Ensimmäinen joukkueanalyysi koripallon EM-turnaukseen

Ensimmäinen joukkueanalyysi koripallon EM-turnaukseen

S.Sukkela blogi

Comments: 0

Koripallon EM-kisojen alkuun on vielä jokunen tovi. Tässä kuitenkin nykyisillä tiedoilla parhaista joukkueista pienet analyysit. Susijengi raateli juuri hiljattain Hakametsässä hallitsevan Euroopan mestarin 76-67 luvuin. Mitkä ovat Suomen mahdollisuudet kisoissa ja keitä pidän suosikkeina selviää tästä jutusta. Jutun lopussa myös tietoa Optibetin kisasta, jossa voi voittaa huiman matkapaketin kisoihin! Tämä juttu ei sisällä vihjeitä, mutta selviää onko niitä kenties tulossa ja mistä ne silloin löytää.

Teksti saattaa tuntua Eurokorisfanille hieman NBA-painotteiselta, mutta tämä johtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että NBA on leipälajini ja otteluita tulee katsottua sen reilut 1000 kaudessa. Yritin kuitenkin mahdollisimman paljon päästä perille myös europelaajista sekä joukkueiden valmennuksista jne. Onneksi Internetistä löytyy myös europuolelta valtavat määrät dataa tutkittavaksi ja analysoitavaksi.

Ranska

Koripallon Euroopan mestaruudessa kertoimien valossa on tiukimmin kiinni Ranska, jolla on iso ja nimivahva joukkue, jonka supertähtenä itseoikeutetusti San Antonio Spursin point guard Tony Parker. Tony Parkerin tähti Spursissa on ollut hienoisessa laskussa loukkaantumisten vuoksi, mutta kotikisat ovat varmasti parantava voima ja näemme Parkerin ajavan korille kuin aikoinaan Eva Longorian pitsipöksyihin.

Ranska aloittaa kisat Susijengia vastaan, joka juuri muutama päivä sitten raateli Ranskan, niin että patonki ei varmasti muutamaan päivään korista noussut. Ranskan joukkueen toisena avainpelaajana voisi pitää Nicolas Batumia, joka hallitsee pelin jokaisen osa-alueen, mutta NBA:n puolella ailahtelevaisuus ja se viimeinen härkämäisen asenteen puuttuminen ovat olleet ongelmia koko uran ajan. Nuorista pelaajista Rudy Gobert on todella mielenkiintoinen pelaaja, sillä hän vasta viime kauden loppupuolella vakiinnutti paikkansa Utah Jazzin avausviisikosssa, kun Enes Kanter treidattiin Oklahomaan. Tulevalla kaudella Gobert on täysin realistinen vaihtoehto vuoden parhaaksi puolustavaksi pelaajaksi ja monelle vähemmän NBA:ta seuraavalle hän on varmasti vielä hieman outo lintu, mutta kyllä hän lintu on eikä kala. Materiaaliltaan Ranskan joukkue on näissä kisoissa omaa luokkaansa, mutta arvoturnauksissa ratkaisee niin moni muukin asia, kun joukkue ei pelaa yhdessä useita kymmeniä matseja, niin yksilöistä pitää syntyä se toimiva joukkue.

Espanja

Espanjasta puhuttaessa ei joukkuetta voida koskaan laskea pois Euroopan mestaruuden tavoittelijoiden joukosta tai maailmanmestaruuskisoissa hopea-ehdokkaista. Kuitenkin tässä turnauksessa joukkueen nimilista tulee olemaan heikompi kuin aikoihin, kun Memphis Grizzliesin tähti Marc Gasol, Oklahoma City Thunderin avainpelaaja Serge Ibaka sekä Minnesota Timberwolvesin heikko heittäjä, mutta upean pelisilmän omaava pelinrakentaja Ricky Rubio ovat kaikki sivussa, kuten muutama muukin vuosien saatossa tärkeä pelaaja Espanjan menestyksessä. Mestaruushaaveiden kantoon saa Pau Gasol todella raskaan taakan olalleen ja hän voi hyvinkin olla kisojen pisteet per ottelut tilastossa (PPG) ykkönen. Mielelenkiintoinen nimi on Chicago Bullsin Nikola Mirotic, jonka pelityyli on kuin tälläiseen turnaukseen varta vasten tuunattu, power forward, joka on erinomainen kolmen pisteen heittäjä ja levittää kenttää ja näin jättää Pau Gasolille tärkeää tilaa järjestää shown korin lähettyvillä. Mikäli nämä joukkueet ovat finaalissa vastakkain on mielenkiintoista nähdä, kuinka Rudy Gobert saa Gasolin aisoihin.

Kreikka

Kreikka on mielenkiintoinen nippu nuoruutta ja kokemusta. Joukkueessa riittää kokoa, mutta heittopeli Euroturnauksessa on kysymysmerkki, joten onnistuminen puolustuspäässä on tärkeää. Joukkueen ykköstähti on Milwaukee Bucksin tulevaisuuden nimi Giannis Antetokounmpo, jonka potentiaali riittää NBA:ssa helposti muutaman vuoden päästä monivuotiseksi kiintotähdeksi, kunhan heittopeli kehittyy ja kokemusta karttuu. Monipuolisuutta Giannisilta löytyy sekä mahtava fysiikka. Joukkueella on useita muita kovia nimiä ja varsinkin Vassilis Spanoulis olisi hieno nähdä jälleen täydessä terässä liiderin roolissa.

Serbia

Serbia saa jalkeille kovan ja tasavahvan joukkueen, joka Milos Teodosicin johdolla tulee taistelemaan mitaleista. Mikäli Ranska kerää itsensä ja pelaa joukkueena, niin sen voittaminen hyvin vaikea tehtävä, mutta hopea ja varsinkin pronssi ovat aivan mahdollisia. Itse pidän Espanjaa vanhojen meriittinen vuoksi jopa selkeästi yliarvostettuna, mutta niin epäilin menneelläkin kaudella Pau Gasolin bensamittarin merkkivalon syttymystä ja miten siinä kävikään. 

Liettua

Liettua tulee Serbian kanssa taistelemaan mitaleista nuorella ja tasapainoisella joukkueella, jonka kansikuvapoika on 1992 syntynyt Jonas Valanciunas. Valanciunasilla on potentiaalia nousta NBA:ssa sentterien kärkikastiin, mutta hänen kehitystään on mielestäni rajoittanut Raptorsin päävalmentaja Dwane Casey, jonka peluuttaminen tämän nuoren miehen kohdalla on ollut ajoittain täysin järjetöntä. Hän on aloittanut avausviisikosta ja pelannut joukkueen parasta peliä, mutta pian hän onkin lähes loppuottelun istunut vihtopenkillä. Lisäksi ratkaisuhetkillä 4.jaksolla kun miehelle olisi ollut tarvetta, on hänet jätetty lojumaan penkille harmittavan usein. Tälläisessä olosuhteissa itseluottamus varmasti kärsii, mikä hidastaa kehitystä, eikä myöskään kokemusta kartu tiukoista tilanteista.

Muut

Italialla on muutama kelpo pelaaja kuten Danilo Gallinari, Marco Belinelli ja NBA:ssa lähinnä ikuiseksi pettymykseksi leimattu, entinen koko NBA:n ykkösvaraus Andrea Bargnani. Kuitenkin tämä ympäristö sopii hänen pelityylille ja ominaisuuksille selvästi paremmin kuin NBA. Joukkueen suurin heikkous on point guard pelipaikka sekä vaihtopenkki.

Slovenialta on sivussa hyvin todennäköisesti huipputärkeä Goran Dragic, joka saa elokuun lopussa toisen lapsensa. Slovenialla on aina kelpo nippu pelaajia, mutta ilman joukkueen kirkkainta tähteä on mitalisija toivoton tehtävä.

Turkilla Omar Asikin menetys ei ole suuri ongelma. En näe hänestä niin suurta hyötyä joukkueelle kuin moni voisi odottaa, sillä hänen pelityylinsä on enempi NBA:han sopiva kuin euroympyröihin. Enes Kanteria joukkue olisi tarvinnut, mutta häntä ei nähdä joukkueessa kurinpidollisista syistä.

Kroatialla on tasavahva joukkue, jolta odotettavissa hyvää joukkuepeliä, kuitenkin mitalisijoitus olisi suuri yllätys.

Venäjältä on sivussa Timofey Mozgov, joka on NBA:ssa hitaasti, mutta varmasti nostanut tasoaan ja olisi ollut joukkueelle tärkeä pelaaja. Myöskin näyttäviä passeja antava Aleksey Shved, joka tulevalle kaudelle siirtyy takaisin Venäjälle Khimkin joukkueeseen, on tuskin mukana tässä skapassa. Sopimuksen arvoksi on huhuttu $10.2 miljoonaa, joka tekisi hänet kovapalkkaisimmaksi pelaajaksi NBA:n ulkopuolella. Tästä kaverista vielä mainittava, että omasta mielestäni hänellä olisi ollut kaikki eväät pärjätä hyvin myös NBA:ssa, mutta kunnon roolia tai tarpeeksi näyttöpaikkoja ei löytynyt, ja lisäksi hänen ongelmansa on hakea usein liian näyttäviäkin suorituksia, jotka kostautuvat ja tälläistä ei katsota hyvällä, ellei nimesi ole Kobe Bryant, James Harden tai vaikkapa Russell Westbrook, puhumattakaan jo uransa lopettaneesta Allen Iversonista.

Saksalla on uran laskuvaiheessa oleva legendaarinen Dirk Nowitski ja Atlantan Hawksin Dennis Schröder, joka on NBA:ssa jo nyt aloitusviisikkokaliberin pelaaja. Nyt ei kuitenkaan pelata 2 vs. 2 korista.

Suomea ei tarvitse sen enempää analysoida, kun niin tarkkaan väki on varmasti Susijengin otteita seurannut. Kuitenkin se sanottakoon, että Suomella on hyvä tilaisuus lähteä hakemaan yllätyksiä, sillä lähes jokaisessa joukkueessa on kysymysmerkkejä, jotka voivat kääntyä joukkuetta vastaan, jos Suomi saa hyvän draivin päälle, kuten harjoitusottelusssa Ranskaa vastaan.

Oma ranking tällä hetkellä (joukkueet jotka tekstissä mainittu)

HUOM. Kokoonpanot ja näin myös arviot saattavat elää vielä voimakkaasti.

Keskustelupalstan puolelle ”Simsulabim - tili tuli vai meni?” -Blogiin mahdollisesti mestaruusvetoja ja muitakin vetoja mahdollisesti tarjonnan mukaan ennen turnausta ja mikäli aikaa riittää ja motivaatio on kohdillaan, niin ehkä myös koko turnaus.

 

Kisan ohjeet ja säännöt

 

Optibet tarjoaa hienon kisan, jossa voi voittaa matkan paikan päälle ja paljon muitakin kivoja palkintoja. Mikäli avaatte tilejä, niin olisimme hyvin kiitollisia, jos teette sen Ylikerroin.comin kautta, jotta jatkossakin pystymme järjestämään kaikenlaisia extraherkkuja, kuten palkintoja, kisoja, laatuartikkeleja, yksinoikeusbonuksia, asiakaspalveluapua jne, niin vanhoille ja uusille asiakkaille. Kuitenkin ennen kaikkea tukemalla meitä, tuet samalla mahdollisuutta kasvavaan määrään ilmaisia vihjeitä, jotka ovat laatineet pitkänlinjan vedonlyöntiammattilaiset, eivätkä julkkikset, mediapersoonat ja muut onneaan kokeilevat.

AVAA TÄSTÄ TILI OPTIBETILLE


Hyvää loppukesää jokaiselle.

Marko "S.Sukkela" Virtanen

Kommentit (0)