loukkaantumisen vuoksi. Tästä huolimatta Puolan pitäisi silti selvittää tiensä jatkoon. Lewandowskin vireestä riippuen matka voi jatkua aina puolivälieriin asti.

Suurin tähti: Robert Lewandowski Bayern München

12 Venäjä

Venäjän joukkue vaikuttaa kahden vuoden päästä pelattavia MM-kisoja miettien jopa surulliselta. Avainpelaajat ovat lähes järjestäen yli kolmekymppisiä – ”parhaimpana” puolustuksen johtohahmo 36-vuotias Ignasevitsh. Kaiken muun hyvän lisäksi keskikentän Dzagojev ja Denisov, jotka olisivat olleet terveenä avauskokoonpanon pelaajia, joutuivat jäämään sivuun loukkaantumisten vuoksi.

Karsinnoista Venäjä selvitti tiensä jatkoon rimaa hipoen. Se hävisi molemmat ottelut Itävallalle, mutta Ruotsi kyettiin pitämään takana. Venäjän suurin positiivinen asia on se, että joukkueen pelaajat tulevat suurelta osin vain kahdesta seurajoukkueesta: Pietarin Zenitistä ja Moskovan CSKA:sta. Pelaajat tuntevat hyvin toisensa ja tiiviissä turnauksessa se tarjoaa aina etulyöntiaseman.

Onnistuessaan Venäjällä on riittävästi taitoa kyetä haastamaan jopa Englanti lohkovoitosta, mutta kolikon kääntöpuoli on, että tällä joukkueen rakenteella ja loukkaantumisilla ei myöskään jääminen alkulohkoon olisi näiden kisojen suurin ihme. Todennäköisimmin tie kuitenkin katkeaa neljännesvälierissä.

Suurin tähti: Oleg Shatov Zenit

13 Turkki

Turkki on ennakkoon yksi haastavimpia arvioitavia joukkueita näissä kisoissa. Sen karsinnat olivat hyvin kaksijakoiset. Alku oli surkea, mutta vahvan toisen osan myötä se nousi parhaana lohkokolmosena suoraan kisoihin. Joukkueen runko koostuu Turkin liigan pelaajista, joita tukevat joukkueen todelliset tähdet Arda Turan ja Hakan Calhanoglu.

Turanin kausi Barcelonassa meni kuitenkin täysin penkin alle, eikä peliaikaa tullut paljoa. Toinen avainpelaaja Nuri Sahin on myös ollut viime vuosina paljon loukkaantuneena, eikä Dortmundin mies ole vieläkään varmasti täydessä pelikunnossa. Suurimmat kysymysmerkit löytyvät hyökkäyksestä, jossa kärkimies Yilmaz on ollut lähinnä keskittynyt keräämään palkkashekkejään Kiinasta. Joukkueen runko koostuu Turkin liigan pelaajista, eikä se ole mitenkään turha sarja parhaiden joukkueiden osalta. Perustaso on siis korkealla, mutta jotain joukkue kaipaisi lisää, jotta matka jatkuisi neljännesvälierien jälkeenkin.

Suurin tähti: Arda Turan Barcelona

14 Wales

Wales on ollut yksi viime vuosien suurimmista tason nostajista. Tähän löytyy yksi selkeä syy ja se on nimeltään Gareth Bale. Chris Coleman on pystynyt rakentamaan pelisysteemin, joka tukee Balen vahvuuksia parhaalla mahdollisella tavalla ja saa hänen suorituksistaan kaiken irti. Balen takana tukea antavat vielä mm. Arsenalin Ramsey, Liverpoolin Allen, Swansean Williams ja Tottenhamin Davies. Wales ei ole mikään yhden miehen show.

Wales perusti pelinsä karsinnoissa tiiviiseen puolustamiseen ja Balen oivalluksiin hyökkäyspäässä. Sama linja tulee todennäköisesti jatkumaan, vaikka harjoituspelit eivät olekaan sujuneet kovin kaksisesti, mutta esimerkiksi Bale ei ole niissä juurikaan esiintynyt.

Alkulohkossa ottelu Englantia vastaan tulee olemaan varmasti ikimuistoinen. Onnistuessaan Wales omaa materiaalin, jolla se voi heittää todellisen haasteen jopa lohkovoitosta, mutta todennäköisin sijoitus on lohkon kolmospaikka ja sen jälkeen jännitetään riittääkö se jatkoon. Jatkopeleissä Walesin tie päättyy neljännesvälieriin.

Suurin tähti: Gareth Bale Real Madrid

15 Ukraina

Ukrainan futismaajoukkue on ollut käymistilassa siinä missä koko maakin viime vuosina. Kotimaan sarjan tasokin on ollut viime vuosina laskussa maan epävarman poliittisen tilanteen vuoksi, vaikka Shakhtar Donetsk vielä Eurooppa Liigassa selvisikin tällä kaudella välieriin asti. Tämäkin joukkue koostuu jälleen tuttuun tapaan maan kahden pääseuran Shakhtarin ja Kiovan Dynamon pelaajista.

Kisoihin Ukraina selvisi vasta jatkokarsinnan kautta, mutta viime aikojen harjoitusottelut ovat sujuneet hyvin. Kaikki kevään neljä peliä ovat päättyneet voittoihin. Menestyäkseen Ukrainan pitää saada enemmän irti tähtipelaajistaan Jarmolenkosta ja Konopljankasta. Sen pitäisi selvitä alkulohkostaan jatkoon kiitos heikon Pohjois-Irlannin, mutta neljännesvälierien jälkeen tien pitäisi nousta pystyyn.

Suurin tähti: Jevgeni Konopljanka Sevilla

16 Ruotsi

Ruotsi = Zlatan. Hänen mukanaan joukkue elää tai kuolee. Karsinnoista Ruotsi selvitti tiensä jatkokarsintaan, jossa Zlatan kaatoi lähes yksin Tanskan iskemällä tuplapeleissä kolme maalia. Siihen suuremmat ilonaiheet sitten jäivätkin. Karsintalohko ei ollut liian vaikea, mutta silti oma pää pysyi puhtaana ainoastaan lilliputtimaita vastaan. Zlatania lukuunottamatta moni joukkueen avainpelaajista on pudonnut seurajoukkueessaan vaihtopenkin puolelle.

Ottelussa Irlantia vastaan ratkaistaan todennäköisesti alkulohkon kolmossija. Ruotsin onneksi arpaonni oli sen verran suosiollinen, että Irlanti on täysin kaadettavissa ja sitä myöden paikka pudotuspeleihin on haarukassa. Sen jälkeen voitto vaatisi jo melkoista tuuria.

Suurin tähti: Zlatan Ibrahimovic PSG

17 Irlanti

Irlanti pelasi samassa karsintalohkossa Saksan ja Puolan kanssa, joten jatkokarsinnan kautta kisoihin selviäminen oli odotettu tulos. Jatkokarsinnassa se kaatoi Bosnia-Herzegovinan, mikä oli varsin hyvä tulos, sillä paperilla Bosnia on parempi joukkue.

Irlannin suurimmat tähdet laitapakki Seamus Coleman ja keskikentän James McCarthy kestävät vertailun monen maan parhaimmistoon, mutta sen jälkeen on tyhjää. Southamptonissa 10 maalia tällä kaudella iskenyt Shane Long tarjoaa vielä hieman taustatukea, mutta jos joukkueen topparipari on O’Shea-Keogh, niin ei ole kovin vaikea nähdä missä suurimmat ongelmat piilevät. Stoken Marc Wilson olisi ollut varmasti hyvä apu, mutta hän on loukkaantumisten takia sivussa.

Aika on ajanut Irlannista ohi, eikä taustalta ole tullut riittävästi nuorta verta paikkaamaan vanhoja sotaratsuja. Näissä kisoissa matka päättynee alkulohkoon. Tosin Ruotsi ei ole ennakkoon mahdoton vastus ja lohkokolmosena paikka jatkopeleihinkin voi irrota.

Suurin tähti: Seamus Coleman Everton

18 Tshekki

Tshekki selvitti tiensä Turkin tavoin karsintojen kuolemanlohkosta, jossa Hollanti jätettiin kisojen ulkopuolelle. Kevään harjoituspeleissä otteet ovat kuitenkin olleet ailahtelevia. Oman haasteensa tuo myös vaikea alkulohko, jossa vastassa on kolme selkästi kovempaa maata.

Vielä kun lisätään, että joukkueen avainpelaajiin kuuluu Arsenalin Rosicky, joka ei ole pelannut viimeisen vuoden aikana kuin satunnaisia peliminuutteja, on selvää etteivät odotukset Tshekin suhteen ole korkealla. Puolustussuuntaan Tshekki on ollut jo pitkään epävarma, ja laatua puuttuu jokaiselta osa-alueelta. Vaikeassa alkulohkossa jatkopaikkakin olisi selkeä yllätys.

Suurin tähti: Petr Cech Arsenal

19 Slovakia

Slovakian karsinnat sujuivat hyvin, kun se pääsi kisoihin lohkokakkosena ja jätti mm. Itseään kovemman Ukrainan taakseen. Harjoituspelit ovat sujuneet kaksijakoisesti. Saksasta se otti hienon 3-1 voiton, mutta sitten taas Pohjois-Irlantia vastaan nyhjättiin 0-0 tasapeli. Se kuvastaakin paljon joukkueesta. Vahvasti puolustava Slovakia on parhaimmillaan altavastaajana. Hyökkäyspeli nojaa aivan liikaa Napolin tähtipelaaja Hamsikin varaan.

Slovakian alkulohko on äärimmäisen haastava. Vaikka se itsessään ei ole lähellekään näiden kisojen heikoin joukkue, niin samaan lohkoon arvottiin silti kolme sitä selkeästi vahvempaa joukkuetta. Toisaalta altavastaajan asema sopii hyvin sen pelifilosofiaan, joten ei jatkopaikka ole mitenkään mahdottomuus. Lähtökohtaisesti kuitenkin lohkon jumbosija odottaa.

Suurin tähti: Marek Hamsik Napoli

20 Islanti

Islanti järjesti karsintojen suurimman pommin, kun se selvitti tiensä suoraan kisoihin todellisesta kuolemanlohkosta, jossa vastassa oli mm. Hollanti, Turkki ja Tshekki. Islantilaisten yhtenäinen joukkue ja toimiva pelitapa ovat olleet menestyksen kulmakivinä. Islannin avauksesta löytyy Swansean Gylfi Sigurdssonin johdolla muutama erittäin laadukas pelaaja, mutta heidän takanaan taso ymmärrettävästi putoaa kovasti.

Lohkoarvonnassa Islannilla kävi tuuri, eikä olisi mikään yllätys, vaikka se selvittäisi tiensä pudotuspeleihin asti. Lähtökohtaisesti Unkarin pitäisi kaatua. Sen jälkeen pudotuspeleissä tie nousee pystyyn nopeasti.

Suurin tähti: Gylfi Sigurdsson Swansea

21 Romania

Romanian onni oli karsintojen heikoin alkulohko. Kreikan flopattua muut vastukset olivat korkeintaan keskinkertaisia. Puolustus piti karsinnoissa hyvin, mutta 11 tehtyä maalia on aivan liian vähän. Samalla puolustusvoittoisella taktiikalla on varmasti tarkoitus jatkaa näissäkin kisoissa ja se onkin ainoa tapa, jolla menestystä voisi tulla.

Materiaali ei ole kaksinen, joten ei olisi mikään yllätys, vaikka Romania olisikin yksi niistä lohkokolmosista, jotka eivät jatkoon etene. Neljännesvälieriä pidemmälle eteneminen olisi yksi kisojen suurimmista yllätyksistä.

Suurin tähti: Vlad Chiriches Napoli

22 Albania

Albania oli yksi suurimmista kisoihin selvinneistä yllättäjistä. Suoraan lopputurnauspaikkaan se tarvitsi kuitenkin avukseen 3-0 kabinettivoiton Serbiasta. Ilman sitä olisi tie vienyt todennäköisesti jatkokarsintaan. Albania ei ole futiksen suurmaita, mutta mikään valtava pommi sen kisapaikka ei kuitenkaan ole. Sen avainpelaajat pelaavat kuitenkin monissa Euroopan suurissa sarjoissa ja puolustuksen tähtenä häärii Napolin 22v laitapakki Hysaj.

Odotukset Albanian kohdalla ovat matalalla ja se yhdistettynä erittäin tiiviiseen ja vahvasti puolustukseen nojaavaan pelitapaan voi tuottaa yllätyksiä. Alkulohko on myöskin heikko, eikä Sveitsin tai Romanian hyökkäyspeli ole viime aikoina liikoja lupauksia herättänyt. Albania tuskin tulee olemaan mikään heittopussi, vaikka lohkon viimeinen sija onkin lähtökohtaisesti varattu sille.

Suurin tähti: Elseid Hysaj Napoli

23 Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlannin onni oli myöskin karsintojen heikon alkulohko. Kreikka ja Suomi tasoittelivat pohjoisirlantilaisten tietä kohti EM-lopputurnausta tuntuvasti. Joukkueen runko kuitenkin koostuu pääasiassa Englannin kahden ensimmäisen sarjatason pelaajista, joten luvassa on varmasti ainakin kovaa taistelua.

Kapteeni Steven Davis kuului kuluneella kaudella Southamptonin runkomiehiin, joten aivan heittopussi joukkue ei tule olemaan. West Bromwichin Chris Brunt puuttuu kisoista loukkaantumisen vuoksi ja hänen jättämää aukkoa on mahdoton paikata. Kyle Lafferty iski karsinnoissa seitsemän maalia, mutta lähtökohtaisesti hän on yksi kisojen huonoimmista alottavista keskushyökkääjistä. Alkulohko on myöskin vaativa, joten kaikki muu kuin lohkon nelossija olisi suuri yllätys.

Suurin tähti: Steven Davis Southampton

24 Unkari

Unkarin kohtalona on olla näiden kisojen heikoin joukkue. Siinä missä käytännössä kaikilla muilla mailla on edes yksi kansainväliset mitat täyttävä pelaaja, niin Unkarin tähtipelaaja on Turkin keskikastin Bursasporin mies Balazs Dzsudzsak. Muutoinkin joukkueen runko koostuu pääasiassa kotimaan sarjan pelaajista, joten Unkari on hyvin onnekas päästessään mukaan näihin peleihin. Ensin sillä kävi tuurit Kreikan ja Suomen flopattua pahasti karsinnoissa ja vielä jatkokarsinnassa se sai vastaansa heikon Norjan.

Hyvä arpaonni sai jatkoa lohkoarvonnassa, kun samaan lohkoon laitettiin toinen yllättäjä Islanti. Lohkokolmoseksi on siis pienet saumat olemassa, mutta silti olisi selkeä yllätys, jos Unkarin pelit jatkuisivat pudotuspelivaiheessa.

Suurin tähti: Balazs Dzsudzsak Bursaspor

 

EURO 2016 –ranking yhteenveto:

A1 Ranska

A2 Saksa

A3 Espanja

 

B4 Englanti

B5 Belgia

B6 Italia

B7 Portugali

B8 Kroatia

 

C9 Sveitsi

C10 Itävalta

C11 Puola

C12 Venäjä

C13 Turkki

C14 Wales

C15 Ukraina

 

D16 Ruotsi

D17 Irlanti

D18 Tshekki

D19 Slovakia

 

E20 Islanti

E21 Romania

E22 Albania

E23 Pohjois-Irlanti

E24 Unkari

Kommentit (0)