Brasilia on noussut hiipuvasta jättiläisestä MM-kisojen ennakkosuosikiksi

Brasilia on noussut hiipuvasta jättiläisestä MM-kisojen ennakkosuosikiksi

Viki blogi

Comments: 12

Jalkapallon MM-kisojen alkuun on alle kolme viikkoa ja isäntämaa Brasilia lähtee kisoihin suurimpana ennakkosuosikkina. Tilanne on kuitenkin elänyt ennen kisojen alkua ja siitä ei todellakaan ole pitkä aika, kun Brasiliasta puhuttiin hiipuvana jättiläisenä. Sanottiin, että Brasilia ei tuota enää laadukkaita pelaajia ja että nykyinen joukkue on Brasilian historian huonoin. 28. marraskuuta vuonna 2012 maajoukkueen päävalmentajaksi hyppäsi kuitenkin mies, joka sai ihmiset palaamaan järkiinsä.

 

Heinäkuussa 2010 Brasilian jalkapalloliitto teki ison päätöksen. Se palkkasi valmentajan, jonka tuli johdattaa joukkue Copa American voittoon 2011, olympiavoittoon 2012 ja sen jälkeen maailmanmestaruuteen kotikisoissa 2014. Tämä valmentaja oli Mano Menezes. Menezesin työ alkoi hyvin, kunnes vaikeudet alkoivat Copa American aikoihin. Copa Americasta Brasilia tippui jo puolivälierissä, mutta Menezes sai vielä jatkaa pestissään. Koitti vuosi 2012 ja Lontoon olympialaiset. Olympialaisten piti olla lähtölaukaus Brasilian uuden sukupolven kultaputkelle, mutta hurjasta panostuksesta huolimatta kisat päättyivät pettymykseen. Brasilialta odotettiin valtavasti, mutta peli takkusi kisojen alusta alkaen. Brasilia selvitti kuitenkin tiensä finaaliin, mutta Meksiko oli parempi numeroin 2-1. Heti päätösvihellyksen jälkeen oli selvää, että Menezesin asema olisi uhattuna.

 

Olympialaisten farssista oli toivuttu ja elettiin marraskuun loppua, kun Brasilian jalkapalloliitto ilmoitti, että vuonna 2002 Brasilian kanssa maailmanmestaruuden voittanut Luiz Felipe Scolari johdattaa joukkonsa kotikisoihin kesällä 2014. Brasilia sai uuden alun projektilleen kohti kotikisoja ja ensimmäinen ottelu Scolarin johdolla pelattiin 2013 helmikuussa Wembleyllä. Joukkue oli muuttunut paljon ja Scolarin kädenjälki näkyi joukkueessa ensimmäisestä päivästä lähtien. Ottelu Wembleyllä päättyi kuitenkin Brasilian 2-1 tappioon ja jalkapalloa hengittävä kansa oli valmis hautaamaan haaveensa MM-kisojen voitosta omalla maaperällään.

 

Scolari teki lisää kokeiluja MM-kisoja silmällä pitäen, mutta tuloksellinen alavireisyys lisäsi kannattajien tuskaa. Brasilian maajoukkueen ympärillä oli negatiivinen ilmapiiri, mutta kaiken sen takana Brasiliasta oli kasvamassa joukkue. Brasilian peli kehittyi ja joukkue rupesi olemaan valmis Confederations Cupia varten. Tämä kaikki kuitenkin peittyi negatiivisuuden alle, eikä edes kenraaliharjoituksesta saavutettu 3-0 voitto Ranskasta lisännyt uskoa kotijoukkueeseen.


15. kesäkuuta 2013 kello 22.00. Brasilia pelasi avausottelunsa Confederations Cupissa. Ottelun, joka tulisi muuttamaan kaiken. Kaikki katseet kohdistuivat kymppipaitaa kantavaan Neymariin, joka oli nuoresta iästään huolimatta joukkueen ykköstähti. Ottelu alkoi ja kellossa on vajaat 3.minuuttia kunnes rupesi tapahtumaan. Marcelo pelaa pitkän pallon kohti kärjessä pelaavaa Frediä, joka tiputtaa rinnallaan pallon alas Neymarille. Neymar ampuu ja sekuntien ajaksi koko jalkapalloa hengittävä maailma pysähtyy, kunnes stadion räjähtää. Suuren arvostelun kohteena ollut Neymar on ampunut pallon täydellisellä tekniikalla yläkulmaan. Maalin symbolinen merkitys uudelle tulemiselle on valtava.

 

Avausottelu päättyi lopulta Brasilian 3-0 voittoon, mutta lisää oli tulossa. Seuraavassa pelissä Neymar osui jälleen ja Brasilian maali pysyi yhä koskemattomana. Brasilia on kuitenkin tunnettu näyttävyydestään ja maailman parhaista hyökkääjistään. Kummatkin pelit avannut kärkimies Fred ei ole maailman paras pelaaja tai edes lähellä sitä, mutta Scolarin systeemiin hän sopii lähes täydellisesti. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa maaleitta jäänyt Fred hiljensi kritisoijat iskemällä kaksi maalia Italia verkkoon, minkä myötä Brasilia varmisti lohkovoittonsa. Kannattajien usko joukkueeseen rupesi heräämään.

 

Alkulohko oli takana ja edessä olivat pelit, jotka tulisivat näyttämään suunnan. Scolari oli palauttanut arvostuksen Selecaota kohtaan, mutta turnaus oli vielä kesken. Välierissä vastaan asettui rakas vihollinen Uruguay, ja ottelusta muodostui niin tasainen kuin etukäteen odotettiinkin. Peli eteni pitkään tasalukemissa, ja kaikki odottivat jatkoaikaa. Toisin kävi. Brasilia on todella vahva erikoistilanteissa, ja välierän ratkaiseva 2-1 voittomaali on siitä hieno osoitus. Peliaikaa oli jäljellä 4.minuuttia, kun Brasilia sai kulmapotkun. Neymarin loistava kierteinen pallo kiertää pelaajamassan yli takatolpalle, mistä Paulinho puskee pallon maaliin. Brasilia oli edennyt Confederations Cupin finaaliin, missä vastaan asettuisi hallitseva maailmanmestari Espanja.

 

Confederations Cup on vain MM-kisojen esiturnaus, mutta tänä vuonna sen merkitys oli normaalia suurempi isäntämaan kriisin takia. Finaalista odotettiin todella tasaista, eikä kumpaakaan voinut asettaa ennakkosuosikin asemaan. Ensimmäisistä sekunneista asti pystyi aistimaan, että tässä pelissä mennään ja lujaa. Brasilian prässi tuotti tulosta heti ottelun alusta asti, ja Brasilia siirtyi johtoon toisella peliminuutilla. Pureudun maalin syntymiseen myöhemmin tämän ennakon aikana, ja vaikka maalissa olikin paljon tuuria mukana, kaikki lähti pienestä taktisesta nyanssista. Brasilia oli siis siirtynyt finaalissa 1-0 johtoon ja tunnelma Maracãnalla oli eläimellinen. Brasilia oli palannut, eikä vain hetkellisesti.

 

Brasilian joukkue juoksi älyttömiä määriä ja todella korkea prässitaso tuotti Espanjalle jatkuvasti vaikeuksia. Puoliaika oli lähes lopussa, kun kisojen ykköstähti Neymar tulee vasenta laitaa pitkin. Neymar käyttää palloa keskellä Oscarilla, saa sen takaisin ja ampuu pallon vastustamattomasti maaliin. Koko joukkue vaihtopelaajineen ryntää kulmalipulle juhlimaan, riemu pelaajien ja katsojien kasvoilla on aitoa ja vapautunutta. Toinen puoliaika alkaa ja herää kysymys, jaksaako Brasilia pelata yhtä aktiivisesti läpi ottelun. Vastaus tuli nopeammin kuin kukaan osasi odottaa. Toinen puoliaika oli vasta kerennyt alkaa, kun pallo tuleen nopean vastahyökkäyksen päätteeksi Fredille, joka laittaa pallon kliinisesti takakulmaan. Peli oli ohi. Aikaa oli vielä jäljellä, mutta sisimmässä jokainen tiesi, että Espanja ei tästä enää nouse.

 

Brasilia oli voittanut Condeferations Cupin Luiz Felipe Scolarin johdolla. Brasilia oli palannut, eikä vain tämän turnauksen ajaksi. Brasilian pelillinen prosessi saavutti Espanjaa vastaan kliimaksinsa ja Brasilia oli finaalissa täysin ylivoimainen maata vastaan, joka oli viime vuosina voittanut kaiken. Brasilia osoitti olevansa enemmän kuin joukkue, se oli perhe, johon jokainen pelaaja tunsi aidosti kuuluvansa. Brasilia oli noussut hiipuvasta jättiläisestä MM-kisojen ennakkosuosikiksi.


 

Seuraavaksi lista kisoihin matkaavista pelaajista ja muutaman lause jokaisesta pelaajasta:

 

Júlio César 

 •  César ajautui QPR:ssä hankalaan tilanteeseen ja kokenut maalivahti siirtyi tammikuussa peliajan perässä MLS-seura Toronto FC:en. Scolarin luotto ei ole kuitenkaan missään vaiheessa horjunut Césaria kohtaan ja César lähtee kisoihin ykkösmaalivahtina.

Jefferson

 • Suurelle yleisölle tuntematon veskari, joka on tehnyt hienon uran kotimaansa sarjassa. Jeffersonilla olisi potentiaalia olla jopa aloittava maalivahti, mutta kokemus isoista peleistä on varmasti se seikka, minkä takia Scolari luottaa enemmän Césariin. Jefferson on varma suorittaja ja pelannut aina hyvin maajoukkueessa, mutta hän ei ole sellainen veskari, jonka varaan voisi luottaa koko kansakunnan toivoja.

Victor

 • Kolmosvahdin rooliin oli tyrkyllä monta pätevää maalivahtia, mutta Victor nousi muiden yläpuolelle. Victorin vuosi 2013 oli kerrassaan loistava ja Victor oli yksi suurimmista tekijöistä Atletico Mineiron juhliessa Etelä-Amerikan Mestareiden liigan eli Copa Libertadoresin voittoa.

Thiago Silva

 • Parempaa kapteenia ei voisi olla. Esimerkki, johtaja, TAISTELIJA. Thiago Silva on maailman paras toppari ja Brasilian kivikovan puolustuksen johtaja. Thiago Silva ei ole maailman isoin toppari, mutta siitäkin huolimatta vahva ilmassa. Nopea, vahva, hyvä sekä jalalla että päällä, Thiago Silva on täydellinen paketti.

David Luiz

 • David Luizista voi olla mitä mieltä tahansa, mutta aina maajoukkuepaidan päälle pukiessaan David Luiz on yksi maailman parhaista toppareista. Keskittyminen on aivan eri tasolla kuin seurajoukkueessa, ja David Luiz ansaitsee paikkansa kapteenin viereltä. Perjantaina varmistui David Luizin siirto PSG:en, missä hän muodostaa ehkä maailman kovimman toppariparin maanmiehensä kanssa.

Dante

 • Bayernissa toppareiden eliittiin noussut Dante jää maajoukkueessa kolmostopparin rooliin, mikä kertoo huikeasta toppareiden tasosta. Dante ei ole maajoukkueurallaan tehnyt suurempia virheitä, mutta mielestäni Dante ei ole saavuttanut maajoukkueessa aivan omaa tasoaan. Dante on kuitenkin loistava toppari ja Scolari voi laittaa hänet huoletta kentälle tilanteessa kuin tilanteessa.

Henrique

 • Monikäyttöinen Scolarin luottohevonen. Henrique oli Scolarin kapteeni Palmeirasissa ja valmentajalla on täysi luotto pelaajaansa. Henrique on toppari, mutta hän pystyy pelaamaan myös oikeana puolustajana tai keskikentän pohjalla. Loistava pelaaja rooliinsa.

Dani Alves

 • Ikää alkaa olla, mutta Dani Alvesia parempaa vaihtoehtoa oikean puolustajan ruutuun ei maailmasta löydy. Dani Alves on tehnyt huikean ura, mutta vasta vuona 2014 hän aloittaa MM-kisat avauskokoonpanossa oikeana puolustajana. Vielä 2010 tuo rooli oli Maiconin, mutta nyt Dani Alves on vallannut roolin itselleen.

Maicon

 • Maicon ja Dani Alves ovat ennenkin taistelleet samasta pelipaikasta maajoukkueessa, mutta tällä kertaa Dani Alves on kuitenkin selkeä ykkösvaihtoehto. Maicon löysi itsensä Manchesterin syrjähypyn jälkeen ja ohitti valinnoissa mm. Bayernin vakioavaukseen kuuluvan Rafinhan.

Marcelo  

 • Marcelon nimeä ei voi olla sivuttamatta, kun puhutaan maailman parhaasta vasemmasta puolustajasta. Marcelon rooli ei ole maailman helpoin, sillä seurajoukkueessa hänen yläpuolellaan pelaa Cristiano Ronaldo ja maajoukkueessa Neymar. Tukea alaspäin ei aina tule toivotulla tavalla, mutta siitäkin huolimatta Marcelo selviää ottelusta toiseen moitteitta. Marcelo ja Neymar muodostavat todellisen uhkan vasemmalle laidalle.

Maxwell

 • Kaikki eivät tule Zlatanin kanssa toimeen, mutta Maxwell tulee. Marcelon vaihtomiehen roolista käytiin kova taistelu, mutta lopulta Filipe Luís joutui taipumaan Maxwellille. Maxwell pelasi näytönpaikan saatuaan virheittä ja seurajoukkueessa Thiago Silvan kanssa samassa puolustuslinjassa pelaaminen auttoi varmasti kisoihin pääsyä.

Paulinho

 • Paulinhon tarina Brasilian avauskokoonpanoon hakee vertaistaan. Puolassa pelatessaan Paulinho oli jo valmis lopettamaan pelaamisen rasistisen kohtelun takia, mutta Paulinhon tyttöystävä oli käskenyt häntä jatkamaan. Paulinho jatkoi ja tässä sitä ollaan, matkalla MM-kisoihin! Paulinhon kausi seurajoukkueessa oli kaksijakoinen, mutta Paulinholla on Scolarin täysi luottamus.

Luis Gustavo

 • Yksi niistä pelaajista, jotka nousivat aivan uudelle tasolle Scolarin alaisuudessa. Luis Gustavo oli pitkästä aikaa suuressa roolissa myös seurajoukkueessa ja kausi oli onnistunut. Luis Gustavo on aliarvostettu työmäärä ja selvästi mainettaan viisaampi ja pallovarmempi pelaaja.

Fernandinho

 • Todella suurella siirtosummalla Manchester Cityyn siirtynyt Fernandinho osoitti olevansa jokaisen miljoonan arvoinen. Fernandinho oli joukkueen tärkeimpiä pelaajia ja Fernandinhon poissaolo teki aina ison loven Cityn pelaamiseen. Fernandinho pelasi loistavan kauden ja teki jokaisessa pelissä töitä kahden miehen edestä, mutta murtautuminen maajoukkueeseen tapahtui vasta aivan kisojen alla. Hieman tuntuu, että Scolari ei kaavaile miehelle kuin vaihtomiehen roolia, mutta näin loistavan kauden jälkeen pelaajaa oli lähes mahdoton jättää valitsematta.

Ramires

 • Ramires oli pitkän ajan maajoukkueen ulkopuolella, kunnes Scolari antoi hänellä uuden mahdollisuuden eikä monipuolinen keskikenttäpelaaja jättänyt sitä käyttämättä. Ramires sortuu välillä täysin käsittämättömiin ratkaisuihin, mutta Ramires on mainettaan parempi pelaaja. Ramires on monipuolisuutensa takia tärkeä vaihtopelaaja.

Hernanes

 • Confederations Cupin voittoporukkaan kuulunut Hernanes on pelannut maajoukkueessa hyvin, eikä hän ole antanut Scolarille saumaa jättää itseään kisojen ulkopuolelle. Hernanes pelasi Confederatiosn Cupissa yhden ottelun avauksessa Paulinhon roolissa ja suoriutui siitä hyvin. Hernanesin rooli tulee olemaan keskikentän pallollinen rooli tai kymppipaikan pelaaja, mutta avauksessa häntä tuskin nähdään ilman loukkaantumisia.

Oscar

 • Nykyinen tähti, tulevaisuuden supertähti. Moderni kymppipaikan pelaaja, joka pelaa loistavasti kumpaankin suuntaan. Scolarin luotto Oscariin on niin vahva, että selvää varamiestä Oscarille ei joukkueessa ole. Oscarin työmoraali on loistava ja Confederations Cupissa Oscarin jalka hieman painoi pitkän kauden jälkeen. Nyt Oscar sai vammansa takia huilata ja lähtee tuorein jaloin kisoihin.

Willian

 • Osa Brasilian Chelsea-perhettä. Willian on Confederations Cupin avauskokoonpanon ulkopuolelta se pelaaja, joka on lähimpänä läpimurtoa avaukseen. Willianin jalkatyö on omaa luokkaansa ja Brasilia tulee oikealta laidalta läpi kovalla vauhdilla. Willian lunasti kritiikistä huolimatta heti ensimmäisellä kaudellaan avauskokoonpanon paikan Chelseassa ja loistava kausi on lähellä johtaa avauskokoonpanon pelaajaksi myös MM-kisoissa.

Hulk

 • Hulk oli Confederations Cupin avauskokoonpanon ”heikoin lenkki”, vaikka hänenkään pelaamisessa ei ollut tehojen lisäksi juuri moitittavaa. Nyt Hulkilla on kuitenkin alla selvästi parempi kausi ja itseluottamusta on rutkasti enemmän. Hulkin vasenta jalkaa ei saa päästää vapaaksi tai muuten helisee. Brasilia saa paljon erikoistilanteita ja Hulk on loistava vasemman jalan vaihtoehto, mutta viekö Willian avauksen paikan?

Bernard

 • Ronaldinhon oppipoika on pelannut maajoukkueessa loistavasti, eikä Scolarilla ollut varaa tiputtaa kirppua pois kisakoneesta. Bernanrdin ensimmäinen kausi Shakhtarissa ei ollut onnistunut ja hyvistä otteista huolimatta Bernard istui penkillä. MM-kisat näyttävätkin, että mihin suurseuraan Bernard siirtyy kesän jälkeen. Bernard oli loistava Confederations Cupin välierissä Uruguayta vastaan ja toi vaihdosta tullessaan uuden ulottuvuuden Brasilian pelaamiseen. Ehdottomasti sellainen pelaaja, jonka kehitystä kannattaa seurata.

Neymar

 • Pelaaja, johon katseet kohdistuvat. Pelaaja, joka on tottunut kantamaan vastuuta. Pelaaja, joka tulee nousemaan jo 22-vuotiaana suurien legendojen joukkoon. Neymar on isäntämaan ykköstähti ja maajoukkueessa Neymar on ollut ilmiömäinen ja kaiken hypetyksen arvoinen. Kausi Barcelonassa oli vaikea ja rikkonainen, mutta kauden heikoimmallakin hetkellä maajoukkueessa peli kulki. Neymar oli Confederations Cupin ykköstähti, ja tulee olemaan sitä myös MM-kisoissa. Mies huippuvaarallisten erikoistilanteiden takana.

Fred

 • Fred on ollut aina loistava maalintekijä, mutta läpimurto Euroopassa jäi tekemättä. Maajoukkueessa Fred on kuitenkin osoittanut kykynsä, ja siirto Euroopan isoihin sarjoihin tapahtuu MM-kisojen jälkeen. Fred oli pitkään loukkaantunut, mutta Scolarin luottamus ei horjunut ja Fredin avauspaikka MM-kisojen avausottelussa on ollut selviö jo pitkään. Fred ei ole tyypillinen näyttävä kärkimies, mutta hän sopii Brasilian pelitapaan lähes täydellisesti.

 • Suuri yleisö ei tiedä Jôsta kuin sen, että hän floppasi Manchester Cityssä. Jô on kuitenkin tehnyt hyvää uraa Brasiliassa ja Leandro Damiaonin loukkaantumisen myötä Jô sai näyttää kykynsä. Jô onkin viimeistellyt maajoukkueessa hurjalla prosentilla ja hän saa varmasti peliaikaa otteluiden loppupuolella. Jô ei tule kuitenkaan missään nimessä aloittamaan yhtään peliä kärjessä. Jos Fred loukkaantuu, Neymar siirtyy keskelle.

 

Siinä on Brasilian nimekäs, mutta silti suurta kritiikkiä herättänyt miehistö MM-kisoihin. Brasilia tuottaa vuodesta toiseen loistavia pelaajia ja ns. B-maajoukkuekin menisi varmasti ainakin alkulohkosta jatkoon. Kisakoneen ulkopuolelle jäivät muun muassa seuraavat pelaajat: Diego Alves, Miranda, Filipe Luis, Rafinha, Marquinhos, Sandro, Lucas Leiva, Kaká, Rkkonaldinho, Lucas Moura, Coutinho, Roberto Firmino, Alexandre Pato ja Luis Fabiano. Aika moni maa ottaisi nämä pelaajat avosylin vastaan, mutta Brasilialla oli varaa jättää heidät ulos.

 

Moni varmasti ihmettelee, että miten kyseiset pelaajat jäivät ulos, mutta kisoihin pääsi kuitenkin Jôn kaltaisia pelaajia? Syynä on ”familia Scolari”, mikä on myös tärkein yksittäinen syy siihen, että Brasilia on noussut kriisistä ennakkosuosikiksi. Brasilian maajoukkue on ollut liian usein kasa yksilöitä, mutta tällä kertaa se on yhtä isoa perhettä. Jokainen joukkueen jäsen tuntee kuuluvansa perheeseen ja kaikki ovat tyytyväisiä omaa rooliinsa. Tämä tilanne ei synny vain käsiä napsauttamalla, vaan se vaatii Scolarin kaltaista ihmiskeskeistä valmentajaa. Scolari ei ole valinnut kisoihin parhaita yksilöitä, vaan parhaan joukkueen.

 

Yhtenäinen joukkue kuulostaa varmasti itsestäänselvyydeltä, mutta maajoukkue täynnä isoja tähtiä ei ole helpoin mahdollinen yhtälö. Scolari on saanut Brasiliasta todella yhtenäisen joukkueen ja suorituksen arvoa nostaa se fakta, että Scolari on työskennellyt joukkueen kanssa vasta hieman päälle vuoden. Scolari on tehnyt saman tempun aiemminkin ja 2001 kun hän astui maajoukkueen käskyttäjäksi hänellä oli vain vuosi aikaa kasata joukkue ja tehdä siitä yhtenäinen ennen MM-kisoja. Tällä kertaa Scolarilla ei ole pukukopissa Cafun kaltaisia kokeneita johtajia ja prosessi on ollut selvästi vaikeampi. Scolari on kuitenkin onnistunut hitsaamaan joukkueen yhteen kuten vuonna 2002, ja silloin se riitti aina maailmanmestaruuteen saakka. Tämän vuoden yleisessä ilmapiirissä ja joukkueessa onkin todella paljon samaa kuin vuonna 2002.

 

Scolarin pelitapa on vaativa ja se vaatii nykyisessä muodossaan etenkin suurta jalkanopeutta. Ronaldinho voitti Scolarin kanssa maailmanmestaruuden vuonna 2002, mutta vanhan jalka alkaa painamaan. Olisi totta kai hieno nähdä Kakàn ja Ronaldinhon kaltaisia legendoja kotikisoissa, mutta tässä joukkueessa ei ole ainuttakaan paikkaa vapaamatkustajille. Vanhoilla näytöillä ei ole ollut valinnoissa mitään merkitystä, vain tämänhetkinen kunto ratkaisi. Vanhan sukupolven pelaajista lähimpänä kisapaikkaa oli Robinho, jonka jalkanopeus riittäisi Scolarin systeemiin. Robinho pelasi myös harjoitusotteluissa erittäin hyvin ja Neymar olisi varmasti hyötynyt esikuvansa läsnäolosta. Myös Robinho jäi lopulta rannalle, eikä joukkue sisältänyt 12 vuoden takaisia shokkeja. 2002 Scolari jätti Romarion ulos joukkueesta ja kansa vaati saman tien valmentajan erottamista. Kisat päättyivät lopulta Brasilian juhliin ja Scolari oli ansainnut kansan kunnioituksen.

 

 

 

Brasilian kivinen tie MM-kisoihin ja valinnat on siis käyty läpi, joten on aika siirtyä itse kisoihin. Scolari on normaalisti avauskokoonpanon löydettyään käyttänyt rotaatiota todella vähän ja ilman loukkaantumisia tai pelikieltoja Brasilian avauskokoonpano voi olla sama jopa jokaisessa ottelussa. Kilpailu on kuitenkin kova ja alkulohko on sen verran helppo, että alkulohkon viimeisesä pelissä voi olla mahdollisuus tehdä viimeset kokeilut ennen tosipelien alkua. Scolari on löytänyt avauskokoonpanonsa ja se näyttää tältä:

 

                                                                           FRED

 

         NEYMAR                            OSCAR                              HULK

 

                                    LUIS GUSTAVO                        PAULINHO

 

MARCELO       DAVID LUIZ        THIAGO SILVA      DANI ALVES

                                                                                                   

 

Avauskokoonpano on siis täysin sama kuin voitokkaassa Confederations Cupissa. Suurin ”kysymysmerkki” on oikean laitalinkki. Hulk pelasi siinä roolissa Confederations Cupissa, mutta Willian sopii rooliin paremmin. Uskon kuitenkin, että Scolari haluaa säilyttää jo voittoon pystyneen kokoonpanon, mutta Willian voi hyvin saada näytönpaikan alkulohkon viimeisessä pelissä, missä hänellä on mahdollisuus lunastaa paikkansa avauskokoonpanoon. Muuten Scolarilla ei ole mitään tarvetta muutoksiin. Keskikentän keskustaan on tunkua, mutta Luis Gustavon ja Paulinhon yhteistyö on toiminut hyvin.

 

Kun miettii brasilialaisen pelaajan prototyyppiä, ei tulisi heti ensimmäisenä mieleen, että Brasilialla on maailman paras puolustus. Tilanne onkin täysin uusi. Topparipari Luiz-Silva ei ole hävinnyt vielä otteluakaan ja laitapakit ovat omalla pelipaikallaan maailman parhaimmistoa, elleivät jopa parhaita. Kaikki kyseiset puolustajat ovat kuitenkin saaneet kritiikkiä nimenomaan puolustuspelaamisesta. Brasilian prässipelaaminen on niin laadukasta, että Brasilia saa usein purettua pahimman vaaran jo ennen kuin vastustaja lähenee boxia, ja täten laitapuolustajien tehtävä helpottuu selvästi. David Luizinkin keskittyminen ja pelaaminen on maajoukkueessa aivan eri tasolla kuin seurajoukkueessa, eikä kikkarapää sorru samanlaiseen ryntäilyyn. Topparit täydentävät hyvin toisiaan ja Luis Gustavo paikkaa hyvin toppareiden nousut.

 

Brasilian keskikentällä roolit jakautuvat selvästi. Paulinho on selvästi box-to-box pelaaja, jolla on myös suuri pallollinen vastuu, kun taas Luis Gustavo on enemmän rikkovassa roolissa. Keskikentän kaksikko on toiminut hyvin ja vaikka penkillä onkin laadukkaita pelaajia, ei Scolari ole nähnyt tarvetta vaihtaa kaksikkoa. Kaiken lisäksi Oscar tekee loistavaa työtä myös alaspäin, mikä auttaa huomattavasti kaksikon pelaamista. Keskikentän kolmio kääntyykin usein hyökätessä toisinpäin ja tilanteesta riippuen Oscar tippuu puolustaessa hyvinkin syvälle Paulinhon jäädessä muodostelmassa ylemmäs.

 

Kun puhutaan brasilialaisesta jalkapalloilijasta tulee automaattisesti mieleen Ronaldon ja Ronaldinhon kaltaisia taikureita. Brasilialla on edelleen taitoa hyökkäypäässä, mutta tietyllä tapaa voidaan puhua epäbrasilialaisesta joukkueesta. Fred kärjessä on selvästi muille tilaa tekevä pelaaja, eikä hänellä ole suurin vastuu maalinteossa. Vasemmalta hyökätessä Neymar haastaa ja leikkaa sisään, kun taas oikealta Brasilia tulee taas selkeästi suoraviivaisemmin. Neymar, Oscar ja Hulk vaihtelevat kuitenkin paikkojaan todella aktiivisesti, mutta lähtökohta on Neymar vasemmalla, Oscar keskellä ja Hulk (tai Willian) oikealla.

 

Brasilian kuluttavassa pelitavassa vaihtomiesten rooli on normaaliakin tärkeämpi ja kolme vaihtopelaajaa erottuu selvästi yli muiden: Jô, Bernard ja Hernanes. Jô oli super sub Confederations Cupissa ja Scolarin alaisuudessa Jô on alustanut tai tehnyt maalin kerran 70.minuutissa. Brasilian kärkimies tekee hurjan työmäärän ja Jô on hyvin samanlainen kärkimies kuin Fred ja siksi tämä vaihto tullaan näkemään usein pelien lopussa. Bernard taas on todellinen ”game changer” vaihdosta tullessaan ja esimerkiksi Confederations Cupin välierässä Uruguayta vastaan Bernard toi täysin uuden vaihteen Brasilian peliin. Bernard on todella nopea ja viisas pelaaja, minkä takia väsynyt linja on suurissa vaikeuksissa häntä vastaan. Hernanes taas tarjoaa pallollisemman vaihtoehdon keskikentän pohjalle Paulinhon tilalle, mutta useammin hänet tullaan näkemään pykälää ylempänä. Hernanes on se pelaaja, jonka avulla Brasilia pystyy muokkaamaan joko pelillisiä nyanssejaan tai muodostelmaansa. Jos Hernanesia halutaan ylemmäksi eikä häntä vaihdeta suoraan Oscariin, siirtyy Oscar laitaan ja Hernanes ottaa paikkansa kärjen alapuolelta.

 

 

Scolarin taktinen osaaminen on huippuluokkaa, sitä on vaikea kiistää. Puhuin aiemmin Brasilian todella tärkeästä 1-0 maalista Confederations Cupin finaalissa, mikä lähti pienestä ja huomaamattomasta muutoksesta. Brasilia teki nimittäin syvällä pelatessaan sellaisen muutoksen, että se siirtyi kolme alakertaan: Luiz-Silva-Alves. Tämän johdosta Marcelo pelasi vasempana linkkinä ja Neymar vielä normaalia ylempänä. Syntyi ongelma: Kun Brasilia lähti avaamaan vasenta pitkin, Pedro ei tiennyt ketä hän prässää. Hänellä oli nimittäin laidallaan sekä Marcelo että David Luiz. Ja mistä 1-0 maali lähtikään liikkeelle? David Luizin pitkä pystyavaus löytää Hulkin ja tästä 5 sekuntia myöhemmin pallo on maalissa. Maalissa oli toki paljon tuuria ja muita muuttujia, mutta jos pelaat hyvin niin hyviä asioita alkaa tapahtumaan. Confederations Cupin finaali oli muutenkin täysin Scolarin ja Brasilian näytös. Espanja oli täysin aseeton pelin alusta asti.

 

Brasilialla on siis kaikki edellytykset MM-kultaan ja henkilökohtaisesti uskon mestaruuteen. Euroopan ykkösmaista Saksan tilanne on heikentynyt selvästi kuluneen vuoden aikana ja Espanja osataan riisua aseista edellisiä kisoja paremmin. Argentiinan hyökkäyskalusto on suorastaan järjetön, mutta Di Mariaa lukuun ottamatta keskikenttä ei vakuuta ja Argentiina tulee olemaan vaikeuksissa kovan prässin alla. Brasilia vaikuttaa kaikista joukkueista kokonaisvaltaisimmalta paketilta ja kotietu Etelä-Amerikassa on valtava. Belgiaa pidetään kisojen mustana hevosena, mutta itse näen Etelä-Amerikan maat kuten Chilen ja Uruguayn sellaisina joukkueina, jotka voivat yllättää monet.

 

Ainakaan vielä Confederations Cupissa kotiyleisö ei tuonut minkäänlaisia paineita, päinvastoin. Se sai joukkueen syttymään ja yrittämään normaaliakin kovemmin. Brasilia hyötyy myös paljon ns. kotituomareista ja pelkästään Neymaria rikottiin Confederations Cupissa 30 kertaa. Brasilia saa paljon erikoistilanteita ja joukkue on niissä todella vaarallinen. Neymarin oikean jalan kierteiset keskitykset ovat myrkkyä ja tarvittaessa pallo saadaan maaliin myös suoraan vapaapotkusta. Brasilia on Confederations Cupin jälkeen saanut hurjan tuen kannattajilta ja kannattajat tekevät kaikkensa tukeakseen joukkuetta. Joukkue ja kannattajat elävät tällä hetkellä symbioosissa ja se on todella suuri etu. Brasilian yhtenäinen ja monipuolinen joukkue vahvistettuna tuntuvalla kotiedulla takaa sen, että Brasilia tulee olemaan kisojen ”team-to-beat”.

Kommentit (12)

Tuo kokoonpano tuolla voi

Tuo kokoonpano tuolla voi näyttää melko sekavalta, koneella toimii mutta mobiililla sekava kuin mikä. Kyllähän sen siitä saa hahmoteltua, että mikä se on mutta pistetään se nyt vielä vaikka tähän kommenttiosioon. Avauskokoonpano: Cesar - Marcelo, David Luiz, Thiago Silva, Dani Alves - Luis Gustavo, Paulinho - Neymar, Oscar, Hulk - Fred.

hienoa työtä! :)

hienoa työtä! :)

Brasilia

Paljonko Viki heittää prosentteja Brassien mestaruudelle?

Onpa paksujen brasilialasien

Onpa paksujen brasilialasien läpi kirjoitettu teksti. Jos katsotaan tämän kauden brassipelaajien esityksiä, niin näyttää siltä ettei Scolari ole nähnyt yhtäkään kauden otteluista. On sen verran naurettavan joukkueen valinnut. Lukekaa ylen sivuilta Erkka V. Lehtolan kirjoitus brasilian joukkueesta...

En ole vielä tehnyt

En ole vielä tehnyt lopullisia laskuja, joten en osaa sanoa. Siinä 25%-30% kieppeillä varmasti huitelee. Pitää katsoa miten tässä oma aikataulu ja innostus kohtaavat, mutta mahdollisesti myös muuta asiaa liittyen MM-kisoihin vielä luvassa.

Tottakai teksti on vahvojen brasilialaisten lasien läpi kirjoitettu, jos se käsittelee vain ja ainoastaan Brasilian maajoukkuetta. Ennakot kuka voittaa maailmanmestaruuden sitten erikseen. Scolari on varmasti kaikki pelit nähnyt ja niin olen minäkin, ja uskallan täten sanoa että kasassa on paras mahdollinen joukkue. En tiedä mitä Erkan ennakkoa tarkoitat, mutta Erkka on samoilla linjoilla kanssani ja uskoo Brasilian voittoon.

Erkka haukkui brasilian

Erkka haukkui brasilian joukkueen aivan pystyyn kirjoituksessaan

Linkki

Tälläsiin olisi mukava saada linkki, jotta tiedetään mistä kirjoituksesta on puhetta.

Mikä lie kirjoitus

En löytänyt tollasta juttua, mutta tämän löysin:

"Erkka V. Lehtolan mukaan Luis Felipe Scolari on koonnut tasaisen ryhmän, joka taidoista saatiin esimakua vuoden takaisessa Confederations cupissa.

- Joukkue on tasapainoinen; mukana on hyökkääviä huippuyksilöitä, mutta myös kurinalaisempia pelaajia. Kotiolot ja fanaattinen yleisö lisäävät fiilistä, ja kesän 2013 Maanosaliittojen turnauksen voitto vahvisti itseluottamusta. Felipão on kokenut ja voittava valmentaja."

Yleisradion asiantuntijoista kaikki paitsi Mika Nurmela liputtivat Brasilian mestaruuden puolesta. Linkkiä tuohon juttuun?

Linkki

http://yle.fi/urheilu/maalina_maracana_meu_deus/7234227

Pahoittelut unohtui aamulla.

Oisko läppä

Itsehän en potkiksesta mittään tiedä, mutta Lehtolan jutun kirjoitusasu viittasi ainakin vahvasti, että kyseessä oli lähinnä humoristinen pikkuprovo?