Ennakko ja pelivihjeet Liiga ke 28.11.2018

Ennakko ja pelivihjeet Liiga ke 28.11.2018

JussiQ blogi

Comments: 0

Vedonlyöntivihjeet Liigaan

Käyn tänään otteluita läpi joukkueiden maaliodottomien kautta. Pelien 1x2-arviot julkaisen vielä myöhemmin kokoonpanojen jälkeen (päivitetty nyt). Myös totals-arviot voivat muuttua esimerkiksi pelaavien maalivahtien mukaan.

Edit. Totals-arvioissa ainut muutos kokoonpanojen perusteella on Tappara-Jukurit -otteluun, jossa Tappara peluuttaa kakkosvahti Niklas Bäckströmiä. Over 5,5 -arvio muuttuu siinä ottelussa 37% -> 38%.

HPK - Lukko 56 20 24, o/u 5,5 44-56
HPK:n kotipeleissä on nähty selvästi enemmän maalipaikkoja, kuin HPK:n vieraspeleissä. Ero xG:ssä mitaten on 0,3 maalin luokkaa. Kotona HPK:n puolustus pitää, mutta joukkue luo itse hirmuisesti maaliodottamaa. Toteutuneet maalimäärät tukevat myös tätä näkemystä. HPK:n maalimääräranking kotona on itsellä 4,97. Tässä lukemassa on sisälletty maalipaikkatilastojen lisäksi arviot joukkueen maalintekotehokkuudesta ja maalivahtien vahvuudesta.

Vastaavasti Lukon vieraspeleissä nähdään maalipaikkoja enemmän kuin kotona. Toteutuneissa maalimäärissä raumalaisten peleissä on kuitenkin kotona nähty enemmän maaleja. Uskon, että vierassaldo tulee pysymään kutakuinkin nykyisellään, mutta Lukon kotipeleissä maalimäärät tulevat laskemaan. Lukon maalimääräranking vieraissa on itsellä 5,30.

Kun huomioidaan HPK:n iso suosikkiasema yllä mainittujen maalimäärärankingien lisäksi, niin saan tämän ottelun maaliodotusarvoksi noin 5,25. Over 5,0 raja on tähän otteluun 1,92 ja Pinnaclella on tarjolla kerroin 1,961. Vedon maistuvuutta syö hieman se, että molempien joukkueiden trendit ovat menossa vähämaalisempaan suuntaan muun muassa maalivahtien parempien otteiden johdosta. Edit. Tämä kerroin ehti tipahtaa juuri kirjoittaessa, mutta esimerkiksi Bet365lla over 5,5 kerroin on 2,45 ja kerroinraja sille on 2,27.

Edit. Lisätty pelivalinta Lukko +0,5 2,37 Pinnaclelta, kerroinraja 2,27. Suora vierasvoitto on myös pelattavissa esimerkiksi Coolbetillä kertoimella 4,40 ja Veikkauksella 4,30 (kerroinraja 4,17).

KalPa - JYP 38 23 39, o/u 5,5 36-64
KalPa pelaa kotonaan merkittävästi tiiviimpää peliä kuin vieraissa. Tämä näkyy xG:ssä jopa 0,5 maalin erona. Hämmästyttävästi kotipeleissä on kuitenkin nähty todellisuudessa jopa enemmän maaleja kuin vieraissa. Uskon, että tässä tullaan näkemään kauden edetessä muutosta. KalPan maalimääräranking kotona on itsellä 4,76.

Mielenkiintoisesti JYP taas pelaa kotonaan selvästi avoimempaa peliä kuin vieraissa. Ero on reilun 0,5 maalin luokkaa xG:ssä. JYPin osalta myös toteutuneet maalimäärät tukevat xG:n lukemia. Vieraissa on nähty selvästi vähemmän maaleja kuin kotona. JYPin maalimääräranking vieraissa on itsellä 5,05.

Ottelun tasaväkisyys tekee kamppailun lähtökohdista vielä entistä vähämaalisemman. Saan tähän otteluun maaliodotusarvoksi 4,78. Pinnaclella u5,0 vedon kerroin on 1,793 ja kerroinraja sille on 1,75.

Tappara - Jukurit 59 20 21, o/u 5,5 38-62
Tappara pelaa kotona aavistuksen vähämaalisemmin kuin vieraissa. Ero ei kuitenkaan ole mitenkään kovin iso. Toteutuneissa maalimäärissä ero kotipelien vähämaalisuuden suuntaan on hieman korkeampi. Tapparan maalimääräranking kotona on itsellä 4,88.

Jukurien tämän kauden vierasotteluissa on nähty maaliodottamaa selvästi vähemmän, kuin joukkueen kotipeleissä. Joukkueen pelitapa on vieraissa lähtökohtaisesti todella puolustava. Sama suuntaus on näkyvissä myös toteutuneissa maalimäärissä. Jukurien maalimääräranking vieraissa on itsellä 4,70.

Melko iso tasoero lisää tässä hieman maalimäärää, mutta siltikään ottelun maaliodotusarvo ei nouse kuin 4,85 hujakoille. Tämä ottelu on markkinoilla arvoitu kohtuullisen oikein maalimäärien suhteen.

Edit. Lisätty pelivalinta Jukurit -0,5 Coolbetiltä kerroin 5,10 (kerroinraja 4,76).

TPS - Ässät 63 19 18, o/u 5,5 38-62
TPS:n ottelut ovat olleet koko kauden melkoisen vähämaalisia toteutuneiden maalimäärien osalta. Maalipaikkojen mukaan lasketut xG-lukemat puoltavat tätä. Eli TPS on perustellusti selvä under-joukkue. Vaikka hyökkäys joukkueella on tehokas, niin vastaavasti hyvä maalivahtipeli tasoittaa tilannetta maalimäärien suhteen. TPS:n kotipelit ovat olleet xG:n mukaan aavistuksen vähämaalisempia kuin vieraspelit. TPS:n maalimääräranking kotona on itsellä 4,65.

Koko kauden mittapuulla Ässien otteluissa on nähty maalipaikkoja (ja toteutuneita maaleja) samaan tahtiin niin kotona kuin vieraissa. Porilaisten maalimääräranking vieraissa olisi itsellä normaalitilanteessa 5,10. Joukkueen valmentaja on kuitenkin vaihtunut jokunen kierros sitten ja uusi päävalmentaja peluuttaa joukkuetta silmämääräisesti ja tilastojen mukaan selvästi varovaisemmin. Nyt kun poikkeuksellisesti annetaan viimeisimmille otteluille selvästi isompi painoarvo, niin käytän tällä hetkellä Ässien maalimäärärankingina lukua 4,90.

Kun huomioidaan lähtökohtainen melkoisen iso tasoero tähän peliin, niin ottelun maaliodotusarvoksi saadaan noin 4,90. Tämäkin ottelu on tällä hetkellä markkinoilla aika kohdillaan totalsien suhteen.

Edit. Lisätty pelivalinta Ässät ml Veikkaukselta markkinoiden selvästi kovimmalla kertoimella 4,05 (kerroinraja 3,77).

JussiQ:n vihjeet SM-liigaan ovat olleet voitollisia monen vuoden otoksella (seurantoja tästä ja tästä), mutta pelipäätöksen tekeminen jää kuitenkin lukijalle itselleen. Ennakoita ja arvioita kannattaa joka tapauksessa käyttää apuna omille pohdinnoille ja parantaa näin omaa pelimenestystään.

Kommentit (0)