NBA työsulun loppu ja Amnesty-sääntö.

NBA työsulun loppu ja Amnesty-sääntö.

S.Sukkela blogi

Comments: 0

NBA-kausi 2011–12 kausi käynnistyy Joulupäivänä luultavammin viiden ottelun voimin, joista ehkä kiinnostavimpana on viime kauden finaaliparin Miami Heatin sekä Dallas Mavericksin kohtaaminen. Työsulku lopulta venyi 149 päivän mittaiseksi jonka aikana omistaja- ja pelaajapuoli kävivät yhteensä useiden kymmenien tuntien neuvottelut, pisimpien sessioiden venyessä jopa 15 tunnin mittaiseksi. Neuvottelut kuitenkin pitkään junnasivat paikallaan kun sama kuvio toistui yhä uudelleen ja uudelleen. Julkisuuteen annettiin merkkejä, että sopimuksen synty olisi lähellä ja ensimmäisen päivän neuvotteluista tuloksena oli tavallisesti ympäripyöreä mutta hieman optimismia herättävä sanonta ”pientä edistystä saattoi tapahtua” ja neuvotteluja jatketaan seuraavana päivänä. Toisen päivän neuvottelut lopulta raukesivat vihamielisessä ilmapiirissä, jossa molemmat puolet syyttelivät toisiaan kyvyttömyydesta saavuttaa kompromissia jonka seurauksena neuvottelut loppuivat viikon tai kahden ajaksi.

 

Lukuisten epäonnistuneiden neuvottelujen jälkeen NBA:n komissaari David Stern antoi pelaajapuolelle ”viimeisen” sopimustarjouksen ja mikäli pelaajapuoli hylkäisi sen, merkkaisi tämä kauden 2011–12 peruuttamista sekä uhkausta siitä, että seuraava sopimus tulee olemaan pelaajien kannalta huomattavasti pöydällä olevaa tarjousta heikompi. Tässä vaiheessa moni uskoi, että pelaajat hyväksyisivät sopimuksen. Uhkavaatimussopimus vaikutti kohtuullisen kelvollisen oloiselta pelaajien kannalta siihen toiseen vaihtoehtoon verrattuna, jossa koko kausi perutaan ja siihen mikä olisi tämän jälkeen pelaajapuolen asema neuvotteluissa, kun yhden kauden palkka on jo menetetty ja paineet kasvaneet. Yllättäen kuitenkin pelaajapuoli hylkäsi ehdotuksen ja ilmoittivat, että vievät jutun oikeuden käsiteltäväksi. Itselleni tuo oikeudenkäyntipuoli jäi hieman hämärän peittoon, mutta käsittääkseni oikeusjuttu koski sitä, että pelaajapuoli koki, että omistajapuoli käytti kohtuuttomia ehtoja neuvotteluissa. Lähinnä kyseessä oli pelaajapuolen oma säikyttelykeino sillä oikeusjuttu taisi olla hyvin huteralla jalustalla.

 

Tässä vaiheessa moni uskoi, että kausi on ohi ja moni taho itse mukaan lukien leimasin pelaajaliiton pääjehun Billy Hunterin täydelliseksi epäonnistujaksi joka muutaman pikkuseikan vuoksi on pilannut koko kauden ja tuhonnut NBA koripallon suosion viime vuosien nousutrendin. Yhden NBA kolumnistin muistan käyttäneeni Hunterista lausuntoa kaikkien aikojen huonoin pelaajaliiton neuvottelija. Hetken tämän järkytyksen jälkeen eleltiin hiljaiseloa sen jälkeen, kun NBA komissaari Stern oli antanut lausunnon, jossa haukkui pelaajapuolen itsekkyyden ja ilmoitti, että edessä on NBA:n ydintalvi.

 

Muutaman päivän ajan tätä ydintalvea kestikin kunnes julkisuuteen vuosi huhuja, että ehkäpä Toronton Raptorit ja kumppanit selviäisivät kokematta tätä mullistusta. Hunter oli hetkessä muuttumassa tunarista sankariksi, joka oli saanut omistajapuolen kiinni bluffiyrityksestään, sillä omistajapuoli ilmoitti, että he ovat valmiita jatkamaan neuvotteluja ydintalven välttämiseksi. Loppu kävikin sitten vauhdikkaasti kun omistajat olivat käytännössä paljastaneet korttinsa ja pelaajapuoli sai lähes kaikki vaatimuksensa läpi, jotka olivat olleet esteenä edellisen sopimusehdotuksen hyväksymiseen.

 

Uusi sopimus ei lopulta eroa järin suuresti vanhasta paitsi rahanjaon suhteen, joka oli ollut edellisessä sopimuksessa kestämättömällä tasolla, kun pelaajille lohkaistiin kakusta tuolloin 57% osuus ja tuon lasku lähelle 50 prosenttia olikin jo ennen neuvotteluja täysin selviö. Mielenkiintoisin pykälä sopimuksessa on niin sanottu ”Amnesty-sääntö” joka mahdollistaa, että jokainen joukkue saa kertaalleen ostaa minkä tahansa pelaajan sopimuksen ulos jonka jälkeen se ei enään vaikuttaisi palkkabudjetissa. Joukkue kyllä joutuu maksamaan pelaajalle täyden palkan, mutta vapauttaa näin ollen tilaa pelaajabudjetissa jonka maksimäärää on rajoitettu muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta ja nämä poikkeuksetkin usein johtavat lisäveroon jota joutuu maksamaan jos budjetin yläraja ylitetään. Tämä Amnesty-sääntö on näin ollen mielekäs pelaajalle johon sitä käytetään, sillä he saavat salkullisen kahisevaa sekä mahdollisuuden tehdä uusi sopimus toisen joukkueen kanssa. Joukkue joka tätä sääntöä hyödyntää sen sijaan pääsee eroon ylihintaisesta alisuorittajasta joka jostain syystä ei ole enää kalliin sopimuksensa arvoinen ja saa budjettiinsa tilaa uusille pelaajille tai säästävät lisäverossa jota eivät joudu enää maksamaan kun kalliin sopimuksen poistuminen pelaajabudjetista laskee budjetin loppusumman alle lisäverorajan.

 

Kiintoisan lajin seuraajan ja joukkueiden kannalta on se, että monet vapautettavista pelaajista ovat edelleen kelvollisia pelaajia, vaikka eivät edellisen sopimuksensa arvoisia enää tänä päivänä. Pelaajamarkkinat kun luultavammin yhdeksäs päivä aukeavat on säpinä entistä kovempi, kun normaalien vapaiden agenttien lisäksi pelipaikoista ja sopimuksista tulevat taistelemaan nämä vapautetut pelaajat ja sopimuksien teolla on aikaa vain viikon verran jonka jälkeen alkaa harjoitusleirit. Alla on lista pelaajista joiden kohdalla lähes varmuudella pykälää tullaa käyttämään ja sulkujen sisällä on heidän jäljellä olevan sopimuksensa pituus ja arvo. Lopussa vielä lista pelaajista joille saatetaan näyttää ovea.

 

Rashard Lewis, Washington Wizards (45.9M$/2v)

Gilbert Arenas, Orlando Magic (62.4M$/3v)

Baron Davis, Cleveland Cavaliers (28.8M$/2v)

Brandon Roy, Portland Blazers (68.3M$/4v)

Travis Outlaw, New Jersey Nets (28M$/4v)

Richard Hamilton (25.3M$/2v) / Ben Gordon (37.2M$/3v) / Charlie Villanueva (24.2M$/3v), Detroit Pistons*

DeSagana Diop, Charlotte Bobcats (14.3M$/2v)

Luke Walton, Los Angeles Lakers (11.8M$/2v)

 

*varmuudella joku tästä kolmikosta.

 

Brendan Haywood (Dallas Mavericks), Andris Biedris (Golden State Warriors), Mike Miller (Miami Heat), Al Harrington (Denver Nuggets), Drew Gooden / Beno Udrih (Milwaukee Bucks), Andres Nocioni (Philadelphia 76ers), Josh Childress (Phoenix Suns)

Kommentit (0)