NBA 28.11.2021

NBA 28.11.2021

S.Sukkela blogi

NBA 28.11.2021

Los Angeles Clippers - Golden State Warriors, over 215.5 1.97 63% 5u (ottelu alkaa 22:40)

Mielenkiintoinen ottelu vedonlyöntimielessä. Ottelun aikainen ajankohta on usein pistemäärää laskeva tekijä, sillä on täysin normaalia, kun kentällä ei ole robotit vaan ihmiset, niin suuri poikkeama normaaliin aikatauluun vaikuttaa totuttuihin rutiineihin, eikä vireystila ole samanlainen. Tosin perjantaina Clippersillä oli peli myös suomen aikaa 22:30 ja siinä ottelun pelinopeus oli erinomainen, juuri Clippersin toimesta.

Tähän otteluun en aikataulusta yhtä suurta vähennystä tehnyt kuin normaalisti, sillä ottelu varmasti kiinnostaa molempia joukkueita keskimääräistä enemmän, sillä kyseessä on divisioonan sisäinen ottelu. Linjassa näkyy tällä hetkellä arvioni mukaan 3-4 pistettä ottelun aikaisen alkamisajankohdan vuoksi. Itse tein noin 2 pisteen vähennyksen.

Suoraan normaaleilla kauden tilastoista tehdyillä luvuilla tämä kohde ei olisi 5/5 kohde, mutta syy miksi olen muokannut varsinkin odotettua tempoa ylöspäin on seuraava.

Vastakkain on tällä hetkellä tämän hetken tilastoilla kaksi parhaiten puolustavaa joukkuetta, jonka vuoksi linjakin on Warriorsin otteluun harvinaisen alhainen, sillä joukkue on kuitenkin otteluiden tempotilaston 7. ja hyökkäystehokkuudessa 4. 

Vastaavasti Clippers on hyökkäystehokkuudessa vasta sarjan 26., ja joukkue onkin napsinut useat voitot juuri puolustuksen voimalla. Los Angeles Clippersin hyökkäysnopeus on ollut yksi asia mistä Clippersin päävalmentaja Tyronn Lue usein puhuu, jonka hän haluaisi pitää korkeana. Joukkue on hyökkäysnopeudessa ollut lähes Warriorsin luokkaa koko kauden osalta, mutta se on laskenut alkukaudesta, lukuunottamatta tuota edellistä ottelua.

Helpoin tapa tehdä pisteitä on nopeat hyökkäykset ja uskon, että tämä on myös Clippersin Luen mielessä, kun vastassa puolustustilaston paras joukkue ja oman joukkueen ongelmat ovat olleet juuri hyökkäyspäässä. Eli odotan tässä ottelussa yllättävänkin kovatempoista, vaikka viime aikojen Clippersin tilastot ja ottelun alkamisajankohta eivät tälle anna tukea (ellei huomioida tuota yksittäista ottelua, mutta tuollaisesta on turha vetää vielä mitään johtopäätöksiä).

Tietenkään Warriors ei tule antamaan Clipperseille helppoja koreja nopeiden hyökkäysten kautta helposti, sillä ei se muuten olisi tällä hetkellä sarjan paras puolustuuspään joukkue ja joukkueella on toki myös huippuluokan valmennus, joka osaa tehdä oikeita ratkaisuja ottelun sisällä mikäli siihen on tarvetta. Eli mikäli Clippers tai molemmat joukkueet joutuvat ottamaan paljon vaikeita ratkaisuyrityksiä hyökkäysajan lopussa, niin on veto hyvin heikoilla jäillä.

Tekokkuuslukujen en usko tulevan olemaan mitään huippuluokkaa, molempien joukkueiden puolustuksen ansiosta. Kuitenkin mikäli tempo on riittävä, niin riittää pienempikin luku pisteet per hyökkäys sarakkeeseen. Tietenkään en pane vastaan, jos molemmilla olisi todella hyvät heittopäivät. Tällöin toki arvioimani tempokin laskisi, koska hyökkäystehokkuudessa ja ottelun pelinopeudessa on selvä korrelaatio. Paremmat heittoprosentit hidastavat pelinopeutta, koska korin jälkeinen hyökkäys on keskimäärin selvästi hitaampi kuin puolustuspään levypallon. Toisaalta välillä, kun uppoo hyvin, niin hyökkäyspään pelistä tulee rohkeampaa ja nopeampaa, mutta en usko siihen tässä.

Joukkueet ovat kohdanneet jo toisensa kerran tällä kaudella lokakuussa, silloin ottelussa tehtiin 228 pistettä. Tuossa ottelussa hyökkäyksiä oli 207 ja mm. Stephen Curry upotti kolmoset 8/13 ja ottelukin alkoi normaaliin aikaan, eli tuolla ottelulla ei ollut merkitystä tämän ottelun arvioiden teossa. Kuitenkin tuon kaltaisen temmon pitäisi riittää helposti vedon osumiseen, sillä silloin ei tarvittaisi kuin pisteitä hyökkäystä kohden kuin noin 1,045. Koko NBA:n tämän hetkinen tehokkuus per hyökkäys on luokkaa 1,08 ja se nousee aina kauden edetessä. 

Indiana Pacers - Milwaukee Bucks, over 217 1.99 60% 4u