Ennakko ja pelivihjeet: Liiga la 16.2.2019

Ennakko ja pelivihjeet: Liiga la 16.2.2019

JussiQ blogi

Comments: 1

Lauantain otteluiden ennakot:

Käyn alla läpi asetelmia otteluihin. Mahdolliset pelivalinnat ja tarkemmat arviot kokoonpanotietojen jälkeen. Voimaluvut päivitetty kokoonpanojen mukaan. Miinusta muun muassa HIFK:lle, KooKoolle ja TPS:lle.

HPK - HIFK

Kyseessä on tärkeä ottelu pääsystä kuuden parhaan joukkoon. HPK:lla on kasassa 50 ottelusta 79 pistettä ja HIFK:lla 49 ottelusta 77 pistettä. Maalipaikkatilastoista lasketut pisteiden odotusarvot ovat HPK:lle 93 ja HIFK:lle 78. Hämeenlinnalaiset ovat pelanneet hyvällä tasolla koko kauden ja onhan joukkueella ollut rutkasti huonoa tuuria, ettei paikka kuuden joukossa ole vielä varmistunut. Alustavasti HPK:n voimaluku tälle päivälle on 56% ja HIFK:n 54% (kp-päivitetty 51%!). HPK lähtee tähän siis hieman keskimääräistä kotijoukkuetta vahvempana suosikkina.

Ilves - Pelicans

Tamperelaisilla on kasassa 50 pelistä 75 pistettä, kun pisteiden odotusarvo on 81 paikkeilla. Joukkue on tälläkin kaudella antanut tasoitusta maalivahtien osalta, kun kummankaan vahdin tilastot eivät ole ykkösvahdin vaatimalla tasolla. Tänään Ilveksen maalilla debytoikin Lukas Dostal. Hänen pelaamisensa on ehdottomasti win-win -tilanne tamperelaisten kannalta. Lupaava maalivahti pelasi erinomaisesti Nuorten MM-kisoissa ja koppi on tarttunut myös Tshekin kakkosliigassa. Toki hyppäys Liigaan on iso, mutta tosiaan Ilveksellä ei tässä tilanteessa ole kuin voitettavaa.

Suomessa Dostal on jo pelannut yhden ottelun KOOVEEssa torjuntaprosentein 93,8%. Vertailuna voidaan ottaa Liigassa kehnosti pelanneen Antti Lehtosen ottelu perjantaina KOOVEEN paidassa, mikä tuotti kuusi päästettyä maalia omiin.

Ilveksen alustava voimaluku tälle päivälle on 49% ja Pelicansin 56%. Pelicans pelasi perjantaina, joten Ilves saa lisäksi lepoetua. Ilves on alustavasti näistä lähtökohdista noin 42% suosikki voittamaan ottelun varsinaisella peliajalla.

Jukurit - Sport

Molemmat joukkueet kokivat melkoiset nöyryytykset perjantaina. Jukurit pelaa enää kunniasta, mutta Sportille ottelulla olisi vielä merkitystä. Jukurien alustava voimaluku tälle päivälle on 37% ja Sportin 42%. Sportille ottelu on kolmas neljään päivään, eli Jukurit saa tuosta pientä etua. Näin ollen Jukurit on alustavasti kotonaan noin 42% suosikki.

JYP - KalPa

Tässä ottelussa on todella iso panos taistelussa pudotuspelipaikasta. JYP on vielä edellä, mutta suora tappio tästä tietäisi sitä, että KalPa saisi tilanteen omiin käsiin. JYPillä on 49 ottelusta kasassa 67 pistettä, kun maalipaikkojen mukaan luotu pisteodotusarvo osoittaa lukemaa 75. JYPin isoimmat ongelmat ovat olleet viimeistelyssä, mutta maalivahtipeli on vastaavasti ollut hyvällä tasolla. Näin ollen eron pisteodotusarvon ja toteutuneiden pisteiden välillä selittää isolta osin huono tuuri. Joukkue on siis tauluaan parempi.

JYPin alustava voimaluku tälle päivälle on 50% (kp-päivitetty 52%) ja KalPan 48% (kp-päivitetty 49%). JYP on tässä siis keskimääräistä suurempi suosikki ja lisäksi joukkueella on lepoetua suhteessa KalPaan. Alustavasti markkinoilta löytyy vieraista pientä etua, mutta JYPin voimalukuun voi tulla vielä muutosta, kunhan joukkueen kokoonpano selviää. Edellisestä pelistä JYPiltä uupui useita vakiokokoonpanon pelaajia.

KooKoo - SaiPa

KooKoo ei lopulta saanut kaupaksi parhaita pelaajiaan, joten joukkueen voimalukuun ei siitä syystä ole luvassa laskua. Kouvolalaisten pelilliset otteet ovat kuitenkin olleet luokattomia, joten kovin ruusuista loppukautta tuskin on tulossa. Lisäksi maalivahdit ovat pelanneet erittäin kehnosti, mikä ei myöskään nosta joukkueen odotusarvoja. KooKoon alustava voimaluku tälle päivälle on 35% (kp-päivitetty 32%).

SaiPa sai kerättyä itseluottamusta takomalla seitsemän osumaa Sportin verkkoon. Voitolla lappeenrantalaiset nousivat mukaan taisteluun suorasta pudotuspelipaikasta. SaiPan alustava voimaluku tälle päivälle on 47%.

SaiPa saa myös merkittävää motivaatioteua tähän otteluun, sillä KooKoo tuntuu luovuttaneen kamppailun tämän kauden osalta. SaiPan suoran voiton todennäköisyys nousee noin 47% paikkeille.

Ässät - Kärpät

Porilaiset kauppasivat viime metreillä vielä ykkösvahti Andreas Bernardin pois. Koko kauden mittapuulla Bernard ei ole ollut juuri Henri Kiviahoa parempi, mutta viime viikkoina italialaisen pelitasossa näkyi todella selvää petrausta, joten menetys tulee kyllä Ässien tuloksissa näkymään. Ässät on saanut surkuhupaisalla kaudellaan kasaan 49 ottelussa kehnot 45 pistettä. Maalipaikkatilastojen mukaan luotu pisteodotusarvo ei sekään paljon korkeammalla ole 54 pisteessä. Ero lukemien välillä selittyy huonolla viimeistelyllä, joka taas korreloi hyvin pitkälle joukkueen materiaalin tasoon. Ässien alustava voimaluku tälle päivälle on 27% (kp-päivitetty 25%).

Kärppien murskatappio Lukolle ei juuri vaikuta oululaisten voimalukuun. Pelitilanteiden valossa ottelu oli toki Lukon hallussa, mutta noilla maalipaikoilla paljon useammin nähtäisiin lukemia tyyliin 3-2 tai 4-2. Kärpät tullee tappiosta sisuuntuneena Poriin. Normaalitilanteessa tämä olisi ollut se ottelu, jossa Kärpät luultavasti olisi ottanut jalkaa pois kaasulta, mutta Lukko-ottelun jättitappio taannee sen, että nyt joukkue pelaa sata lasissa koko kamppailun. Tämä tietää pahaa porilaisten kannalta. Kärppien alustava voimaluku tälle päivälle on 68%.

Materiaalin huima ero tekee oululaisista tässä melkein 75% vierassuosikkeja. Tuollaisia lukemia Liigassa harvoin näkyy.

Lukko - TPS

Lukko sai herkutella toden teolla Kärppien kustannuksella. Avainasema tälle päivälle on siinä, miten hyvin hulppea voitto on saatu poistettua mielistä. Ainakin päävalmentaja Pekka Virran kommenteissa näkyi välittömästi jo katseen kääntämistä tähän otteluun. Loppuunmyyty Äijänsuo, huippuvoitto alla ja Ville Vahalahden juhlaottelu voivat aiheuttaa myös ylilatautumista raumalaisten osalta. Oikein kanavoituna siitä toki saa myös valtavasti virtaa. Lukon alustava voimaluku tälle päivälle on 54%.

TPS jatkoi positiivista putkeaan Tapparan vieraana. Nyt joukkue on pelannut kahdeksan ottelua ilman suoraa tappiota ja saldona on vain yksi tappio voittolaukauksilla. TPS:n kokoonpanokin näyttää pitkästä aikaa todella vahvalta. Puolustus on täydessä iskussa ja hyökkäyksessäkään ei ole enää kuin pari poissaolijaa. TPS:n alustava voimaluku tälle päivälle on 56% (kp-päivitetty 52%!).

Lukko on kotiedun turvin tässä kohtuullinen suosikki. Lisäksi on huomioitava, että TPS pelasi perjantaina ja tämä ottelu on turkulaisille myös kolmas neljään päivään. Lukon otteluohjelma on vastaavasti ollut varsin optimaalinen kolmen otteluun viikoksi. Pelit ovat olleet kotona tasaisesti tiistaina, torstaina ja nyt lauantaina. Tästä tulee Lukolle usean prosenttiyksikön lisäys voiton todennäköisyyteen.

Tänään ei valitettavasti ehdi Monivedon rajoja.

Kommentit (1)

JYP - KalPa

Kyllä JYP on pisteitä menettänyt kolmannen erän sulamisiin....Miksi näitä ei otettu huomioon analyysissä?