NBA 2020-21 Peesaajan opas (S.Sukkela -totalit)

NBA 2020-21 Peesaajan opas (S.Sukkela -totalit)

S.Sukkela blogi

NBA 2020-21 Peesaajan opas (S.Sukkela -totalit)

Seuraavassa "peesausopas" niille, jotka aikovat vedellä päivittäin etusivuille ilmestyviä NBA-vihjeitä. Kausi alkaa joulukuun 22. päivä ja runkosarja pelataan typistettynä 72 ottelun mittaisena. Tavoitteena on saada totaleille 106% palautusprosentti ja kohteita 300-500. Tuhansien kohteiden ja noin 20 vuoden osalta palautusprosentti on jonkun verran päälle 104%, kun huomioidaan julkiset ilmaisvihjeet sekä maksulliset vihjeet. Viime kausi jäi tynkäkaudeksi, mutta 149 kohteella tuli 114.2% palautus% ja hyvä kasa voitettuja yksiköitä.

Pudotuspeleihin teen vihjeet sen hetkisen olotilan mukaan vähän riippuen, että vieläkö virtaa riittää vai, joko on kesäloman tarpeessa. Normaali kautena runkosarja loppuu huhtikuussa, nyt toukokuussa ja pudotuspelit venyvät aina pitkälle heinäkuulle saakka. Toki kausi saattaa keskeytyä koronan vuoksi, mutta pelissä on niin isot rahat varsinkin TV-sopimuksissa, niin kausi pyritään varmasti kaikin mahdollisin keinoin viemään loppuun pelaten, vaikka tyhjille katsomoille. Tällä kaudella on hyvä huomioida Toronto Raptorsin tilanne, sillä se pelaa kotipelinsä Tampa Bayssa, koska Kanadassa pelaaminen ei onnistu ainakaan hetkeen karanteenimääräysten vuoksi.

Vihjeiden aikataulu

Pyrin saamaan vihjeet viime kausien tapaan ulos alkuillasta, kun Pinnaclella on maksimipanokset kohteisiin. Joinakin päivinä, mikäli minulla on illalla muuta menoa, niin vihjeet voivat tulla aikaisemminkin. Myös mahdolliset lisävihjeet ovat mahdollisia, jos selviää uusia poissaoloja myöhemmin kuin yön muut vihjeet on jo lähetetty.

Vihjeiden kertoimien käyttäytyminen heti vihjeen lähetyksen jälkeen

Vihjeiden kerroin/linja muuttuu nopeasti Pinnaclella. Viime kaudella linja muuttui heti vihjeen jälkeen 0.5–1.5 pistettä riippuen suosituspanoksen koosta. Yhden pisteen merkitys prosenteiksi muutettuna on noin 2 %, joten tämän avulla voi laskea eri linjojen välistä paremmuutta, kertoimien ollessa eri.

Kerroin usein palautuu ainakin hieman takaisin päin muualta tulleiden vastavetojen toimesta. Kuitenkin varsinaiseen vihjattuun kertoimeen ehtivät vain kaikista nopeimmat Pinnaclella. Loppupeleissä vihjeeni ei vaikuta kokonaismarkkinaan kuin pienen hetken, eli mikäli markkinat on yhtä mieltä kanssani saattaa linja mennä vihjeen kanssa yhä enemmän samaan suuntaan. Mikäli markkinat ovat toista mieltä, niin kerroin palautuu ja saattaa olla, niin että myöhemmin jo vihjatulle kohteelle saisi paljon paramman kertoimen/linjan.

Tästä syystä kannattaa tili olla useammalla luotettavalla vedonlyöntitoimistolla, sillä kaikki tarjoavat total-kertoimia NBA:n. Vaikka muualla on pienempi palautusprosentti kuin Pinnaclella, niin ero ei ole valtava. Pinnaclella kertoimien ollessa molemmille merkille samat ovat ne 1.952–1.952, kun taas muualla kertoimet ovat useimmiten 1.92–1.92, 1.91–1.91. Linjakin saattaa joskus olla Pinnaclea parempi, sillä Pinnaclella kertoimien automatisointi on ihan eri tasolla kuin muilla vedonlyöntitoimistoilla. Välillä myös Betfairin pörssipuolelta löytyy hyvää kerrointa. Veikkauksella NBA ei kuulu tärkeisiin lajeihin ja on vain pelilistan täytteenä, joten kertoimetkin ovatkin surkeat 1.85–1.85.

Vihjaamisen helppouden ja selvyyden vuoksi vihjaan vain Pinnaclelle, enkä lähde yrittämään keinotekoisesti kohottomaan palutusprosenttia etsimällä, jos jostain sattuisi löytymään parempi linja tai kerroin, sillä kaikki muut vedonlyöntitoimistot alkavat jossain vaiheessa rajoittamaan voitollisen vedonlyöjän panoksia kovastikin, paitsi juuri Pinnacle sekä vedonlyöntipörssi Betfair, mutta sen toimintamalli ei sovi vihjaamiseen NBA:ssa, sillä kohteissa oleva rahamäärä vaihtelee niin paljon.

Peesaaminen ei ole monesta syystä niin helppoa kuin voisi helposti ajatella, vaan on taitolaji sekin, jossa tärkeää on nopeus sekä se, kuinka paljon siihen jaksaa käyttää aikaa, eli etsiä sitä parasta tarjolla olevaa kerrointa/linjaa.

Pelaajien mahdolliset poissaolot arvioissa

NBA:ssa yhden pelaaja merkitys on luonnollisesti reilusti suurempi kuin vaikka jääkiekossa, koska joukkueessa on yleensä 7-9 merkityksellistä pelaajaa. Vahvistetut kokoonpanotiedot tulevat yleensä vasta juuri ennen ottelua (noin puoli tuntia), jolloin olen itse toivottavasti jo nukkumassa. Tästä syystä käytän epävarmojen pelaajien kohdalla painotuksia, eli arvioin millä todennäköisyydellä uskon pelaajan pelaavan ottelussa. Toki myöhemmin saattaa tulla täysin yllättäviäkin poissaoloja, jos vaikka pelaaja loukkaantuu lämmittelyssä, mutta näissä voi olettaa tuurien menevän lopulta 50–50, sillä poissaolo voi yhtä hyvin suosia vetoa kuin päinvastoin.

Painotuksissa uskon saavani pientä etua markkinoihin pelaajatuntemuksen ja sen kautta, että tässä noin 20 vuoden aikana on oppinut mahdollisista lajin vammoistakin jotain. Lisäksi, jos loukkaantuminen on tapahtunut ottelussa, niin tilanteen usean kerran katsomalla on usein paljon luettavissa mm. pelaajien ilmeistä ja eleistä. Eri sivuilla poissaolot ovat merkitty vain, että pelaa todennäköisesti tai epätodennäköisesti tai sitten pelkkä on merkitty ”?”. Lähes aina todennäköiseksi merkatut pelaajat pelaavat ja epätodennäköisiksi eivät. Eli nuo ?-merkin omaavissa pelaajissa pitää ottaa oma arviointikyky mukaan. Mikäli kyseessä on hyvin merkittävä pelaaja, enkä löydä hyvää kantaa kumpaakaan suuntaan, niin jätän kyseisen ottelun arvion tekemättä.

Peesaamisessa muita huomioitavia tekijöitä

Arviot ovat voimassa käytännössä vain lähetyshetkellä, sillä milloin tahansa uusia arvioihin vaikuttivia uusia infoja voi tulla. On kuitenkin hyvin harvinaista, että kokoonpanoihin tulisi vahvistuksia tai uusia poissaoloja ennen kuin lähempänä otteluiden alkua, koska Yhdysvalloissa on tuolloin päivä vasta, kun vihjaan. Kuitenkin useasti markkinat liikuttavat linjaa useammankin pisteen suuntaan tai toiseen vähitellen ottelun alkua kohti mentäessä, ilman uutta informaatiotakin. Tämä tarkoittaa, että markkinoilta löytyy tehottomuutta. Voimakkainta tämä on alkukaudesta, jolloin vedoissa on suurin potentiaali, mutta yhtäläisesti suurimmat riskitkin, mikäli ei ole tehnyt kauden pohjatöitä hyvin. Kauden edetessä kerroinmuutokset jäävät pienemmiksi varsinkin mikäli otteluun ei liity mitään poikkeavaa tekijää.

Yksi peesaamisen ristiriitaisin tekijä on se, että keskimäärin kertoimien ja linjojen on todettu olevan sitä oikeammassa mitä lähemmäksi ottelun alkua tullaan. Eli mikäli vihjeessä laskenut kerroin palautuu ja lähteekin vihjeeseen nähden erisuuntaan, on se keskimäärin merkki siitä, että vihje ei välttämättä ole hyvä.

Tämä ei pidä tietenkään aina paikkansa. Monesti markkinat mm. ylireagoivat johonkin yksittäiseen tekijään tai lukevat jonkun pelaajan vahvuuden väärin tai poissaolotilanteissa eivät huomioi kunnolla korvaavan pelaajan tasoa. Varsinkin pelaajien puolustuksen tasoa monesti markkinat eivät huomioi kunnolla ja ylikorostavat tähtipelaajien vaikutusta. Sillä vaikka poissaoleva tähtipelaaja voi olla erinomainen hyökkäyspäässä, mutta myös erinomainen puolustuspäässä ja hänet korvaavan pelaajan kaikki vahvuus on hyökkäyspäässä, linja voi reagoida niin, että se on matalampi poissaolon kanssa, kun tämä nimimies on sivussa, vaikka tuntemattomampi paikkaaja heikentääkin selvästi juuri puolustuspään pelaamista. Usein myöskään ei ymmärretä tarpeeksi hyvin pelinopeuden päälle ja vaikka tähtipelinrakentaja olisikin sivussa ja hänet korvaa huonompi pelaaja, joka pelaa nopeammalla temmolla, niin markkinat usein lukevat kokonaiskuvan väärin ottelun kokonaispistemäärän osalta.

Vihjeen julkaisumuoto

NBA 28.12.2020

Chicago Bulls – Miami Heat, over 213 56% 1.943 3u

Ensiksi pelipäivä, jonka merkkaan Amerikan ajaksi, vaikka suomen ajassa se useimmiten olisikin virallisesti jo seuraava vuorokausi, kun harvoin ottelut alkaa suomen aikaa ennen puolta yötä, paitsi sunnuntaina ja pyhäpäivinä.

Joukkueet merkkaan eurooppalaisittain eli kotijoukkue ensiksi, vaikka Amerikoissa merkitäänkin vierasjoukkue ensiksi ja myös Pinnaclella vierasjoukkue on ylempänä.

Seuraavaksi on over (yli) tai under (alle) ja pistemäärän linja. Mikäli kohteessa ei ole puolikasta pistettä kuten esim. 212.5, niin saattaa panos palautua, jos juuri tuo 213 pistettä tulee.

Seuraavaksi on vedon osuman todennäköisyyden arvio. Tätä en lähde enempää avaamaan, sillä pohjilla on monimutkainen arviointiprosessi, josta luku tulee. Omissa arviossani ilmaa on keskimäärin jonkun verran varsinkin suuren todennäköisyyden kohteissa, mutta tätä en lähde säätämään, jotta ei mene koko paketti sekaisin. Tärkeää on, että asian tietää varsinkin, jos käyttää esim. Kellyn kaavaa, niin on tämä hyvä huomioida.

Sitten on kerroin ja lopuksi oma suosituspanos, joka on laskettu odotusarvosta (arvio x kerroin) ja karkeasti pyöristetty. Jokainen voi määrittää siis oman riskitasonsa, että kuinka paljon yksi yksikkö (u) on rahassa tai osuudessa pelikassasta. Tämä on siis vain suosituspanos ja monet pelaavat omalla panostustavallaan, joka voi olla vaikka tasapanostus. Suosituspanoksen skaala on 2–5/5u. 5u ei ylitetä milloinkaan ja 1u käytetään vain lisäpanoksissa tai mahdollisissa suurempikertoimisissa kohteissa. Muutenkin, jos on kokematon peesaaja, niin ennemmin liikkeelle varovasti kuin uhkarohkeasti sillä, kuten tekstistä voi huomata peesaaminen on loppupeleissä melkoisen hankalaa puuhaa. Mikäli kauden jälkeen on 1.5-2 % jäljessä virallisesta seurannasta pelaten hieman isommin panoksin, niin voi olla tyytyväinen. Mikäli panoskoko on maksimissaan pieni 3-numeroinen luku, niin ahkera peesaaja voi päästä jo hyvin lähelle virallista seurantaa laajan bookkerivalikoiman ja nopeuden siivittäminä.

53-56%=2u, 57-59%=3u, 60-62%=4u, 63%-=5u 

Riskitaso on suurella osalla suunnilleen niin, että maksipanos pelikassasta on 2–3 % maksimissaan yhteen kohteeseen, sillä vedonlyöntiin liittyy väkisinkin tulevien virhearvioiden lisäksi vahvasti varianssi, joten nopeiden ylämäkien ohella saattaa tulla jyrkkiä alamäkiä ja valitettavan harvoin tulee kautta ilman yhtäkään pidempää tappioputkea ja, että koko kausi oli tasaista rauhallista ylämäkeä. Usein 5 yksikön panostusasteikolla yksikkö on siinä 0,3-0,5% pelikassan koosta varsinkin, jos pelikassa on hieman isompi. Pienimmillä kassoilla voi olla hieman isompikin prosenttiosuus. Tärkeää on, että pelikassa on erotettu muusta omaisuudesta. Toiset laskevat, joka kohteelle aina panostuksen sen hetken pelikassasta. Itse meen useimmiten läpi kauden samansuuruisilla panoksilla, kasvoi kassa miten hyvin tahansa. Tässä toki menetän reilusti korkoa korolle efektiä. Mutta mielummin pelaan tasasummin per yksikkö kuin jatkuvasti säädän panostasoa kassan sen hetkisen koon mukaan, sillä niin kiireinen kausi jo muutenkin on.

Alla vielä kuva yhdeltä vuosien takaiselta maksulliselta kaudelta, jolta ei draamaa todellakaan puuttunut, mutta onneksi loppu oli onnellinen.

p.s. Lisäilen tarpeen mukaan tai mieleen tullessa lisää infoa.

Vihjeillä on Discord-kanava, jossa saa ilmotukset, kun vihjeet on julkaistu (ping).
Discord-kanavan osoite: https://discord.gg/YzhWGtyD7N