Ennakko: HIFK marssii välieriin - TPS haastaa Kärpät

Ennakko: HIFK marssii välieriin - TPS haastaa Kärpät

JussiQ blogi

Comments: 0

Liigan puolivälierät pyörähtävät käyntiin perjantaina. Tässä jutussa on käsittelyssä parit HIFK - Pelicans ja Kärpät - TPS tilastollisista lähtökohdista pohdittuna. HIFK on selvä suosikki, mutta TPS:lla on yllätyssaumat. Kaksi muuta ottelusarjaa otetaan käsittelyyn perjantaina.

HUOM! Jutun kirjoittamisen jälkeen on tullut ilmi, että TPS:lta voi puuttua avauspelin kokoonpanosta uusina muun muassa Spina ja Vainiola. Myöskään Nummelin ei aloittaisi sarjaa. TPS:n päivitetty jatkoarvio näiden tietojen valossa 24-25%.

HIFK - Pelicans

Etukäteen tämä on selvin ottelupari. Näytöstyyliin runkosarjan vienyt HIFK on jättisuosikki Lahden Pelicansia vastaan. HIFK:n loppukausi sujui mainiossa myötätuulessa, eikä puolivälierien heikoin joukkue Pelicans tule saamaan isoja mahdollisuuksia.

HIFK:n loppukauden ylivoimaa voidaan tarkastella esimerkiksi joukkueen laukaisutilaston pohjalta. Edellisessä 25 ottelussa HIFK laukoi ottelua kohti (kaikki tilastot varsinaiselta peliajalta) keskimäärin 48 laukausta. Vastaavasti HIFK:n vastustajat laukoivat ainoastaan keskimäärin 40 laukausta. Maaleja HIFK teki 3,28 keskiarvolla ja omiin upposi vain 1,72 per peli.

Helmikuun 26. päivänä pelatussa HIFK-Pelicans -ottelussa HIFK laukoi hurjat 67 kertaa, kun Pelicansin oli tyytyminen vain 23 laukaukseen. Tuo ottelu päättyi HIFK:n 3-1-voittoon. Joukkueiden muissa keskinäisissä kohtaamisissa Pelicans onnistui haastamaan HIFK:n aavistuksen paremmin. (Pelicans - HIFK 2-5 / laukaukset 41-35, HIFK - Pelicans 0-2 / laukaukset 63-30, Pelicans - HIFK 3-3 / laukaukset 46-53)

Pelicans taisteli mainion sarjavoiton KalPasta, mutta heiveröinen kuopiolaisjoukkue ei haastanut lahtelaisia vielä äärimmilleen. Pelicansin loppukausi ei ollut mitään huikeaa lentoa, vaan ennemminkin taistelua kaikenlaisten ylilyöntien ristitulessa.

Tässä vertailuna Pelicansin 25 viimeisen runkosarjapelin laukaisutilastot. Joukkue ampui itse keskimäärin 41 kertaa, mutta omiin laukauksia suuntautui keskimäärin 51 kappaletta. Nuo tilastot ovat karua luettavaa Pelicansin kannalta ja pitkän päälle laukaisutilastoja hallitsevat joukkueet ovat vahvoilla. Toki poikkeuksiakin aina löytyy pelitavoista johtuen. Samassa pelimäärässä Pelicans teki keskimäärin 2,28 maalia ja omiin meni 2,88.

Yhteenvetona voidaan todeta, että tilastojen pohjalta HIFK on vahva ennakkosuosikki. Pelicans voi mahdollisesti taistella lähinnä hyvin toimineen ylivoimapelin (20,5%) ansiosta. Molempien joukkueiden peleissä on tilanteita riittänyt, joten maalejakin lienee tässä sarjassa mukavasti tulossa.

HIFK:n jatkoonpääsyarvio: 88%
Pelicansin jatkoonpääsarvio: 12%

Todennäköisin HIFK:n sarjavoittotulos: 4-1 31%
Todennäköisin Pelicansin sarjavoittotulos: 4-3 5%

Kärpät - TPS

Tämä saattaa ensi alkuun vaikuttaa selvältä Kärppien sarjalta. Tilanne ei kuitenkaan ole aivan niin mustavalkoinen (vai yllättääkö mustavalkoiset . Oululaisjoukkue ei ole tällä kaudella dominoinut kaukalossa aivan viime kausien malliin, vaikka kotipeleissä se onkin melko vakuuttava ollut. Vieraissa joukkue on ollut haavoittuvainen.


Tutkittaessa Kärppien loppukautta, niin aivan HIFK:n veroisia tilastolukemia ei ole nähtävillä. Toki eivät nämäkään missään nimessä heikkoja ole. Maaleja Kärpät teki 2,8 keskiarvolla ja omiin joukkue päästi 1,72 per peli. Joukkue laukoi keskimäärin 48 kertaa, kun omiin tuli noin 41 laukausta ottelua kohden.

Jos tutkitaan Kärppien ja TPS:n välisiä edellisiä keskinäisiä otteluita, niin silmiin toki pistää oululaisten murskavoitto lukemin 8-2 edellisestä kohtaamisesta. Tuossa pelissä tosin laukaukset (47-44) eivät aivan vastanneet maalilukemia. Edellinen Turun peli päättyi varsinaisella peliajalla 0-0 ja laukaukset menivät TPS:lle 34-32. Kauden aiemmat pelit menivät Turussa TPS:lle 1-0 (laukaukset 51-46) ja Oulussa Kärpille 4-3 (laukaukset 52-46)

TPS:n peli on ailahdellut pitkin kautta osittain pahojen loukkaantumisten takia. Joukkueessa on kuitenkin kovia pelimiehiä ja se ei materiaalin suhteen jää kauas Kärpistä. TPS:n kevätvireestä nähtiin jo hyvä esimerkki, kun joukkue kaatoi vakuuttavasti Sportin, joka kuitenkin lukeutui laukaisutilastojen pohjalta Liigan ylempään keskikastiin. Sport oli kutenkin kovempi vastustaja kuin esimerkiksi Pelicans tai KalPa olisi ollut.

Jos katsotaan pelkästään TPS:n 25 viime runkosarjaottelun laukaisumääriä, niin saadaan jo mielenkiintoinen näkemys joukkueen tasosta. TPS ampui keskimäärin 46 kertaa ja omiin joukkue päästi vain 40 laukausta. Jos tätä verrataan Kärppien lukemiin, niin ero ei todellakaan ole iso. Selvempi ero tulee kuitenkin tehdyistä ja päästetyistä maaleista. TPS onnistui tekemään vain 2,32 maalia per ottelu näissä peleissä ja omiin upposi 2,80 maalia per ottelu verran.

Mikäli TPS onnistuu siirtämään laukauksissa nähdyn hallinnan myös tehtyihin maaleihin sekä tilkitsemään oman maalin paremmin, niin Kärppien jatkoonpääsy ei todellakaan ole päivänselvä asia. TPS:n maalivahtipeli Teemu Lassilan johdolla on avainasemassa turkulaisten kannalta. Mikäli runkosarjassa nähty haparointi jatkuu, niin TPS:lla tulee olemaan hankalaa. Sportia vastaan Lassila ei joutunut vielä koville, mutta etenkin Vaasan ottelu antoi viitteitä paremmasta.

Kärppien jatkoonpääsyarvio: 73%
TPS:n jatkoonpääsyarvio: 27%

Todennäköisin Kärppien sarjavoittotulos: 4-1 23%
Todennäköisin TPS:n sarjavoittotulos: 4-2 10%

Kommentit (0)