NBA-ennakko: Toronto Raptors - Philadelphia 76ers

NBA-ennakko: Toronto Raptors - Philadelphia 76ers

päivitetty: Sunnuntai, 05.05.2019, 15:09

Comments: 0

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä alkaa NBA:n itäisen konferenssin huippumielenkiintoiset välierät. Aikaisempina kausina idässä ollaan totuttu hyvin heikkoon tasoon, josta lopulta aina LeBron Jamesin joukkue eteni idästä NBA:n finaaleihin. Tällä kaudella ei ole sitä huolta, kun LeBron ja kumppanit pääsivät kirmaamaan aikaisin kevätniityille, kun täydellinen sillisalaatti joukkue Los Angeles Lakers ei lopulta edes taistellut tosissaan lännen puolella pudotuspelipaikasta. Tämä vaikka useat LeBronin ”fanipojat” ennen kautta fantasioivat märissä päiväunissaan Lakersin tiestä jopa aivan läntisen konferenssin kärkipäähän. Totuus oli kuitenkin se, että joukkueen rakennusvaiheesa yllättävänkin usein toistuvan virheen, eli ei rakenneta joukkuetta, niin että pelaajien vahvuudet täydentäisivät toisiapelaajien eri vahvuuksien kautta. Lakers hankki liudan veteraaneja, joita LeBron muun muassa halusi, mutta tästä seurannut palapeli oli täysin levällään. Esimerkiksi Rajon Rondo, vaikka keräsikin kovia syöttömääriä on nykyisellään puolustuspäässä kuin varjo entisestään ja toimii siinä suunnassa lähinnä pujottelukeppinä ja hyökkäyspäässä on ollut aina heikko heittäjä joita Lakers olisi kaivannut. 

Tosin Lakersia pitää puolustaa sen verran, että joukkue kärsi paljon myös loukkaantumisista, joka on varsinkin suuri ongelma, kun joukkue pitkälti elää tai kuolee yhden pelaajan mukana. Lakersin joukkueesta positiivisesti erottuivat Brandon Ingram, jonka monet olivat korkean varausvuoron vuoksi kerinneet leimaamaan jo muutaman kauden jälkeen pettymykseksi, mutta hänellä on ilman loukkaantumista luvassa valoisa tulevaisuus.

Loppukaudesta Lakersin peluuttaessa paljon normaalisti vähän tai ei lainkaan peliaikaa saavia pelaajia, niin erityisesti edukseen erottui point guard Alex Caruso, jonka puolustuspeli ja taistelutahto oli valovuoden edellä Rondoa ja myös hyökkäyspäässä hän hoiti tonttinsa moitteettomasti ja muun muassa usein kovalla asenteella haki mahdollisimman tehokkaita paikkoja tehdä pisteitä, esimerkiksi korille ajoilla.

Palataan kuitenkin takaisin Lakersistä itäisen konferenssin välieriin ja otetaan tässä osassa käsittelyyn jo lauantain ja sunnuntain välisenä yönä alkava Toronto Raptorsin ja Philadelphia 76ers kohtaaminen. Molemmilla joukkueilla on todelliset supertähdet Joel Embiid, joka terveenä ollessaan on NBA:n paras sentteri. Raptorsin supertähti on itseoikeutetusti San Antonio Spursin paidassa mestaruuden ja finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Kawhi Leonard. Leonard jätti San Antonio Spursin hyvin riitaisissa merkeissä ja Raptorsissakin häntä lepuutettiin tasaisin väliajoin koko runkosarjan ajan. Leonardin asenteesta on kuulunut vähemmän mairittelevia sanoja, joista diiva, joksi muun muassa häntä ollaan moitittu, ei ole läheskään sanavalinnoista sieltä pahimmasta päästä.

Pudotuspelien ensimmäinen kierros näytti kuitenkin, että hän on parketeilla edelleen tosipaikan tullen samalla tasolla kuin Spursin parhaiden päivien ja on NBA:n top-10 pelaaja, sillä Embiidin tapaan hän on hyvin tärkeä, niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä. Raptorsin tilanteeta mielenkiintoisen tekee myös se, että tämä kausi saattaa olla hetkeen ainoa kausi, milloin joukkueella on jopa mestaruuteen realistiset mahdollisuudet. Toki saattaa olla, että mikäli Raprors etenee pitkälle, niin Leonardin mieli saattaa olla muuttunut, mutta Spursin hänet treidattaessa ei Raptors olla niitä ykköskohteita, vaan Leonard haikaili todella vahvasti Los Angeles Clippersin suuntaan. Leonard on tämän kauden jälkeen niin halutessaan vapaa siirtymään muualle.

Kesken kauden 76ers pisti siirtomarkkinoilla kunnolla ranttaliksi ja hankki Timberwolvesista Jimmy Butlerin sekä Los Angeles Clippersistä Tobias Harrisin, eli teki ratkaisun, että nyt on aika lähteä tosissaan havittelemaan mestaruutta. Kuitenkin näiden hankintojen lisäksi, joukkue olisi kaivannut vaihtopenkille parempia vahvistuksia ja muutamaa hyvää heittäjää lisää ja olikin ihme, että joukkue ei yrittänyt saada haaviinsa kauden aikana joukkuetta vaihtaneista pelaajista esimerkiksi Reggie Bullockia, Wayne Ellingtonia, Austin Riversia tai vaikka Rodney Hoodia. Pudotuspeleissä materiaalin laajuus luonnollisesti ei ole yhtä tärkeä kuin runkosarjassa, kun avainpelaajat pelaavat selvästi isompia minuutteja. Kuitenkin 76ersin vaihtopenkki on niin köykäinen, että tämä tulee olemaan varmasti yksi Raptorsin selkeä etu. 76ersin kannalta kuitenkin tällä hetkellä heidän suurin huolenaiheeensa on ykköstähtensä Joel Embiidin epävarma pelikunto.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Embiidin minuutit pystyttiin pitämään alhaalla ja hän huilasi myös yhden ottelun. Raptorsia vastaan pitäisi löytyä se huippuvireinen Embiid, joka on epätodennäköistä, sillä all-stars tauon jälkeen polvi on vaivannut häntä jatkuvasti. Brooklyn Nets sarjan alussa polvi vaivasi kentällä silmin nähden ja myöskin kunto oli päässyt heikentymään, kun vamman takia treenit ovat jääneet vähemmälle ja hän näyttikin ajoittain myös fyysisesti väsyneeltä. Kyseisen sarjan viimeisessä pelissä hän sen sijaan näytti jo paljon paremmalta. 

Raptorsia vastaan kuitenkin pitäisi pystyä pelaamaan suurempia minuutteja 100% teholla, sillä Netsiä vastaan vastapuolen sentterit ovat koko runkosarjankin ajan olleet vahvoilla, joten 76ers tuuraajat selvisivät aivan kelvollisin arvosanoin. Raptors sen sijaan tulee armotta käyttämään tilanteen edukseen, mikäli Embiid on väsynyt tai joukkue joutuu peluuttamaan häntä edelleen alle 30 minuutin määriä per ottelu ja sarjan edetessä Embiidin vamma luultavasti rasittaa häntä yhä enemissä määrin, koska mihkä se näin nopeasti katoisi, kun on vaivannut vimeiset reilut parikymmentä ottelua. Tästä syystä onkin outoa, että miksi Embiidiä ei lepuutettu runkosarjassa enempi, kun Netsikiäkin vastaan ottelussa, jossa Embiid oli sivussa, niin irtosi helppo voitto luvuin 131-115. Tähän toki vastaus on Embiidin kova kilpailuhenkisyys, mutta joukkueen pitäisi uskaltaa sanoa pelaajalle ei, slloin kun se on terveyden kannalta joukkueen ja pelaajan etujen mukaista. Vastaavasti kun Raptors hoiteli Orlando Magicin myös luvuin 4-1, niin lepoaikaa Raptors sarjan käynnistymiseen jäi Embiidin kannalta valitettavan vähän ja 76ers leirissä oltaisiin varmasti toivottu pidempää sarjaa Raptorsin ja Magicin välille.

Raptorsin puolelta löytyy selvästi paremmin tasokasta materiaalin leveyttä avausviisikon päälle (Fred VanVleet, Serge Ibaka, Norman Powell), vaikka erinomainen puolustaja OG Anonoby onkin mahdollisesti tämän sarjan kokonaan sivussa. Tämä on tietänyt tällä kaudella huikean harppauksen tehneelle Pascal Siakimille lisäminuutteja ja hän pelasikin ensimmäisellä kierroksella tasaisissa otteluissa päälle 40 minuuttia. Siakimilla on kaikki mahdollisuudet nousta todellisten tähtipelaajien joukkoon, sillä hänellä ei ole varsinaisia heikkouksia ja energiaa riittää ja iloinen luonne myös varmasti vaikuttaa positiivisesti koko joukkueeseen. Tällä hetkellä häntä vaivaa vielä aika ajoin yli-innokkuus pelin tiimellyksessä ja hänellä on välillä hieman turhan ”kiire” kentällä ja vaikka hänen nopeutensa on toki myös vahvuus, niin välillä ratkaisujen kanssa vaatisi hieman enempi rauhallisuutta ja tarkkuutta. Kuitenkin todella miellyttävä pelaaja seurata.

Raptorsin etu laajassa materiaalissa on, että heillä on reservissään runsaasti eri pelitapoja ja kokoonpanoja, joita käyttää, mikäli peli ei ota kulkeakseen, kun vastaavasta 76ersin avausviisikon on pakko onnistua todella hyvin sillä ei voi odottaa, että tätä paikkaisi vaihtopenkin pelaajat. Raptorsilla kumminkin Fred VanVleet ja Serge Ibaka ovat avausviisikkotason pelaajia ja Norman Powell on esittänyt mainioita otteita. 

Mikäli Embiid ei pysty pelaamaan parhaalla tasollaan, niin Raptorsin pitäisi edetä helpohkosti konferenssifinaalin mahdollisisti ns. herrasmieslakaisulla, eli voitoin 4-1. Mikäli taas Embiid on lähellä 100% pelitasoa, niin voidaan nähdä pitkäkin sarja.Kuitenkin pidän tässä Raptorsia markkinoilla hieman aliarvostettuna Embiidin tilanteesta johtuen ja Raptorsin tasapainoisemman ja monipuolisemman materiaalin vuoksi. Pitää myös muistaa, että runkosarjan Raptors napsi 58 voittoa täysin puolivaloilla ja Leonard pelasi lepuutuksista johtuen vain 60 ottelua 82:sta.

Arvio: Toronto Raptors itäisen konferenssin finaaleihin luvuin 4-1.

Kommentit (0)