NBA Joukkueanalyysi: Miami Heat

NBA Joukkueanalyysi: Miami Heat

S.Sukkela blogi

Comments: 0

Odotettu kokoonpano 2010/11:

 

Point Guard: Mario Chalmers / Carlos Arroyo / (LeBron James)

Shooting Guard: Dwayne Wade / Mike Miller / Eddie House

Small Forward: LeBron James / Mike Miller / James Jones

Power Forward: Chris Bosh / Udonis Haslem

Center: Joel Anthony / Zydrunas Ilgauskas / Jamaal Magloire / Dexter Pittman / (Chris Bosh)

 

Valmentaja: Erik Spoelstra

 

Muutokset viime kaudesta:

 

Miami Heat on saanut kesän aikana enemmän huomiota medialta kuin kaikki muut joukkueet yhteensä, kun LeBron James (Cleveland Cavaliers) ja Chris Bosh (Toronto Raptors) siirtyivät vapaina agentteina joukkueen vahvuuteen. On harvinaista, että yhdessä joukkueessa pelaa kolme all-stars tason pelaajaa ja vieläkin harvinaisempaa, että koko NBA:n viidestä parhaasta pelaajasta kaksi pelaa joukkuetovereina. Heatin joukkue on lähes täysin uusiutunut viime kaudesta ja ainoastaan joukkueen oman tähden Dwayne Waden lisäksi neljä pelaajaa ovat edelleen mukana joukkueessa (Chalmers, Jones, Haslem, Anthony). Sen jälkeen kun kävi selväksi, että Miamissa taistellaan mestaruudesta niin pelaajasirroista vastanneella Pat Rileylla ei ollut vaikeuksia houkutella kelvollisia veteraanipelaajia valmiiksi katettuun pöytään pienemällä palkalla mitä monet muut seurat olisivat olleet valmiita heille maksamaan.

 

Vahvuudet:

 

Heatin suurin vahvuus on yksilötaito. Joukkue ei ole vielä pelannut ainuttakaan ottelua yhdessä, mutta joukkueessa on yksinkertaisesti liikaa taitoa, että se ei terveenä pysyessä ainakin taistelisi konferenssivoitosta ja mitä paremmin se hitsautuu yhteen niin sitä suurempi pitäisi joukkueen ylivoima olla itäisessä konferensissa. Koripallossa ja varsinkin NBA:ssa korostuu yksilöiden taidon tärkeys verrattuna moneen muuhun joukkuelajiin, eikä erinomaisella joukkuepelillä keskikertaisista yksilöistä tule huipputason joukkuetta. Tietysti hyvä joukkuepelaaminen nostaa joukkueen tasoa, mutta ensisijalla on yksilöiden henkilökohtainen taso, niiden eri osa-alueiden summa joukkueessa sekä sopivuus vastustajien vastaaviin taitoihin.

 

LeBron James on kahden edellisen kauden MVP (Most Valuable Player) lukemilla 09-10: 29.7/7.3/8.6 (pisteet/levypallot/syötöt), Dwayne Wade johdatti Heatin mestaruuteen kaudella 05/06 ollen finaalien arvokkain pelaaja ja kuuluen tuosta lähtien liigan viiden parhaimman pelaajan joukkoon. Joukkueen kolmas tähtipelaaja Chris Bosh on viitenä edelliskautena takonut pisteitä yli 22 pisteen keskiarvolla ja valittu jokaisella kerralla myös vuotuiseen tähdistöotteluun Waden ja LeBronin seuraksi. Tämän kolmikon lisäksi joukkueesta löytyy yksi liigan parhaista kolmen pisteen pommittajista Mike Miller (uran kolmen pisteen heittoprosentti 40.5%) sekä Miamin luottomies aina kaikkensa kentällä antava Udonis Haslem.

 

Heikkoudet:

 

Kolmelle pelipaikalle joukkueella on asettaa tähtipelaaja, mutta kahdelle muulle pelipaikalle (PG, C) ei joukkueelta löydy edes liigan keskitason ylittävää pelaajaa. Point Guard ongelma ei kuitenkaan ole järin vakava sillä sekä LeBron, Wade että Miller ovat hyviä pallonkäsittelijöitä ja mikäli Chalmers eikä Arrayo pysty tyydyttävään suoritukseen pystyy kolmikosta kuka tahansa paikkaamaan heitä. Valmentaja Erik Spoelsta onkin haastatteluissa todennut että ainakin LeBron tulee saamaan paljon vastuuta pelinrakentajan roolissa.

 

Sentteriosastolle Heat on haalinut joukon keskinkertaisia senttereitä jotka on halvalla saanut sillä joukkueella ei ollut enään tähtipelaajiensa ja parin runkopelaajan palkan lisäksi tarjota kuin liigan minimipalkkaa lopuille pelaajilleen. Athony on aktiivinen puolustuspäänpelaaja, mutta täysi puukäsi hyökkäyspäässä. Ilgauskas on isokokoinen ja hyvän heittopelin omaava pelaaja, mutta ikä rupee näkymään liikkeessä ja hän onkin yksi liigan hitaimmista pelaajista joka tuottaa varsinkin puolustuspäässä melkoisia ongelmia. Magloiren ura vetelee viimeisiään, mutta ehkäpä puolustuspäässä hänellä on vielä jotain annettavaa rajoitetuilla minuuteilla. Pitmann on ylipainoinen tulokas jolla kyllä on lahjoja kunhan fyysinen olemus paranee. Miamilla on siis sentteriosasto täynnä heikohkoja pelaajia ja ideana varmasti onkin ollut kerätä joukko joista on mahdollista saada edes jotain irti (vähintään puolustuspäässä) jakamalla monelle peliaikaa eikä niin että on selkeä ykkösmies jonka takana olisi loput minuutit pelaava varamies.

 

Tällä hetkellä senttereiden taso on muutenkin NBA:ssa heikko ja yksi mahdollisuus on myös peluuttaa Boshia sentterinä jolloin saataisiin nopea ja varsinkin hyökkäyspäässä huippuvaarallinen kokoonpano tyyliin Chalmers/Arrayo-Wade-Miller-LeBron-Bosh. Bosh on itse sanonut että haluaa pelata lähinnä luonnollisella pelipaikallaan power forwardina, mutta tietyissä tilanteissa kuten otteluiden lopulla hyökkäyspäässä tai kun vastustaja joukkueella ei ole todellista sentteriä niin Boshille tuskin tämäkään pelipaikka on ongelma.

 

Pelityyli:

 

Heat on vahvimmillaan nopeissa vastahyökkäyksissä joissa joukkue tulee olemaan vaikeasti pysäytettävissä tähtipelaajien nopeuden, pallonkäsittely- ja viimeistelytaitojen seurauksena. Hyökkäyspäässä Heat sijoittunee tehokkuustilaston kärkipäähän sillä tällä kokoonpanolla Heatillä on laaja repertuaari hyökkäyskuvioita käytössä ja mikäli vastustaja pyrkii kahden miehen voimalla puolustamaan kolmikon yhtä pelaajaa niin löytyy vielä kaksi huippuviimeistelijää entistä vapaampana. 

 

Puolustuspäässä joukkueen takakenttä on halutessaan liigan huipputasoa, mutta ongelma on etukenttä, Bosh ei ole kuin keskitason puolustaja ja sentteriosastolla Ilgauskasin hitaus on ongelma ja vaikka Anthony on hyvä puolustaja niin on hän sentteriksi lyhyt ja voi kohdata vaikeuksia, kun pelataan isoja ja vahvoja senttereitä vastaan kuten Dwight Howard tai tervehtynyt Yao Ming.

 

Joukkueen valmentaja Spoelstra sai Heatin viime kaudella pelaamaan yhtä liigan parasta puolustuspeliä heikohkolla pelaajamateriaalilla, joten jos hän tälläkin kaudella pystyy samaan niin joukkue saattaa tässäkin tilastossa olla kahdeksan parhaan joukkueen joukossa.

 

Arvio 2010-11:

 

Southeast divisioona, sijoitus 1. Itäinen konferenssi, sijoitus 1. Voittoja 63-67.

Kommentit (0)