Ennakko ja pelivihjeet: Liiga ke 16.1.2019 TPS - Ilves

Ennakko ja pelivihjeet: Liiga ke 16.1.2019 TPS - Ilves

JussiQ blogi

Comments: 0

Ennakko: TPS - Ilves

TPS:n kokoonpano

Turkulaiset pääsevät varsin hyvällä kokoonpanolla Ilveksen jahtiin. Enemmän pelanneista poissa on vain hyökkääjä Lauri Pajuniemi, jonka vaikutus TPS:n prosentteihin on kohtuullisen vähäinen. Toki hyökkääjä Simon Suorantaa joukkue kaipaisi enemmän kaukaloon, mutta hänellä tuntuu olevan varsin paljon erilaisia vaivoja. Ykkösvahti Rasmus Tirrosen puuttuminen näkyy turkulaisten mahdollisuuksissa, sillä loukkaantumisesta toipuneen Henrik Haukelandin prosentit ovat selvässä laskussa hyvän alkukauden jälkeen. Haukeland aloittaa tänään maalilla.

TPS:n materiaali rankkautuu koko Liigan mittakaavassa kärkinelikkoon. Kärpät on selvästi edellä, mutta TPS on hyvin samalla viivalla HIFK:n ja Tapparan kanssa. Rasmus Tirrosen kanssa TPS ehkäpä nousee HIFK:n edelle juuri maalivahtiedun avulla. Tämän hetken materiaalin virettä heikentää se, että joukkue oli pitkään siipirikkoinen ja Kaapo Kakkokin oli nuorten kisoissa. Tuntuu vähän siltä, että joukkue tarvitsee hieman lisää aikaa hitsautumiseen.

Ilveksen kokoonpano

Ilveksellä ei ole merkittäviä poissaoloja. Vahvistusta puolustukseen tuo Ässissä melko mitäänsanomattomasti tällä kaudella pelannut Niko Peltola. Hänellä on kuitenkin reservissään enemmän taitoa, mitä tämän kauden tilastot porilaisten paidassa kertovat.

Tamperelaisilta ei ennen kautta aivan älyttömiä odotettu, mutta joukkueesta on noussut nuoria vastuunkantajia paljon. Tällä hetkellä Ilveksen pelaajamateriaali on hyvää Liigan ylempää keskitasoa. Rankkausta tosin painaa alaspäin keskimääräistä heikompi maalivahtipeli. Antti Lehtonen on ollut Liigan alkukauden (kuten myös viime kauden) kehnoimpia vahteja, eikä Riku Heleniuskaan ole älyttömästi loistanut. Helenius on kuitenkin edes kohtuullisella tasolla pelannut, joten kun hän on tänään maalissa, niin se antaa Ilvekselle etua Lehtoseen nähden.

TPS:n pelitaso

Koko kauden mittakaavalla TPS ei ole säväyttänyt maalipaikkatilastoissa. Turkulaisten voimaluku on niiden perusteella vain 50% paikkeilla. Hyvä maalivahtipeli ja laadukas viimeistely ovat nostaneet joukkueen rankkausta kuitenkin ylemmäs. TPS ei kuitenkaan tunnu pystyvän pelaamaan pelin hallinnan suhteen aivan materiaalinsa osoittamalla tasolla. Toisaalta voidaan olettaa, että kun joukkue pääsee pelaamaan pitemmän aikaa parhaalla kokoonpanollaan, niin reservistä löytyy parempaa.

Jos tutkitaan TPS:n otteluita vaikkapa joulukuun alusta tähän päivään asti, niin maalipaikkatilastoissa lukemat ovat hyvinkin samoja kuin koko kaudelta, mutta etenkin maalivahtipelissä on tapahtunut iso notkahdus ja tämä on johtanut huonompiin tuloksiin. Tämä korostaa sitä seikkaa, että mikään joukkue ei voi pitkän päälle tukeutua pelkästään maalivahtiinsa tai erittäin kovaan viimeistelyyn. TPS:kin tulee tarvitsemaan positiivista erotusta maalipaikkojen suhteessa, jotta se pystyy taistelemaan muiden kovien kanssa vaikkapa finaaliin pääsystä.

Ilveksen pelitaso

Ilves on maalipaikkatilastojen perusteella koko kauden ajalta plussan puolella (voimaluku 51%). Maalivahtipelin ongelmat laskevat joukkueen rankkausta kuitenkin alemmas. Tamperelaisten trendi on kuitenkin taas nousussa marraskuun laskujakson jälkeen. Joukkue on viime aikoina voittanut maalipaikkatilastoja entistä paremmin ja kun Riku Helenius on alkanut torjua vahvemmin, niin se on näkynyt pistesaldon karttumisena.

Yhteenveto ottelusta:

Peliotteiden perusteella (painotus enemmän viime aikaisissa peleissä) Ilves on jopa TPS:n edellä. Toisaalta on hyvä huomioida, että TPS:n kokoonpano on ollut pitkään varsin vajaa ja vasta viime aikoina se on taas ollut ehjempi. Lisäksi kun paperilla TPS on edellä, niin on turkulaisten tässä oltava aavistuksen keskimääräistä kotijoukkuetta isompi suosikki. Tämän päivän aloittavat maalivahdit ovat kuitenkin Ilvekselle suotuisia, niin mitään todella isoa eroa joukkueiden välille en tänään saa.

TPS - Ilves 46 23 31

Tällä hetkellä parhaat Ilveksen kertoimet ovat tipahdelleet, mutta ne saattavat hyvin nousta vielä ennen ottelun alkua.

Kerroinrajoja:
Ilves +0,5: 1,85
Ilves -0,5: 3,23 (Tästä voi nyt jostain löytyä pelattavaa)
Tasapeli: 4,35 (Tasurillakin ainakin omat pois)

Kommentit (0)