City jättisuosikkina Manchesterin derbyyn – ja aivan syystä

City jättisuosikkina Manchesterin derbyyn – ja aivan syystä

päivitetty: Maanantai, 19.11.2018, 16:25

Comments: 0

Valiovihje Valioliiga-ennakko: Manchester City - Manchester United

Kauden kolmannelle maaottelutauolle lähdetään todellisen huippuottelun saattelemana, kun City ja United kohtaavat sunnuntai-iltana Manchesterin derbyssä Etihad Stadiumilla.

Punaisten paholaisten historia on kiistatta naapuriaan monin verroin kovempi ja Manchester United on edelleen yksi maailman suosituimmista urheiluseuroista. The Forbesin tämän vuoden listauksessa United nostettiin jälleen maailman arvokkaimmaksi jalkapalloseuraksi. Urheilullisesti City on kuitenkin ajanut tällä vuosikymmenellä ohi ja Pep Guardiolan aikakaudella kuilu joukkueiden välillä on kasvanut entisestään. Sunnuntain derbyyn Manchester United lähtee suurempana altavastaajana kuin koskaan aiemmin.Alla olevasta kuvasta käy hyvin ilmi, kuinka valtava ero Manchesterin jättiläisten peliesityksissä on tällä kaudella ollut. Taivaansinisillä on esimerkiksi ollut 33 huippupaikkaa enemmän kuin vastustajillaan, kun taas Unitedin vastaava lukema on vain kolme. City on jokaisessa tilastossa sarjan ylivoimainen ykkönen, United sen sijaan keskimäärin sijalla 8.

Viime kaudella Man United sijoittui sarjassa hienosti toiseksi, mutta jo tuolloin oli nähtävissä, että Cityn lisäksi myös Liverpool, Tottenham ja Chelsea olivat pelillisesti paremmalla tasolla. Red Devilsin hyvä sarjasijoitus perustui lähes täysin David de Gean jumalamoodin. United päästi viime kaudella Valioliigassa vain 28 maalia, vaikka vastustajien yhteenlaskettu xG oli peräti 43. Edes xG-velhoksi tituleeratun Sean Dychen Burnley ei pystynyt läheskään samanlaisiin lukemiin. Viime kaudella De Gealla oli 11:n sarjaottelun jälkeen kahdeksan nollapeliä, tällä kaudella vain yksi.

Hyväksi esimerkiksi Unitedin viime kauden ”tuureista” kelpaa juuri edellinen derby huhtikuulta, josta punaiset nappasi 2-3 vierasvoiton boksilaukausten mennessä Citylle numeroin 15-3. Ottelun fair score (xG) oli 3,78 – 1,56.

Taivaansinisten pelifilosofia on jo vuosia perustunut vahvaan pallonhallintaan, joka on luonnollisesti vain korostunut Guardiolan otettua vetovastuun. Pallonhallinta ei toki ole mikään itseisarvo ja viime kausina on nähty ympäri Euroopan menestystä myös pragmaattisemmalla lähestymistavalla. Guardiolan Manchester Cityssä yhdistyy kuitenkin sekä pelin dominointi, että tehokkuus. Taivaansinisille on kirjattu tämän kauden sarjapeleissä 261 vähintään 10 syötön ketjua. Näistä laukaukseen tai pallokosketukseen vastustajan rangaistusalueen sisällä on päättynyt 94, eli peräti 36% hyökkäyksistä. Unitedilla vastaavia syöttöketjuja on kertynyt 120 kappaletta ja niistä vain 20 (16%) on päättynyt laukaukseen tai boksikosketukseen.

Mikäli tarkastellaan vain Valioliigan kuuden suuren keskinäisiä otteluita, on City edelleen murskaavan ylivoimainen. Tämän ja viime kauden 13:ssa ”big six” kohtaamisessaan Taivaansiniset on voittanut xG:n keskimäärin 2,22 – 0,79. Unitedin vastaava lukema tämän ja edelliskauden big six -otteluistaan on 1,21 – 1,95.
 
Keskiviikkona molemmat manchesterilaiset voittivat Mestarien liigaottelunsa. City tyylitteli kotonaan 6-0 voiton Shakhtar Donetskista ja United haki erittäin tärkeän 1-2 vierasvoiton Juventuksesta kahdella viime hetken maalilla. Kummankin tilanne näyttää tällä hetkellä jatkopaikan suhteen hyvältä. Derbyä ajatellen UCL-otteluista voi antaa pienen edun Citylle, sillä Taivaansinisten ei tarvinnut poistua kotikaupungistaan, pystyi lepuuttamaan ykköstähtiään hieman enemmän ja myös itse ottelu oli fyysisesti kevyempi.

Kuten todettua, Taivaansiniset lähtee derbyyn suurempana suosikkina kuin koskaan aiemmin. Viime kaudella lukuisia ennätyksiä rikkonut City on tällä kaudella vieläkin parempi ja laittanee jälleen kauden päätteeksi ennätyksiä uusiksi. Viimeiseen 11:een otteluun kaikki kilpailut mukaan lukien Cityn maaliero on tyrmäävä 35-2. Unitedilla samalla otannalla 18-15. Sunnuntain ottelun todennäköisin lopputulos on kotijoukkueen vähintään kahden maalin voitto.

Kommentit (0)