Ennakko: Lukko hakemaan revanssia Tapparasta - JYP vai SaiPa jatkoon?

Ennakko: Lukko hakemaan revanssia Tapparasta - JYP vai SaiPa jatkoon?

JussiQ blogi

Comments: 0

Tässä jutussa on käsittelyssä otteluparit Tappara - Lukko ja JYP - SaiPa tilastollisista lähtökohdista. Nämä parit ovat lähtökohtaisesti todella tasaisia, joten minkään joukkueen jatkopaikka ei tulisi yllätyksenä.

Tappara - Lukko

Tapparan tämä kausi on sujunut varsin odotusten mukaisesti. Joukkue heikentyi viime kaudesta aavistuksen, mutta se onnistui kuitenkin nappaamaan pudotuspelien kotiedun jopa yllättävänkin helposti.


Tamperelaisten kuntokäyrä on pudotuspelejä ajatellen varsin myönteinen. Joukkueelle oli viime kaudellekin ominaista erittäin hyvä maalintekotehokkuus ja maalivahtien kovat torjuntaprosentit. Sama tahti on jatkunut tälläkin kaudella, joten on oletettavaa, että Tapparan maalipaikka on yleensä keskimäärin vaarallisempi kuin muilla joukkueilla. Tutuksi ovatkin tulleet hienot syöttökuviot, jossa lopulta kiekko isketään tyhjään pömpeliin.

Jos tutkitaan Tapparan 25 viimeistä ottelua runkosarjassa, niin niissä joukkue teki maaleja 2,56 keskiarvolla ottelua kohti. Omiin kiekko iskettiin 1,92 maalin keskiarvolla. Laukaisutilastossa Tappara ei tosiaan perinteisestikään ole vahvoilla. Tuon 25 viimeisen ottelun aikana Tappara laukoi itse 42 kertaa per ottelu ja omiin joukkue antoi 44 laukausta ottelua kohden. Totta kai pitkällä tähtäimellä tällaiset laukaisumäärät saattavat antaa aihetta huoleen ja Tappara ei ehkä aivan niin vakuuttava joukkue ole, mitä maalierotuksesta voitaisiin päätellä.

Toisaalta jos tutkitaan Tapparan laukaisutilastoa vielä tarkemmin ja otetaan mukaan 10 edellistä sellaista ottelua, jossa vastassa on ollut sarjan top6-joukkueita, niin tilastot näyttävät erilaisilta. Tappara on näissä peleissä laukonut keskimäärin 46 kertaa, kun omiin on tullut vain 42 laukausta. Tästä voidaan päätellä, että niin sanotusti helpompia joukkueita vastaan Tappara painostaa sen verran, että joukkue pääsee johtoon. Tämän jälkeen Tappara tyytyy jäädyttämään tilanteen. Tilanne on tuttu muidenkin joukkueiden osalta ja se aiheuttaa laukaisu- ja maalipaikkatilastoihin hienoisia vääristymiä. Peliä johtava joukkue ei yleensä pyri niin aktiivisesti tekemään lisää maaleja, kuin aiemmin ottelussa.

Lukon kaudesta puhuttaessa voidaan sanoa senkin menneen jokseenkin odotusten mukaisesti. Joukkue joutui lähtemään kauteen kapealla materiaalilla runsaiden loukkaantumisten johdosta. Maalitilanteiden ja joukkueen vaikean kokoonpanon vastaisesti se kuitenkin pelasi tuloksellisesti vahvan alkukauden. Keskikaudella tilanne tasaantui ja Lukon peli näytti sekavalta. Loppukaudesta loukkaantumiset ovat hellittäneet ja pelissäkin on selkeää parannusta nähtävissä.

Lukko on laukonut 25 edellisessä ottelussaan hulppeat 50 kertaa per peli. Omiin laukauksia on tullut 44 per ottelu keskiarvolla. Toteutuneet maalimäärät tukevat tällä kertaa hyvin laukauksia: tehtyjä maaleja on 2,84 per peli ja omiin on uponnut 2,40 per ottelu. Top6-joukkueita vastaan 10 viime peliä antaa laukaisutilastoksi 47-48.

Kun huomioidaan Tapparan ja Lukon osalta kaikki pelit + painotetaan kohtaamisia kärkijoukkueita vastaan, niin kokonaisuudessaan on vaikea saada suurta eroa puoleen tai toiseen näiden joukkueiden välille. Lukkoa tukee tilasto kaikista peleistä, kun taas Tapparan puolella on parempi maalintekotehokkuus ja hyvät otteet muita kärkijoukkueita vastaan.

Tässä ottelusarjassa kotietua voidaan pitää kohtuullisen merkittävänä. Etenkin jos sarja menee taas kerran seitsemään peliin. Silloin Tappara on kotonaan vahva suosikki jatkamaan. Toisin sanoen näistä kotietuseikoista johtuen, jos Lukko jatkaa, se tapahtuu kaikkein todennäköisimmin lukemin 4-2 (16%). Tapparan kohdalla todennäköisin sarjavoitto on 4-3 (19%), tämän jälkeen 4-1 (15,5%) ja kolmantena vasta 4-2 (14,5%). Lukon 4-3 -sarjavoiton todennäköisyys on 13%.

Tapparan jatkoonpääsyarvio: 56%
Lukon jatkoonpääsyarvio: 44%

Todennäköisin Tapparan sarjavoittotulos: 4-3 19%
Todennäköisin Lukon sarjavoittotulos: 4-2 16%

JYP - SaiPa

JYPin 25 edellistä ottelua kertovat seuraavaa: Omia laukauksia keskimäärin 52 per ottelu ja omiin on päästetty 44 per ottelu. Maaleja joukkue teki 2,60 ottelua kohden ja omiin meni 2,16 per ottelu. Laukausten ja maalien erotussuhde on kohdallaan, mutta noin runsaista laukaisumääristä olisi maaleja luullut tulevan enemmän molempiin päätyihin.

Kun katsotaan JYPin 10 edellistä kohtaamista sarjan muita top6-joukkueita vastaan, niin laukaisutilastot ovat vakuuttavia. Joukkue on ampunut näissä peleissä keskimäärin 52 kertaa ja omiin laukauksia on tullut 48 kertaa per ottelu. JYPillä oli loppukaudesta yksi vaikea jakso, jonka aikana maalinteko oli varsin nihkeää. Tilanteita jyväskyläläiset onnistuivat niissäkin otteluissa kuitenkin luomaan. Runkosarjan lopussa tulikin hallittu 4-2-vierasvoitto Kärpistä, joka varmasti oli omiaan lisäämään joukkueen itseluottamusta pudotuspelejä varten. Toisaalta tuossa pelissä ei juurikaan panosta ollut.

SaiPan 25 edellistä ottelua antavat joukkueesta myös vahvan kuvan. Joukkue laukoi niissä keskimäärin 49 kertaa ja omiin laukauksia annettiin 43 per ottelu. Maalinteossa joukkue oli tehokas. Osumia tuli 2,92 keskiarvolla ja omiin kiekko upposi 2,2 keskiarvolla. Näiden tilastojen pohjalta SaiPa on ehkä aavistuksen JYPiä edellä.

Mutta kun huomiodaan SaiPan osalta ottelut kärkijoukkueita vastaan, niin tilanne tasoittuu reilusti. SaiPa on onnistunut laukomaan 10 edellisessä ottelussa top6-joukkueita vastaan vain 42 kertaa, kun omiin on tullut 50 laukausta. Näissä otteluissa SaiPa on kuitenkin onnistunut tekemään keskimäärin 2,2 maalia ja omiin on mennyt vain 1,8 maalia per ottelu. Kymmenen ottelun otos on vielä kohtuullisen pieni, niin hajontaa voi olla kummassa tahansa tilastossa.

Yhteenvetona voidaan kuitenkin päätellä, että JYP on joukkueista hieman SaiPaa edellä. Kotietu tässä sarjassa ei näyttäisi olevan mitenkään iso, sillä sen verran hyvin molemmat joukkueet ovat vieraskentillä esiintyneet.

JYPin jatkoonpääsyarvio: 54%
SaiPan jatkoonpääsyarvio: 46%

Todennäköisin JYPin sarjavoittotulos: 4-3 18%
Todennäköisin SaiPan sarjavoittotulos: 4-2 16%

JYP - SaiPa -sarjan arviota päivitetty, koska SaiPan maalivahti Jussi Markkanen edelleen sivussa kokoonpanosta.

Kommentit (0)