Normipäivä
Aikamoista tuskastelua on ollut keksiä sopiva aihe blogitekstille, kun täysin koripalloaiheiset kirjoitukset eivät välttämättä kiinnosta monia ja täysin vedonlyöntiteoreettisia aiheita on vaikea kirjoittaa ilman, että paljastaisin liikaa omiin arvioihin liittyviä välineitä ja ajatuksia, jotka haluan säilyttää ”liikesalaisuutena”. Olen saanut paljon positiivista palautetta henkilökohtaisista teksteistä, jossa olen kertonut reitistäni ammattivedonlyöjäksi, muistojani vedonlyöntitaipaleen alkuvaiheilta, sekä laajasta tunneskaalasta jonka vedonlyönti aiheuttaa. Kiinnostusta on herättänyt myös minun vedonlyöntiiin käyttämäni työmääräni, jota jotkut pitävät merkkinä täydellisestä keskittymisestä työhöni, mutta joidenkin mielestä työmääräni saattavat olla tarpeettoman suuria, mikä saattaisi heikentää mahdollisuutta olla jatkuvasti vireystilassa, jonka tämä työ vaatii sekä kertoa kyvyttömyydestä priorisoida toimintatapojani. Tässä kirjoituksessa ajattelin hieman vapaamuotoisemmin kertoa millainen on minun tavallinen työpäiväni kauden aikana, jolloin päivät muistuttavat hyvin paljon toisiaan.
Herätyskello pärisee ”aamulla” yleensä klo. 15-16 välissä, riippuen mihin aikaan olen päässyt nukkumaan. Pyrin normaalisti nukkumaan 7-8 tuntia, joka on itselläni minimivaatimus, jotta olisin koko päivän ajan pirteä. Mikäli työt vaativat niin pärjään kyllä 5-6 tunnin unilla, tällöin pystyn hyvin keskittymään töihin, mutta energiaa ei riitä mihinkään muuhun ja tällöin mieliala ei useimmiten ole kovin korkealla. Pisin yhtämittainen valvominen itselläni on tainnut olla jotain ~40 tunnin luokkaa, mutta tuolloin keskittymiskyky oli jo hyvin heikkoa ja väsymys rupesi tuntumaan jo fyysisenä pahoinvointina. Herätessäni olotilani nopeasti mukautuu sen mukaan miten viime päivien vedot on mennyt. Mikäli on voitollinen kausi menossa, niin olo on hyvä ja vapautunut, mutta tappioputken aikana hyvinkin ahdistava ja painostava. Olotilasta riippumatta halukkuuteni nousta ylös sängystä ja aloittaa työt on aina kova, kun hyvinä aikoina luonnollisesti on mukava päästä jatkamaan siitä mihin edellisenä päivänä jäätiin ja tappioputkessa vastaavasti on suuri tarve saada käyrät osoittamaan jälleen koilliseen.
Noustuani sängystä kipaisen hakemassa jääkaapista tölkin Red Bullia ja suuntaan tietokoneelle, joka tietenkin on auki valmiina, kun odottavan aika on pitkä silloin kun tietokonetta käynnistellään. Selailen yleensä aluksi muutamia NBA-aiheisia sivustoja kuten Rotoworld, RealGM ja Prosportsdaily, jotta pääsen kartalle isoimmista uutisista ja loukkaantumisista. Välillä myös selailen hetken ”laadukkaita” huumorikuvasivustoja ja iltapäivälehtiä samalla, kun odotan siipien kasvamista. Nykyään olen onnistunut hieman vähentämään energiajuomien juomista, enkä juo sitä kuin piristymistarkoituksessa ja janojuomana juon vichyä. Mikäli unet on jäänyt vähemmälle, niin sitten kyllä menee useampikin tölkki ja lisäksi monta kuppia Juhla Mokkaa. Hanavettä juon sen mitä vahingossa suihkussa ollessa suuhun menee tai jäiden muodossa, joten pullonpalautusautomaatilla pitää vierailla melko tiheään.
Varsinaiset työt aloitan useimmiten raaka-arvioiden teolla, jotka total-puolella perustuvat joukkueiden pelinopeuteen eli tempoon (pace) sekä hyökkäys- ja puolustuspään tehokkuuksiin (offensive/defensive efficiency). Side puolella raaka-arvioiden pohjana toimivat melko yksinkertaiset joukkuerankingit. Tämän jälkeen alan etsimään tietoja loukkaantumisista ja muista odotettuihin kokoonpanoihin vaikuttavista tiedoista ja muutoksista. Tähän tarkoitukseen hyviä lähteitä ovat fantasyliigasivustot, joukkueiden kotikaupunkien paikallislehdet, NBA-aiheiset keskustelupalstat sekä Twitter.
Vaativinta loukkaantumisissa ei ole löytää tietoa, että palaaja on loukkaantunut, vaan arvioida epävarmojen pelaajien mahdollisen pelaamisen todennäköisyys. Usein pelaajan pelaaminen yön peliin on merkattu kysymysmerkiksi jolloin ilman lisätutkintaa ollaan monesti aikalailla 50-50 lähtökohdissa. Kuitenkin monesti, kun ei jämähdä ainoastaan loukkaantumislistojen tiedon varaan saattaa löytää arvokasta lisätietoa, jolla voidaan saavuttaa lisäetua. Kun on tarpeeksi kokemusta lajista, niin usein katsomalla tilanteen jossa pelaaja loukkaantui, niin saa hahmotettua paremmin, että kuinka pahalta loukkaantuminen todellisuudessa oli, eikä olla enään 50-50 tilanteessa. Myös pelaajien tunteminen antaa hyvää apua, sillä on pelaajia jotka pelaavat pienien vammojen kanssa, sen juuri vaikuttamatta peliesitykseen, parhaana esimerkkinä varmaankin Kobe Bryant. Toiset pelaajat taas tuntuvat olevan sivussa useita otteluita melko pienten loukkaantumisten vuoksi, tämä ei välttämättä riipu pelaajasta vaan tietyt valmentajat haluavat varmistaa etteivät pienet vammat ainakaan pahene. Tärkeintä lopulta monelle joukkueelle on se, että pelaaja on mahdollisimman terve pudotuspelien alkaessa. Esimerkkinä tällaisesta pelaajasta toimii hyvin vaikkapa Dwayne Wade.
Prosessin seuraava vaihe on käydä läpi mahdolliset normaalista poikkeavat rasitustekijät, joita ovat mm. tavallista tiiviimpi ottelutahti, joka tällä tiivistetyllä kaudella on korostetun tärkeässä asemassa, kun normaalilla kaudellahan ei joukkue esimerkiksi pelaa kolmena perättäisenä päivänä. Myös tärkeimpien pelaajien poikkeavan suuret peliminuutit tulee huomioida, näitä saattaa aiheuttaa esimerkiksi huipputärkeä tasaiset ottelut, varamiesten loukkaantumiset ja mahdolliset jatkoajat. Rasitustekijöihin kuuluu myös keskimääräistä pidemmät matkustamismäärät, joita monesti tulee pitkien vierasputkien aikana. Näiden lisäksi arvioihin vaikuttaa useita muitakin tekijöitä kuten ottelun odotettu tasaisuus, matchupit, aikainen alkamisaika, motivaatiotekijät jne jne.
Sen jälkeen, kun kaikki erikoistekijät on saatu ujutettua mukaan arvioihin rupeavat ne olemaan valmiit ja voinkin itse alkamaan laittamaan omia vetojani sisään. Tällöin kello saattaa olla suunnilleen 20-21. Tämän jälkeen seuraa ruoka-aika ja kiirehditään nopeasti kauppaan ostoksille ja hakemaan joko pizzaa Kotipizzasta tai sämpylä Subwaysta. Muutaman kerran on tullut kirottua, kun ei tuo lähikauppa tai ruokapaikat ole kuin 21 auki, että tässä maassa ei ole kovinkaan helppoa elää yötyön vaatimassa rytmissä. Syömisen jälkeen kokoan asiakkaiden vihjeet ja kirjoitan ne lähetettävään muotoon, käyn läpi vielä mahdolliset kokoonpanomuutokset ja mikäli vaikeasti arvioitavia kokoonpanotietoja on, niin näiden otteluiden arviot toimitan asiakkaille hieman ennen klo. 23. Arvioiden ensimmäinen osa on lähetyskunnossa yleensä hieman ennen klo. kymmentä.
Kello on siis 22 tai 23, kun yleensä maksavien asiakkaiden arviot/vihjeet on toimitettu perille, mutta työpäivä ei ole vasta kuin alkanut. Tämän jälkeen alkaa tarkkojen ja hyvien arvioiden tärkein vaihe, meneillään olevan kauden tietokannan päivitys. Itselleni ei enää tällä kaudella riitä pelkät otteluiden play-by-play tilastot, sillä en saa niistä tarpeeksi tarkkaa tietoa. Mikäli haluan, että minulla on mahdollisuus tehdä niin tarkkoja arvioita kuin se minun tämänhetkisillä taidoilla on mahdollista, niin vaatii se myös tilastot, jotka kertovat joukkueiden pelityylin, vahvuudet ja heikkoudet mahdollisimman tarkasti. Tämän vuoksi olen tällä kaudella ruvennut tilastoimaan jokaisen ottelun jokaisen tapahtuman manuaalisesti, jolloin käytössäni on enemmän ja tarkempaa dataa kuin valmiista play-by-play tilastoista on saatavilla.
Suorana lähetyksenä en otteluita katsele kuin hyvin harvoin muuten kuin sivusilmällä samalla, kun seuraan scoreboardilta miten vedot sujuu. Jälkilähetyksenä ottelut katsottuna pystyy yhden ottelun katsomaan ja tilastoimaan noin tunnissa, kun pystyy kaikki tauot hyppäämään ylitse ja NBA.comin streamissä on lisäksi mukava 10 sekunnin hyppy nappi, jolla voi ohittaa pienemmät tauot kuten lyhyet aikalisät ja vapaaheitot. Miksi sitten valvon yöt, jos en edes otteluita suorina lähetyksinä seuraa, kun samanhan voisin tehdä aamullakin? Tämä on aivan totta, mutta itselläni on hyvin ärsyttävä ongelma se, että en pysty nukahtamaan mikäli otteluita joissa on vetoja, on menossa. Mikäli saisin itseni uneen unilääkkeillä, niin herään muutaman tunnin päästä jolloin pakko mennä katsomaan tulokset/tilanteet tai vähintään unissani pyörii ottelut ja niiden tulokset ja tämä ei ole erityisen mukavaa ja huonosti nukuttu tila heikentää vireystilaa ja keskittymiskykyä.
Unissakaan ei pääse eroon lajista, mikäli menee nukkumaan ennen kuin vedon lopputulos on selvillä. Yksi tapaus, kun menin vedon half-timella nukkumaan on kuin erittäin köyhän miehen Inception. Näin unta että menin tarkastamaan oliko veto osunut, ja olihan se kevyesti. Tämän jälkeen heräsin unen sisällä unesta ja menin uudestaan tarkastamaan ottelun lopputuloksen, mutta tällä kertaa se olikin mennyt niukasti väärin. Lopulta heräsin oikeasti ja hetken mietin, että olenkohan yöllä herännyt ja käynyt katsomassa tuloksen. No menin tarkastaan tuloksen ja pelitilin saldo oli kasvanut, joten loppu hyvin, mutta ei tämmöisiä unia hirveästi jaksaisi, kun aamulla on niin outo ja sekava olotilakin tämmöisen unen jäljiltä, ennen kuin hahmottaa että missä maailmassa sitä ollaan.
Menen useimmiten nukkumaan 08-09:30 aikoihin, kun tällöin on loppunut länsirannikon viimeinenkin ottelu. Aika puuduttuvalta ja tylsältä tämä meininki varmaan monesta tuntuu, mutta itse kyllä tykkään. Henkisesti rasittavaahan tämä usein on vedonlyönnin luonteen vuoksi ja lisäksi välillä stressaantuu lisää kauppojen aukioloajoista ja muista arkipäivän asioista, jotka ovat muuttuneet vaikeammiksi tämän unirytmin vuoksi. Onneksi koko kesä ja alkusyksy ovatkin sitten lomaa ja se on tämän työn positiivinen puoli, kun en erityisemmin mikään talvi-ihminen edes ole.
Saattaa olla, että teen paljon työtä jonka tuoma lisäarvo tuloksiin ei ole erityisen suuri, mutta minulla ei ole varaa tehdä toisinkaan. Vedonlyöntimarkkinat tehostuvat jatkuvasti ja pienetkin lisäedut ovat kultaakin kalliimpia. Vedonlyönnissä olisi helppo uskotella itselleen, että mikäli tulokset ovat heikentyneet niin syynä tähän on ollut huono tuuri, mutta taito ja keinot edelleen riittävät murskaamaan vedonlyöntimarkkinat, vaikka näin ei olisikaan. Mikäli haluaa pysyä koventuneiden markkinoiden mukana, on pakko jatkuvasti itsekin kehittyä ja ainoa tapa varmistaa asia, on työnteko. Tämä maailma ei ole haaveilijoita varten.
Submitted by Vierailija (ei varmistettu) — Sunnuntai, 19.02.2012, 12:41
:Juhla Mokka eli JM on munkin
Juhla Mokka eli JM on munkin lemppari <3 Työhuonekin siivottu vn! Natsauksia myös loppukaudeksi!!
Submitted by Vierailija (ei varmistettu) — Sunnuntai, 26.02.2012, 11:44
:Erittäin köyhän miehen
Erittäin köyhän miehen Inception... :) hah lol heh
Submitted by Vierailija (ei varmistettu) — Maanantai, 27.02.2012, 19:52
:Tulin ajatelleeksi, että
Tulin ajatelleeksi, että pitemmän päälle, jos juot jatkuvasti energiajuomia ja syöt epäterveellistä ruokaa, niin yleinen kuntosi heikkenee. Uniongelmaan auttaisi varmasti, jos yrittäisit harrastaa päivän aikana muutakin kuin vetojen miettimistä, ja uskoisin, että tottuisit nukkumaan ajan myötä ajattelematta vetoja.
Submitted by S.Sukkela — Tiistai, 28.02.2012, 02:10
:Kun se vaan olisikin niin
Kun se vaan olisikin niin helppoa, että voisin sulkea vedot mielestä niin olisi hienoa, mutta se ei vaan onnistu, kun olen sen verran omistautunut kauden aikana vedonlyönnille. Tähän on kyllä koitettu hakea apua ihan psykiatriltakin asti. Kesän nukun ongelmitta, mutta sitten kun varsinainen kausi alkaa muuttuu tilanne kuin taikasauvan heilautuksesta.
Energiajuomien käytön olen laskenut 1-2 tölkkiin päivässä mikäli olen nukkunut kelvollisesti, joten käsittääkseni se aika kohtuullinen. Ruokapolitiikka voisi toki olla parempikin, mutta ei uskoakseni nuo Subwayn sämpylätkään niin kauhean epäterveellinen vaihtoehto ole mikäli ei ole aikaa tehdä itse ihan oikeaa ruokaa, kun niistäkin saa väsättyä ihan terveellisenkin oloisen kokonaisuuden.
Submitted by Kateellinen (ei varmistettu) — Maanantai, 05.03.2012, 05:12
:Lisää
Todella hieno ja mielenkiintoinen teksti. Vähintäänkin yhtä mielenkiintoinen kuin viikoittain ilmestyvät vihjeet ellei kiinnostavampi. Jos aikaa ja jaksamista löytyy niin kirjoittelehan lisää, täällä ainakin yksi jota kiinnostaa vaikka omasta mielestäsi tällainen elämäntyyli saattaakin vaikuttaa suht tylsältä kirjoitettavaksi.
En tähän aikaan viitsi enää uudelleen koko tekstiä lukea joten en ole varma sanoitko jo itsekin, mutta vinkkinä unihommiin sanoisin että juoksulenkki tarpeeksi aikaisin ennen nukkumaanmenoa pistää väsyttämään aika hyvin ainakin itseäni.
Submitted by S.Sukkela — Keskiviikko, 07.03.2012, 02:18
:Liikunta kyllä kelpaisi
Salilla kyllä olen koittanut käydä normaalisti kauden aikanakin jonne fillarilla niin siinä tulee ulkoiluakin semmoset 45min. Tämä kausi on vaan aikataulullisestikin niin haastava, että yksinkertaisesti ei aika tähänkään riittänyt. No 2kk vielä jaksetaan ja sit kun pleijarit alkaa niin on aikaa myös itsensä huoltoon.
Submitted by hamahakkimies (ei varmistettu) — Perjantai, 09.03.2012, 00:48
:Hieno kirjoitus
Hyvää kamaa, joka laittaa oman pienimuotoisen koripallofanittelun selkeästi terveeseen kehykseen. Tietenkin näillä kahdella kuviolla onkin eroa kuin työllä ja harrastuksella (sananmukaisesti).