Liigan ranking: Vajoaako Ässät jopa sarjan jumboksi?

Liigan ranking: Vajoaako Ässät jopa sarjan jumboksi?

JussiQ blogi

Comments: 0

Liigakausi pyörähtää käyntiin perjantaina. Nyt onkin hyvä käydä hieman läpi joukkueiden tulevan kauden odotuksia. Aloitetaan pohdinnat rankingin häntäpäästä ja kärkijoukkueet ovat käsittelyssä toisessa jutussa (Pitkäveto-apu: Liigan parhaat jääkiekkojoukkueet). Joukkueen nimen perässä on todennäköisin sijoitusarvio tulevalle kaudelle.

KooKoo: sijat 14-15.
Etukäteen arvioituna Liigan heikoin joukkue. Joukkueessa on muutamia selkeitä profiilipelaajia, kuten Josh Green ja Jarkko Malinen. Hekään eivät kuitenkaan koko liigan tasolla ole mitään sateentekijöitä. Parin kärkiketjun jälkeen tulee valtava pudotus pelaajien tasossa ja joukkue antaakin muihin nähden eniten tasoitusta kehnolla joukkueen syvyydellä. Jumbosija ei ole kuitenkaan aivan kirkossa kuuluttettu. Siitä lisää seuraavan joukkueen kohdalla.

Ässät: sijat 14-15.
Porilaisten ryhmä on kokenut isoja menetyksiä viime kauden jälkeen. Korvaavat pelaajat ovat olleet lähinnä ryminäpuolen edustajia, eikä niinkään pisteidentekijöitä. Puolustuksesta uupuu selkeä pelillinen liideri, tosin nuori Valtteri Viljanen on positiivinen piristys vanhempien jo parhaat päivänsä nähneiden puolustajien joukossa.

Porilaisten hyökkäys näyttää suoraan sanottuna varsin kehnolta. Terveiden kirjoissa olevilta pelaajilta ainoastaan Jarno Kärjeltä voi odottaa kunnon maalisaldoa. Tilannetta ei helpota se, että kärkiketjujen miehistä loukkaantumisten takia alkukaudesta uupuvat Michael Ryan, Matti Kuparinen ja Masi Marjamäki. Loukkaantumiset huomioiden porilaisten hyökkäystä on vaikea nähdä edes KooKoon vastaavaa parempana. Hankala alkukausi saattaa siis hyvinkin ajaa patapakan laivan karille, josta irti pääseminen voi olla tuskaista. Kaiken lisäksi joukkue joutuu pelaamaan kymmenen ensimmäistä peliään vieraskaukalossa kotihallin remontin takia. Ei siis mitenkään helpot lähdökohdat kauteen. Pudotuspelipaikka olisi jättiyllätys.

HPK: sijat 12-13.
Aika Juuse Saroksen jälkeen ei ole helppoa Hämeenlinnassa. Jere Myllyniemi ei ole saman tason korvaaja, joten joukkueen on petrattava muilla osa-alueilla. Puolustuksen uudeksi liideriksi kaavaillaan Joni Tuulolaa, jolla eväitä kyllä löytyy, mutta hän on kärsinyt loukkaantumisesta kauden alla. Hyökkäyksestä löytyy muun muassa Vojtech Polakin, Riku Hahlin ja Antti Miettisen kaltaisia nimiä, jotka takaavat sen, että Ässät ja KooKoo pysyvät kuitenkin HPK:n takana. Joukkueen materiaali on kuitenkin melkoisen kapea, eli tärkeiden pelimiesten pitää pysyä kunnossa läpi kauden. Lisäksi iso vaihtuvuus viime kaudesta ei helpota etenkään kauden alkua. Kapuaminen kympin joukkoon vaatii muun muassa maalivahtipelin onnistumista odotuksia paremmin.

Sport: sijat 12-13.
Hannu Toivosen lähtö kirpaisi vaasalaisia hieman, mutta Mika Järvinen pystyy parhaimmillaan hänet korvaamaan. Vaasalaisten puolustus näyttää paperilla varsin kilpailukykyiseltä. Koko kuusikko (Niko Peltola, Jake Newton, Mike Brennan, Aleksi Laakso, Oskari Manninen ja Mikko Pukka) on vahvaa liigatasoa ja päihittää vertailussa selkesti esimerkiksi Ässien vastaavan.

Hyökkäyksessä tuikkii koko Liigankin tasolla kova nimi Charles Bertrand. Ranskalaisen jälkeen hyökkääjien taso kuitenkin laskee selvästi, joten Bertrandin pysyminen terveenä onkin ratkaisevan tärkeää joukkueen menestymisen kannalta. Bertrand on kärsinyt kauden alla loukkaantumisesta, mutta hän kuitenkin lienee pelikuntoinen kauden alkaessa. Vaasassa voidaan haaveilla jopa pudotuspelipaikasta, mikäli valmetaja Tomek Valtonen saa piiskattua joukkueen pelaamaan aktiivista peliään ottelusta toiseen. Jumboksi jääminen olisi yllätys ja pettymys.

Ilves: sijat 10-11.
Maalivahti Hannu Toivonen takaa tamperelaisjoukkueelle hyvän perustan. Joukkueen puolustus Marcus Fageruddin, Jarkko Näppilän ja Blake Kesselin johdolla näyttää myös varsin hyvältä. Hyökkäyspäästä löytyy myös kovia nimiä Sami Sandellin, Teemu Rautiaisen ja Joonas Vihkon muodossa. Tapio Laakso tuskin aivan viime kauden pistetehtailuun yltyy, mutta tuskin nyt floppaakaan. Sekä puolustuksesta että hyökkäyksestä lähti muualle avainpelaajia, joten isohko vaihtuvuus tuo aavistuksen epävarmuutta ilmoille. Teoriassa Ilveksen voisi sijoittaa rankingissa pelaajiston pohjalta ylemmäksikin, mutta valmennus kalpenee verrattaessa esimerkiksi Pelicansiin.

Pelicans: sijat 9-11.
Petri Matikaisen taitoihin luotetaan Lahdessa. Kehno viime kausi halutaan varmasti nopeasti unohtaa ja joukkueella onkin kaikki eväät jättää viime kauden muistot kauas historiaan. Jotain hyvää edellisestä kaudestakin jäi, sillä maalivahti Janne Juvonen teki varsin hyvän läpimurron liigaan ja hänen varaansa voikin hyvillä mielin torjuntavastuun antaa. Puolustuksessa riittää hyviä pelimiehiä ja hyökkääjistä Antti Erkinjuntti parantaa taatusti viime kauden tehopisteistä. Ykkössentteriksi kaavailtu Ryan Potulny on vielä hieman arvoitus, mutta eväät hyvään kauteen häneltä kuitenkin löytyy. Pelaajamateriaali ei kokonaisuudessaan hirveästi eroa muista alemman keskikastin joukkueista, mutta Matikaisen johdolla joukkue on kuitenkin vahvasti kiinni taistelussa pudotuspelipaikasta ja aavistuksen korkeampikaan sijoitus ei yllättäisi.

KalPa: sijat 8-10.
KalPan runkosarja sujui viime kaudella rutkasti yli odotusten. Tänä vuonna olisikin yllätys, mikäli kuopiolaiset kampeaisivat itsensä kuuden joukkoon. Viime kauteen verrattuna pelaajistoon tuli muutosta lähinnä hyökkäyksen osalta, jossa KalPa oli aavistuksen antavana osapuolena. Kysymysmerkkejä on esimerkiksi hyökkääjä Patrick Davisin harteilla. Teoriassa hänen pitäisi olla takuuvarma 30 pisteen pelimies, mutta viime kausi Kärpissä ei varsinaisesti mennyt putkeen. Pekka Virran tiukka pelisapluuna takaa kuitenkin kalakukoille hyvän pohjan tulevaakin kautta ajatellen. Materiaali on aavistuksen rajallinen, joten pudotuspeleistä tippumistakaan ei kannata ajatuksissa täysin poissulkea.

Blues: sijat 7-8.
Espoolaiset suorittavat vuodesta toiseen varsin tasaisesti sarjan keskivaiheilla. Viime kausi oli tosin runkosarjan osalta positiivinen poikkeus, kun joukkue selvitti tiensä kuuden joukkoon. Tänä vuonna edessä lienee paluu tutuille sijoille sarjan keskikastiin. Vaihtuvuus oli kohtuullisen pientä, tosin isoin muutos tapahtui maalivahdin paikalla. Viime kauden yllätysnimi Eetu Laurikainen suuntasi Pohjois-Amerikkaan ja tilalle palkattiin ruotsalainen Christian Engstrand. Tilastojen ja harjoituspelien pohjalta Engstrand vaikuttaa varsin pätevältä korvaajalta, mutta vasta itse liigakausi kertoo hänen tasonsa tarkemmin. Muista pelaajista mainittakoon puolustaja Otso Rantakari ja hyökkääjä Kim Hirschovits, joiden peliesitysten perusteella Blues käytännössä kukoistaa tai kaatuu. Toki etenkin hyökkäyksessä riittää laajuutta useampaankin laadukkaaseen ketjulliseen.

JYP: sijat 6-8.
JYPin viime kausi päättyi pronssijuhliin, mutta aivan vastaavaa menestystä ei ehkä kannata tältä kaudelta odottaa. Jyväskyläläiset pelasivat taitojensa ylärajoilla ja lisäksi muun muassa Eric Perrinin ja Markus Hännikäisen siirrot muualle eivät voi olla näkymättä joukkueen iskukyvyssä. Menetyksistä huolimatta JYPillä riittää vielä hyökkäyksessäkin tehomiehiä. Kovimpana uutena nimenä joukkueeseen saapui Janne Tavi, jolta voidaan hyvin odottaa päälle 30 pisteen kautta. Jani Tuppurainen ja Anssi Löfman ovat muita hyökkäyksen profiilipelaajia. Puolustuspäästä löytyy hyvin kiekollista osaamista, joten parhaimmillaan JYP taistelee kuuden joukkoon pääsystä. Viime kaudella ajoittain nähdyt maali-iloittelut lienevät kuitenkin jäämässä vähemmälle, vaikka harjoituspeleissä yksi erikoinen 8-4 -tulos vielä mukaan mahtuikin.

Kommentit (0)