Liigan joukkueiden viimeistelytehokkuudet

Liigan joukkueiden viimeistelytehokkuudet

JussiQ blogi

Comments: 0

Kävin aiemmassa kirjoituksessa (Viimeistelytehokkuus ja xG-lukemat jääkiekossa) läpi miten joukkueiden maalintekotehokkuutta hyödynnetään joukkueen tason määrittelyssä. Tässä jutussa on esimerkinomaisesti käsitelty tämän kauden Liigan joukkueet ja niiden tehokkuudet. Lukemat ovat suoraan Liigan sivujen edistyneistä tilastoista ja kuvaavat joukkueen laukausprosenttia 5 vs 5 -tilanteissa.

Joukkueiden laukausprosentit

HIFK 10,6% (Ero sarjan keskiarvoon: +1,6%, aiemmat kaudet 2017-18: +0,1% ja 2016-17: +1,2%)
Helsinkiläisten materiaali on Liigan kärkipään joukkueiden tasolla, joten keskimääräistä parempi viimeistelyprosentti on varsin perusteltua. HIFK:n kohdalla on syytä siis huomioida joukkueen hyvä tehokkuus maalipaikoissa. Hyvä korjaus joukkueelle voisi olla noin +1,0% paikkeilla, sillä tuollaisen +1,6% tehokkuuden jatkuminen vaatisi vieläkin laadukkaampaa joukkuetta.

HPK 7,4% (-1,6%, aiemmat kaudet -1,1% ja -0,4%)
HPK on tällä kaudella ollut todella hyvä pelin hallintatilastojen perusteella, mutta viimeistely on ontunut. Ennen kautta joukkueen materiaalia ei rankattu kärkipäähän, joten siinä mielessä ei ole yllätys, että joukkue välillä tuskailee viimeistelyn kanssa. HPK:n osalta on siis perusteltua odottaa, että joukkue ei pysty hyödyntämään maalipaikkoja parhaiden joukkueiden tasolla. Tuossa -1,6% lukemassa on kuitenkin jonkun verran epäonneakin mukana, joten noin suurta vähennystä ei ehkä ole tarpeen tehdä.

Ilves 9,2% (+0,2%, aiemmat kaudet +0,3%, -0,1%)
Ilveksellä on keskitason joukkueeksi varsin taitavia ja tehokkaita hyökkääjiä. Joukkue on helppo rankata viimeistelyn perusteella normaaliin keskitasoon.

Jukurit 9,8% (+0,8%, aiemmat kaudet -0,6%, -0,5%)
Jukurien tämän kauden viimeistelyprosentti on poikkeuksellisen korkea, kun huomioidaan joukkueen pelaajien laatu. Onkin varsin todennäköistä, että tämän kauden lukema on poikkeus ja todellinen taso on jossain nollan ja -0,5% välillä. Loppukaudelle on hyvä myös huomioida se, että joukkue on kaupannut useamman laadukkaan pelaajan pois. Näin ollen viimeistelyprosentin odotusarvo laskenee vielä entisestään.

JYP 7,3% (-1,7%, aiemmat kaudet +0,2%, -0,6%)
JYPillä on hyviä viimeistelijöitä joukkueessaan, joten tämän kauden äärimmäinen -1,7% lukema vaikuttaa yllättävän huonolta. Lukemassa on varmasti jotain perää, mutta noin kova miinuslukema sisältää varmasti myös huonoa tuuria. JYPin kohdalla lähtisin tällä hetkellä liikkeelle jostain -0,5% ja -1,0% välisestä lukemasta.

KalPa 7,8% (-1,2%, aiemmat kaudet -0,3%, +0,1%)
KalPan viimeistely on takkuillut osittain siitäkin syystä, että joukkueella on pitkin kautta ollut pahoja loukkaantumismurheita ja materiaali yksinkertaisesti ei ole riittänyt. Parhaalla kokoonpanolla pelatessaan KalPan voi odottaa lähestyvän ihan keskimääräisen joukkueen viimeistelytehokkuuksia. Lähtökohta KalPalle on jossain -0,5% paikkeilla.

KooKoo 7,5% (-1,5%, aiemmat kaudet -0,6%, -1,1%)
Vaikka KooKoolla on muutama todella kova nimi joukkueessaan, niin lähtökohtaisesti materiaali lukeutuu sarjan heikoimpiin. Siltä pohjalta ajatellen ei ole yllätys, että viimeistely ei ole sarjan parhaita. Lukema -1,0% tasolla kuvaa joukkuetta varmasti ihan hyvin.

Kärpät 10,6% (+1,6%, aiemmat kaudet +1,6%, +0,2%)
Kärppien huippuluokan materiaali takaa sen, että joukkueessa riittää taitavia viimeistelijöitä. Onkin täysin perusteltua olettaa, että Kärpät jatkossakin onnistuu maalipaikoissaan paremmalla prosenteilla kuin suurin osa muista joukkueista.

Lukko 8,7% (-0,3%, aiemmat kaudet +0,3%, +0,7%)
Lukon viimeistelyprosentti vastaa varsin hyvin joukkueen materiaalia. Lähtökohtaisesti joukkueen maalintekotehokkuus on hyvä rankata keskitason paikkeille.

Pelicans 9,7% (+0,7%, aiemmat kaudet -0,3%, +1,2%)
Pelicansin materiaali on hieman Liigan keskitason yläpuolella, joten joukkueen parempi viimeistelyprosentti on siltä pohjalta kohtuullisen odotettua, joten Pelicansin voi hieman nollan yläpuolelle asettaa.

SaiPa 9,6% (+0,6%, aiemmat kaudet +0,2%, -1,0%)
SaiPa on materiaaliltaan sarjan keskikastia, joten lähtökohtaisesti joukkue on syytä rankata keskitason paikkeille myös tehokkuuden puolesta.

Sport 10,1% (+1,1%, aiemmat kaudet -0,2%, -1,0%)
Sportin tehokkuus on materiaalin tasoon nähden reippaasti yläkanttiin. Vaasalaisten kohdalla saattaakin helposti mennä pieleen, jos joukkueelle antaa ekstraa tuosta tehokkuudesta. Pitkällä tähtäimellä joukkueen tasoon suhteutettuna lukema luultavasti painuisi jopa miinuksen puolelle, kuten parina aiempana kautena.

Tappara 10,1% (+1,1%, aiemmat kaudet -0,5%, +1,9%)
Tapparan tämän kauden lukemassa ei ole juurikaan kummasteltavaa. Materiaali on hyvää ja maalipaikat hyödynnetään keskimääräistä paremmin. Viime kauden -0,5% oli ennemminkin se poikkeus, kun useammalla hyvällä pelaajalla sattui eteen kuivempi kausi.

TPS 8,8% (-0,2%, aiemmat kaudet +1,0%, -0,1%)
Turkulaisten tehokkuus tasakentällisin on ollut jopa yllättävän heikkoa. Tälle saralle on kaiken järjen mukaan tulossa parannusta, sillä joukkueessa on kuitenkin riittävästi laatua. Lukemat +0,5% ja +1,0% välissä lienevät perusteltuja, mikäli joukkue pääsee kohtuullisen hyvällä kokoonpanolla pelaamaan.

Ässät 7,1% (-1,9%, aiemmat kaudet +0,5%, -1,2%)
Jos verrataan viimeistelyprosenttia joukkueen materiaaliin ennen kauden alkua, niin tämän kauden lukema on kyllä selkeästi alakanttiin. Mukana on siis huonoa tuuriakin, mutta toisaalta tämän hetken joukkueelta ei juuri tuota parempaa viimeistelyä ole syytä odottaa. Parhaat maalintekijät on kaupattu pitkin kautta muualle. Teoreettisesti ajatellen, jos Ässillä olisi edelleen kaikki parhaat pelaajat mukana, niin kyllähän tuo laukausprosentti todennäköisesti vähitellen lähtisi paranemaan. 

Yhteenveto joukkueiden viimeistelytehokkuuden odotusarvosta tällä hetkellä 5 vs 5 -pelissä

Suluissa tämän kauden toteutunut lukema.

Kärpät    +1,5% (+1,6%)
HIFK    +1,0% (+1,6%)
Tappara    +1,0% (+1,1%)
TPS    +0,5% (-0,2%)
Pelicans    +0,5% (+0,7%)
Ilves    0,0% (+0,2%)
Lukko    0,0% (-0,3%)
SaiPa    0,0% (+0,6%)
Sport    0,0% (+1,1%)
Jukurit    -0,3% (+0,8%)
KalPa    -0,5% (-1,2%)
JYP    -0,5% (-1,7%)
HPK    -0,7% (-1,6%)
KooKoo    -1,0% (-1,5%)
Ässät    -1,5% (-1,9%)

Kommentit (0)