Tieto ei lisää tuskaa

Tieto ei lisää tuskaa

S.Sukkela blogi

Comments: 9

Ennen kauden alkua aina toivoo tietenkin tuloksellista kautta, mutta myös sitä että tulos muodostuisi kohtuullisen tasaisesti, eikä vuoristoratameiningillä, jossa svingit molempiin suuntiin ovat hurjia. Kauden jälkeen on tietty kohtalaisen merkityksetöntä, mikäli hyvä tulos saavutetaan, että millä tyylillä se tuli, mutta näin kauden aikana ei kauhean usein haluaisi kokea jyrkkien downswingien aiheuttamia surkeita olotiloja.

Kautta on takana noin kuusi viikkoa ja niinhän siinä kävi, että jo nyt on koettu koko mahdollinen swingien tuoma tunteiden kirjo totaleissa. Kausi alkoi pienillä tappioilla, olisikohan ollut joku -6 yksikköä jonka jälkeen parissa viikossa ampaistiin 26 yksikköä voiton puolelle ja vaunussa oli erittäin mukava meininki kunnes silmien eteen tuli pudotus ja jälleen parissa viikossa oltiin niukasti jo pakkasen puolella. Nyt on ollut tämän jälkeen tasaista nousua, ja jälleen ollaan lähes kauden huippulukemissa seurannan viisarin osoittaessa pluslukemia sellaiset 25 yksikköä.

Jokainen kokee ja käsittelee omalla tavalla swingien tuomat tunteet ja ajattelinkin hieman kirjoittaa miten nuo omalla kohdalla vaikuttavat elämään ja elämiseen. Varsinkin tappioputket panevat aina pohtimaan asioita, kuten luonnollisesti syitä tappioputkeen, mutta myös tämän lisäksi itseäni on nyt viime kauden ja nyt alkukauden aikana ruvennut ihmetyttää, että luulisi että kun jo useamman vuoden lyönyt vetoa ammattimaisesti niin miksi jatkuvasti tappiokausien aiheuttamat olotilat ovat menneet pahempaan suuntaan. Luulisi että kokemuksen myötä paineensietokyvyn kasvavan, eikä panostuksen riskitasokaan ole omalla kohdalla kasvanut vaan pikemminkin päinvastoin.

Olen lähikuukausina hieman sijoittanut pörssiosakkeisiin ja johdannaisiin ja vaikka ne usein sahaavatkin edestakaisin, niin ne eivät erityisesti aiheuta suuria tunteita puoleen tai toiseen, kun tiedostan, että tämä on aivan normaalia. Useimmiten päiväkohtaisille heilahteluille löytyy selkeä syykin, oli se syy sitten itselleni kuinka ymmärrettävissä oleva kuten vaikkapa BKT:n kasvuennusteen muutos tai sitten sellainen josta en tajua edes otsikkoa kuten joku USA:n Michigan-luottamusindeksin muutos. Molemmissa tapauksissa tiedän kuitenkin ainakin osasyyn kurssien muutokseen.

Vedonlyönnin puolella pelaan lähestulkoon ainoastaan omiin arvioihini perustuvia kohteita ja välillä muidenkin vihjeitä, mutta yleensä nämä ovat sellaisia, että jotain kyseisestä lajista/tapahtumasta ymmärrän. Vedoissa mitä pelaan, minulla on tarve pystyä jälkikäteen arvioimaan, että oliko kohde mahdollisesti hyvä tai huono riippumatta siitä että osuiko se vai ei, ja tähän en pysty mikäli pelaan suoraan jonkun vihjeitä lajiin josta en tajua mitään. Tämä on lähinnä henkilökohtainen ongelmani luottamuspuolella, joka on myös jatkuvasti läsnä muussakin elämässä kuin vedonlyönnissä. Tiedän useita vedonlyöjiä jotka varmuudella tekevät tuottoa vihjeillään, mutta en vaan pysty pelaamaan niitä ilman, että jo pieni tappioputki aiheuttaa epäilyt pelaamien kohteiden tasosta vaikka hyvin tajuankin vedonlyönnin luonteen ja tiedän vihjaajan tason.

Näiden pohjustusten kautta palaan takaisin kysymykseeni, että miksi koen tällä hetkellä tappioputket niin voimakkaina. Kyse ei ole omista tappioputkista sillä tiedän, että pidemmällä aikavälillä pystyn voitolliseen peliin, eikä siltä osin minun ei tarvitse itselleni todistaa mitään. Todellinen syy voimakkaisiin tunteisiin on pitämäni vihjepalvelu ja se, että tappioputket saavat minut ajattelemaan sitä mitä asiakkaiden päässä liikkuu noina synkkinä aikoina. Suurin osa asiakkaistani on mukana sijoitusmielessä ja hakemassa sijoitukselleen tuottoa ja näin ollen on luonnollista, että he eivät pysty, eikä kuulukaan pystyä analysoimaan jälkikäteen kohteita samalla tapaa kuin minä. Koen siis näissä tilanteissa asiakkaiden ajattelevan samalla tapaan kuin mitä itse koen muiden arvioilla pelaamisen, että onkohan nämä vihjeet ollut aivan susia ja eikö vihjaaja ole tehnyt työtänsä kunnolla tai, että onkohan tämänkin vihjaajan parhaat ajat takanapäin. Tiedän että asiakkaani ymmärtävät vedonlyönnin luonteen, tietävät minun vedonlyöntihistorian ja tiedostavat sijoittamisen riskit, mutta omalla kohdallani, vaikka järjellä asian ymmärrän, niin tunteet eivät vaan sopeudu. Luonteeni huomioiden, voisi olla jopa huono asia, mikäli pystyisin suhtautumaan kevyesti tappioputkiin, sillä se saattaisi olla merkki siitä, että olen menettänyt kiinnostukseni tehdä työni niin hyvin kuin ikinä pystyn. Vedonlyöntialalla siihen ei ole varaa, vaan siinä vaiheessa olisi parempi vaan lyödä hanskat tiskiin ja lappu luukulle.

Kauden aikana päivittäinen tunnetilani määräytyy lähes täysin siitä miten vihjatut kohteet ovat sujuneet, mutta ei tämä aina pahasta ole vaan voittoputkien aikaan kaikki asiat näyttävät valoisammilta kuin mitä ne ilman vetoja olisi. Pelkästä päivittäisestä kauppareissusta näkee varmasti jo ulospäin, että miten vedot ovat viime päivinä menneet. Tappioputkien aikana kävelen kuulokkeet korvilla tuijottaen kenkiin, lastaan nopeasti pakolliset ostokset ostoskoriin ja kassalla kuulokkeet korvilla nyökkäillään kassalle kuulematta yhtään mitä hän sanoo. Voittojen aikana taas pihalle mennessäni saatan kuunnella, että jopas linnut mukavasti visertelee, oli kyseessä vaikka sitten raakkuva varisparvi. Kaupassa kiertelen ja ostelen monesti kaikkia uusia juttuja ja kaupan jonossa kiitän kassaneitiä ja kohteliaasti ja toivotan hyviä päivänjatkoja.

Jokaisella vedonlyöjällä varmaan kunnon kuoppapäivät ja lunastuspäivät vaikuttavat mielialaan varsinkin heti otteluiden jälkeen. NBA-ottelut loppuvat yleensä niihin aikoihin, kun Huomenta Suomi ja muut ohjelmat alkavat ja siihen saumaan kun rapsahtaa joku 0/6 yö ja telkkari auki niin tekisi mieli kuristaa ne kaikki ylipirteät aamujuontajat tai sitten sen kokkiosion tekovirnistelijän sillä, siinä vaiheessa ei voisi paljoa vähempää kiinnostaa että kuinka kanaviilokista saa kuohkeamman tai kuinka kesällä pakastetut mansikat piristävät aamiaispöytää. Vastaavasti, jos 6/6 yö osuu kohdilleen, niin sitten ei millään haluaisi mennä nukkumaan vaan yliaktiivisena kävelee pitkin kämppää samalla soittaen mahtipontista musaa ja fiilistellen osumia ja tuolloin katsoo jopa hymyillen Huomenta Suomen urheiluosion Ässät-Lukko pelin maalikoosteen tai kuuntelee ringette naisten haastatteluja.

Millä tapaa sitten käsittelen tappioputket, no siinä tuskin on kenellekään mitään järkevää neuvottavaa vaan jokainen tyylillänsä. Itselläni parhaiten toimii ulkomaailmasta erakoituminen, rauhoittavat lääkkeet sekä työnteon lisääminen entisestään, jotta pystyy itselleen 100% varmuudella todistamaan että olen ainakin kaikki voitavani mihin taitoni riittävät tehnyt arvioiden eteen ja pyrkinyt löytämään mahdollisesti virheet. Erakoituminen lähinnä vain siksi ettei minua tappioputkessa kiinnosta jutella kenenkään kanssa enkä ole hyvää seuraakaan silloin. Tunnen eräällä tapaa, että olen vahvimmillani silloin, kun olen pohjalla, ja tämän vuoksi minulla on jopa tarve välillä, kun tuntuu että fiilikset ovat liian korkealla, tietoisesti erilaisilla keinoilla saada niitä alemmaksi.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena oli antaa yksi näkökulma vedonlyönnin aiheuttamista tunteista. Tämänhetkisille asiakkaille tiedoksi, että ymmärrän kyllä että ette ajattele niin kuin kuvittelen, eikä ole mitään syytä olla huolissani kertomistani asioista. Vihjepalvelun pitäminen on minulle vapaaehtoista jonka ansiosta saavutan myös omissa vedoissani maksimaalisen tason ja tuoton. Kyllä minun pääni nämä swingit kestää, on se kestänyt paljon rankempiakin asioita viimeisen 30 vuoden aikana ja niin kauan kun vihjeitä kauppaan elän täysillä mukana niin myötä- kuin vastoinkäymisissäkin.

Kommentit (9)

"Kyse ei ole omista

"Kyse ei ole omista tappioputkista sillä tiedän, että pidemmällä aikavälillä pystyn voitolliseen peliin, eikä siltä osin minun ei tarvitse itselleni todistaa mitään. Todellinen syy voimakkaisiin tunteisiin on pitämäni vihjepalvelu ja se, että tappioputket saavat minut ajattelemaan sitä mitä asiakkaiden päässä liikkuu noina synkkinä aikoina."

Tämä. Se vähäinenkin kokemus, mikä mulla on "maksullisten" vihjeiden antamisesta on täsmälleen samansuuntainen. Vaikka se raskasta onkin, niin ehkä asia pitäisi nähdä myös positiivisena. Ainakin omatunto pelaa ja vihjaaja tuntee vastuunsa eikä tee hommaa pelkästään rahankiilto silmissä.

Mutta pakko myöntää, että juuri tämän syyn takia en itse enää edes harkitse minkäänlaista vihjepalvelun pyörittämistä. Stressi vs. rahallinen hyöty päättyi ylivoimaiseen pistevoittoon stressittömyyden hyväksi.

Hieno kirjoitus vaikka itse

Hieno kirjoitus vaikka itse en kokemusta omaakaan alalta.

Mielellään lukee tälläistä

Mielellään lukee tälläistä blogia jossa raotellaan hieman vedonlyöjän sielunmaisemaa ja päänsisäisiä ajatuksia niin voittoputken huumassa kuin alamäen kurimuksessa.

Noi aamun tunteet on todella tuttuja itsellekin jos on tullut katsottua amerikan urheilua ja meni vedot sitten miten päin tahansa niin kovin vaikea siinä on sitten rauhoittua. Hyvä plusmerkkinen tulos tuo niin hyvän fiiliksen että on vaikea rauhoittua siihen nukkumiseen, ja kun kuoppaa on kaivettu toden teolla niin voi vaan kuvitella mitä silloin mielessä liikkuu. Parasta unen kannalta olisikin jos jauhaisi tasaisen tapavaa tulosta ilman sen suurempia heijauksia mutta hajonnat ovat suuria.
Se on kyllä ikävää miten ulkopuolisetkin ihmiset saavat sitten osansa noista tappioputkista.. siinä kun kaveri soittaa kuulumisia ja itsellä tiukka miinusmerkkinen putki takana niin on tullut tiuskittua tai sitten oltua kovin välinpitämätön eli tuon erakoitumisen kokemuksia kyllä on. Ja jollain tapaa ihan välttämätöntäkin edes hetkeksi ottaa sitä omaa aikaa koska mitä iloa siitä on lähtee seuraan olemaan myrtsi tai etäällä kaikista ihmisistä..
mutta tämän kommentoinnin taidan lopettaa nyt tältä osin tähän tai tulee kohta blogin pituinen kommentirivistö.. :D ei muuta kun hyvää jatkoa nba lundeille, alku kausi ollut varsin mallikas.. ja pidä pää kunnossa, elämä ei ole pelkkää lundea.

Kiitokset palautteista

"Hyvä plusmerkkinen tulos tuo niin hyvän fiiliksen että on vaikea rauhoittua siihen nukkumiseen, ja kun kuoppaa on kaivettu toden teolla niin voi vaan kuvitella mitä silloin mielessä liikkuu. Parasta unen kannalta olisikin jos jauhaisi tasaisen tapavaa tulosta ilman sen suurempia heijauksia mutta hajonnat ovat suuria."

Jep tätähän se on, siks väkisinkin tullut kuvioihin noi unilääkkeetkin, kun pakko päästä viimeistään aamuysiltä nukkuun, että kerkiää sit tehdä seuraavan päivän työtkin. Huono yö, niin vituttaa liikaa että uni tulisi ja hyvä yö niin liian levoton että sais unta ja sitten kun tottuu noihin unilääkkeisiin niin napsii semmotteen neutraalinakin yönä. Onneksi kesällä pääsee noista eroon aina useammaksi kuukaudeksi.

Kiitoksia kommenteista ja palautteista mitä blogista olen saanut, kannustaa kirjoittamaan jatkossakin. aluksi hieman mietin, että jaksaakohan kukaan lukea tälläisiä hieman vakavampia juttuja, josta uupuu kokonaan railakkaat ryyppytarinat ja naisseikkailut :P

paljonko kuluu aikaa?

Paljonko sinulla kuluu kaikkineen aikaa kauden aikana pelien ympärillä vai onko niin ettei aikaa riitä mihinkään muuhun?

kiireistä aikaa

Kauden aikana ei paljolti muuhun aikaa, kun viikkotunnit NBA:n parissa ovat varmaan ~100h luokkaa. Olen kyllä pyrkinyt, että vähintään kerran parissa viikossa pääsee kaverien kanssa tuulettuun ja nollaa vähän nuppia :P. Pahimmat kiireet loppuu pudotuspelien alkaessa, kun lähes puolet joukkueista pääsee kesälomille huhtikuun puolessavälissä ja sitten kun kausi juhannuksen tienoilla loppuu niin alkaa oma kesäloma.

Stressi tappaa

Vuosi tai pari sitten ESBC:n sivuilla oli hyvä kolumni liittyen osittain tämän kirjoituksen aiheeseen. Koska sitä ei taida enää olla saatavilla, lainaan tähän soveltuvan osan. Olen ainakin omalla kohdallani huomannut tämän pitävän hyvin paikkansa.

"Loppuun vielä muutama sana pelikassan hallinnasta. Pelikassojen seuraamisen yleinen sykli on nykyään maksimissaan yksi päivä ja pahimmillaan kassoja seurataan reaaliaikaisesti. Päivittäinen pokeriuutisointi on vahvistanut tätä trendiä.

"Miten meni viime yö?" -keskustelu on paitsi turhaa, myös terveydelle haitallista. Pörssimeklareilla tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että tappiollisen päiväsaldon aiheuttama negatiivinen tunnereaktio on yli kaksi kertaa voimakkaampi kuin voittopäivän tuottama euforia. Koska esimerkiksi yhden NHL-yön voitollisuuden todennäköisyys vastaa suurin piirtein kolikonheittoa, jää selvästi voitollinenkin pelaaja tunteiden summakaupassa selvästi tappiolle jos seuraa pelikassansa kehitystä päivittäin."

Odotukset määrittävät tunnereaktion voimakkuuden?

 

Näinhän se ja sitten, kun muistelee vetoja taaksepäin niin muistaa niitä viime hetken kustuja kohteita paljon enemmän kuin niitä joissa tuurin osuus osumaan on ollut huomattava. Se, että negatiivinen tunnereaktio on suurempi kuin positiivinen loppujen lopuksi kumminkin tuntuu aika luonnolliselta, kun sitä pohtii suhteessa odotuksiin.

Vedonlyönnissä suurin osa odottaa voittavansa, joten se on ainakin omassa päässä odotetumpi tapahtuma kuin tappio. Sama kuin esimerkiksi kauppaan mennessä odottaa useimman liikkeen kohdalla saavansa asiallista palvelua. Mikäli näin käykin, oli se odotettua, kun taas huono palvelu useimmiten tulee negatiivisena yllätyksenä, ja aiheuttaa myös suuremman tunnereaktion.

Mitäköhän asioita sitten olisi jossa positiivinen tapahtuma tulisi puolestaan yllätyksenä, vaikea näin nopeasti keksiä, mutta itse jos vaikkapa menisin kalaan ja saisin edes jonkun lahnan, niin tulisi tämä yllätyksenä ja varmasti aiheuttaisi elämyksen, kun taas se, että en saisi kalaa tuskin aiheuttaisi minkäänlaista pettymystä kun en uskonutkaan että mitään irtoaisi.  

Onnenpelit

"Mitäköhän asioita sitten olisi jossa positiivinen tapahtuma tulisi puolestaan yllätyksenä"

Lotto.

Tähän mun käsittääkseni osaltaan perustuu kyseisen pelin suuri suosio. Ihmiset muistaa sen 4 oikein tuloksen pitkään, ja 5 oikein on jo kuin joulu, uusivuosi ja juhannus yhtä aikaa. Sen sijaan hävitty täysi kuponki on bisnes äs juusual, se siitä ja seuraava saunakalja vaan auki. Ei sitä kukaan murehdi sen pitempään kun kerran mitään ei tosissaan kuitenkaan odotettu.

Mahtiyö Sukkelalta, 4/4 totalssit ja 2/2 sidet kaappiin :)