Päiväkirjaa ja muutama tipsi aloitteleville NBA-huruille

Päiväkirjaa ja muutama tipsi aloitteleville NBA-huruille

S.Sukkela blogi

Comments: 3

Alkukausi on mennyt vedoissa loistavasti niin totaleissa kuin sideissa. Ainoa asia, mitä voisi pitää negatiivisena, on ollut total-kohteiden hieman odottamani alhaisempi määrä. Tähänkin kuitenkin yksi merkittävä syy on ollut kohteiden odotettua parempi osumatarkkuus, sillä kun kohteet osuvat hyvin, niin markkinat hinautuvat aina hieman omien arvioitteni suuntaan. Side puolella on tullut toivetta Twitterin puolelta, että kohteita olisi enemmän, kun monet ns. ”viihdevedonlyöjät” haluaisivat useamman kohteen rivejä, eikä ainoastaan yhtä tai kahta kohdetta per kierros. Minulla pääasiallinen ajankäyttö kohdistuu totalien vaatimaan tilastointiin, tiedon keruuseen sekä arvioiden tekemiseen, joten useimmiten en jokaisen ottelun sidearvioita edes tee. Lisäksi sidepuolella markkinat ovat selvästi vahvemmat kuin totaleissa, joten en usko, että harva tuolta per kierros edes montaa todellisuudessa ylikertoimeksi riittävää pelikohdetta löytää.

 

Ymmärrän kyllä, että mikäli jännityksen vuoksi pienin panoksin pelaa, niin esimerkiksi 10€ panoksella 19,50€ voittaminen ei viihdepelaajan vedonlyönnille asettamia vaatimuksia täytä eli niitä voitontuntemuksia, kun iso kerroin napsahti kiinni. Omien vetojeni tarkoitus on lähtökohtaisesti vain ja ainoastaan tuottaa voittoa, enkä hakemalla hae joka päivälle pelikohteita jännitettäväksi elleivät ne ole omasta mielestäni myös tuottavia. Paljon kuitenkin on Twitterissä tullut positiivista palautetta vihjeistäni, joten kiitoksia niistä ja toivotaan, että myös alkavana vuonna ovat vedot hyviä ja tuurit puolella. Minulle voi aina heittää kysymyksiä, mutta voittaako joku joukkue kysymykset päivällä ovat turhia. Pistän aina vihjeeni mikäli niitä tulee, sen mukaan miten olen hoitanut ne maksaville asiakkaille, joten etukäteen en paljasta mitään vaan ne tulevat yleensä klo. 23–24 välisenä aikana.

 

Itselleni ei tällä kaudella juurikaan arviointimenetelmät muuttunut, sillä viime kausi meni niin hyvin, että lukuunottamatta pieniä säätöjä, niin arvioiden teon pohja on pysynyt hyvin pitkälti samanlaisena kuin viime kaudella. Suurimmat muutokset mitä meneillään oleva kausi toi, olivat omat olosuhteiden muutokset, kun tuossa syksyllä muutin aivan Tampereen keskustaan. Vähän niinkuin olisi seuraa vaihtanut näin urheilutermein, eli hieman totuttelua olleet uudet olosuhteet.

 

Syitä muutolle oli useita. Ensinäkin vanha noin 120m2 asunto oli aivan liian iso yhdelle hengelle. Muuttaessani tuohon asuntoon yksiöstäni ajattelin, että tilaa ei voi koskaan olla liikaa, mutta nopeasti huomasin, että kyllähän sitä voi, kun jo kolmikerroksisen asunnon siivous oli aina kauhea urakka, lisäksi asuintilasta tehokkaassa käytössä oli suunnilleen puolet. Nykyinen asunto on 69m2 kaksio, joka vaikuttaisi olevan ainakin yhdelle henkilölle aivan passeli.

Kuva: Asuntoni minulle arvokkain sisustuselementti. Edesmenneen isäni baarikaappi, johon hän keräsi kaikenlaista asiaan liittyvää kuten koriste-esineitä ja erikoisia tyhjiä tölkkejä. Keväällä tarkoitukseni on teetättää baarikaapin yläpuolella Bar Virtanen kyltti ja baarin kylkeen kehystää isäni kuvan, jossa alla teksti ”Founder”. Sen aika ei kuitenkaan ole vielä, kun muistot ovat usein vielä turhan lähellä ja raskaita.

 

Toinen merkittävä syy muutolle on NBA-kauden aikainen kiireeni sekä unirytmini. Edellisen asuntoni lähellä oli ainoastaan Citymarket, joten kaikki ostokset piti suunnitella sen aukioloaikojen mukaan, joka monesti oli hankalaa. Nyt vastaavasti muutaman sadan metrin säteellä on useita kauppoja ja ruokapaikkoja, jotka ovat myöhään auki ja muutkin palvelut kuten esimerkiksi kuntosali, lääkäri, vaatekaupat, posti jne. ovat aivan kävelymatkan etäisyydellä. Nämä kaikki tietty olisi ollut vanhassa asunnossa ratkaistavissa auton hankinnalla, mutta on kuitenkin eri asia vaikka talvella kipaista ovesta ulos 100 metrin päässä olevaan ruokapaikkaan, kuin pistää auto lämpöön ja ajella keskustaan etsimään autopaikkaa. Lisäksi en ole autolla ajanut reiluun viiteen vuoteen, kun edellisen autoni pistin 2007 vuonna lunastuskuntoon, tai oikeastaan vastapuoli pisti. Tämän jälkeen etsin pitkään vastaavanlaista autoa, mutta kun sellaista ei löytynyt, niin jäi uuden auton osto ja vähitellen myös kynnys itsestä auton ratissa on noussut. Tosin nyt keväällä olen aikeissa voittaa pelkoni ja ostaa auton, kun keväällä tapahtuneet suuret muutokset elämässä ovat pistäneet tietyt elämän osa-alueet uuteen tärkeysjärjestykseen.

Kuva: Volvon raato, pian sen jälkeen kun Mersu päätti tulla suoraa kolmion ja talon kulman takaa jäisellä kelillä suoraan eteen. Volvon rekkarikin vielä muistissa, kun huonomuistisena kehitän usein lapsellisia muistisääntöjä kuten "Siitä syntyy aikamoinen tivoli, jos kesken kuusysin kiskasee nelosoluen" eli rekkari oli TIV-649

 

Tärkein syy muutolleni kuitenkin oli, että kuten olen edellisissä blogiteksteissäni kertonut, niin en tule hyvin toimeen vieraiden ihmisten kanssa ja tilanteissa, jossa olen yksin vieraiden ihmisten parissa. Hieman vaikea selittää asiaa, mutta varmasti kertoo paljon se, että jo kaupanjonossa olen usein hyvin ahdistunut, kun ympärillä on vieraita ihmisiä ja tiedän, että pian joudun sosiaaliseen kanssakäymiseen ostokseni maksaessani tai, että kaupassa mielummin etsin puoli tuntia haluamaani tuotetta ja lähden pois ellen löydä, mutta myyjältä en kysy. Keskustaan muuton jälkeen olen pyrkinyt aikaisempaa enemmän liikkumaan ihmisten parissa, jotta tottuisin paremmin näihin tilanteisiin ja tämä on mielestäni tuottanut tulosta, kun mm. kuntosalille meno ei ole alkuunkaan yhtä hermostuttavaa kuin aikaisemmin. Muutto on ollut siis hyväksi henkiselle, että fyysiselle puolelle ja tätä kautta myös ehkä heijastunut positiivisena säteilynä työhöni vedonlyöntiin.

Kuva: Hieman vanha kuva nykyisestä asuintalosta, joka on arkkitehti Bertel Strömmerin suunnittelema. Uutta asuntoa etsiessä yksi tärkeä kriteeri oli, että pitäisi olla vanha kunnon kivitalo, kun luottamus nykyiseen kiireellä rakentamiseen ei ole kova, saati 70-luvun elementtirakentamiseen.

 

Aikamoista ”Hyvä päiväkirja” tyylistä tekstiä on ollut tämän blogijutun sisältö, joten ehkä jotain asiaakin. Välillä minulta NBA-arvioiden teosta kiinnostuneet kyselevät vähän neuvoja alkuun. Vähän vaikea tästä ihan suoriltaan pohtia, että mitä kaikkea aloittelijan olisi syytä huomioida, mutta yritetään nyt jotain vinkkejä heittää.

 

Aivan aluksi kannattaa opetella lajin perussäännöt, mikäli nämä eivät ole ennestään tuttuja, kuten ottelun kesto, 24 sekunnin hyökkäysaika, virheet, aikalisät, vaihdot jne. Tämä luonnollisesti onnistuu parhaiten otteluita katselemalla, mihin kannattaakin aluksi panostaa runsaasti ennen kuin rupeaa edes mitään prosenttilukuja miettimään. Säännöt kun on omaksunut, niin kannattaa katsella lisää otteluita ja ruveta tekemään omia muistiinpanoja näkemänsä pohjalta jotka saattaisivat vaikuttaa arvioihin ja näin vähitellen päästä sisälle peliin ja sen tapahtumiin. 

 

Koripallossa, jossa pelaavia pelaajia per joukkue on normaalisti ottelussa 8-10 ja huippupelaajien vaikutus hyvin korostunut, niin on tärkeää oppia tuntemaan pelaajien tasot ja merkitys joukkueelle ja mitkä ovat kenenkin vahvuudet ja heikkoudet. Tästä oppii paljon pelejä katsomalla sekä pelaajien statistiikkaa läpikäymällä. Tärkeää on myös ymmärtää, että pelaajan tärkeyttä joukkueelle ei välttämättä näy suoraan tilastoista, sillä on pelaajia joiden vahvuus on ei tilastoitavassa puolustuspelissä. Vastaavasti on pelaajia, joiden tilastot näyttävät hienoilla, mutta heidän merkityksensä joukkueelle ei ole kuitenkaan niin suuri kuin voisi ajatella. Näitä seikkoja voi tutkia ainakin osittain on/off court tilastoista. Pelaajien pelityylit ovat myös tärkeitä hallita ja pelipaikoista varsinkin point guardin rooli on tässä huomattava. Koripallossa loukkaantumiset ovat usein isossa roolissa ja joukkueessa on yleensä selkeät vaihtomiehet avausviisikon pelaajille, jotka normaalisti pelaavat pienet minuutit, mutta mikäli avausviisikon pelaaja on loukkaantuneena niin heidän peliaikansa luonnollisesti huomattavasti kasvaa. Selvää arvioiden kannalta on se, että kuinka tärkeä loukkaantunut pelaaja joukkueelleen on, mutta yhtä tärkeää on tietää korvaavan pelaaja taso ja näin saada selville kuinka iso avausviisikon pelaajan ja korvaavan pelaajan välinen ero on. Hyvä ja hauska apuväline pelaajien taitotasojen määritykseen on konsolipelit, kunhan ymmärtää, että niissä on paljon myös vanhaa tietoa ja ylilyöntejä, mutta kohtalaiset vahvuudet pelaajista näistä pystyy määrittämään.

 

Ilman numerodataa on hyvin vaikea pystyä voitolliseen vedonlyöntiin, eli kerää itsellesi tuloksista ja mm. box scoren datoista useamman kauden mittainen tietokanta. Tietokantaa hyödyntämällä pystyy löytämään tekijöitä jotka toistuvat kaudesta toiseen kuten vaikkapa kotiedut, tasapelit, piste-erojen hajonnat, rasitustekijöiden vaikutusten suuruusluokkia, divisioonien tai vaikkapa konferenssien välisten otteluiden eroavuudet ja paljon muuta. Tilastoita tutkimalla pystyy myös selvittämään, että kuinka hyvin omat havainnot otteluita seuratessa ovat pitäneet paikkansa, kun aina paras vaihtoehto on se, että ymmärtää asian ja tätä myös data tukee. Vedonlyönnin kannalta on tärkeää myös kaivaa tekijöitä joiden olemassaolon/suuruusluokan monet liioittelevat, sillä useasti parhaat vedot löytyvät markkinoiden ylireagoidessa tiettyihin tekijöihin

 

Koripallon vahvuus vedonlyönnissä on, että se on hyvin pitkälti tilastoitua ja sen hajottaminen selkeästi osiin on mahdollista, sillä koripallossa maksimihyökkäysaika 24 sekuntia on etukäteen määritetty. Sen jälkeen, kun alkaa hieman ideaa muodostumaan on tärkeä kerätä mahdollisimman kattavat lähteet, joista esimerkiksi loukkaantumiset löytää mahdollisimman hyvin. Hyviä lähteitä ovat fanien keskustelupalstat, joista löytää monestikin paljon arvokasta infoa mm. pelaajista, kunhan ymmärtää hieman suodattaa fanien subjektiivisuutta. Twitterissä olevat joukkueiden paikallistoimittajat ovat loistava lähde kokoonpanotietoihin sekä myös eri fantasyliiga sivustot. Twitterissä pääsee jo pitkälle kun hakukenttään kirjoittaa pelaajan nimen sekä seuraavan vastustajajoukkueen.

 

Kannattaa tarkkaa miettiä, että missä vaiheessa rupeaa pelaamaan oikealla rahalla. Selvää on että suurien sarjojen opettelussa menee aikaa kunnes pystyy voitolliseen peliin, eli älä lähde huiskiin fiilispohjalta, jos oikeasti tarkoituksesi on kehittyä. Pieni panos kuitenkin saattaa motivoida parempaan työntekoon, kun on jotain menetettävää. Itse toimin näin, eli maksoin kehittymisestäni oppirahat ja omalla kohdalla en usko että olisin nykyisessä tilanteessa, jos olisin vuosia vedellyt ihan vaan pöytälaatikkovetoja. Tämä pitää jokaisen puntaroida henkilökohtaisesti, että mikä on omalle luonteelleen se toimivin ratkaisu. Ehdottomasti, jos uskoo, että työn laatu ja tehokkuus pysyy samana oli rahaa pelissä tai ei, niin kannattaa olla tuhlaamatta rahojaan, koska luultavasti ottaa kauan aikaa ennen kuin työ alkaa tuottaa hedelmää.

 

Vaikea kaikkia mahdollisia neuvoja näin tiivistää, mutta toivottavasti näistä oli edes hieman apua. Niille jotka ovat kysyneet tai aikovat kysyä, että miksi avustan muita, kun eikö riski ole, että saan kilpailijan. Autan mielelläni, koska tiedän henkilökohtaisesti kuinka vaikeata alkuunpääsy on kun itse aikanaan lähestulkoon kaiken opettelin aivan tyhjästä ilman minkäänlaista apua. Vaikka olen ainakin vielä omasta mielestäni kohtuullisen nuori 32-vuotias, niin minulla on jo takana yli 15 vuotta vedonlyönnin opettelua ja tiedän kuinka uskomattoman työmäärän se vaatii, että pääsee voittavaksi vedonlyöjäksi suuressa lajissa. Pieni lisäapu tuskin minun leipääni uhkaa, mutta ehkä se antaa jollekin vedonlyönnistä kiinnostuneelle voimat ylittää ne ensimmäiset vaikeimmat esteet, kun ollaan tilanteessa, jossa pitäisi se lumipallo saada liikkeelle.

Kuva: Nykyinen työpisteeni, joka on yhdistetty makuuhuone. Grillauksen lisäksi varmaan ainoa asia mitä vanhasta asunnosta jäi kaipaamaan on erillinen työhuone.

Kommentit (3)

Hieno blogi!

Loistava juttu ja taustojen valottaminen oli kunnioitettava teko.
Itsehän en myöskään pidä ruuhkista joten ymmärrän hyvin mitä ajat takaa ja miltä se mahtaa tuntua.
Kovaa työtä, hieman tuuria ja voimia teille SSukkela.

terapiaa

Kiitoksia. Halvemmaksi tää blogin pitäminen tulee kuin psykiatrilla käynti ;)

Mielellään lukee lisää näitä

Mielellään lukee lisää näitä kirjotteluita vähän vedonlyönnin sivustakin. :)