Ennakko ja pelivihjeet: Liiga ti 19.3.2019

Ennakko ja pelivihjeet: Liiga ti 19.3.2019

JussiQ blogi

Comments: 0

Tiistain 19.3. otteluiden arviot:

Lukko - JYP 49 24,5 26,5
Ilves - SaiPa 49,5 24,5 26

Kummankin ottelun tasapeleistä on tarjolla hienoista etua.

Alla ottelusarjan ennakko viime lauantailta (nuo arviot siis vanhoja).

Ennakko: Pudotuspelien 1. kierros Lukko - JYP

Paperilla joukkueiden välillä ei ole suurta eroa. JYPin puolustuksesta löytyy tulivoimaa kolmikon Mikko Mäenpää (Game Score 1,20), Mikko Kalteva (GS 1,10) ja Jake Newton (GS 1,40, jos Risto Dufva antaa hänen pelata) johdolla. Lukon puolustuksen ykkösnimi on monipuolinen Jakub Krejcik (GS 1,70). Häntä säestävät muun muassa nuoret Tarmo Reunanen (GS 1,20) ja Ville Heinola (GS 0,80).

Hyökkäyspää on tämän kauden näyttöjen perusteella käännettävä Lukon eduksi. Kärkiniminä Justin Danforth (GS 2,20), Janne Keränen (GS 1,70), Vili Sopanen (GS 1,70) ja Arttu Ilomäki (GS 1,70). JYPin kovin lukema löytyy Jarkko Immoselta (GS 2,30). Seuraavana tulee David Tomasek (GS 1,50), jolle Risto Dufva ei tunnu kuitenkaan jostain syystä löytävän käyttöä.

Kummaltakin joukkueelta löytyvät hyvät maalivahdit. JYPin Eetu Laurikainen on omien tilastojeni pohjalta tämän kauden kolmanneksi paras ykkösvahti. Hänen torjutut maalit yli odotusarvon ovat noin 10 maalin paikkeilla koko kaudella, eli +0,25 maalia per pelattu 60 minuuttia. (Päästettyjen maalien odotusarvo lasketaan pelattujen otteluiden maalipaikkojen mukaan ja siitä vähennetään maalivahdin oikeasti päästettyjen maalien määrä). Lukon Lassi Lehtinen löytyy listalta kuudentena lukemalla +0,05 maalia / 60 minuuttia.

Tämän kauden peliotteissa Lukko on edellä. Koko kauden mittakaavassa JYPin maalipaikkatilastoista johdettu voimaluku on 49% paikkeilla. Vastaavasti Lukolla tuo lukema on noin 53%. Ero näissä tilastoissa kasvaa entisestään raumalaisten hyväksi, jos painotetaan enemmän viimeaikaisia otteita.

Kun vedetään kaikki seikat yhteen, niin Lukko on alustavasti voimaluvuissa edellä lukemin 54% vs. 51% (KP-päivitetty 49%). Kokoonpanoissa on jonkin verran epävarmuuksia, jotka saattavat heilauttaa lukemia reippaastikin. Tarkempi todennäköisyysarvio otteluun ja koko sarjaan on luvassa siis kokoonpanojen jälkeen.

Lukko - JYP 47 25 32, o/u 5,5 36-64, o/u 4,5 51-49

Jatkoonpääsy: Lukko 58,5 - JYP 41,5

Pudotuspeleihin lähdettäessä voimaluvut muodostuvat aavistuksen eri tavalla kuin runkosarjassa, joten lukemat eivät ole täysin verrattavissa sen aikaisiin lukuihin. Esimerkiksi JYPin kohdalla en rokota viimeisten otteluiden kehnoa virettä niin paljoa, sillä kokeneen ryhmän pudotuspelikokemus on laskettava JYPin eduksi Lukkoon verratessa.

Ennakko: Pudotuspelien 1. kierros Ilves - SaiPa

Ilves nousee materiaalien vertailussa hieman edelle. Puolustuksen selkeä ykkösnimi on nuori Oskari Laaksonen (GS 1,80), jonka pelaaminen on tosin kysymysmerkki tänään (alustavien tietojen mukaan hän ei tässä sarjassa pelaisi). Hän loukkaantui Lukkoa vastaan runkosarjan päätösottelussa. Hänen pelaamisellaan on iso vaikutus Ilveksen mahdollisuuksiin. Hyökkäyksessä Arttu Ruotsalainen (GS 2,40), Eemeli Suomi (GS 2,00) ja Teemu Rautiainen (GS 1,80) kantavat isointa vastuuta ja nostavat Ilvestä perusrankingissa SaiPan edelle. SaiPalla parhaat tilastolukemat löytyvät hyökkäyspäässä Ahti Oksaselta (GS 1,80) ja Tyler Morleyltä (GS 1,50). Puolustuksen runkokaksikko on Brenden Kichton (GS 1,10) ja Kalle Maalahti (GS 0,80).

Maalivahtien vertailu menee tasoihin. Tätä en olisi uskonut sanovani kauden alussa. SaiPan Frans Tuohimaa ei ehkä ole loistanut tällä kaudella odotusten mukaan, mutta siltikin hänen lukemansa ovat hyvät.  Hän on torjunut SaiPalle noin 7 maalia yli odotusarvon (+0,15 per pelattu 60 minuuttia). Ilveksen alkukauden kaksikko Antti Lehtonen (-0,8 / 60 min.) ja Riku Helenius (-0,5 / 60 min.) pelasi heikosti ja Ilveksessä reagoitiin uuden maalivahdin hankinnalla.

Lukáš Dostálin pelitasoa ei voi määrittää varmuudella vain kymmenen ottelun perusteella, mutta silmämääräisesti hänen pelaamisensa on näyttänyt hyvältä ja tilastot myös puoltavat tätä. Hän on torjunnoillaan antanut Ilvekselle etua +0,5 maalia per pelattu 60 minuuttia. Ero on valtava suhteessa Lehtoseen ja Heleniukseen. Dostálin tilastot ovat samalla tasolla Kärppien Veini Vehviläisen kanssa, mikä kertoo erittäin hyvästä suorituksesta. Mutta koska pelattuja otteluita on vielä niin vähän, niin en itse nosta häntä Tuohimaan edelle, jolla on hyviä lukemia pitkässä parin kauden otoksessa. Lähtökohtana näen tilanteen maalivahtien osalta siis tasaisena.

Kun katsotaan joukkueiden peliotteita, niin Ilves on ollut vahvempi. SaiPa perustaa peliään vastaiskuihin, mikä näkyy jatkuvina tappioina maalipaikkatilastoissa. Tuohimaan pelitason paraneminen kauden edetessä on ollut ehdottoman tärkeää lappeenrantalaisten kannalta. Ilves on puhtaasti maalipaikkatilastoista luoduissa voimaluvuissa selvästi edellä lukemin 53% vs. 41%.  

Kun huomioidaan kaikki seikat, niin Ilves nousee itsellä edelle voimaluvuin 52% (KP-päivitetty 51%) vs. 46%. Lopulliset kokoonpanot saattavat näitäkin lukemia heiluttaa isosti, joten tarkemmat arviot ovat luvassa puolen päivän jälkeen.

Ilves - SaiPa 48 25 27, o/u 5,5 35-65, o/u 4,5 50-50

Jatkoonpääsy: Ilves 59,0 - SaiPa 41,0

Kommentit (0)