Liigan joukkueiden pelitasojen vaihtelut - katso kaaviokuvat

Liigan joukkueiden pelitasojen vaihtelut - katso kaaviokuvat

JussiQ blogi

Comments: 0

Liigan joukkueiden xG:n vaihtelut kauden 2018-19 aikana

Alla kuvaajissa on joka joukkueen pelitason kehitys (xG, score/venue adjusted) kauden mittaan. Käyrä muodostuu viiden ottelun liukuvan keskiarvon mukaan. Yksinkertaistettuna: Jos lukema on 50%, niin silloin joukkue on luonut ja päästänyt yhtä paljon maalipaikkoja (niiden laatu huomioiden).

On hyvä huomioida, että näitä lukuja ei kannata suoraan omissa laskelmissa käyttää. Käyrissä ei ole huomioitu esimerkiksi vastustajan tasoa, eli jollekin notkahdukselle voi olla syynä vaikkapa vaikea otteluohjelma. Lisäksi luotettavampi menetelmä joukkueen tason selvittämiseen on huomioida kauden kaikki pelit painottaen uusimpia enemmän.

Kaiken lisäksi on hyvä muistaa, että pelkät xG-luvut eivät huomioi joukkueen pelaajamateriaalin vahvuutta (maalintekotaito, maalivahtien taso). Nämä kaaviot ovat kuitenkin varsin mielenkiintoisia, kun tutkitaan miten joukkueen pelitasot ovat kauden mittaan vaihdelleet. Pienemmät nousut ja laskut menevät ihan varianssin piikkiin, mutta isomman skaalan muutokset voivat paljastaa jotain enemmänkin.

Kommentit (0)