Travskolan

Travskolan

S.Sukkela blogi

Comments: 8

Tämänkertainen tarina sijoittuu raviurheilun maailmaan. Raviurheilu oli minulle se laji, jossa otin ensimmäisen suuren askeleen kohti ammattimaista vedonlyöntiä. Taloudellisesti ja tuloksellisesti ravivedonlyönnin aikakausi ei mitään erityistä juhlaa ollut ja lukuun ottamatta muutamaa hieman isompaa V-pelistä saatua lunastusta palautusprosenttini tuskin päälle sadan olisi noussut. Suurimmat muutokset aikaisempaan vedonlyöntiini verrattuna tulivat työmäärässä sekä siinä, että ravilähtöihin rupesin ensimmäistä kertaa kehittämään prosenttiarvioita tavalla jossa oli tarkoitus pyrkiä ymmärtämään kaikki mahdolliset todennäköisyyksiin vaikuttavat osatekijät, joiden pohjilta pystyisi jokaiselle hevoselle määrittämään voittotodennäköisyydet. Kyllähän sitä aikaisemminkin oli pyrkinyt prosenttiarvioita tekemään, mutta ne olivat käytännössä hyödyttömiä, kun useimmiten olin jo päättänyt jonkun yksittäisen tekijän pohjilta, kuten tärkeän pelaajan poissaolon vuoksi pelata kohteen, jonka jälkeen ”arponut” prosenttiarvion kertoimeen nähden sen mukaan kuinka hyvältä kohde vaikutti.

Aikaisemmin minulla ei ollut yksittäistä lajia mihin keskityin vaan löin vetoa lähestulkoon mistä tahansa lajista, jos mielestäni hyvän kohteen löysin. Se että raviurheilusta tuli laji johon keskityin, oli pitkälti sattumaa. Silloinen siskon aviomies, joka satunnaisesti oli raveissa käynyt, ehdotti minulle, että lähdenkö mukaan Teivon ilta-raveihin. Vastausta ei tarvinnut kauan miettiä, kun pelaamisen lisäksi tarjoukseen kuului limsat ja hampurilaiset läheisellä grillillä. Tarkkaa vuotta en muista, mutta mahdollisesti tuolloin oli vuosi 1994-95 sillä muistan, että lähivuosina tuosta, kun olin jo hieman paremmin raviurheiluun perehtynyt, alkoi Teivossa aloitella omaa uraansa lupaava Edu`s Speedy niminen hevonen.

Jälkikäteen ajatellen mielestäni kävi hyvin, että juuri raviurheilu toimi vedonlyöntikouluna, sillä luonteeltaan en tähän hätään voisi keksiä parempaa lajia opiskella arvioiden tekemistä. Tuolloin, kun itse tutustuin raviurheiluun, oli juuri lanseerattu Totoline, jonka ansiosta pelitarjontaa oli riittävästi. Tällä hetkellä tarjonta on vieläkin laajempaa ja mikäli yksilölajeihin vertaa niin pelimahdollisuudet ovat aivan omaa luokkaansa, kun raveja on päivittäin.

Yksi vedonlyönnin opiskelun ensimmäisistä suurimmista haasteista on ymmärtää mitkä kaikki tekijät vaikuttavat todennäköisyyksiin ja missä suhteessa, sekä mikä saatavilla oleva informaatio on käyttökelpoista. Niin vaikea laji kuin raviurheilu vedonlyöntimielessä on, niin sen vahvuus on se, että hyvin nopeasti pystyy kutakuinkin hahmottamaan, että mitkä tekijät vaikuttavat hevosten menestykseen. Moneen yksilölajiin nähden tekijöitä on runsaasti, mutta verrattuna useimpaan joukkuelajiin niin tekijöitä on vähemmän ja ne ovat selkeämmin nimettävissä. Seuraavassa listassa on varmasti puutteita, mutta olen yrittänyt muistella, mitä osatekijöitä itse käytin arvioita tehdessäni.

1)      Hevonen

  • Perustaso
  • Viimeaikaiset esitykset
  • Kuntosyklin vaihe
  • Laukkaherkkyys
  • Lähtönopeus
  • Hevosen varustelu (mm. kengitys)

2)      Ohjastaja

  • Perustaso
  • Sopivuus ohjastettavalle hevoselle

3)      Lähtöpaikka

  • Odotettavissa oleva juoksunkulku
  • Hevosen tarvitsema juoksupaikka (keulapaikka, suojajuoksu jne.)
  • Laukkaherkkyys lähdössä (volttilähdön kakkosrata jne.)
  • Lähdössä olevien hevosten lukumäärä

4)      Muut tekijät

  • Juostava matka
  • Radan muoto (mm. loppusuoran pituus, kaarteiden jyrkkyys)
  • Sään vaikutus (mm. radan kunto)

Tuohon aikaan kun raveihin arvioita tein, suurimman ongelman muodosti se, että hevosten edellisten juoksujen analyysi oli vaikeaa tehdä, sillä mikäli ei lähtöä ollut nähnyt, niin oli lähinnä ravilehtien juoksuselostuksien varassa. Arvokkaan avun tuohon aikaan antoi Kuusi oikein niminen ravilehti, jonka lopussa oli edellisen viikon ravien juoksuselostukset kommenttien kera. Nykyään tilanne on huomattavasti parempi kun, lähes jokaisen ravilähdön katsominen jälkikäteen on mahdollista. Samalla tapaa tilanne on myös kehittynyt muidenkin lajien seuraamisen osalta, mutta ravilähtöjen etuna on niiden lyhytkestoisuus, joten edellisten lähtöjen katsominen käy huomattavasti nopeammin kuin vaikkapa koripallo-ottelun.

Verrattaessa 90-luvun ja 2000-luvun välistä tehokkuutta vedonlyöntimarkkinoilla niin varmasti myös raveissa on valuet vähentynyt, kun internet on helpottanut ja tehostanut informaation saatavuutta. Itse olen nykyään ihan turisti ravimaailmassa, mutta uskoisin olevani oikeassa, jos väitän, että enää ei pelkästään esimerkiksi infolla, että hevonen oli jäänyt edellisessä lähdössä pussiin kaikki voimat tallella ole vastaavanlaista etua, kun sillä monesti olisi saavuttanut reilu kymmenen vuotta sitten. Omien tutkimusteni perusteella aikanaan toistuvasti ylipelattuja hevosia olivat mm. heikoimpien lähtöratojen hevoset, pitkältä tauolta tulevat hevoset, ensimmäistä kertaa Suomessa starttaavat tuontihevoset sekä kapasiteetiltaan kovat mutta hyvin laukkaherkät hevoset. Tämä samainen markkinoiden tehostuminen on kuitenkin nykyään läsnä myös lähes kaikissa muissakin lajeissa, joten se ei heikennä ravien asemaa hyvänä lajina opiskella vedonlyöntiä.

Moni nuori varmaan ajattelee raveja tylsänä vanhojen patujen harrastuksena, joista kyllä jälkimmäinen osa on pitkälti tottakin, kun muistelee kuinka itse istui Hämeenkadun Cafe Netto pelikahvilassa samassa pöydässä vanhojen ukkojen kanssa. Välillä, joku paikan ei kanta-asiakas oletti, että joku pöydässä kaljaa ryystävistä äijistä olisi isäni, jonka seurassa olin tullut raveja katsomaan, kun miksi muuten teinikäinen kaveri olisi raveja seuraamassa. Toinen paikka, jossa raveja seurasin usein Lauantaisin, oli edesmennyt Motorest Motelli Jäähovi Tampereen Kalevassa. Paikka oli parhaat vuotensa ohittanut räkälä, jossa tuolloin V65-ravien aikaan keskellä päivää pyöri sakkia aivan ympäripäissään ja mikäli teini-iän vilkas mielikuvitus ei ole näkyjä ”kaunistellut” niin paikalla päivysti lisäksi naishenkilöitä joilla oli myös tavoitteena saada tuottokäyrät nousuun ja kukkaroon täytettä.

Raviradoilla paikanpäällä käynti vastaavasti varsinkin kesäaikaan oli mukavaa ajanvietettä, kun mikäs sitä kesällä on ulkona istuskella vaikka kukkakedon sijaan nenään tuoksahtikin tuore hevosen paskan haju. Yksittäisistä voitoista minulle on jäänyt parhaiten mieleen ensimmäinen hieman isompi V4-voitto jolloin olin paikanpäällä Teivossa tapahtumaa todistamassa. Elävästi muistan vielä, kun viimeisessä lähdössä minulla oli V4-lapun varmana hevonen joka oli lähtönsä nelossuosikki, jonka itse olin arvioinut kapasiteetiltaan lähtöön täysin ylivoimaiseksi polleksi. Jännitys oli aikamoinen, kun hevoset kokoontuivat lähtöauton taakse, mutta onneksi mitään maalikamerankuvaa ei lopulta tarvittu. Pelaamani hevonen irtosi nimittäin jo takasuoralla muusta ryhmästä ja lasketteli maalisuoralla ylivoimaiseen voittoon samalla, kun itse tärisin maaliviivan vieressä, että älä nyt vaan ota maalilaukkaa. Jälkeenpäin voitosta teki vieläkin maukkaamman seikka, että arvioni oli osunut täysin nappiin ja tästä hevosesta Nino Savoysta kehittyi menestynyt hevonen, joka oli ollut kyseiseen lähtöön aivan ylikylä. Tuolla samaisella kohteella myös muutama kokeneempi raviharrastaja teki hyvän tilin vinkkini perusteella, eikä tuon jälkeen minun tarvinnut hetkeen omia grillimakkaroita tai limsojani maksella.

Loppuun vielä kappale lukiossa äidinkielen tunnilla pitämästäni raviurheilun puolustuspuheesta, jonka paikkansapitävyyden voi kyseenalaistaa monelta osin, mutta oli miten oli niin Timo Silakkaa lainaten: ”Mun mielestä tää on aika hieno laji”

Ihmiset jotka eivät käy raveissa mieltävät ravit usein junttiharrastukseksi ja pelinarkomaanien temmellyskentäksi, jossa he tuhlaavat viimeisetkin roponsa. Ihmisten käsitykset tästä asiasta ovat täysin vääriä, sillä raveissa käy myös tavallista kansaa, kuten minä itsekin”

Kommentit (8)

hyvää materiaalia

raveista on aina lukea laadukkaita kommentteja!

Kiva juttu

Ihan mukavaa muisteloa, siellä Cafe Netossa tuli itsekin noihin aikoihin pyörittyä. Ehkä ollaan jopa tavattu silloin.

Ja hieman vaikeampaahan ravien seuraaminenkin oli silloin. Joskus 90-luvun puolivälin jälkeen tuli hankittua videonauhuri opiskelijabudjetilla ja Player's Cafen pitäjä oli sen verran hyvä tyyppi, että nauhoitti lähdöt minulle. Minulla oli sen ansiosta oma videokirjasto ja sitten hierottiin 20-30 markan eli 3-5 euron kaksareita. Raha oli opiskelijalla todella tiukassa, mutta kyllä sieltä jotain plussaa jäi. Enemmän sitä tosin taisi tulla bonuksena tipsaamalla muutamalle himopelurille joka lähtöön jotain. Tilastot ja tutkimukset tehtiin kynällä, laskimella ja paperilla omista muistiinpanoista ja Veikkaaja/hevosurheilulehden tuloksista. Nykyäään jokaisella on ilmaiset taulukkolaskimet/tietokannat, reaali-aikaiset tulokset, videokirjastot ja datamaatit käytössään, mutta yllättävän pehmeitä kertoimia löytää raveista vieläkin ainakin Vermon ja Teivon ulkopuolelta.

Lähtöjen psyykkaminen

Ihan mielenkiinnosta kyselen että kauanko tuolla mallilla meni yksien ravien psyykkamiseen ?

Valueista

"Player's Cafen pitäjä oli sen verran hyvä tyyppi, että nauhoitti lähdöt minulle. Minulla oli sen ansiosta oma videokirjasto"

Aikas reilua tosiaan olisi kyllä myös itselleni kelvannut erittäin mielellään. Jokusen kerran tuli itsekin Player's Cafe:ssa käytyä, mutta yleensä Netossa, kun sotkin sillon fillarilla Pirkkalasta niin sen sijainti oli parempi, kun Hämeenpuiston kautta tuli. Ajokortin kun sain, niin viimeiset ajat tuli monesti käytyä Teivossa myös totolineraveja seuraamassa, kun oli tilavampi paikka ja epävarmalle autokuskille hyvät parkkeerausmahdollisuudet :)

Itse en tosiaan ole viimeiseen n. 10 vuoteen käynyt raveissa kuin varmaan kerta/vuosi tahdilla, joten omat käsitykset tämän hetkisistä ravivedonlyönnissä olevista valueista on lähinnä arvailua. Sinällään ei yllätä, että niitä edelleen löytyy, kuten sanoit, kun sama varmaan lähes joka lajissa, että voitollinen peli on mahdollista, kun on tarpeeksi tietoa ja taitoa sekä aikaa ja tahtoa tehdä töitä asian eteen. Osaatko sanoa, että onko millaiset valuet ravivedonlyönnissä on mikäli vertaa ajassa 10-15 vuotta sitten olleeseen tilanteeseen? 

"Osaatko sanoa, että onko

"Osaatko sanoa, että onko millaiset valuet ravivedonlyönnissä on mikäli vertaa ajassa 10-15 vuotta sitten olleeseen tilanteeseen? "

En kyllä osaa sanoa numeromuotoista eroa tähän päivään, mutta kyllähän silloin esim. lehtivihjeet ja maksulliset vihjeet olivat
paljon amatöörimaisempia kuin nyt. Silloin vihjattiin vain tyyliin "tää on hyvä hevonen ja valmentajakin kehuu" = hyvä pelikohde.
Nykyään osataan jo lukea lähtöjä ja kertoimia enemmän kokonaisuuksina eikä valmentajan sanakaan ole enää täyttä jumalan sanaa. Ja eri lähteiden
vihjeethän vaikuttavat todella paljon kertoimiin. Jos pelaa voittajapelissä systemaattisesti lähdön 1.suosikkia lähtöihin missä suosikki ei ole
minkään ison median vihje saa n. 95% rahoistaan takaisin. Jos taas pelaa niitä ykkössuosikkeja, jotka ovat median varmavalintoja
saa n. 75% rahoistaan takaisin. Tai näin asia ainakin muutama vuosi sitten oli kun sitä seurasin. Eli aika paljon parantaa
saumojaan jo sillä jos ei peesaa totalisaattorissa muiden ideoita.

Todennäköisyysarvioiden tekeminen raveihin onkin sitten todella vaikeaa ja eri pelaajapooleissa kertoimet voivat näyttää
samaan lähtöön ihan erilaisilta. Kirjoitin Finlandia-ajon jälkeen seuraavan pätkän:
"Otetaas vielä pieni juttu Finlandiasta. Lähtöön oli tarjolla maailmalla ainakin 4 eri totalisaattoripoolia(Fintoto, ATG, PMU ja Zeturf). Näissä esim. lähdön ruotsalainen voittaja Quarcio Du Chene maksoi Suomessa voittajapelissä rahat 12,1-kertaa takaisin, Ruotsissa 4,1-kertaa, ranskan PMU:n poolissa 12x ja kansainvälisellä Zeturfilla 14,3x. Sitten taas ranskalaiset Premiere Steed ja Rapide Lebel maksoivat PMU:ssa 5x ja 4,2x, Zeturfilla 13x ja 4,4x sekä Suomessa 9,2x ja 16,9x. Suomalainen Express Merett maksoi Suomessa 39,9x, Ranskan PMU:ssa 38x ja Zeturfilla 144x. Jos vedetään yhteen huonoimmat ja parhaat kertoimet eri pooleissa:
Quarcio Du Chene 4,1 vs 14,3, suurin kerroin 3,48-kertaa isompi kuin pienin kerroin
Premiere Steed 5,0 vs 13,0, 2,6x
Rapide Lebel 4,2 vs 16,9, 4,02x
Express Merett 38 vs 144, 3,79x

Näistä luvuista voi kai vetää ainakin 2 johtopäätöstä.
- Ravien totalisaattoripoolit eivät ole tehokkaita
- Isänmaallisuus ja tunteet jylläävät pelipäätösten takana

Sillä on väliä mihin pooliin rahansa pääsee pelaamaan."

Eli kyllä ravipeleissä vielä aika paljon tehottomuutta on.

Ravitutkimuksia

Kiitoksia vastauksesta. Vedonlyöntimarkkinoiden tehokkuuksia tuntuu olevan paljon tutkittukin, kun gradua tehdessäni kävin läpi kasan urheiluvedonlyöntiä koskevia tutkimuksia niin niistä suuri osa käsitteli hevosurheilua niin laukkakisoja, että raveja ja niiden tehokkuutta.

Isänmaallisuus näkyy vedonlyönnissä tosiaan voimakkaasti ja ravien lisäksi ainakin Veikkauksen muuttuvakertoimisissa peleissä suomalaisurheilijat ovat usein ylipelattuja. (esim. mäkihyppy). Tuon seikan lisäksi useat ravitutkimukset perustelivat pooleissa näkyviä "kotietuja" todisteena sisäpiiritiedon käytöstä. Tuossa seuraavassa tutkimuksessa oli informaation kulku poolien välillä estetty, mutta voisiko kuinka paljon olla edelleen sisäpiiritietoa vai johtuuko erot pelkästään isänmaallisuudesta ja kuinkakohan paljon siittä on harhaa ja kuinka paljon, sitä että hevonen ja sen kyvyt tiedetään paremmin sen kotimaassa. No joo eipä nämä mitään kysymyksiä ollutkaan, kun varmaan mahdotonta antaa tarkkaa vastausta ja jokainen tapaus pitää varmasti käsitellä erikseen, kunhan tässä "ääneen" mietiskelin.

 

"Schnytzer & Shilony (1995) ovat tutkineet sisäpiiritiedon esiintymistä Australian Melbournen hevosurheiluvedonlyöntimarkkinoilla. Australiassa hevosurheiluvedonlyöntimarkkinat jaetaan kahteen eri osaan, raviradan sisällä ja radan ulkopuolella toimiviin markkinoihin (on-course ja off-course). Nämä markkinat toimivat toisistaan erillään, mutta voitot maksetaan markkinoiden yhteisestä voittopoolista. Informaation kulku näiden markkinoiden välillä on estetty. Radan ulkopuolella kertoimet tarjoaa valtion vedonlyöntitoimisto (monopoli), joka tarjoaa kertoimet sekä totalisaattoripelinä että kiinteinä kertoimina. Radan sisäpuolella kertoimet muodostuvat myös kiinteistä, satojen yksittäisten vedonvälittäjien tarjoamista kertoimista ja radan omasta totalisaattoripelistä.

Tutkimuksessaan Schnytzer & Shilony (1995) osoittivat sisäpiiritiedon olemassaolon useiden kokeiden avulla. Tutkimus osoitti, että kun sisä- ja ulkovedonlyöntimarkkinat ovat erillään, radan sisäpuolella toimivat vedonlyöjät pystyvät tuottavampaan vedonlyöntiin kuin vedonlyöjät ilman sisäpiiritietoa radan ulkopuolella. Näin ollen sisäpiiritiedon merkitys on ilmeinen ja selvästi havaittavissa. (Schnytzer & Shilony, 1995.)"

Hyvää materiaalia

tätä samaa lisää kiitos

hyvä blogi ja lämmin henkinen muistelo

Kiitos tästä.Itsellä taas on mennyt toisin päin.Urheiluvedonlyöntiä ei enää ole kuvioissa.Satunnaisia bonuskierroksia ym.kyllä,mutta 98% vuoden pelivaidosta varmaan raveihin.
Tämä ylikerroin palsta kuului vuosiakausia "päivittäin selattaviin",nykyään taas ehkä "viikottain selattaviin" ja lähinnä näiden blogien takia.
Jokseenkin kolme vuotta sitten oma kelkka kääntyi hiljalleen ravien suuntaan silloisen tyttöystävän,ja nykyisen vaimon,takia/ansiosta.Varmaan reilut vuosi sitten loppui urheiluvedonlyöntiin ajan käyttö.
Opiskelijoita ja menetelmien kehittelijöitähän tässä raviasiassa ollaan parin vuoden aktiivisemman seurannan jälkeen.Eli siis vuosi meni jokseenkin päällekkäin urheiluvedonlyöntiä ja raveja.
Menetelmiä on kehitetty ja kehitellään koko ajan.Ja ihan hyvin on lunastusten makuunkin päästy ja aina mieleen jääviä(muine tapahtumineen,vuoden aikoineen,muun elämän tapahtumineen) "läheltä piti" lunastuksiakin on (rahamäärällisesti)reilusti.
Mielenkiintoista lukea tuollaista lämminhenkistä muistelua pelaajan raviaikojen muistelusta.