Katsaus SM-liigan alkukauteen joukkueittain

Katsaus SM-liigan alkukauteen joukkueittain

JussiQ blogi

Comments: 0

SM-liigassa on takana kutakuinkin kahdeksan kierrosta ja nyt onkin hyvä hetki tutkia alkukautta joukkueittain. Käydään joukkueet läpi sarjataulukon piste/ottelu järjestyksen perusteella.

1. TPS (2,38 pistettä/ottelu)

Turkulaiset ennustettiin ennen kautta kärkikahinoihin ja alkukausi on ollut TPS:ltä vahva. Joukkue on kerännyt pisteitä jokaisesta kauden ottelusta. TPS:n ylivoima on toiminut ja nimekkäät pelaajat ovat laittaneet kiekkoa reppuun hyvällä prosentilla. Jos jotain huolestuttavaa TPS:n esityksestä on kaivettava, niin tasakentällisin joukkue on ollut laukausten määrässä altavastaajana, 287 - 306 (-19). Pitkän päälle tuollainen tahti voi kostautua. Lisäksi huolta aiheuttaa Ilari Filppulan loukkaantuminen.

Pelaajista mainittakoon kokeneet ketut Tomi Kallio ja Eric Perrin, jotka ovat olleet tilastojen valossa liekeissä. Puolustajista Ilkka Heikkinen on pelannut vakuuttavimmin. Maalivahtipeli on ollut moitteetonta. Eniten petrausta kaivataan Ilkka Pikkaraiselta, jolla on kasassa seitsemästä ottelusta vain yksi maali.

2. JYP (2,25 pistettä/ottelu)

Myös JYP on odotetusti sarjan kärkijoukoissa. Toisin kuin TPS, niin JYP on onnistunut hallitsemaan myös laukaustilastoja tasakentällisin 351 - 318 (+33). Alivoimapeli on joukkueella ollut kuitenkin heikkoa. Juuso Puustinen ja Antti Suomela ovat olleet JYPin kovimmat nimet alkukaudella. Erityismaininnan ansaitsee myös Robert Rooba, joka on yllättänyt kaikki hyvällä pelillään. Neljä tehtyä maalia lähentelee jo hänen SM-liigauran kausiennätystä (nykyinen ennätys on viisi maalia, kaudelta 2014-15).

Joukkueen maalivahtipeli on ollut tilastojen valossa aavistuksen odotuksia heikompaa. Torjuntaprosentit 91% (Juho Olkinuora) ja 90,65% (Eetu Laurikainen) jättävät parantamisen varaa. Heikot prosentit selittyvät suurelta osin kuitenkin koko joukkueen kehnolla alivoimapelaamisella ja sen kummempaa murhetta JYPin maalivahdeista ei kannata ottaa.

3. Lukko (2,00 pistettä/ottelu)

Lukko on ollut viime kauteen verrattuna pirteä ilmestys. Pekka Virta on saanut joukkueen pelaamaan hyvää lätkää ja raumalaisille voikin ennakoida positiivista kautta. Etenkin erikoistilanteet ovat sujuneet mallikkaasti. Joukkueen kärkiosaaminen on sen verran kovaa, että vahvan ylivoimapelaamisen voi odottaa jatkuvan koko kauden. Tasakentällisin petrattavaa vielä löytyy tilastojen mukaan, laukaukset 268 - 276 (-8).

Pelaajista vahvimmin kauden on aloittanut puolustaja Janne Niskala. Hulppealla 25 minuutin keskiarvolla pelannut Niskala on nostanut tasoaan viime kaudesta selvästi. Hyökkääjistä maininnan ansaitsee Eetu Koivistoinen, joka jo nyt sivuaa viime kauden kokonaismaalimäärää neljää. Maalilla Kaapo Kähkönen on ollut erittäin hyvä.
Damien Fleuryn tehot 0+2 eivät kohtaa häneen asetettuja odotuksia. Joakim Hilldingin esitykset ja tehot 1+1 eivät myöskään aiheuta hurraa-huutoja. Hilldingin aloitusprosentti 38,5% on Liigan huonoin vähintään 100 aloitusta ottaneiden keskuudessa. Lukon keskiviikon Tappara-otteluun Hillding onkin siirretty laitahyökkääjän paikalle.

4. Pelicans (1,75 pistettä/ottelu)

Lahtelaiset ovat olleet alkukaudella vahvoja. Joukkueen erikoistilannepelaaminen on toiminut ja tasakentällisin paine on ollut vahvasti vastustajan päädyssä. Laukaustilasto tasakentällisin 343 - 283 (+60) on Liigan ylivoimaisesti paras. Voisi jopa sanoa, että Pelicansilla on potentiaalia kiristää pistetahtia, mikäli pelin hallinta jatkuu vastaavana.

Hyökkäyksessä Iikka Kangasniemi on ollut joukkueen johtohahmo Miska Siikosen ohella. Vähemmän peliaikaa saaneista on huomioitava Aleksi Rekosen vahva panos, jonka tehot 1+4 ovat hyvät ja laukaustilasto tasakentällisin (corsi) on hulppeat 47 plussalla. Edellä koko SM-liigasta on ainoastaan seurakaveri Juha Leimu (+53) ja HIFK:n Teemu Eronen (+53). Puolustuksesta esiin on nostettava myös 22-vuotias tulokas Casimir Jürgens (tehot 1+2). Maalivahdeista hienosti pelannut Joona Voutilainen on jopa syrjäyttämässä Janne Juvosta ykkösvahdin paikalta.

5. Ässät (1,75 pistettä/ottelu)

Porilaisia ei ennakoitu kauden alla näin korkealle ja suunta saattaakin jatkossa olla ennemmin alas- kuin ylöspäin. Pelaajamateriaaliin nähden Ässät on esiintynyt vallan mainiosti etenkin kotonaan. Vieraspeleissä erikoistilannepelaaminen ei ole toiminut. Viitteitä mahdollisesta pistetahdin hiipumisesta antavat myös varsin karut laukaustilastot tasakentällisin. Joukkue on sarjan toiseksi heikoin tuossa tilastossa lukemin 228 - 284 (-56). Simon Suorannan loukkaantuminen on myös iso kolaus.

Pelaajista positiivisimmin on esiintynyt puolustaja Maksim Matushkin, joka johtaa seuran sisäistä pistepörssiä tehoin 3+4. Tulokas Jesperi Kotkaniemi on vastannut loistavasti häneen asetettuihin odotuksiin. Vikkelä hyökkääjä on naputellut mukavat kuusi pistettä alkukauden otteluissa. Maalivahdeista Andreas Bernard on pelannut varsin odotetusti. Kakkosvahdiksi ennakoitu Henri Kiviaho on saanut yllättävän paljon peliaikaa, mutta torjuntaprosentti 90,79% voisi olla parempi. Toisaalta Kiviaho on pelannut selvästi vaikeampia otteluita kuin Bernard.

6. Kärpät (1,62 pistettä/ottelu)

Oululaisten alkukausi on ollut kutakuinkin odotettu. Peliesityksiin nähden Kärpillä voisi olla pisteitä aavistus enemmänkin. Joukkueen laukaustilasto on mukavasti plussalla 321 - 289 (+32). Ylivoimapeli on hieman yllättäen takkuillut, joten sieltä on varaa puristaa vielä lisää maaleja kehiin.

Charles Bertrand on ollut oululaisten kuumin nimi kuudella maalillaan. Ville Leskinen aloitti kauden myös mainiosti, mutta hän on ollut viime ottelut toipilaana. Puolustuksen yllätysnimi on ollut 22-vuotias Teemu Kivihalme, joka on ansaitusti ottanut paikkansa pelaavasta kokoonpanosta. Maalivahdeista nuori Veini Vehviläinen on pelannut kokenutta Jussi Rynnästä vakuuttavammin, mutta eiköhän Rynnäskin paranna peliään kauden edetessä.

7. KooKoo (1,62 pistettä/ottelu)

Kouvolalaiset ovat aloittaneet kauden varsin pirteästi. KooKoon sarjaohjelma on ollut toistaiseksi kuitenkin varsin suotuisa ja pelien kovetessa pistetahtikin saattaa aavistuksen hiipua. Ylivoimalla on tulosta tullut jopa siihen tahtiin, että vastaava meno tuskin koko kautta jatkuu. Tasakentällisin KooKoo on hyvin pysynyt muiden mukana, laukaustilasto on tosin aavistuksen pakkasella 330 - 337 (-7).

Pelaajista puolustaja Emil Kristensen on ollut KooKoon alkukauden paras pelaaja. Joukkue on suorittanut tasaisen varmasti ja varsinaisia heikkoja lenkkejä ei ryhmästä löydy.

8. Tappara (1,57 pistettä/ottelu)

Tappara löytyy listalta selvästi odotettua alempaa. Joukkueen alkukausi on ollut todella tuskainen. Otteista on paistanut tasapaksuus ja joukkueen profiilipelaajat eivät ole onnistuneet viimeistelyssä odotettuun tahtiin. Kaikesta huolimatta Tapparan laukaustilasto tasakentällisin on plussalla lukemin 294 - 271 (+23). Lieneekin vain ajan kysymys, milloin Tapparan peli lähtee rullaamaan toden teolla.

Puolustajat Mikko Lehtonen ja Aleksi Salonen ovat pelillään pitäneet Tapparan pisteissä kiinni. Kapteeni Jukka Peltola on pelannut tuttuun tapaansa. Muuten joukkueesta on vaikea nostaa selviä onnistujia. Odotuksiin nähden esimerkiksi Tomas Zaborsky, Niko Ojamäki ja Otso Rantakari ovat olleet todella vaisuja. Maalivahti Dominik Hrachovinakaan ei ole viime kauden tahtiin loistanut.

9. HPK (1,38 pistettä/ottelu)

HPK:n alkukausi on ollut aavistuksen mollivoittoinen. Viime kauden yllättäjäjoukkue on tuskaillut tehottomuuden kanssa. Kaikeksi onneksi maalivahtipeli on toiminut erittäin hyvin. Viime kaudella HPK kontrolloi peliä tasakentällisin, mutta tällä kaudella joukkue ei ole pystynyt vastaavaan. Laukaustilasto tasakentällisin löytyy sarjan häntäpäästä, 261 - 284 (-23).

Hyökkääjistä Teemu Turunen on pelannut odotusten mukaan, kuten myös Otto Paajanen ja Oula Palve. Tehoja on jääty kaipailemaan muun muassa Mikko Lehtoselta ja puolustaja Mathias Porselandilta. Harjoituskaudella loistanut Victor Backman on ollut SM-liigan peleissä vaisu. Maalivahdit Emil Larmi ja Antti Karjalainen ovat torjuneet HPK:lle alkukaudella useita pisteitä.  

10. Sport (1,38 pistettä/ottelu)

Vaasalaisten alkukausi on ollut varsin vaihteleva. Peli on ollut ajoittain varsin hyvää, mutta pari isoa romahdusta on saanut maalieron näyttämään karsealta (25-34). Voidaan sanoa, että alivoimapelissä on ollut mukana reilusti huonoa tuuriakin. Tasakentällisin Sportin laukaustilasto on plussalla 301 - 283 (+18). Tämä antaa uskoa tulevaan, mutta heikko maalivahtipeli saattaa jatkossakin kostautua.

Maalivahdeista Rasmus Rinne on jatkanut viime kauden kehnoa tahtia, jos huomioidaan harjoituspelit ja SM-liigassa pelattu yksi ottelu. Mika Järvinenkään ei ole ykkösvahtina loistanut. Onkin erikoista, jos seurassa ei asiaan vähitellen herätä.

Hyökkäyspää on Sportilla kunnossa. Michael Parks on jatkanut samaa tahtia kuin harjoituskaudella ja Markus Nenonen on ollut aktiivinen ja pisteitäkin on syntynyt. Pettymyksiä ei hyökkääjistä löydy. Puolustajista Oskari Manniselta voisi jatkossa odottaa enemmän. Joni Tuulola on naputellut isolla peliajalla mukavasti pisteitä.

11. KalPa (1,25 pistettä/ottelu)

Kuopiolaisille ei ennustettu helppoa kautta, sillä joukkue on muuttunut (heikentynyt) aika lailla viime kaudesta. Maalinteko on tökkinyt pahasti hyökkäyksen laatuvajeen takia. KalPa parantanee kauden mittaan viimeistelyään, mutta suurta tehopiikkiä ei kannata odottaa. Maalivahtipeli on ollut hyvällä tasolla. Tasakentällisin laukaustilasto on kohtuullinen 301 - 310 (-9).

Joukkueen paras pistemies (6 ott. 2+1) Alex Lavoie on ollut hyllytettynä pari viimeistä ottelua. Harvoin tehottomasta joukkueesta tulee tehokkaampi, jos pisteisiin pystyvä pelaaja siirretään syrjään. Käytännössä kaikki hyökkääjät ovat alisuorittaneet paitsi Topi Piipponen ja Frank Gymer. Pisteillä hekään eivät ole loistaneet, mutta tasakentällisin heidän laukaustilastonsa (corsi) on joukkueen parhaimmistoa. Puolustajat Santeri Lukka ja Juuso Riikola pystyvät jatkossa kääntämään pelejä kuopiolaisille.

Maalivahti Denis Godla on ollut erinomainen. Näillä näkymin KalPalle ei tule ikävä Eero Kilpeläistä. Niko Hovinen oli harjoituspeleissä myös erittäin hyvä, kuten kauden ainoassa pelissään. Hän on nyt kuitenkin loukkaantumisen takia sivussa. Jää nähtäväksi pitääkö Hovinen loppukaudella tasonsa, sillä viime vuosina hänen pelinsä on heitellyt illasta toiseen varsin paljon. Riku Helenius on pätevä paikkaaja Hoviselle.

12. HIFK (1,00 pistettä/ottelu)

HIFK on tuomittu mediassa ja sosiaalisessa mediassa alkukauden osalta täysin. On totta, että pisteitä ei ole tarttunut matkaan mairittelevaan tahtiin, mutta osa voidaan pistää ihan heikon tuurin piikkiin. Myös loukkaantumiset ovat haitanneet helsinkiläisiä. HIFK on kuitenkin suoriutunut tasakentällisin laukaustilaston mukaan sarjan neljänneksi parhaiten lukemin 331 - 300 (+31). On vain ajan kysymys, milloin hieman tehottomasti pelanneet, mutta kuitenkin laadukkaat hyökkääjät alkavat iskeä kiekkoa reppuun paremmalla prosentilla.

Toisaalta IFK:n materiaali ei ole niin hyvä suhteessa siihen käytettyyn rahamäärään, mutta kyllä joukkueen pitäisi noilla pelaajilla taistella helposti suorasta pudotuspelipaikasta. Positiivisia yllättäjiä tällä kaudella ovat olleet Thomas Nykopp ja Lennart Petrell. Puolustaja Teemu Eronen on ollut todella vakuuttava. Tehot 3+5, laukaukset 54 ja SM-liigan paras corsi-lukema +53 kertovat kaiken. Maalivahti Atte Engren on ollut odotetun hyvä.

13. Ilves (1,00 pistettä/ottelu)

Ilveksen alkukausi on ollut varsin haastava. Nuori ryhmä ei ole onnistunut hyödyntämään maalipaikkojaan ja maalivahtipelikin on hieman ailahdellut. Potentiaalia joukkueesta löytyy kuitenkin parempaan. Hyökkäyksestä tullaan varmasti kauden mittaan saamaan enemmän irti. Laukaustilasto tasakentällisin on varsin kohtuullinen 295 - 293 (+2).

Eemeli Suomi ja Arttu Ruotsalainen ovat olleet alkukauden valopilkkuja hyökkäyksessä. Selvästi parempaa on jatkossa syytä odottaa esimerkiksi Sami Sandellilta, Otto Koivulalta ja Teemu Rautiaiselta. Puolustajista Stefan Espeland ei ole vakuuttanut muutamasta pisteestä huolimatta. Maalilla Antti Lehtonen ei ole pystynyt jatkamaan viime kauden otteitaan, mutta todennäköisesti kauden edetessä hänenkin pelinsä tulee paranemaan.

14. SaiPa (1,00 pistettä/ottelu)

SaiPan erikoistilannepelaaminen on ollut alkukaudella heikkoa. Kun kiekko alkaa näissä tilanteissa pomppia enemmän lappeenrantalaisille, niin pisteitäkin tulee enemmän. Toisaalta tuolla pelaajamateriaalilla ei liikoja voi odottaa. Joukkue on kuitenkin pelillisesti ollut varsin hyvä odotuksiin nähden. Tasakentällisin laukaukset ovat selvästi plussalla 283 - 265 (+18). Jatkossakin joukkue joutuu kuitenkin tekemään kovan työn maalien eteen, kun parin kärkimiehen jälkeen pelaajien taso laskee selvästi.

Hyökkääjistä David Goodwin ja Jonatan Tanus ovat olleet varsin hyviä. Puolustajista Lasse Lappalainen on nostanut tasoaan aiempiin kausiin verrattuna. Hyökkääjistä esimerkiksi Roy Radke, Kim Strömberg ja Anssi Löfman ovat olleet odotuksiin nähden vaisuja. Maalin suulla Frans Tuohimaa on odotetusti napannut ykkösvahdin paikan Jussi Markkaselta, jonka alamäki on jatkunut viime kauden mukaisena.

15. Jukurit (0,78 pistettä/ottelu)

Jukurit ennustettiin kauden alla häntäpään taisteluun ja niin on toistaiseksi käynytkin. Joukkueen materiaali on todella kevyt, eikä joukkueesta löyty luontaisia maalintekijöitä. Kun puolustus- ja maalivahtipelikin (Sami Rajaniemen osalta) on ollut odotettua huonompaa, niin Jukurit on varsin ansaitusti sarjan viimeisellä sijalla. Huolestuttavaa on sekin, että joukkue on SM-liigan selvästi heikoin tasakentällisin laukaustilastossa lukemin 306 - 401 (-95). Tämä tarkoittaa sitä, että peli pyörii useimmin mikkeliläisten omassa päädyssä ja tehottomille hyökkääjille ei edes tule kovin paljon maalipaikkoja. Puolustajilta ei edes ole odotettavissa apua hyökkäyspäässä.

Pelaajista on vaikea nostaa onnistujia esiin, sillä sen verran tasapaksua on koko joukkueen suorittaminen ollut. Tulokasmaalivahti Juhana Aho on pelannut kaksi hyvää ottelua Jukurien maalilla. Vastaavasti isomman vastuun kantanut Sami Rajaniemi ei ole vakuuttanut. Toisaalta edellisten kausien tilastojen perusteella hänellä on kyllä potentiaalia parantaa.

Joukkueiden laukaustilastot tasakentällisin on poimittu SM-liigan sivujen "Edistyneet"-taulukosta.

Kommentit (0)