Jääkiekon MM-kisat 2018 - joukkueiden rankingit
Jääkiekon MM-kisat käynnistyvät perjantaina ja ennen turnausta onkin hyvä laittaa joukkueet järjestykseen.
Kisojen aikana Ylikertoimen blogistani tulevat löytymään joka kisapäivälle päivitykset, josta löytyvät pelivalinnat ja tulosvedon kerroinrajat. Joistain pelikohteista tulee mukaan varmasti myös sanallisia pohdintoja.
MM-kisojen 2018 ranking
Suluissa päivitetty, eli uusin ranking.
1. Kanada A++ (A++)
-----------------------
2. Ruotsi A (A)
3. Suomi A- (A--)
4. USA A-- (A-)
5. Venäjä B++ (A--)
-----------------------
6. Tshekki B-- (B--)
7. Sveitsi C+ (C)
8. Tanska C- (C+)
9. Saksa C-- (C--)
-----------------------
10. Slovakia D+ (D+)
11. Latvia D (D+)
12. Valko-Venäjä D- (D--)
13. Norja D- (D--)
14. Ranska D- (D--)
15. Itävalta E++ (E+)
16. Etelä-Korea E (E-)
Kanada
Kanada voidaan tässä vaiheessa asettaa kärkeen vailla epäilystä. Jossain vaiheessa toisaalta vaikutti, että Kanada tulee saamaan aivan ylivoimaisen porukan näihin karkeloihin, mutta nyt kun jokaisen joukkueen kokoonpanot ovat vähitellen selvilllä, niin muillakin on aseita vastata Kanadalle. Toki ei Kanadalla ollut tarvetta saada neljää ketjullista NHL:n ykkösketjun pelaajia, sillä isoja peliminuutteja on maajoukkueessa kuitenkin tarjolla vain kärkiketjuille.
Kanadan hyökkäys on selvästi kisojen vahvin ja puolustukseenkin on heittää Colton Paraykon kaltaisia nimiä. Jos jossain Kanada antaa tasoitusta, niin maalivahtien osalta. Curtis McElhinney on tämän kauden hyvistä lukemista huolimatta kuitenkin vain keskinkertainen kakkosvahti. Täysin samat sanat käyvät myös Darcy Kuemperiin. Toki MM-tasolla he ovat varmasti riittäviä, mutta eivät etukäteen ajatellen ole turnauksen parhaimmistoa.
Ruotsi
Ruotsilla on tasainen kokonaisuus ja puolustukseen on tarjolla John Klingbergin, Oliver Ekman-Larssonin ja Hampus Lindholmin kaltaisia nimiä. Hyökkäyksen kolme kovinta nimeä Rickard Rakell, Elias Pettersson ja Mika Zibanejad takaavat sen, että joukkueelta löytyy maalintekovoimaa. Anders Nilsson ei ole lähtökohtaisesti kovin vakuuttava nimi maalille NHL:stä. Kokonaisuutena Ruotsi jää Kanadasta jonkin verran.
Suomi
Mitä ihmettä - Suomi sijalla kolme? Jopa suomalaisille lätkäseuraajille Mikko Rantasen kova pelaamisen taso voi olla yllätys. Hän oli NHL:ssä kaikin mittarein todella vahva suorittaja ja tällä hetkellä paperilla jopa Suomen kovin pelaaja. Lisäksi Suomella on käytettävissä kolme muutakin huippuluokan pelaajaa Mikael Granlund, Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen. Leijonien maalintekopotentiaali ei lopu heihinkään. Antti Suomela, Janne Pesonen tai hienoinen yllätysvalinta Saku Mäenalanen ovat kaikki osoittaneet sarjoissaan pystyvän koviin tehoihin. Kasperi Kapanen oli myös NHL:stä mukava lisä.
Puolustuksessa Suomella ei aivan samanlaista tähtiloistoa ole, mutta Miro Heiskanen ja NHL:ssä hienosti pelannut Markus Nutivaara ovat etukäteen mielenkiintoisia seurattavia. Maalin suulla Suomella ei ole tällä kertaa heittää aivan kovinta mahdollista nimeä, mutta ei Leijonat tule maalivahteihin kaatumaan.
USA
Yhdysvallat marssittaa kisoihin hulppean hyökkäysarsenaalin. Monet ovat varmasti unohtaneet, että USA pelasi viime MM-kisat vakuuttavasti, kunnes heikompi peli sattui heti puolivälieriin Suomea vastaan. Nyt joukkue on entistä vahvempi, joten ei todellakaan olisi yllätys, että se vääntäisi tiensä välieriin. En ala tässä nimiä listaamaan, mutta hyökkäykseen löytyy kolmeen ketjuun asti aivan timanttista pelaajaa.
Puolustus ei ehkä ole ihan samaa tähtiloistoa, mutta hyvää tasoa kuitenkin. Maalilla ykkösvahdin tittelin napannee Keith Kinkaid, joka lähtökohtaisesti ei ole NHL:n parhaimmistoa, mutta hän pelasi kuitenkin varsin mukavan loppukauden NHL:ssä (vaikka ei pleijareissa onnistunut) ja ei kalpene esimerkiksi Suomen vahteihin verratessa.
Venäjä
Nyt sekin on sitten nähty, että Venäjää ei voi pitää ennakkosuosikkina edes mitaleille. Onhan Venäjällä heittää hyökkäykseen Jevgeni Dadonovin ja Nikita Gusevin kaltaisia nimiä, mutta muutamat poisjäännit tarkoittavat sitä, että aivan kärkeen ei ole tällä listalla asiaa. Näissä kisoissa muut isot maat ovat saaneet kovia vahvistuksia NHL:stä, eli vaikka Venäjän joukkue on sinänsä kova, niin muut ovat vaan vielä vahvempia!
Venäjä pelaa ns. helpommassa lohkossa ja alkusarja ei tälläkään joukkueella aiheuttane suuria ongelmia. Tuloksena voi silti olla sijoitus toisena tai kolmantena, jolloin puolivälierävaiheessa vastaan voi hyvin asettua joku joukosta Kanada, Suomi, USA. Tämä tarkoittaa sitä, että Venäjän tie saattaa näissä kisoissa päättyä jopa puolivälieriin.
Tshekki
Tshekin toiveet pärjäämiseen tämän vuoden kisoissa voidaan asettaa maalivahti Pavel Francouzin harteille. KHL:n parhaimpiin vahteihiin lukeutunut Francouz siirtynee ensi kaudeksi NHL:ään. Muuten Tshekin joukkue ei aiheuta suuria hurraa-huutoja. Puolustus on todella nimetön ja hyökkäyksestä uupuvat todelliset supernimet. On siellä toki Dominik Kubalikin ja Roman Cervenkan kaltaisia pelaajia mukana, mutta muiden kärkimaiden NHL-nimet ovat omassa luokassaan. Tshekki onkin etukäteen laitettava ennemmin keskikastin taisteluun mukaan, kuin huippumaiden sekaan.
Sveitsi
Sveitsi pärjää perusryhmityksellä vertailussa ns. heikompiin maihin nähden. Tämän vuoden kisoissa alemman keskikastin joukkueet ovat (Tanskaa lukuun ottamatta) melkoisen kevyillä ryhmillä mukana, joten olympialaisissa vaisuhkosti esiintynyt Sveitsi noussee nyt kuitenkin kahdeksan joukkoon mukaan. Sveitsin kotimainen sarja on tätä nykyä varsin kova sarja ja ihan vertailukelpoinen Suomen SM-liigaan. Näin ollen sveitsiläisiä ei ole missään nimessä syytä aliarvioida. Tämän lisäksi NHL:stä saapuu joukkuetta vahvistamaan Nino Niederreiter.
Tanska
Kisaisäntä Tanska on paperilla erittäin mielenkiintoinen. Puolustukseen on käytettävissä huippupelaaja Philip Larsen ja hyökkäyksestä löytyy Nicklas Jensenin ja Frans Nielsenin kaltaisia nimiä. Kaiken huippuna Tanskan maalilla pelaa Torontossa vahvan kauden pelannut Frederik Andersen. Tanska nousee omissa pohdinnoissa nimenomaan maalivahdin takia Saksan edelle. Pienenä etukäteisvinkkinä voinee mainita sen, että tällä hetkellä kertoimissa Saksa on asetettu Tanskan edelle avausotteluun. Itse näen joukkueiden tasoeron päinvastaisena ja peleihin olen jo ottanut Tanskaa.
Saksa
Olympialaisissa vakuuttanut Saksa on tässä listauksessa ehkä yllättävänkin alhaalla. Totuus on kuitenkin se, että nämä MM-kisat ovat selvästi kovatasoisemmat kuin olympialaiset. Vaikka Saksa sai Leon Draisatl:n mukaan, niin joukkueen muu runko on kuitenkin aavistuksen köykäinen. Toisaalta vahva olympiamenestys voi innostaa joukkuetta jälleen pelaamaan tasonsa ylärajoilla, jolloin joukkue olisi etukäteen odotetua vahvempi.
Slovakia
Slovakia on aina välillä yllättänyt arvokisoissa, mutta vaikea on tällä nimilistalla odottaa Slovakialta suuria ihmetekoja. Mikäli joukkueen maalivahdit onnistuvat ja puolustuspeli pysyy kasassa, niin sen verran joukkueesta kuitenkin löytyy tehokkuutta, että sarjapaikan säilyttämisessä ei pitäisi olla ongelmia.
Latvia
Kuten Slovakia, niin Latviakin on valunnut alemmas ennakko-odotuksissa parhaista vuosistaan. Hyökkäyksestä löytyvät vielä muun muassa Miks Indrasis, Roberts Bukarts ja Mikelis Redlihs, mutta siihen se sitten käytännössä jääkin. Sen verran eroa muihin häntäpään joukkueisin kuitenkin löytyy, että sarjapaikka uusiutunee.
Valko-Venäjä
Valko-Venäjä on vaaravyöhykkeellä jopa putoamista ajatellen. Joukkueesta uupuu monia tärkeitä pelaajia. Mukana on sentään vielä Geoff Platt ja muutama muu pisteisiin kykenevä pelaaja, mutta kokonaisuutena joukkue ei vakuuta. Vaikka Ranska ja Itävaltakin ovat kohtuullisen heikkoja, niin mitään saletteja voittoja ei Valko-Venäjälle ei heitä vastaan voi luvata.
Norja
Norja on mukana kisoissa tavanomaista heikommalla kokoonpanolla. Hyökkäyksestä löytyy tuttuja nimiä, mutta usein kisoissa mukana olleet kovat nimet kuten Mats Zuccarello ja Patrick Thoresen uupuvat. Tämä tekee ison loven Norjan ryhmään ja pudotuspelihaaveet tuntuvat todella kaukaisilta. Aivan varmaksi ei voi luvata, että Norja voittaisi sitkeän Etelä-Koreankaan, joten tässä vaiheessa on pakko jättää auki vaihtoehto myös putoamiselle. Ennakkovihjeenä voi tässä mainita avauskierroksen ottelun Latviaa vastaan. Vetomarkkinoilla Norja on asetettu suosikiksi, mutta itse näen Latvian pelaajamateriaalissa edellä ja olen tähän lyönyt vetoa Latvian puolesta päälle 2,50:n kertoimilla.
Ranska
Ranska joutuu Norjan tavoin kisoihin ilman muutamia tuttuja nimiään. Poissa ovat Antoine Roussel, Pierre-Edouard Bellemare ja luultavasti myös Charles Bertrand. Viime kisojen pirteä ilme voi vaihtua vaikeuksien turnaukseen. Mukana on kuitenkin puolustukseen Yohann Auvitu ja hyökkäykseen kova tykki Stephane da Costa, joten kyllä Ranskaa voidaan pitää suosikkina Itävaltaa vastaan.
Itävalta
Itävalta on tunnettu hissiliikkeestään A- ja B-sarjan välillä ja niin tälläkin kertaa joukkue on "suosikki" putoamaan lohkostaan. Joukkueelta löytyy hyökkäykseen muutamia jämäkkiä nimiä, mutta onhan tuo joukkue etukäteen melkoisen köykäinen. Mahdollisuudet säilymiseen ovat kuitenkin olemassa, kun Ranska ei saa ihan parasta ryhmäänsä mukaan ja Valko-Venäjäkin on hyvänä päivänä voitettavissa.
Etelä-Korea
Etelä-Korea tuli kiekkoväelle tutuksi olympialaisissa ja pelasihan joukkue muutaman ottelun todella pirteästi! Joukkueen maalivahti Matt Dalton pystyy hyvänä päivänä pitämään lukemat siedettävinä, joten terävällä viimeistelyllä ja pienellä hurmoksella Etelä-Korealla on mahdollisuudet haastaa esimerkiksi Latviaa tai Norjaa. Etukäteen on toki helppo ennustaa joukkueelle putoamista.
Kommentit (0)