Liigan ranking: Lukolla edessä haastava kausi

Liigan ranking: Lukolla edessä haastava kausi

JussiQ blogi

Comments: 0

Jatketaan Liigan rankingia kärkijoukkueiden osalta. Kaksi parasta erottuvat selkeästi, mutta sitten on tasaisempaa. Lukolle povaamme yleisiä odotuksia vaikeampaa kautta. Joukkueen nimen perässä on todennäköisin sijoitusarvio tulevalle kaudelle.

Aiemman jutun joukkueista sijoilla 7-15 voit lukea tästä: Pitkäveto-apu: Liigan heikoimmat jääkiekkojoukkueet.

Lukko: sijat 5-7.
Lukkoa pidetään yleisesti Kärppien ja HIFK:n kovimpana haastajana, mitä se parhaalla kokoonpanolla varmaan olisikin. Raumalaisia koetellaan kuitenkin kovalla kädellä loukkaantumisten muodossa, eikä kapea rinki kestä pitkän päälle pahoja poissaoloja. Ville Vahalahden kuntoutuminen kestää vielä tovin ja tämän lisäksi tärkeistä pelaajista uupuvat pitkään myös Olavi Vauhkonen ja Miika Koivisto. Kakkossentteri Eetu Kosken loukkaantumiseen seurajohto puuttui hankkimalla Kelly Zajacin joukkueeseen. Hyökkäyksessä odotuksia lastataan myös Porista siirtyneen Sami Lähteenmäen harteille. Hänellä on hyvät eväät naputella kovat tehopisteet, sillä vastuuta on luvassa. Puolustuksessa kolmikko Janne Niskala, Jesse Virtanen ja Ilkka Mikkola takaavat hyvän perustuksen, mutta reserviä on puolustuspäässäkin todella vähän.

Lukon materiaali on laadukas, mutta todella kapea. Tämä tarkoittaa sitä, että alkukauden raumalaiset pelaavat käytännössä kolmella hyökkäysvitjalla. Lukko saattaa ajoittain pelata erittäinkin hyvin, mutta peliruuhkassa kuormitus kärkimiehille ei taas voi olla näkymättä. KeuPasta tarjolla olevat täydennyspelaajat eivät ole tuntuneet nauttivan valmennusjohdon luottamusta edes merkityksettömissä harjoituspeleissä. Heille tuskin siis Liigassakaan on isoa vastuuta luvassa. Parhaalla kokoonpanollaan Lukko voisi hyvin haaveilla kolmen joukkoon pääsystä runkosarjassa, mutta haastava alkukausi johtanee kuitenkin siihen, että raumalaiset kamppailevat kuuden joukkoon sijoittumisesta. Jos joukkue on keväällä terveenä, niin Lukko saattaa jälleen kerran vääntää itsensä välieriin. Mestaruus olisi kuitenkin näistä lähtökohdista yllätys.

TPS: sijat 4-6.
Ari-Pekka Selin on saanut käsiinsä todella laadukkaan ryhmän. Etenkin hyökkäys vilisee muissa joukkueissa aiemmin tutuksi tulleita tähtiä. Mahdollinen menestyminen ei tule siis pelaajamateriaaliin kaatumaan. Lähinnä epävarmuutta luo poukkoileva toiminta seurajohdossa. Saako valmennus kaiken tuen, eikä joukkueen päivittäiseen tekemiseen yritetä puuttua? Lähtökohtaisesti TPS on tukevasti taistelemassa pääsystä kuuden joukkoon, mutta mahdolliset loukkaantumiset (Esimerkiksi Nummelin/Tukonen) voivat hieman vaikeuttaa tuota. Lisäksi kehnot aiemmat kaudet painavat taustalla varmasti jossain määrin. Nyt on tulosta pakko tulla.

SaiPa: sijat 3-5.
Lappeenrantalaisista ei voi enää puhua yllättäjinä. Joukkue on viime kausien aikana vakiinnuttanut paikkansa Liigan ylemmässä keskikastissa. Tähän kauteen SaiPa pääsee mukavista asemista. Joukkue on hyvin kasattu joka osa-alueelta. Maalivahtipeli on Liigan eliittiä Jussi Markkasen johdolla ja Jani Nieminen on selvästi pätevämpi tuuraaja, mitä aiemmilla kausilla ollut Andreas Bernard. Vaikka Niemisen viime kausi ei aivan nappiin mennyt, niin hän on kuitenkin liigatasolla rutinoitunut ja kokenut vahti. Puolustuksessa Sam Lofquist on yksi sarjan parhaista ja hyökkäystä on mukava rakentaa muun muassa David McIntyren, Chad Raun ja Petteri Nokelaisen ympärille. Muutokset viime kauteen verrattuna olivat maltillisia. Dave Spinan ja Janne Tavin menetykset toki tuntuvat, mutta hyökkäyspää vahvistui Nokelaisen lisäksi harjoituskaudella erittäin pirteästi esiintyneellä Ville Järveläisellä. Näistä lähtökohdista voidaankin pitää jopa hieman yllätyksenä, mikäli SaiPa ei onnistuisi raivaamaan tietään kuuden joukkoon.

Tappara: sijat 3-4.
Viime kausien kestofinalisti Tappara menetti tälle kaudelle useita tärkeitä pelaajia, mutta uusiakin hankintoja tehtiin. Juha Metsolaa saapui korvaamaan Kärpissä kaksi peräkkäistä kultaa torjunut Tomi Karhunen. Metsolaa ei hävityistä finaaleista voi juurikaan syyttää, mutta Tampereella varmasti toivotaan, että Karhunen pystyy jatkopeleissä olemaan se viimeinen lukko mestaruustaistelussa. Kaikkia hyökkäyspään lähtijöitä ei ole pystytty paikkaamaan, mutta nuorista on nousemassa uusia vastuunkantajia. Esimerkiksi Patrik Laine on tehnyt kauden harjoitus- ja CHL-peleissä neljä maalia. Tappara on siis kokonaisuutena hieman heikentynyt viime kaudesta, joten ennakko-odotuksissa se on kohtuu selvästikin sarjan kärkikaksikon perässä, mutta kuitenkin tukevasti menossa kuuden joukkoon.

HIFK: sijat 1-2.
HIFK:n joukkue on pysynyt viime kauden jäljiltä varsin mukavasti kasassa. Täysin korvaamattomia pelaajia ei siirtynyt pois, ellei Nikolai Goldobinia sellaiseksi voi laskea. Tilalle tuli Ilveksestä Roope Hintz, joka tosin on kärsinyt loukkaantumisesta. Viime kaudella HIFK:n puolustus ei ollut aivan Liigan kärjen tasoa, joten uudet vahvistukset Tommi Taimi ja Joonas Järvinen olivat toivottuja hankintoja. Nyt HIFK:n pakistoa voidaan pitää yhtenä sarjan parhaista. Loukkaantumiset ovat hieman sotkeneet HIFK:n kauteen valmistautumista, mutta helsinkiläisten onneksi joukkueen parhaat pelaajat ovat säilyneet kohtuullisen terveinä. HIFK on Kärppien kovin haastaja ja olisi yllättävää, jos se nappaisi jonkun muun kuin ykkös- tai kakkossijan runkosarjassa.

Kärpät: sijat 1-2.
Kärpät on jälleen kerran suosikki sarjan voittajaksi. Lauri Marjamäki sai joukkueeseensa laatuvahvistuksia joka rintamalle. Joonas Donskoin tai Joonas Kemppaisen saappaita ei kukaan kuitenkaan suoraan pysty paikkaamaan, mutta siihen ei suoranaisesti ole tarvettakaan. Kärpillä on tarjolla laadukkaita hyökkääjiä joka ketjuun ja koko joukkueen peli on näyttänyt kauden alla jo erittäin yhtenäiseltä. Tällä kaudella mukana ei ole viime kauden tapaisia kallispalkkaisia vapaamatkustajia (Dan Spang, Ben Maxwell, Patrick Davis, Lukas Kaspar). Kärpät tulee olemaan erittäin vaikea voitettava, sillä joukkueen tiivis pelaaminen pitää vastustajan maalipaikat erittäin vähissä.

Runkosarjan sijoitusennustus-ranking kokonaisuudessaan:

1. Kärpät

2. HIFK

3. Tappara

4. SaiPa

5. TPS

6. Lukko

7. JYP

8. Blues

9. KalPa

10. Pelicans

11. Ilves

12. Sport

13. HPK

14. Ässät

15. KooKoo

Kommentit (0)